Skocz do zawartości
adashi

Żulernia z OLX, Allegro oraz forum PC Laba

Rekomendowane odpowiedzi

?Panie regulamin? a po co to komu, a na co jak nawet samo allegro go nie zna ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś im tam odpisałem, że nie zamierzam odpowiadać za kartę bo gwarancja minęła, a konsultanta poprosiłem, żeby nie wprowadzał w błąd, podparłem to art 558 kc bo jestem osoba prywatną  kupujący także, więc nie mógł mieć roszczeń jako konsument.  Już nie mogłem wytrzymać, tak mi ciśnienie podnieśli. Kupujący od razu jak odpisałem to kliknął prośbe o pomoc allegro, co więcej uważa, że z kartą było coś nie tak w momencie wystawienia. 

Edytowane przez Mgk123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupujący musiałby udowodnić,że zepsucie wystąpiło już w momencie sprzedaży + zostało to zatajone przed nim a od tego jest sąd i ekspertyza - przy tak starej rzeczy to powodzenia zwłaszcza,że przez miesiąc było ok 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Zhao napisał:

przez miesiąc było ok 

Pisał, że jak odebrał to przetestował itp wszystko ok, ale włączał komputer tylko 3-4 raz w miesiącu i za czwartym razem zaczęły się robić dziwne rzeczy właśnie po tym prawie miesiącu

Edytowane przez Mgk123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógł włączyć  nawet  raz  i co z tego? To jego problem - jak się coś kupuje to się dokładnie sprawdza + stawiam,że zajechał kartę furmarkiem tzn przyśpieszył jej nieuchronny zgon tak czy siak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe
Kupujący rozumiem, że nie jest Pan zadowolony z odmownej decyzji reklamacyjnej. Nie mogę tego zmienić, ale proszę się nie martwić. Zwrócimy Panu pieniądze z Programu Ochrony Kupujących. Wystarczy, że wypełni Pan krótki formularz, który jest dostępny pod linkiem: https://allegro.pl/program-ochrony-kupujacych/index
Sprzedający miał Pan prawo odmownie rozpatrzyć reklamację, dlatego nie będziemy wymagali spłaty.

Może w takim układzie zaczniemy sobie sprzedawać przedmioty i rozpoczynać dyskusje i kolejno odmawiać reklamacji. Darmowa kasa.

Edytowane przez Mgk123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Mgk123 napisał:

Może w takim układzie zaczniemy sobie sprzedawać przedmioty i rozpoczynać dyskusje i kolejno odmawiać reklamacji. Darmowa kasa.

Przeszłoby  to z dwa/trzy razy? - ogólnie robi się z tego niebezpieczny proceder -> kupisz rzecz za dajmy na to 1800 wciśniesz bajkę,że popsute = masz kasę i przedmiot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czysty idiotyzm, ale ich sprawa. Największe cwaniaki na tym zyskają zapewne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie czytałem na forum gadane twój temat. Wiedziałem, że tak się to zakończy ^^ Pytanie tylko czy ta karta naprawdę przestała u tego gościa działać czy kolejny drobny cwaniaczek zrobił w wuja allegro?

Następne pytanie jest takie - czy sprzedający wystawi negatywa? Te pieprzone dziady z allegro robią wszystko aby takie typy mogły udupiać sprzedających poprzez danie od niedawna możliwości kasowania wystawionych wcześniej komentarzy ??

Edit: właśnie widzę, że wystawił ci chyba za nią nega kilka dni temu? GG ** allegro!

Edytowane przez Zhao
Nie klnij

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, w momencie awarii jak odpisałem jeszcze na priv, że ciężko mi cokolwiek poradzić to usunął pozytywa, a po dwóch dniach dyskusji dał negatywa. Nie zamierzam mu odpisywać nawet, po zachowaniu allegro widać, że chcą tylko dowalić sprzedającym, więc będę tam tylko kupował. 

Edytowane przez Mgk123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Mgk123 napisał:

Dokładnie, w momencie awarii jak odpisałem jeszcze na priv, że ciężko mi cokolwiek poradzić to usunął pozytywa, a po dwóch dniach dyskusji dał negatywa. Nie zamierzam mu odpisywać nawet, po zachowaniu allegro widać, że chcą tylko dowalić sprzedającym, więc będę tam tylko kupował. 

Jednak bym odpisał na tego negatywa, oczywiście sensownie i bez nerwów. Przedstawił bym po prostu swój punkt widzenia.

I przedewszystkim możesz podać nick gościa który kupił? (nie można teraz co prawda dodawać do czarnej listy - kolejne ulepszenia" ;) bez zakupu przez kupującego ale zawsze warto wiedzieć kto moze sprawić problemy)

Edytowane przez Diesel_Wawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Tomcat napisał:

Mnie jako kupującego zaczeły wpieniać te opłaty przerzucone na kupującego.
Niby kilka zeta ale zawsze tu 4zł za gierke za 40, tu 20 za lapka za 700 stówek itp.

Trochę ratują stawki za inpost, bo serio śmiesznie tanio ;)

No ale co wpienia? To są jakieś grosze w porównaniu z tym co allegro narzuca na sprzedających. Prowizję od wysyłek też pobierają, a od tych smart bezzwrotną "opłatę".

OLX zdziera od sprzedających za ogłoszenia, ale "plus" taki, że kupujący biorąc z wysyłką olx widzi "prowizję" od zakupu. No a nie tak jak na allegro, iż kupującym się wydaje, że sprzedający jakieś grosze allegro płaci, albo i nic.

26 minut temu, Mgk123 napisał:

https://allegro.pl/uzytkownik/kubsson92

Co do odpowiedzi na negatywa to tylko 500 znaków na rzetelne wyjaśnienie, jak dla mnie to mało.

Kupić od gościa z jakiegoś konta z rodziny i załatwić go w ten sam sposób 8:E

Edytowane przez DyndaS
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, DyndaS napisał:

Kupić od gościa z jakiegoś konta z rodziny i załatwić go w ten sam sposób 8:E

Z przyjemnością, ale to nie na moje nerwy, może ktoś życzliwy z forum?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem dodać typa do czarnej listy a tu... 

Cytat

Nie możesz dodać tego kupującego. Aby dodać kupującego upewnij się, że dokonał u Ciebie zakupu w ciągu ostatnich 180 dni lub sprawdź, czy jest na liście nieaktywnych kupujących na Twoim innym powiązanym koncie.

:tse:

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cenę tych pamięci to ?, ja sprzedaje takie po 270zł max i to już jest niezła cena jak na dzisiejsze czasy. Ostatnio miałem 1866Mhz Fury black 4x8GB i poszły na allegro za 540zł. Jeden facet zakupił.

A nick sobie zapisałem w pliku tekstowym i będę tam od teraz sobie dodawał tych "lolków" ^^

Edytowane przez Zhao
Nie klnij

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.07.2022 o 20:59, DyndaS napisał:

Chciałem dodać typa do czarnej listy a tu... 

Allegro usuwa opcje czarnej listy. 

Cytat

Wygrałem z morele.net sprawę o niedostarczonego 3060Ti!

TL;DR: Zamówiłem w morele.net komputer (dobrane osobno elementy, które mieli zmontować i przysłać gotowego PC) w którego skład wchodziła karta GeForce 3060Ti. Sklep wykręcał się od wysłania karty i zrealizowania zamówienia, cena kart rosła przez co nie miałem już szans kupić jej po zamówionej cenie. Poszedłem do sądu. Wygrałem

FAQ:

Ile to trwało? Komputer został zamówiony w grudniu 2020 roku. Wyrok uprawomocnił się w maju 2022, w lipcu została nadana klauzula wykonalności.
Czy było warto, trochę to jednak trwało? Oczywiście, że było warto. Nic nie irytuje mnie bardziej, niż firmy które myślą, że mogą olewać prawa klientów tylko, ze względu na to, że ich wyegzekwowanie jest zbyt uciążliwe dla większości osób.
Też nie dostałem RTXa ? Czy to znaczy, że wygram w sądzie? Nie wiem, polecam konsultację z prawnikiem. W Polsce nie ma prawa precedensu, mój wyrok nie jest wiążący dla innych sądów, nawet jeżeli by był to wszystko zależy od stanu faktycznego w danej sprawie. Korzystałem z usług Kancelarii Sosnowscy – wzorowe podejście do klienta i przygotowanie merytoryczne, 10/10 pozywałbym jeszcze raz. No i wygrali sprawę, także tam polecam skierować kroki z pytaniami ?
Jak to jest wygrać z morele, dobrze, niedobrze? Moim zdaniem to nie ma tak, że dobrze albo że niedobrze. Gdybym miał powiedzieć, co cenię w życiu najbardziej, powiedziałbym, że ludzi. Ekhm… Ludzi, którzy podali mi pomocną dłoń, kiedy sobie nie radziłem, kiedy byłem sam. I co ciekawe, to właśnie przypadkowe spotkania wpływają na nasze życie. Chodzi o to, że kiedy wyznaje się pewne wartości, nawet pozornie uniwersalne, bywa, że nie znajduje się zrozumienia, które by tak rzec, które pomaga się nam rozwijać. Ja miałem szczęście, by tak rzec, ponieważ je znalazłem. I dziękuję życiu. Dziękuję mu, życie to śpiew, życie to taniec, życie to miłość. Wielu ludzi pyta mnie o to samo, ale jak ty to robisz?, skąd czerpiesz tę radość? A ja odpowiadam, że to proste, to umiłowanie życia, to właśnie ono sprawia, że dzisiaj na przykład buduję maszyny, a jutro… kto wie, dlaczego by nie, oddam się pracy społecznej i będę ot, choćby sadzić… znaczy… marchew. (Bardzo dobrze ? )

https://counterintelligence.pl/2022/08/wygralem-z-morele-net-sprawe-o-niedostarczonego-3060ti/

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Morele do tej pory nie zapłaciło, więc sprawa trafi do komornika.

Jest chyba z czego ściągać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, sideband napisał:

Sprawa do UKS. Po to zrobili obowiązkowy VAT na elektronikę bez odbiorów osobistych żeby ukrócić tych przestępców ! A tu nawet nie ma żadnej faktury i zwrot do Chin.

Mam nadzieję, że jakiś polska firma zrobi co należy :) Zresztą samo Allegro powinno natychmiast zareagować bo tu na kilometr śmierdzi scamem.

A od strony konsumentów też ogromne ryzyko co to za podróba może być jak 3090 za 1900zł. Gościu chyba pomylił shoppe z allegro ?

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, hubio napisał:

Sprawa do UKS. Po to zrobili obowiązkowy VAT na elektronikę bez odbiorów osobistych żeby ukrócić tych przestępców ! A tu nawet nie ma żadnej faktury i zwrot do Chin.

Mam nadzieję, że jakiś polska firma zrobi co należy :) Zresztą samo Allegro powinno natychmiast zareagować bo tu na kilometr śmierdzi scamem.

A od strony konsumentów też ogromne ryzyko co to za podróba może być jak 3090 za 1900zł. Gościu chyba pomylił shoppe z allegro ?

Allegro powinno odrazu takie coś usunąć. No ale to alle ?. Ja się nie zdziwię jak się jakiś temat pojawi, że zostałem oszukany bo kupiłem 3090 za 2 tyś ?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, AndrzejTrg napisał:

Allegro powinno odrazu takie coś usunąć.

Allegro ma większość rzeczy w pompie, póki prowizja jest oplacana. Sam zgłaszałem parę razy aukcje, które miały ustawiony stan "nowe", a w opisie informacja, iż karta była rozpakowana i/lub używana. Mieli to gdzieś, więc przestałem zgłaszać. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Radio_Tirana napisał:

Allegro ma większość rzeczy w pompie, póki prowizja jest oplacana. Sam zgłaszałem parę razy aukcje, które miały ustawiony stan "nowe", a w opisie informacja, iż karta była rozpakowana i/lub używana. Mieli to gdzieś, więc przestałem zgłaszać. 

Czaję, to trochę jak tu na forum ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie osoby już kupiły karty od tego typa ja pitole ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi