Skocz do zawartości
adashi

Żulernia z OLX, Allegro oraz forum PC Laba

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie w miasteczku, albo ktoś na osiedlu albo w kafejce gonił piraty, ale było to w miarę po ciuchu, kto miał wiedzieć ten wiedział. Ale największy szok przeżyłem na wakacjach nad morzem, był taki targ mozna powiedzieć, ciągnął się jedną ulicą ze 2-3km jak dobrze pamiętam, i oprócz podbrób perfumów i ciuchów, to właśnie stoiska z grami, filmami, i to tak na legalu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
48 minut temu, AMiABLE napisał:

Zamawianie czegoś takiego przez internet na swój adres to przecież głupota.
Nic dziwnego, że jak gościa dojechali, to bardzo prosto dotarli do klientów.
Gdyby kupował na bazarze to raczej nic takiego by się nie wydarzyło.

Głupota bez dwóch zdań, ale jak mieszkasz na wypi...owie, to pozostaje net (nie bazar, którego nie ma).
Do tego to takie właśnie nieświadome (wtedy) przypadki stworzyły proceder i dzięki takim łosiom poszła fama, która pozwoliła usztywnić się reszcie.
Ktoś musiał być pierwszym (on się załapał).

48 minut temu, AMiABLE napisał:

Gdyby naprawdę sprawdzali komputery,  to połowa Polski miałaby sprawy karne, a sędziowie ogłosiliby strajk, bo ile można :szczerbaty:  Zresztą na komendach też pewnie coś by się znalazło. 

Dokładnie tak. Dlatego nikt nie kontrolował i nie będzie kontrolował prywatnych domostw, chyba, że są ku temu przesłanki, albo jakiś inny powód i "przy okazji" ktoś się zakręci przy kompie.
Choć teraz dla odmiany prawo usztywniło się w drugą stronę - na korzyść obywatela.  

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.05.2023 o 20:21, DyndaS napisał:

Czy będą to weryfikować teraz czy w przyszłości to kwestia czasu o ile coś się u władzy solidnie nie zmieni. Jednak PiS zrobił nam takie długi, że będą ludziom niedługo do dupy zaglądać czy tam coś jeszcze nie da się wyskrobać.

Te nowe przepisy co mają wejść otwierają im do tego furtkę.

To będzie coś na zasadzie wysłania pisma z karą do zapłaty, bo jest historia transakcji, a nie złożysz deklaracji i nie opłacisz podatku w ciągu 14 dni, to pisemko aby opłacić karę kilkaset lub kilka tysięcy PLN.

Pamiętaj, że to przedawnia się po 5 pełnych latach kalendarzowych.

Prędzej dojadą B2B i informatyków, niż zaczną ścigać za sprzedaż w internecie.

Po za tym to drobnica, koszty ścigania większe niż zyski. Może od jakiegoś progu miałoby to sens, ale na pewno nie wszystkich sprzedających. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał:

Po za tym to drobnica, koszty ścigania większe niż zyski. Może od jakiegoś progu miałoby to sens, ale na pewno nie wszystkich sprzedających. 

To podpowiada logika, a prawo / przepisy vs logika bardzo często są na przeciwległych biegunach. Ile to razy pokazywano w uwadze, czy innym teleekspresie, gdy ktoś gdzieś wisiał 1 zł, a procedura, wielokrotne monity, poczta, znaczki, praca operacyjna urzędników, to było kilkanaście x po 15 zł. Koszty szły w setki, by uregulować 1 zł długu. Gdzie logika? Prawo nie uwzględnia logiki, tylko zapisy ustawowe.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to typowe materiały żeby się klikało i oglądało. Teleekspress :E

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, galakty napisał:

Przecież to typowe materiały żeby się klikało i oglądało. Teleekspress :E

I jaki to ma wpływ na fakt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że prędzej trafi Cię piorun niż dostaniesz wezwanie o 1 zł? 

Wy to już serio nie macie się czym zamartwiać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, galakty napisał:

Że prędzej trafi Cię piorun niż dostaniesz wezwanie o 1 zł? 

Wy to już serio nie macie się czym zamartwiać. 

Albo jesteś bardzo młody (niedoświadczony życiowo - bez urazy), albo bardzo odklejony. Przecież na tym polega paradoks takiej sytuacji (i o tym mowa), że tego nikt nie robi ręcznie - a jednak ma to miejsce. 
"System" widzi "dłużnika" (i nie wnika na jaką kwotę) = drukuje dokument / monit + ktoś (jakiś urzędas, albo młodziak na stażu) tylko zakleja kopertę i idzie w świat.
I stąd takie kwiatki. DEBILNE, ale wcale nierzadkie. 

Zresztą. KASA zawsze musi się zgadzać (!), i o ile prywaciarz ma na to wywalone i jakieś groszowe sprawy ma gdzieś, to już instytucje państwowe, spółki miejskie albo "firmy", gdzie skala jest ogromna będą się pałować o 1 gr. Niejednokrotnie miałem akcję ze swojej księgowości, gdy mi program księgowy zafixowal i przekłamał FV o 1 gr (!), żeby ją poprawić albo skorygować. Normalne.   

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.05.2023 o 09:24, King Arthas napisał:

Długo mu ten komputer trzymali, nie powiem. Swoją drogą, tak sponiewierać za jakąś tam muzykę? Podejrzewam, że coś większego tam znaleźli.

Nie musiał mieć nic "wielkiego", z 10 lat temu (może więcej) zrobili kuzynowi wjazd na chatę, bo ktoś kto sprzedawał pirackie gry podał jego nazwisko i adres, zabrali kompa żeby sprawdzić co na nim jest. Na kompie faktycznie było zainstalowane trochę piratów (włącznie z windą), trochę filmów i mp3. Sprawa zakończyła się w sądzie, skonfiskowano kompa w ramach kary, że był wtedy jeszcze nieletni/niepracujący to nie nałożyli (umorzyli) na niego kary finansowej (według podliczenia tego co było kompie byłaby to spora kwota).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, krzysiak napisał:

podał jego nazwisko i adres

Nigdy nie wiesz kiedy zapuka do Ciebie policja i powiedzą, że biorą wzystkie nośniki, bo był donos, albo ktoś podał właśnie Twoje imię i nazwisko. Tak to już bywa. 

Całe szczęście w Polsce nie musisz podawać żadnego hasła do zaszyfrowanych nośników. Niech se Państwo to biorą. Jadę już po nowy sprzęt :)

12 minut temu, krzysiak napisał:

skonfiskowano kompa w ramach kary,

Już pewnie jakiś chrześniak komendanta policji na nim grał :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, King Arthas napisał:

Już pewnie jakiś chrześniak komendanta policji na nim grał :D 

Pewnie tak, bo był to na tamte lata naprawdę fajny sprzęt (akurat sam mu go składałem).

• Sad 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakaś nowa moda na OLX? Pan pewnie myślał, że jak w sklepie. Przywitać się i od razu ma pracownik przyjść, podać, pomóc w wyborze, od razu zaproponować obniżkę? :szczerbaty:

olx.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Żulernia już jest wszędzie na allegro lokalnie zrobił się taki mini olx. Cena atrakcyjna niższa niż u innych a w opisie informacja, ze cena nie do negocjacji a ten mi proponuję połowę mojej ceny 🤣Jak mu odpisałem, że nie ma szans to napisał "szkoda". Aż mi przykro zrobiło.... Żartuje 

Edytowane przez lokiju
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potem to leci znowu na Allegro w zawyżonej cenie. Chcą zarobić na cudzej niewiedzy. Pewnego czasu na OLX dostawałem sporo wiadomości o kupnie telefonu za pół ceny. Tylko to były jakieś serwisy zajmujące się tym. Śmiechu warte. Pozgłaszałem konta, poblokowałem i już cisza.

Albo kupna kont Amazon. Że niby konta z dłuższym stażem są lepiej pozycjonowane :D Od razu report i blokada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.olx.pl/d/oferta/komputer-fujitsu-futro-s720-2gb-2gb-zasilacz-CID99-IDUXJze.html

Cytat

Cena tylko 59 zł to super okazja!!!
Sprzęt się uruchamia, nie wykazuje błędów. Do TV nie podłączałem bo niemam kabla.
Zasilacz, RAM, dysk mSata wszystko nowe i działa.

Do monitora nie napisał że podłączał zatem skąd wie że wszystko działa jak trzeba ?:hmm:
ps.
Stare ikonki są the best:D

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Killer85

Bo na monitorze działa wszystko ok, ale na telewizorze nie sprawdzał, bo nie ma jak podłączyć, ponieważ komputer nie ma wyjścia HDMI (tylko DP oraz DVI-I), a przejściówki żadnej nie posiadał (czyli kabla, o którym wspomina)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęć nie dodał żadnych na potwierdzenie działania...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampki się świecą :D . A tak w ogóle, z nazwy wynika że to jakiś sklepik z telefonami itp, po za tym wałka na 70 zł robić...to też chyba takich desperatów nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He he :D
Osoba prywatna niby na OLX ale możliwe że jakiś sklepik 
Różnie bywa na OLX z wałami
Podsumowując...typ nie umie w opisy i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oceny ma rewelacyjne, więc po prostu nie chciało mu się za bardzo nad opisami ślęczeć za te 59 złotych  i zastosował skrót myślowy. 

Mnie by się nie chciało dla tych paru złotych dopieszczać opis tak jak byście wy chcieli i ślęczeć pół godziny nad wstawką. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Może i tak przy tylu ogłoszeniach ale tu wystarczyło kilka słów jednak czyli minuta nie 30 jak piszesz
Tak ja i inni jesteśmy purystami :D

Edytowane przez Killer85
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja bym był nawet zbyt leniwy, aby to wystawiać w internecie, już nie wspominając o opisie :D 

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czepiacie się. 

PS. tak mi się skojarzyło

StatlerandWaldorf(2).JPG

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, addept napisał:

Czepiacie się.

Oczywiście że sie czepia. Klasyczne zaoranie i przykład typowej żulerni na olx - zawraca ludziom gitarę, uświadamia na siłę. Ewidentnie siedzi i się nudzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Klasyczne odwrócenie żulerni i pokazanie jaki to ja zły i czepialski jestem:E
Nie ma to jak komuś wytknąć że się nudzi...wysil się bardziej bo to słabe jest

Edytowane przez Killer85
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi