Skocz do zawartości
adashi

Żulernia z OLX, Allegro oraz forum PC Laba

Rekomendowane odpowiedzi

OLX. Sprzedają towar - nówka w folii, cena odpowiednio niższa niż w sklepie. Typ napisał, czy aktualne i czy wyślę priorytetem, no to ja fota z towarem na tle konwersacji na OLX, że jutro wyślę po południu, podaję numer konta, moje dane, numer telefonu. Gość od ponad tygodnia nawet nie odczytał wiadomości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie sprawa jest prosta, kupuję płacę i zamykam transakcję. Kiedyś tak miałem, że gość kupił i od razu napisał, że zapłaci za 3 dni. To też nie ma problemu ale jak ktoś kupuje, nie wybiera formy przesyłki, nie płaci i nie odpowiada na mojego maila, czy w czymś pomóc. To znaczy, że ktoś sobie jaja robi i dlatego nie czekam dłużej niż 24h na kontakt.

Ale twoja opinia nie jest istotna - jest regulamin allegro, który zaakceptowałeś, jeśli wystawiasz tam cokolwiek i musisz się do niego stosować. Kupujący ma 7 dni na opłacenie towaru i jeśli podejmiesz działania z "jego" przedmiotem wcześniej, to łamiesz regulamin allegro, nie wspominając, że zachowujesz się jak raptus, który nie liczy się z tym, że na kupowaniu na allegro świat się nie kończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio sprzedałem matryce IPS bo miała defekt w postaci bałych smug wiec wsyatwiłem ja za 30zł plus przesyłka ktos kupił i po otrzymaniu napisał do mnie czy moze zwrócić bo nie pasuje do jego laptopa, a podane były wszytskie dane. Nawet nie odpisałem bo szkoda czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klient na OLX zaproponował mi 50 zł za cały stos gier, który mam na sprzedaż (929 sztuk). Właśnie dziś sprzedałem JEDNĄ grę ze stosu za 50 zł na Allegro.

Czuję że ominęła mnie życiowa szansa. Chyba znów nie będę mógł spać w nocy.

Wiesz, na zasadzie, "a nusz widelec" się zgodzisz, w końcu jakby nie spróbował, to się nie dowie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, na zasadzie, "a nusz widelec" się zgodzisz, w końcu jakby nie spróbował, to się nie dowie...

RTL Ski Jumping za 170 zł... serio?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisaliście o braku wpłaty przez młode konta. Kiedy sprzedawałem karty graficzne w okresie boomu na Bitcoina miałem takie ofery od uzytkownikow t bez rejestracji kilka razy w tygodniu. Oczywiście żadnego kontaktu. W pewnym momencie w końcu samo Allegro zainterweniowało i po kolejnej transakcji wysłali mi ostrzeżenie, że Ci ludzie będą liczyć, że ktoś wyśle z rozpędu towar bez zapłaty. Pisali również o fake wiadomość z niby wpłatą PayU wysłaną przez naciągacza, który liczy na to, ze ktos tylko naglowek przeczyta a nie sprawdzi stanu konta przez Allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tej wersji nawet na Ebayu nie ma.

Ponieważ to była badziewna gra, a w gazecie była polska wersja która niczym się nie różniła. To nie jest jakiś biały kruk ale gra z kosza, dsj były o wiele lepsze. Jak sprzedasz daj znać, postawię flaszkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale twoja opinia nie jest istotna - jest regulamin allegro, który zaakceptowałeś, jeśli wystawiasz tam cokolwiek i musisz się do niego stosować. Kupujący ma 7 dni na opłacenie towaru i jeśli podejmiesz działania z "jego" przedmiotem wcześniej, to łamiesz regulamin allegro, nie wspominając, że zachowujesz się jak raptus, który nie liczy się z tym, że na kupowaniu na allegro świat się nie kończy.

akurat nie masz racji, i ja tez kiedys nie mialem

Mozna sobie w opisie zastrzec ze czekasz na wplate 5godzin i tyle - kupujacy musi to uszanowac, jesli jednak nie napiszesz to standardowo jest to 7 dni.

PS

znajomy wystawił czesci na olx

napisał gosc czy wysle mu za pobraniem - oczywiscie radzi sie mnie - mowie ze nie wysylac i tyle, albo zeby wplacił zaliczke

ja mu radze a on swoje - wyslal - nie dosc ze gosc nie odebrał to paczka zagineła w drodze powrotnej (mineło 3 miesiace od tego czasu) wiec raczej juz nie znajdą :E

Edytowane przez duniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ubezpieczenie mu zwróci i będzie być może do przodu jak na konkretną sumę to zrobił :cool:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie byli Ukraińcy po laptopa, prawie całą rodziną, jak zawsze. :)

Sprawdzali go równo godzinę. W tym czasie zainstalowali, pomimo tego, że na laptopie były już 2 gry do sprawdzenia i Win 10 Defender: Avast, Byte-Fence, Cinebench, FurMark, Tomb Raider, World of Tanks i oczywiście "w pakiecie" ze dwa adware.

Laptop nie kupiony, bo muszą się jeszcze "zastanowić".

Ja pierdziele co za ludzie.

Edytowane przez Pentium D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ubezpieczenie mu zwróci i będzie być może do przodu jak na konkretną sumę to zrobił :cool:

Z tego co kojarzę ubezpieczenie jest guzik warte ;) Wciskają to wszędzie za jakieś śmieszne kwoty, prawda, bo potem musisz dochodzić czy to było tyle warte. Wartość przesyłki to już inna sprawa. W przypadku poczty polskiej zwracają 100% opłaconej wartości przesyłki, no ale taka usługa też jest kilkakrotnie droższa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
napisał gosc czy wysle mu za pobraniem - oczywiscie radzi sie mnie - mowie ze nie wysylac i tyle, albo zeby wplacił zaliczke

ja mu radze a on swoje - wyslal - nie dosc ze gosc nie odebrał to paczka zagineła w drodze powrotnej (mineło 3 miesiace od tego czasu) wiec raczej juz nie znajdą :E

Nie wiem w ogóle jak można nie odebrać przesyłki pobraniowej. Pomijając koszty dla sprzedającego, czas na pakowanie itd., to nawet głupio mi było przed kurierem odmówić przyjęcia. Zaglądam czasem (raz na parę tygodni) na profil Allegro na FB i na komentarze, przewija się tam często motyw przesyłek pobraniowych i tego, że klienci notorycznie nie odbierają. Jak ktoś pyta co Allegro propnuje w tej sytuacji...Przedstawiciel odpisuje tylko, żeby nie udostępniać takiej opcji w tym wypadku. Świetna rada. :D

Jeden gość opisywał też historię związaną właśnie z pobraniowymi paczkami (w skrócie: sprzedający pisał, że trafiła mu się babka, która nie odebrała przesyłki pobraniowej; po telefonie okazało się, że jak najbardziej potwierdziła i stwierdziła, że zawsze zamawia u 3 sprzedawców daną rzecz jak potrzebuje na szybko i odbiera tylko tą która dostarczona zostanie jako pierwsza, pozostałe odsyła z powrotem; był tam motyw jeszcze straszenia sprzedającego znajomościami i sądem jak ten zaczął nawijać o kosztach poniesonych)

Dlatego na OLXie mało co sprzedaję - przesyłek pobraniowych nie wysyłam, na konto ktoś pierwszy nie wpłaca i wcale się nie dziwię, bo też podobnie się zachowuję, więc zostaje odbiór osobisty u mnie na zadupiu, a tam mało popularności, zwłaszcza wśród rzeczy droższych.

Myślę, że nawet strata potencjalnych klientów nie jest warta udostępniania przesyłki pobraniowej na Allegro/OLX. Lepiej spać spokojnie i sprzedać coś nawet za 5-10 zł mniej niż stresować się czy kupujący raczy odebrać.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrym rozwiązaniem jest przedpłata kosztów wysyłki obustronnej. Zainteresowany z reguły się zgodzi a zwierzak odpadnie w przedbiegach.

:E

Edytowane przez JaN008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... babka, która nie odebrała przesyłki pobraniowej; po telefonie okazało się, że jak najbardziej potwierdziła i stwierdziła, że zawsze zamawia u 3 sprzedawców daną rzecz jak potrzebuje na szybko i odbiera tylko tą która dostarczona zostanie jako pierwsza, pozostałe odsyła z powrotem ...

puzzle-W-glowie-sie-nie-miesci-online-2b.jpg

idę porąbać drewno z wściekłości, normalnie krew mnie zalewa jak takie coś czytam...

przesyłki pobraniowe - może raz z 10 lat temu nadałem, nie pamiętam jak się skończyło, ale tak czy siak po prostu unikam poczty, bo gdziekolwiek mieszkam, tam zawsze placówka jest non-stop zakolejkowana na maxa, szkoda życia na PP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

puzzle-W-glowie-sie-nie-miesci-online-2b.jpg

idę porąbać drewno z wściekłości, normalnie krew mnie zalewa jak takie coś czytam...

przesyłki pobraniowe - może raz z 10 lat temu nadałem, nie pamiętam jak się skończyło, ale tak czy siak po prostu unikam poczty, bo gdziekolwiek mieszkam, tam zawsze placówka jest non-stop zakolejkowana na maxa, szkoda życia na PP

ja pamietam sprawe ze ktos kiedys podał kogos do sądu z racji nie odebranej paczki pobraniowej (niewywiązanie sie z umowy) i narazenia na koszty - z tego co pamietam wygrał sprzedawca i musial zwrocic koszty + koszty sądowe (to byly chyba osoby prywatne wiec nie bylo mozliwosci rezygnacji itp)

ja nie odebralem pobraniowego czajnika za 20zł + 15 pobranie

ale to nie moja wina bo kupilem tylko dlatego ze nie bylo zadnego numeru tel do kontaktu a na maila brak odp , a był mozliwy odbior osobisty i potrzebował na juz - kupilem i probowalem sie dodzwonic - nieskutecznie - napisalem meila ze rezygune a oni i tak wyslali :E :E

Edytowane przez duniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem mnie teściowie proszą, żebym im coś zamówił online, namawiam ich że po prostu ja zapłacę normalnie za to, oni mi gotówkę dadzą jak będziemy na kawie, ale się często upierają, żeby zamawiać im pobraniowo. Ale odbierają religijnie i bez cyrków. To pokolenie tak ma po prostu chyba. Tableta / smartfonów używają, ale sami nie chcą robić zakupów online, po prostu się boją - w sumie trochę ich rozumiem, bo ogarnięcie różnych metod płatności, podawanie numerów kont i kart itd. to jednak trochę ryzyko jak ktoś nie jest na czasie z wałkami, mykami socjotechnicznymi itd. Wkurzam się potem jak widzę na poczcie szwadron emerytów, każdy z plikiem rachunków na 1000 zł, ale trochę ich rozumiem. Małe miasteczko, banki 2-3 na krzyż i każdy w cholerę drogi przy okienku, punkt płatności jakiś w sumie jest, ale oni po prostu ufają PP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ani allegro ani olx ale cena powala ...

https://www.ceneo.pl/14729033

G.SKILL 16GB (4X4096MB) DDR2 PC2 6400 CL6 w cenie jedynie 1897,48zł

ludwik XV :D

Unikaty, 4GB kostki DDR2. Ciekawe ile są realnie warte, 400-500zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ddr2 skonczylo sie jakies 2-3lata temu (jeszcse wtedy mialem - 2x2gb szly lekko po 110-120zł a lepszs 150) ale teraz ? 4x2gb kupisz z okolo 120zł wiec 16gb powinno kosztowac realnie 250 max (ja wiem ze są niespotykane i ktos napalony moze dac te 300-400 z tym ze przy 400zł to juz kupisz ddr3 4x4 + do tego mobo pod ddr3 (775 czy am3)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używane RAM-y DDR2 800 MHz, 4 kostki po 1 GB każda sprzedałem nie tak dawno za 40 zł, czyli 10 zł za sztukę. Nikt więcej dać za to nie chciał. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używane RAM-y DDR2 800 MHz, 4 kostki po 1 GB każda sprzedałem nie tak dawno za 40 zł, czyli 10 zł za sztukę. Nikt więcej dać za to nie chciał. ;)

1gb kostki to juz padaka

4GB to juz malo nawet do neta - 8GB jeszcze daje rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1gb kostki to juz padaka

Ja w lapku ma 3 GB ramu i ram daje radę, już bardziej doskwiera mi brak mocy procka, niż mała ilość ramuszczerbaty.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w lapku ma 3 GB ramu i ram daje radę, już bardziej doskwiera mi brak mocy procka, niż mała ilość ramuszczerbaty.gif

no ale masz dwa sloty wiec przy 1gb mialbys max 2

4x1gb ma sens jak masz stary system i robisz mega budzetowo i wiesz ze nie bedziesz robił upgradu latami - raz 1gb kostki widzilem po 6zł - a 2gb to minimum 20-25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1gb kostki to juz padaka

puki nie używasz 64 bitowego chroma to nie ma żadnego problemu

gdzie po przesiadce z chroma 64 bitowego na 32 bitowy jest dwukrotny spadek użycia ramu dla każdej karty

ddr2 skonczylo sie jakies 2-3lata temu (jeszcse wtedy mialem - 2x2gb szly lekko po 110-120zł a lepszs 150) ale teraz ? 4x2gb kupisz z okolo 120zł wiec 16gb powinno kosztowac realnie 250 max (ja wiem ze są niespotykane i ktos napalony moze dac te 300-400 z tym ze przy 400zł to juz kupisz ddr3 4x4 + do tego mobo pod ddr3 (775 czy am3)

na allegro są 2 moduły po 4GB (8GB) hynixa za 90 PLN samsungi za 150 (co prawda bez radiatorów ale to nie rambus)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi