@Phoenix. Mam takie samo doświadczenie z Wieśminem. Była jakaś promka na steamie, za pół darmo, kupiłem, po paru miechach pomyślałem "a zobaczę, skoro mam i lud chwali". Trochę pograłem w tego next gena i jakoś nie porwało mnie uniwersum smoków, koni i mieczy (chociaż 2 sezony serialu jako jednorazowa rozrywka było całkiem OK). To jest trochę tak, że jak komuś się dany klimat podoba, to produkcja mu siądzie, dlatego Cyberpunka łyknąłem jak pelikan, a Wiesław jest "meh", znowu mój kolega uważa na odwrót Wszystko jest dla ludzi.
Swoją drogą dla posiadaczy GPU pokroju RTX 2060/3060 RX 5700XT/6600/6600XT i zbliżonych wydajnościowo polecam ten poradnik do optymalizacji gry. Dzięki niemu zachowałem walory wizualne jak na High jednocześnie nie schodząc w skrajnych momentach z klatkami poniżej ok. 52 FPS.
Może komuś się przyda.
Według was AMD wypuści jeszcze w tej serii innego procka X3D? [5600 pomijam, tylko na USA]. Podstawki nie będę zmieniał przez 3/4 lata a zastanawiam się nad 5700X.
To nie karta jest problemem - wywala mi też na ustawieniach fabrycznych. Może fabryczny XMP na pamięciach jest niewłaściwy. A procesora chyba nie ruszałem.
Generalnie karta niezależnie od ustawień leci na bardzo dużej mocy nawet na UV mam 380 W. Ale 120 klatek na Badlandach i 80 w mieście na "4k wszystko na ultra" + DLSSQ + PT pewnie robi swoje.
mbank wieki temu miałem i nie pamiętam jak tam było. Z polskich aktualnie aktywne mam inteligo VISA i tam losowo nawet przy relatywnie niskich kwotach płaconych w necie z VISA czasami potrafi wyskoczyć potwierdzenie kodem.
Obecnie najczęściej korzystam z Barclaycard oddział DE i tutaj w zasadzie każda nietypowa czy większa transakcja wymaga potwierdzenia i odblokowania środków przez potwierdzenie i ręczne odblokowanie ich przez logowanie się na konto + powiadomienia na telefon.
Np. transakcję za kilkaset euro z amazonów zagranicznych np. Włochy. Podobnie jak na wakacjach w Hiszpanii byliśmy i zapłata za domek na miejscu ~1300euro nie poszła od strzała, było wymagane potwierdzenie, przyszło info na fona i trzeba było ręcznie potwierdzić.
W zasadzie minimalnie upierdliwe, bo odblokowanie zajmuję chwilę, ale jakoś przynajmniej czujesz się bezpieczniej, że nikt kto zdobędzie twój numer VISA nie wypompuję ci kilka k euro z karty