Skocz do zawartości
maslak

Wiedźmin - serial

Rekomendowane odpowiedzi

Zarzuciłem na grilla bardziej dla beki, mając ciągle w głowie 2 sezon i cóż, nie zawiodłem się. Zaryzykuję stwierdzenie, że to największy paździerz jaki dane mi było zobaczyć w ostatnich 15 latach. Nieprzeciętny gwałt na materiale źródłowym, serio czegoś takiego jeszcze nie widziałem xD

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kulfoniarz napisał:

(...) pocięty (z 6 do finalnie 4 odcinków).

To cięcie to akurat raczej było ratowanie sytuacji.

https://redanianintelligence.com/2022/07/21/the-witcher-blood-origin-to-get-significant-overhaul-and-more-jaskier/

Kręcenie materiału zakończyło się jeszcze w ubiegłym roku, ale pierwotna wersja nikomu się nie spodobała, więc zlecono dokrętki i przemontowanie. 

Krótka wypowiedź Joeya Bateya aka Jakier.

Cytat

"He is in the middle of a huge battle that takes place roughly about six months before season three," Batey explains of Jaskier’s whereabouts. "So it's sort of between two and three, which was a little confusing for me at first. We originally shot the scene, and then we completely reshot it and changed everything. We changed the story and brought Minnie Driver in who plays this new character.

"So originally that took place between season one and season two. Then we just went, let's do it again, but bigger and louder and with more action involved. So it kind of acts as a little bit of knitwear between the seasons. So hopefully by the time you get to season three, which we just wrapped, there might be a couple of little links to Blood Origin."

Edytowane przez Lypton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Lypton napisał:

To cięcie to akurat raczej było ratowanie sytuacji.

https://winteriscoming.net/2022/08/18/the-witcher-blood-origin-episode-count-reduced/

Kręcenie materiału zakończyło się jeszcze w ubiegłym roku, ale pierwotna wersja nikomu się nie spodobała, więc zlecono dokrętki i przemontowanie.

Też czytałem o tym.

Jak widać już nie dało się uratować tego czegoś, pewnie dlatego, że od początku nie było czego ratować.

W recenzjach można przeczytać, że postacie są spłycone, jest dużo przeskoków ze sceny do sceny i nie ma spójności całości. Tak się kończy praca w pośpiechu i na scenariuszu, którego zarys postał na serwetce w kawiarni (co też z dumą potwierdziła showrunnerka). ?

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, tgolik napisał:

Wystarczy się nie spinać, że serial nie ma nic wspólnego z Wiedźminem. Jako zwykły serial fantasy dobrze się ogląda. 

No właśnie niezgodność z materiałem źródłowym to zdecydowanie najmniejszy problem. Kompletnie położony scenariusz, słabe aktorstwo, beznadziejne dialogi, nieumiejętne budowanie relacji i motywacji postaci, brzydkie jak noc budżetowe CGI, słabe sceny walk, gimnazjalny rynsztokowy poziom "humoru", błędy czysto techniczne jak nagle zmieniające się oświetlenie na zbliżeniach względem szerszych kadrów. W tym serialu skopane jest wszystko co było do skopania i jak komuś się to dzieło podobało to musi mieć zerowe wymagania. Nawet Trudne Sprawy są lepiej zrobione.

Jeśli serial został zmiażdżony w recenzjach krytyków, którzy są wyjątkowo łaskawi jeśli idzie o seriale wielkich wydawców, to już naprawdę nic tutaj dodawać nie trzeba.

O ile Rings of Power niektórzy próbowali bronić w jakiś sposób (np. ładne widoki) to tutaj nie da się znaleźć żadnego nawet mocno naciąganego argumentu, że cokolwiek w tym serialu było dobre.

Edytowane przez bleidd
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobro aktorów to też musi być jeden z najgorszych castingów jakie widziałem. No porównajcie np. takiego Avallac'ha z W3 i tego szajsu :E serialowy wygląda jak aktor z jakiegoś Johnny English. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Kulfoniarz napisał:

Zmora Wilka też bardzo odchodziła od źródła, ale jako tako się to oglądało. W sensie, że pomijając, że to uniwersum Wiedźmina, nadal dało się obejrzeć.

Rodowód Krwi to już się nie trzyma niczego, nie oglądałem, ale wątpię, żeby się recenzenci zmówili i oczerniali dobry serial. Z tego, co czytałem, to sam w sobie ten serial jest słaby, pocięty (z 6 do finalnie 4 odcinków) i nudny.

Jeśli nawet np. na Rotten Tomatoes ma ocenę "krytyków" na poziomie 38% czy na imdb 4/10 to wiedz, że coś jest nie tak, bardzo nie tak... ?

Wczoraj, jak to oglądałem, to myślałem, że to jakiś fejk, ale jednak nie. ? I jeszcze te gumowe uszka. ?

O mój boże ?.Ale oni tam odlecieli.To geneza Hulka a nie wiedźmina ?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, dan254 napisał:

O mój boże ?.Ale oni tam odlecieli.To geneza Hulka a nie wiedźmina ?

Na YT można jeszcze podejrzeć kilka scenek z serialu. Tę o Eredinie z powyższego kanału tu nie wrzucę, nie sobie każdy sam obejrzy. Netflix w swoim żywiole. ?

Teoretycznie by to ocenić, trzeba by było obejrzeć, ale nie skuszę się na to nigdy.

39 minut temu, TmK napisał:

Dobro aktorów to też musi być jeden z najgorszych castingów jakie widziałem. No porównajcie np. takiego Avallac'ha z W3 i tego szajsu :E serialowy wygląda jak aktor z jakiegoś Johnny English. 

I też nie wiem, co Netflix ma do karłów. Czemu ich obsadzają w rolach krasnoludów, robiąc z nich parodystyczne wręcz postacie? Pamiętam tę dziwną kompanię z pierwszego sezonu Wiedźmina.

Edytowane przez Kulfoniarz
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Kulfoniarz napisał:

Na YT można jeszcze podejrzeć kilka scenek z serialu. Tę o Eredinie z powyższego kanału tu nie wrzucę, nie sobie każdy sam obejrzy. Netflix w swoim żywiole. ?

Teoretycznie by to ocenić, trzeba by było obejrzeć, ale nie skuszę się na to nigdy.

I też nie wiem, co Netflix ma do karłów. Czemu ich obsadzają w rolach krasnoludów, robiąc z nich parodystyczne wręcz postacie? Pamiętam tę dziwną kompanię z pierwszego sezonu Wiedźmina.

Karły pasują do gnomów , Eredin stał się królem dzikiego gonu bo znalazł hełm w piasku xD , najlepsze z tymi statkami w tym śmiesznym serialu od Netflixa blood origins , w grze Wiedźmin 3  jest książka o nazwie koniunkcja sfer i jest w niej napisane coś takiego

Wyobraź sobie, Drogi Czytelniku, że nasz świat to statek, który przemierza wielkie morze. Złego pokładu widać czasem na horyzoncie inne. odlegle stalki—to gwiazdy. Okręty te wiozą różne towary i różne zatopi. Zwykle mima obserwując jedynie przez lunety. Ale raz na kilka tysiącleci na tym kosmicznym morzu występują sztormy tak silne, ze pchają statki ku sobie, ze jeden wpada na drugi. Cześć załogi z jednego statku może przejść na drugi, część towaru może przesypał się z jednej ładowni do drogiej. Kiedy pogoda się uspokaja, statki znów rozłączają się i płyną w swoją stron—na zawsze zmienione.

Tak zwane ,,istoty postkoniunkcyjne., czyli potwory rodzaju ghuli czy bazyliszków, to właśnie pasażerowie innego statku. I my, ludzie, jesteśmy rozbitkami. którzy przywędrowali na ziemie zamieszkane już przez Starsze Rasy z bardzo daleka, wbrew naszej woli. Tu też poznaliśmy magiczne arkana, o istnieniu których wcześniej nie wiedzieliśmy.

Czy Zdarzenie światów nastąpi ponownie? Był może. Czy da się tego uniknął, albo wręcz przeciwnie, przyspieszyć ten kataklizm? Niektórzy uczeni są zdania, że pewni todze mogą posiąść te sztukę. Że rzadkie geny pozwalają im chwycić za ster naszego okrętu i pokierował nim — na bezpieczne wody bądź ku zgubie.

Ci idioci z Netflixa od rodowodu krwi nie zrozumieli że ten opis o statkach to taka metafora i  proste wyjaśnienie na przykładzie statków jak wyglądała koniunkcja sfer.

Co za żenada ci od Netflixa mają ujemne IQ i dosłownie myśleli że koniunkcja sfer polegała na tym że statki trafiały do innych światów xD

Edytowane przez voltq
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, voltq napisał:

Ci idioci z Netflixa od rodowodu krwi nie zrozumieli że ten opis o statkach to taka metafora i  proste wyjaśnienie na przykładzie statków jak wyglądała koniunkcja sfer.

Co za żenada ci od Netflixa mają ujemne IQ i dosłownie myśleli że koniunkcja sfer polegała na tym że statki trafiały do innych światów xD

Czyli jak zawsze, festiwal żenady wizualnej i głupoty fabularnej, ale ważne, że kolory się zgadzają. ?

Tylko szkoda, że przy okazji mieszają z błotem uniwersum naszego Wiedźmina. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze rozumiem? Eile/Skowronek (afroelfka) i Fjall (proto wiedźmin) są przodkami Cirilli.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Gakuto napisał:

Dobrze rozumiem? Eile/Skowronek (afroelfka) i Fjall (proto wiedźmin) są przodkami Cirilli.

Według serialu Netflix tak ale to jest kompletnie osobna i inna historia od tej z gier i książek 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wszystko wiedźminowe od netflixa to największe naplucie na materiał źródłowy jakie w życiu widziałem.
Im dalej tym gorzej aż mam wrażenie, że ktoś celowo ubija tę markę.
Za wiedźmina odpowiadają głownie ta babka showrunerka i Bagiński? Co on prócz tej całej katedry zrobił?

Przyspawał się do wiedźminowego stołka i robi więcej szkody niż pożytku.

Tyle można czerpać z książek zwłaszcza tych pierwszych.
Osobiście sam temat Eredina, Gonu, koniunkcji sfer itp średnio m się podoba ale jest masa innych ciekawych rzeczy.
Ciekawe czy 3 sezon mają już zrobiony czy jeszcze mogą anulować.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Keken napisał:

To wszystko wiedźminowe od netflixa to największe naplucie na materiał źródłowy jakie w życiu widziałem.
Im dalej tym gorzej aż mam wrażenie, że ktoś celowo ubija tę markę.
Za wiedźmina odpowiadają głownie ta babka showrunerka i Bagiński? Co on prócz tej całej katedry zrobił?

Przyspawał się do wiedźminowego stołka i robi więcej szkody niż pożytku.

Tyle można czerpać z książek zwłaszcza tych pierwszych.
Osobiście sam temat Eredina, Gonu, koniunkcji sfer itp średnio m się podoba ale jest masa innych ciekawych rzeczy.
Ciekawe czy 3 sezon mają już zrobiony czy jeszcze mogą anulować.

3 sezon prawie gotowy teraz post , ludzie na zachodzie obejrzą ze względu na henrego cavila , 4 sezon może być kluczowy nie będzie cavila to nie będzie oglądalności, stawiam na anulowanie projektu po 4 sezonie a szkoda bo już po 1 powinni to wywalić do kosza i zrobić restart , zostawić takie osoby jak cavill , Beau DeMayo , batey , alik sakharov , wywalić wszystkich typu freya allan  lauren hissrich , Tomek Bagiński itd

I spokojnie udało by się uratować markę serialowa Wiedźmin na netflix nawet zatrudniając niepełnosprawnych czarnych Azjatów karłów itd

Karły mogły by być świetnymi gnomami itd

Edytowane przez voltq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bagiński na FB:

image.png.94b2d3c673c848aa10446d75ce9e3d87.png

"Ja nie wiem, nic nie widziałem, mnie nie było,to nie moje" :szczerbaty:

Pięknie sie widzi oceny rzędu 3-4/10,serial zrobił duży hałas co chwile widze że jakieś zagraniczne kanały sie wypowiadają jaki to ściek :szczerbaty:

Ale bym chciał żeby HBO to robiło,z takim materiałem źródłowym mieliby drugiego GOTA/HOTD'A...

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bagiński nie komentuje, bo ostatnio jak skomentował (drugi sezon), to takie głupoty opowiadał, że szkoda gadać i spadła na niego krytyka z każdej strony. Teraz jest ostrożny, ale i tak się sprzedał. ?

Np. tu jest o tym artykuł.

"Jak się patrzy na to, kto ogląda seriale, to im młodsi widzowie, tym logika intrygi jest mniej istotna".

Ogólnie to szkoda, że się to nie skończyło po dwóch sezonach. Cavill teraz taki niejako bohater, prawdziwy fan, który w ramach protestu odszedł, ale jak dobrze orenami sypnął netflix, to na trzeci sezon został. Taki trochę paradoks.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Kulfoniarz napisał:

Bagiński nie komentuje, bo ostatnio jak skomentował (drugi sezon), to takie głupoty opowiadał, że szkoda gadać i spadła na niego krytyka z każdej strony. Teraz jest ostrożny, ale i tak się sprzedał. ?

Np. tu jest o tym artykuł.

"Jak się patrzy na to, kto ogląda seriale, to im młodsi widzowie, tym logika intrygi jest mniej istotna".

Ogólnie to szkoda, że się to nie skończyło po dwóch sezonach. Cavill teraz taki niejako bohater, prawdziwy fan, który w ramach protestu odszedł, ale jak dobrze orenami sypnął netflix, to na trzeci sezon został. Taki trochę paradoks.

Bagiński się już więcej nie odezwie, bo widzi co sie dzieje i jakie wiadro pomyj na niego zostało wylane. To co netflix zrobil z Wiedźminem woła o pomstę do nieba, dramat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, krukalina napisał:

Bagiński się już więcej nie odezwie, bo widzi co sie dzieje i jakie wiadro pomyj na niego zostało wylane. To co netflix zrobil z Wiedźminem woła o pomstę do nieba, dramat

O Rodowodzie się pewnie nie odezwie, ale trzeci sezon będzie obronić jak lew, jaki by ten sezon nie był (a będzie padaka). ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Część afrykańskiej obsady już została  ujawniona ?

rats-cast.jpg

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta trzecia kobieta nawet by pasowała na Mistle, ale wydaje mi się, że wybiorą tą pierwszą. Z kolei koleś z drugiego zdjęcia, to nie jest przypadkiem koleś z oddziału Galadrieli z mroźnej północy?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Gakuto napisał:

Ta trzecia kobieta nawet by pasowała na Mistle, ale wydaje mi się, że wybiorą tą pierwszą. Z kolei koleś z drugiego zdjęcia, to nie jest przypadkiem koleś z oddziału Galadrieli z mroźnej północy?

ta ostatnia osoba na zdjęciu jest chyba kobietą, i ma grać Reefa który w książce był mężczyzna, nie wiem o co tu chodzi

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, voltq napisał:

ta ostatnia osoba na zdjęciu jest chyba kobietą, i ma grać Reefa który w książce był mężczyzna, nie wiem o co tu chodzi

O to, że Reef będzie transseksualny albo niebinarny. Duh!

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość stwierdził bardzo przytomnie że 4 minutowy trailer cdpr jest lepszy niż dwa sezony serialu od Netflix xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi