Forum PCLab.pl: Coffee Lake - wątek zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (714 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 710
  • 711
  • 712
  • 713
  • 714
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Coffee Lake - wątek zbiorczy 8 generacja core

#14221 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13371
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 19 Listopad 2019 - 18:14

te spinki tak maja, zaleznie od rewizji sa niklowane jaki dymione


Ten post był edytowany przez VSS dnia: 19 Listopad 2019 - 19:22


#14222 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16023
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 20 Listopad 2019 - 10:38

Intelik znów się popisał... Ich nowe cudowne kontrolery USB 3.1 Gen 2 gryzą się z HUB'ami USB 3.1 w nowszych monitorach. U mnie obydwa monitory Dell'a całkowicie blokują start komputera przy włączonym EuP/ErP, trzeba sprzęt resetować zasilaczem z tyłu żeby odpalić.

Co ciekawe, monitory przepiąłem do USB 3.1 Gen 2 sterowanych z kontrolera ASMedii i co? Problem znika. Nie wiem gdzie uderzyć z tym tematem, ale najpewniej będzie trzeba do MSI napisać, bo poprawka od Intela musi być zaimplementowana na poziomie biosu.

W przypadku ASMedii mam ASM1042 (4x USB 3.0) + ASM3142 (2x USB 3.1) i działają poprawnie podobnie jak 8x USB 2.0 z Intela, kaszana jest tylko na 6 sztukach portów 3.1 Gen 2 obsłuiwanych z PCH Z390. :mad2:

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 20 Listopad 2019 - 10:45


#14223 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13371
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 20 Listopad 2019 - 12:07

ja tez mam problem z tym hubem w monitorze,do tego stopnia ze przestalem go uzywac, z tym ze u mnie sprzet wstawal bez problemu.

#14224 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16023
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 20 Listopad 2019 - 12:17

Ten w PG278Q u mnie działał bez zarzutu, w nowych monitorach też działają, tylko ktoś dał dupy i nowe urządzenia powodują jakiś problem przez który maszyna się blokuje i nie chce startować bez resetu prądowego.
Na kontrolerach ASMedii działa wszystko bez problemu, podpiąłem też laptopa z Broadwellem pod monitory i oczywiście problemu nie ma mimo że kontrolery są Intela.

Tymczasowo zamówiłem przelotkę z USB Type-C na USB Type-A, tak żeby zapiąć obydwa monitory pod ASMedię z tyłu, ale tematu nie mam zamiaru odpuścić, już poszła wiadomość na Tajwan do MSI, liczę że zobligują Intela do wydania poprawki bądź sami coś wykombinują w przyszłych aktualizacjach biosu.

#14225 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13371
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 20 Listopad 2019 - 19:29

no na pierwszym PG278Q miałem problemy, ale po dość krótkim czasie monitor padł, w drugim odpuściłem sobie Huba i może dlatego monitor jeszcze działa :lol2:, w sumie to tez rozglądam się za czymś nowszym

#14226 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Wracam w 2020 roku.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7155
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 21 Listopad 2019 - 12:53

Wymień podstawkę na jakąś normalną, to zacznie działać :)

#14227 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13371
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 21 Listopad 2019 - 15:43

jaka inna podstawka zaproponuje mi 6 GHz :D
jak trollować to tylko z Intelem :lol2:
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 21 Listopad 2019 - 15:44


#14228 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16023
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 21 Listopad 2019 - 18:54

Zobacz postPrimoGhost, o 21 Listopad 2019 - 12:53, napisał(a):

Wymień podstawkę na jakąś normalną, to zacznie działać :)


Niespodzianka, jednak zaczęło działać. Nie wiem tylko co ma piernik do wiatraka, bo odwalał kontroler Intela, a ja wrzuciłem update Firmware do kontrolerów ASMedii. Czyżby jeden wpływał na drugi, co objawiało się takim błędem? :hmm:

Zobacz postVSS, o 20 Listopad 2019 - 19:29, napisał(a):

no na pierwszym PG278Q miałem problemy, ale po dość krótkim czasie monitor padł, w drugim odpuściłem sobie Huba i może dlatego monitor jeszcze działa :lol2:, w sumie to tez rozglądam się za czymś nowszym


Nie sądzę, ja w PG278Q używałem Huba od samego początku przez ponad 4 lata i nic się nie stało, trafiłeś na wadliwy monitor i padł, zresztą mój PG278Q też jest wadliwy bo ma już wypaloną matrycę na górze, dlatego też stoi w szafie a ja zdecydowałem się na nowy set monitorów :thumbup:
Wszystkie modele na pierwszej matrycy AUO 1440p 144Hz się wypalały po czasie.

Co do HUB'a to w przypadku Dell jego zastosowanie ma większe znaczenie, niż zwykły koncentrator portów, z pomocą kabla USB można monitorami sterować z poziomu aplikacji na kompie, ale co ważniejsze te monitory po USB mogą mieć aktualizowane Firmware z poziomu aplikacji, więc jak znajdzie się jakiś błąd to wystarczy wgrać poprawkę i nie trzeba sprzętu na serwis odsyłać. ;)

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 21 Listopad 2019 - 18:59


#14229 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Wracam w 2020 roku.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7155
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 21 Listopad 2019 - 19:05

Dobrze, że sprzęt Acera wychodzi idealny już z fabryki i nie wymaga żadnych poprawek.

Andrzej - cinebench R20 single Dodaj obrazek

#14230 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16023
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 21 Listopad 2019 - 19:07

Zobacz postPrimoGhost, o 21 Listopad 2019 - 19:05, napisał(a):

Dobrze, że sprzęt Acera wychodzi idealny już z fabryki i nie wymaga żadnych poprawek.


Trololo w najlepsze widzę, problem w tym że to kontrolery USB wymagały poprawek, a nie monitory. 🤣

A czekaj mówisz o funkcji update przez USB, no jak idealny predator jednak okaże się nieidealny to leci na serwis, w Dellu wrzucasz łatkę przez USB i temat zamknięty :E

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 21 Listopad 2019 - 19:09


#14231 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13371
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 21 Listopad 2019 - 20:27

Zobacz postPrimoGhost, o 21 Listopad 2019 - 19:05, napisał(a):

Dobrze, że sprzęt Acera wychodzi idealny już z fabryki i nie wymaga żadnych poprawek.

Andrzej - cinebench R20 single Dodaj obrazek


począłem przygotowania [kurtka, czapka, cieple skarpety, przechodziłem już do okno moda] i przyszła zona i powiedziała nawet nie próbuj :E

#14232 Użytkownik jest niedostępny   premek1983 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Wt, 19 Lip 16

Napisany 23 Listopad 2019 - 15:37

Witam.
Pomożecie mi troszkę ? Jak ustawić mojego cepa żeby trzymał 5 ghz ale żeby zrzucał napięcia ?

#14233 Użytkownik jest niedostępny   rafiki20 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 649
  • Dołączył: Wed, 07 Kwi 10

Napisany 23 Listopad 2019 - 16:56

Ustaw tryb offset

#14234 Użytkownik jest niedostępny   premek1983 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Wt, 19 Lip 16

Napisany 23 Listopad 2019 - 17:16

Czyli co ?
Dobra już nie ważne poradziłem sobie. Jest 0.80v teraz w spoczynku :)

Ten post był edytowany przez premek1983 dnia: 23 Listopad 2019 - 21:42


#14235 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13371
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 24 Listopad 2019 - 20:02

pokazywałem wam KSa w trybie AUTO czyli BIOS na DEF?



#14236 Użytkownik jest niedostępny   wii 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2515
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 25 Listopad 2019 - 09:14

No i mamy "nowości" w hedt :sex:


Już jest małe oczko puszczone co zrobi z nimi konkurencja:
https://youtu.be/vuaiqcjf0bs

Ten post był edytowany przez wii dnia: 25 Listopad 2019 - 09:28


#14237 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6681
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 25 Listopad 2019 - 10:52

Testy na pcolu jak zwykle na propsie:

Core i9-9900K: Asus Maximus XI Extreme, UEFI 1105, DDR-2666 16-16-16-36 1N
Core i9-9980XE: Asus Rampage VI Extreme, UEFI 2001, DDR-2666 16-16-16-36 1N, limit mocy – 4095 W
Core i9-10980XE: Asus Rampage VI Extreme Encore, UEFI 0401, DDR-2933 16-16-16-36 1N, limit mocy – 4095 W


Układ chłodzenia SilentiumPC Navis 240 Pro :E :E :E

Jak mozna testowac na tak wolnych memmach i do tego navis :lol2: :lol2: :lol2:

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 25 Listopad 2019 - 10:53


#14238 Użytkownik jest niedostępny   MrTooth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 304
  • Dołączył: Pt, 14 Wrz 18

Napisany 25 Listopad 2019 - 12:32

No i jest premiera Cascade-Lake-X ale co z tego jak nic nowego nie oferuje większe taktowanie w turbo boost + natywne wyższe taktowanie pamięci + 4 linie PCI więcej a da się to skalpowac czy zrobili to tak samo jak z gen9 Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez MrTooth dnia: 25 Listopad 2019 - 12:33


#14239 Użytkownik jest niedostępny   kosiarz66 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1052
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 25 Listopad 2019 - 17:07

Zobacz postMrTooth, o 25 Listopad 2019 - 12:32, napisał(a):

No i jest premiera Cascade-Lake-X ale co z tego jak nic nowego nie oferuje większe taktowanie w turbo boost + natywne wyższe taktowanie pamięci + 4 linie PCI więcej a da się to skalpowac czy zrobili to tak samo jak z gen9 Dodaj obrazek

lut jak w serii 9xx.
Mnie mocno rozczarował swoją wydajnością jest wydajniejszy od 9980xe to fakt ale co z tego,skoro obrywa od 3950x[stock vs stock] a to coś znaczy.Mało tego gotuje się nieźle z niskim napięciem rzędu 1.16v.I tylko 4600mhz z aio 280.

Dopiero po oc już lepiej to wygląda,w programach jest dużo lepiej jak było a w grach pozwólcie że nie skomentuje,bo nadal rozczarowuje.

Myślę ze okolice 4800mhz by jeszcze to poprawiły ale na to potrzeba mocnego lc.Sadząc po lucie i tak gotować to się będzie.

Jednym Słowem póki co rozczarowanie roku.Myślałem ze będzie lepiej,czekam na testy seby jeszcze.

#14240 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7489
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 25 Listopad 2019 - 17:10

No Threadripper rozjechał go kompletnie....ale co z tego jak 3950X to procesor widmo? Tak samo 3960 oraz 3970X.
Pierwsze dostawy 3950X będą w 2020 roku :E
Szkoda ze nie ma Threadripper 16C/32T, bylby idealny dla ludzi ktorzy chcieli by 3950X ale brakuje im linii PCIE.

Hmm...jaki TJmax ma 9940X?????? Ogolnie to jakas niezla sztuka jest, wiadomo to jest z wylaczonym AVX ale idzie bez problemu 4.6GHz 1.172V LLC=6. Nawet mimio temperatur nie wywala wątków.
Spoiler

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 25 Listopad 2019 - 19:47


  • (714 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 710
  • 711
  • 712
  • 713
  • 714
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych