Skocz do zawartości
maslak

Wiedźmin - serial

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

1 sezon bardzo dobry? :E Chaotyczne przeskoki w czasie, brak sensu, brak logicznych motywacji postaci, intryga, która wręcz uwłaczała inteligencji odbiorcy, biedne CGI, błędy typowo techniczne typu zmieniające się oświetlenie w kolejnych następujących po sobie scenach. Sezon 1 był tragiczny jeśli idzie o bycie serialem fantasy. Sezon 2 był już lepszy w tym kontekście, bo choć scenariuszowo to były mielizny to chociaż większość wydarzeń miała jakiś sens przyczynowo-skutkowy. Był jeszcze gorszym Wiedźminem ale jeśli się całkowicie wyprzemy tego uniwersum i potraktujemy to jako czyste generyczne fantasy to sezon 2 > sezon 1. Sezon 3 raczej odpuszczę ze względu na szacunek do własnego czasu. Wiedźmin z tego żaden a jako serial fantasy jest poniżej choćby przeciętności. Już lepsze jest Rings of Power, takie samo dno jeśli idzie o materiał źródłowy ale chociaż efektowne i ładne, w Wiedźminie od Netflixa nie mam pojęcia na co ten budżet poszedł.

Edytowane przez bleidd
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Badalaman napisał:

Za miesiąc pierwsza część 3 sezonu. Patrząc po netowych dramach to zainteresowanie i oglądalność będzie wciąż niezła.

Niezła z pewnością, czy wystarczająca czas pokaże. Ten serial nie jest tani w produkcji, a u Netflixa cyferki muszą się zgadzać. 

2 godziny temu, Badalaman napisał:

Nieco obawiam się raczej kolejnego, 4 sezonu, gdzie dojdzie do zmiany głównego aktora.

Czemu? Jakaś babka grającą trzeciorzędną postać w serialu stwierdziła parę dni temu, że odejście Cavilla w ogóle nie wpłynie na serial bo Hemsworth to świetny aktor.

Ja nawet trailera do nowego sezonu nie widziałem i nie planuję, a takie newsy jak romans Jaskra z Radowidem czy Ciri ze Strzygą tylko utwierdzają mnie w przekonaniu że ten serial jest skończony. Po pierwszym sezonie byłem rozczarowany ale dałem szansę kolejnemu, po tym jednak co w nim pokazali i zrobili chociażby z Vesemirem (chyba najbardziej mnie zabolało zrobienie właśnie z tego mądrego i doświadczonego Wiedźmina jakiegoś kompletnie odklejonego starca) to już nie ma co oglądać dalej.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro pełnoprawny trailer trzeciego sezonu. 🤓

Podobno też Caville, Yennefery i Cirille zjechali do Polski promować Wiedźmina. 🥱

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zgadza się, będą w Łodzi 24-25 czerwca na "Witcher Fest", ciekawe czy Andrzej S. też się wybiera ;) 

Edytowane przez Pavel87
  • Like 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy sezon na trailerze nie wygląda tragicznie, ale pani Lauren może nas jeszcze zaskoczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorsze w tych platformach jest to, że płaci się za całą usługę. Gdyby płaciło się za poszczególny kontent, to inaczej by ten Wiedźmin wyglądał. Nikt z powodu słabego Wiedźmina raczej nie rezygnuje z całej usługi, więc można kręcić słaby serial na podstawie swoich ideologicznych wymysłów, a kasa i tak się zgadza. 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.06.2023 o 09:30, ghostdog napisał:

Najgorsze w tych platformach jest to, że płaci się za całą usługę. Gdyby płaciło się za poszczególny kontent, to inaczej by ten Wiedźmin wyglądał. Nikt z powodu słabego Wiedźmina raczej nie rezygnuje z całej usługi, więc można kręcić słaby serial na podstawie swoich ideologicznych wymysłów, a kasa i tak się zgadza. 

Nie do końca. O tym czy kontynuować serial decyduje oglądalność wśród klientów opłacających dana platformę.

Dwa pierwsze sezony Wiedzmina miały bardzo wysoka, więc mamy 3 i chyba nawet zapowiedzi 4.

Także "płacimy" swoim czasem. I platformy to obserwują i analizują.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już dawno ze szmatliksa zrezygnowałem bo to co się tam pojawia z nowych "inwestycji" woła o pomste do nieba.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że Was ten serial jeszcze w ogóle interesuje... jak widać macie wysoką tolerancję na netfliksowe szmiry :) 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądnę ten sezon i koniec. Bez Cavilla ten serial nie istnieje. Ta cała Lauren kompletnie nie wyczuła klimatu. Zrobiła speedrun z książek z multikulti i lgbt.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 17.06.2023 o 12:51, Element Wojny napisał:

Że Was ten serial jeszcze w ogóle interesuje... jak widać macie wysoką tolerancję na netfliksowe szmiry :) 

To jest taka piękna katastrofa, że trudno nie oglądać... youtuberów recenzujących/robiących sobie jaja z "produktu wiedźminopodobnego".

A całkiem poważnie, to drugi sezon ledwie zmęczyłem. Jak będę miał nadmiar wolnego czasu, to może obejrzę sezon trzeci (jak nie znajdę ciekawszego zajęcia i będę bardzo się nudził).

Edytowane przez Gakuto
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Gakuto napisał:

To jest taka piękna katastrofa, że trudno nie oglądać... youtuberów recenzujących/robiących sobie jaja z "produktu wiedźminopodobnego".

A całkiem poważnie, to drugi sezon ledwie zmęczyłem. Jak będę miał nadmiar wolnego czasu, to może obejrzę sezon trzeci (jak nie znajdę ciekawszego zajęcia i będę bardzo się nudził).

Ja drugi bardzo wymęczyłem, o ile jeszcze pierwszy odcinek jako tako mi się podobał, to jak zobaczyłem orgię w Kaer Morhen odklejkę Vesemira i stos jakichś beznadziejnych wątków i do niczego nie pasujących motywów powiedziałem sobie DOŚĆ :) Wiadomość o tym że Henry odchodzi tylko utwierdziła mnie w tej decyzji, a jak usłyszałem o tym że największy kobieciarz w całym uniwersum został gejem to się już tylko śmiałem. Czekam na informację jakie odklejki wrzucą już po odejściu Henry'ego (który ponoć ich hamował :D), mnie już nic odnośnie tego serialu nie zdziwi...

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.06.2023 o 09:30, ghostdog napisał:

Ja zrezygnowałem, i żałuję że obejrzałem drugi sezon , ale pierwszy odcinek drugiego sezonu mnie zmylił bo był w miarę ok , potem to już totalna żenada, 1 sezon też był słaby , 3 nie będę oglądał szkoda czasu

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W międzyczasie na reddicie polski serial wiedzie prym.

r/witcher

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, CrooW napisał:

W międzyczasie na reddicie polski serial wiedzie prym.

r/witcher

Bo jest dużo lepszy od Netflixowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sam się przekonałem ostatnio i mimo że nie skończyłem bo jakoś 10 odcinkow bodajże obejrzałem to czuć tam Wiedźmina znacznie więcej niż w tym generic fantasy od Netflexa... 

A tak swoją drogą to Żebrowski > Cavil

Edytowane przez CrooW
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muzyka i klimat jest świetny. To że brakło kasy na turboefekty specjalne to nie powinno przeszkadzać fanom fantasy. Na pewno dużo lepszy efekt końcowy niż szmira od szmatlixa. Tak samo nawet nie ma co porównywać tej kolejnej korpożenady Rings of Pała do LOTR bo to po prostu brak słów.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Masakra jak się zmienia percepcja z biegiem czasu oraz pod wpływem innych czynników. Zanim powstał netflixowy Wiesiek to mnóstwo ludzi narzekało na naszego Wiedźmina, plastikowego smoka, brak jakichkolwiek efektów, katany jako Wiedźmińskie miecze i wiele innych rzeczy. Sam go oglądałem wiele lat temu i nie miałem za dużo pozytywnych odczuć. Po pierwszym sezonie Netflixa obejrzałem jeszcze raz i już opinia mi się zmieniła :D Zdecydowanie większa spójność fabularna z książkami, Geralt też bardziej jak Geralt. W porównaniu do Netflixowego tworu to może nie nazwałbym naszego Wieśka arcydziełem, ale na pewno jest 2-3 poziomy wyżej niż amerykański odpowiednik

Edytowane przez Pavel87
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nadal narzekają, czy raczej po prostu od wielu lat nikt tego nie ogląda. To był serial fantasy na miarę naszych możliwości w tamtych latach. A te możliwości były skromne, więc wyszło jak wyszło.

Ciężko to w ogóle porównywać z wysokobudżetowym współczesnym serialem od Netflixa.

Zbliża się premiera trzeciego sezonu i uaktywnili się youtuberzy, korzystający z głośnego tematu. Jak przy dwóch pierwszych sezonach.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W naszym serialu najbardziej mi się podobały sceny w karczmach czuć tam po prostu klimat wiedźmina którego nie ma w Juesej wersji, scena walki z zeuglem mimo że praktycznie go nie widać to sama sceneria,miejsce potyczki dobrane perfekcyjnie, soundtrack ma również bardzo dobry.

Fajnie że co  niektórym ludziom zza granicy też się podoba

Edytowane przez CrooW
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie Vilgefortz go tak zmasakruje, że będą go wskrzeszać albo coś takiego. Wszystkiego się można po nich spodziewać

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo Geralt straci pamięć (jak w pierwszym Wieśku od CDPR), obudzi się w jakimś zamtuzie i okaże się, że to wszystko mu się po prostu śniło... :D Albo były to przebłyski jakiegoś innego Geralta z Multiverse, jestem przekonany, że wymyślą coś równie głupiego :D 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi