Forum PCLab.pl: Palit GTX 1080Ti Jetstream - recenzja karty - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Palit GTX 1080Ti Jetstream - recenzja karty

#41 Użytkownik jest niedostępny   sisterhood 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1078
  • Dołączył: Pt, 22 Lip 16

Napisany 24 Lipiec 2017 - 16:30

Jeśli autor tematu pozwoli, zrobiłem sobie mały eksperyment na pobór energii całego zestawu na przykładzie Wieśka Trzeciego. Określony (powtarzalny) moment w grze. Config w opisie, ekran 1440p.

Ustawienia DEFAULT (limit mocy 100%)
ok 91 klatek, pobór mocy 380-385 W, zegar ok 1936 MHz

Limit mocy 80%
ok 88 klatek, pobór mocy 320-325 W, zegar ok 1835 MHz

Limit mocy 60%
ok 82 klatek, pobór mocy 265-270 W, zegar ok 1569 MHz

Limit mocy 55%
ok 76 klatek, pobór mocy 250-255 W, zegar ok 1400 MHz, nap 0,750 V


Limit mocy 50%
ok 62 klatek, pobór mocy 230-235 W, zegar ok 1100 MHz

Limit mocy 45% (suwak w AB w lewo do końca)
ok 50 klatek, pobór mocy 215-220 W, zegar ok 900 MHz

I jeszcze wyniki "w drugą stronę"

Limit mocy 120%
ok 93 klatki, pobór mocy 405-410 W, zegar ok 1987 MHz

Limit mocy 120 i karta z OC
ok 98 klatek, pobór mocy 430-435 W, zegar 2063 MHz


Pogrubiłem te wartości dla których klataki znacząco nie spadają, natomiast mocno spada apetyt na prąd.

#42 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2235
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 24 Lipiec 2017 - 16:41

Zobacz postsisterhood, o 24 Lipiec 2017 - 16:30, napisał(a):

Jeśli autor tematu pozwoli, zrobiłem sobie mały eksperyment na pobór energii całego zestawu na przykładzie Wieśka Trzeciego. Określony (powtarzalny) moment w grze. Config w opisie, ekran 1440p.


Warto w przypadku takiego testu spróbować na danym napięciu (czy tam limicie mocy) próbować podkręcać kartę - sam undervolting to jedno, ale jeszcze żeby aż tak na zegarach się nie odbijało :)
No i mógłbyś też podać jakie napięcia miałeś na poszczególnych limitach.

Jak kupię watomierz to przeprowadzę podobne testy - z tym że najpierw będę musiał jakoś sprawdzić ile moja platforma będzie brała przy różnych obciążeniach procka bez podpiętej grafiki. Da się jakoś "wyłączyć" w biosie kartę na PCI-E? Nie mam na moim mobo niestety przełączników do tego.

A może jak będę miał dłuższą chwilę to spróbuję pobawić się z odkręceniem ramki i zamontowaniem 2x120mm Alpenków :D

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 24 Lipiec 2017 - 16:42


#43 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16024
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 24 Lipiec 2017 - 16:45

Zobacz postHafexo, o 24 Lipiec 2017 - 17:41, napisał(a):

Warto w przypadku takiego testu spróbować na danym napięciu (czy tam limicie mocy) próbować podkręcać kartę - sam undervolting to jedno, ale jeszcze żeby aż tak na zegarach się nie odbijało :)
No i mógłbyś też podać jakie napięcia miałeś na poszczególnych limitach.

Jak kupię watomierz to przeprowadzę podobne testy - z tym że najpierw będę musiał jakoś sprawdzić ile moja platforma będzie brała przy różnych obciążeniach procka bez podpiętej grafiki. Da się jakoś "wyłączyć" w biosie kartę na PCI-E? Nie mam na moim mobo niestety przełączników do tego.

A może jak będę miał dłuższą chwilę to spróbuję pobawić się z odkręceniem ramki i zamontowaniem 2x120mm Alpenków :D


Pewnie że da się wyłączyć, śrubokręt i wyciągasz kartę ze slotu :E, włączasz IGFX i testujesz, oczywiście potem trzeba odliczyć moc pobieraną przez integrę, ale nawet dodając do tego margines błędu, pomiar na potrzeby domowego testowania będzie przyzwoity.

Suszara w łapę o plomba robi ewakuacje do pudła :D

#44 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2235
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 24 Lipiec 2017 - 16:59

Właśnie chciałem bez wyciągania karty :hmm:

Niee, da radę bez grzebania w plombie, te śrubki co są przykręcone do chłodzenia są w miarę łatwo dostępne

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 24 Lipiec 2017 - 17:00


#45 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15083
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Lipiec 2017 - 18:20

Zobacz postsisterhood, o 24 Lipiec 2017 - 17:30, napisał(a):

Jeśli autor tematu pozwoli, zrobiłem sobie mały eksperyment na pobór energii całego zestawu na przykładzie Wieśka Trzeciego. Określony (powtarzalny) moment w grze. Config w opisie, ekran 1440p.

Ustawienia DEFAULT (limit mocy 100%)
ok 91 klatek, pobór mocy 380-385 W, zegar ok 1936 MHz

Limit mocy 80%
ok 88 klatek, pobór mocy 320-325 W, zegar ok 1835 MHz

Limit mocy 60%
ok 82 klatek, pobór mocy 265-270 W, zegar ok 1569 MHz

Limit mocy 55%
ok 76 klatek, pobór mocy 250-255 W, zegar ok 1400 MHz, nap 0,750 V


Limit mocy 50%
ok 62 klatek, pobór mocy 230-235 W, zegar ok 1100 MHz

Limit mocy 45% (suwak w AB w lewo do końca)
ok 50 klatek, pobór mocy 215-220 W, zegar ok 900 MHz

I jeszcze wyniki "w drugą stronę"

Limit mocy 120%
ok 93 klatki, pobór mocy 405-410 W, zegar ok 1987 MHz

Limit mocy 120 i karta z OC
ok 98 klatek, pobór mocy 430-435 W, zegar 2063 MHz


Pogrubiłem te wartości dla których klataki znacząco nie spadają, natomiast mocno spada apetyt na prąd.



zabrakło jedynie suwaka w prawo z taktami GPU:) Sweet spot będzie około 70-75% i +100 do +200MHz na rdzeniu :) Zegar powinien byc bliski 1900MHz i jednocześnie powinno zrobić ze 100wat mniejszy pobór ze ściany:D

60% i +300MHz na rdzeniu raczej nie zabangla niestety:)

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 24 Lipiec 2017 - 18:21


#46 Użytkownik jest niedostępny   sisterhood 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1078
  • Dołączył: Pt, 22 Lip 16

Napisany 24 Lipiec 2017 - 18:34

Zobacz postHafexo, o 24 Lipiec 2017 - 16:41, napisał(a):

Warto w przypadku takiego testu spróbować na danym napięciu (czy tam limicie mocy) próbować podkręcać kartę - sam undervolting to jedno, ale jeszcze żeby aż tak na zegarach się nie odbijało :)
No i mógłbyś też podać jakie napięcia miałeś na poszczególnych limitach.

Jak kupię watomierz to przeprowadzę podobne testy - z tym że najpierw będę musiał jakoś sprawdzić ile moja platforma będzie brała przy różnych obciążeniach procka bez podpiętej grafiki. Da się jakoś "wyłączyć" w biosie kartę na PCI-E? Nie mam na moim mobo niestety przełączników do tego.

A może jak będę miał dłuższą chwilę to spróbuję pobawić się z odkręceniem ramki i zamontowaniem 2x120mm Alpenków :D


Ustawiłem teraz sobie PL na 60%, do tego podbiłem zegary na 1689 (boost 1803). Napięcie wynosi 0,750 V / 0,762 V, spadek pobieranej mocy na poziomie ok -160 W. Jest MOC! :)

#47 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15083
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Lipiec 2017 - 18:37

Zobacz postsisterhood, o 24 Lipiec 2017 - 19:34, napisał(a):

Ustawiłem teraz sobie PL na 60%, do tego podbiłem zegary na 1689 (boost 1803). Napięcie wynosi 0,750 V / 0,762 V, spadek pobieranej mocy na poziomie ok -160 W. Jest MOC! :)


+300MHz nie uciągnie?:)

#48 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2235
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 24 Lipiec 2017 - 18:50

U mnie niestety maks to ~1760 przy 0.81, wyżej już wywala mi sterownik :|
Mieć 1900 przy 0,75 to już golden sample jest ;)


Poszedłem do castoramy po: żarówkę, watomierz i najzwyklejszą lampkę na biurko

Żarówka się spaliła zaraz po włączeniu, watomierza NIE MAJĄ, lampki na biurko tylko jakieś dziwaczne, normalnej też nie - wkońcu wyszło na to że nic kupiłem nic...
Bede musiał chyba na drolegro kupić ten watomierz eh

#49 Użytkownik jest niedostępny   sisterhood 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1078
  • Dołączył: Pt, 22 Lip 16

Napisany 24 Lipiec 2017 - 18:54

Zobacz postMinciu, o 24 Lipiec 2017 - 18:20, napisał(a):

zabrakło jedynie suwaka w prawo z taktami GPU:) Sweet spot będzie około 70-75% i +100 do +200MHz na rdzeniu :) Zegar powinien byc bliski 1900MHz i jednocześnie powinno zrobić ze 100wat mniejszy pobór ze ściany:D

60% i +300MHz na rdzeniu raczej nie zabangla niestety:)


Nie wykręcę skubańca tak wysoko. 1700 (1813) to kres możliwości. Przy 70% i ustawieniach "w prawo", boost na poziomie 1810 przy napięciu 0,812 V. I faktycznie - 100 W od pozycji wyjściowej.

#50 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15083
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Lipiec 2017 - 20:06

musialem zapytać jak już się bawicie;) U mnie też nie da rady aż tak zaszaleć :)

#51 Użytkownik jest niedostępny   sisterhood 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1078
  • Dołączył: Pt, 22 Lip 16

Napisany 24 Lipiec 2017 - 20:42

Fajna sprawa, temperatury spadły o 10-12 stopni (automatycznie obroty wentylatorów o ok 300 rpm). Pobór mocy o ok 100 W, boost wbija od 1770-1910 przy napięciu 0,780-0,890.

#52 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15083
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Lipiec 2017 - 21:05

Zobacz postsisterhood, o 24 Lipiec 2017 - 21:42, napisał(a):

Fajna sprawa, temperatury spadły o 10-12 stopni (automatycznie obroty wentylatorów o ok 300 rpm). Pobór mocy o ok 100 W, boost wbija od 1770-1910 przy napięciu 0,780-0,890.


Ja z przyciętym Power Limitem lecę na codzień. Przy FullHD 144hz cicho i szybko ;)

#53 Użytkownik jest niedostępny   TylkoTak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3859
  • Dołączył: Wt, 31 Gru 14

Napisany 24 Lipiec 2017 - 21:17

Zobacz postMinciu, o 24 Lipiec 2017 - 21:05, napisał(a):

Ja z przyciętym Power Limitem lecę na codzień. Przy FullHD 144hz cicho i szybko ;)


To jest dobre, kurde :) Ludzie sobie undervolty ładują, żeby było ciszej i mniej prądożernie. A, ja dziad starej daty wszystko podkręcam dla wyciskania nawet kilku procent większej wydajności, co przekłada się na chore wielkości TDP :D W te upały to musiałem nawet OC procka zmniejszyć i volty, bo mi custom LC nie wyrabia :D

#54 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15083
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 24 Lipiec 2017 - 21:30

wydajnośc karty mam za PLNy ;) I to z taka górką, że mogę śmiało ją undervoltować. Wszystko jest przemyślane:) Zamiast kupować 1070 czy 1080 i robić jakieś walki z OC, prościej jest kupić lepsza kartę i miec wszystko w nosie;) A po przycięciu TDP wentylatory są ciche i komputer nie zieje ogniem pod nosem tak, że nie da się oddychać :D Może zimą to nie przeszkadza, ale latem wybieram komfort :)

#55 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2235
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 24 Lipiec 2017 - 21:36

Zobacz postMinciu, o 24 Lipiec 2017 - 21:30, napisał(a):

wydajnośc karty mam za PLNy ;) I to z taka górką, że mogę śmiało ją undervoltować. Wszystko jest przemyślane:) Zamiast kupować 1070 czy 1080 i robić jakieś walki z OC, prościej jest kupić lepsza kartę i miec wszystko w nosie;) A po przycięciu TDP wentylatory są ciche i komputer nie zieje ogniem pod nosem tak, że nie da się oddychać :D Może zimą to nie przeszkadza, ale latem wybieram komfort :)


Nie no to zależy - jak ktoś ma klimę i nie dba o rachunki za prąd to why not ;)

#56 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Wracam w 2020 roku.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7156
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 27 Lipiec 2017 - 11:52

Świetna recka. Szkoda tylko tych plomb na chłodzeniu ;/

#57 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2235
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 27 Lipiec 2017 - 13:52

Zobacz postPrimoGhost, o 27 Lipiec 2017 - 11:52, napisał(a):

Świetna recka. Szkoda tylko tych plomb na chłodzeniu ;/


No niestety - ale słyszałem sporo o tym że ta plomba u Palita jest "dla picu" i ma odstraszać niedoświadczonych użytkowników. W serwisie podobno nawet jak zobaczą uszkodzoną plombę to tylko patrzą czy nic nie poharatane, czy chłodzenie backplate dobrze założone.

Ale tak szczerze to jakbym chciał wodować kartę to wziąłbym refa albo MSI Armor (dokładnie to samo PCB co Gaming X, różni się tylko chłodzeniem)

#58 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Wracam w 2020 roku.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7156
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 27 Lipiec 2017 - 15:12

Kurcze, nie pamiętam u kogo ( wydaje mi się, że u Liptona ) widziałem rozmówkę o wymianach chłodzeń. Wysłał wiadomości do GB, ASUSA, ZOTACA, PALITA itp w celu zajęcia stanowiska na temat demontażu chłodzenia ( np. by wymienić pastę ) i jeśli dobrze pamiętam - Palit i Gainward nie zajął stanowiska.

Wiesz, nawet nie chodzi o wodowanie. Po prostu wolałbym jednak mieć opcję dostępu do karty w okresie GW. Plombowanie kart to ZŁO Dodaj obrazek

#59 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2235
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 27 Lipiec 2017 - 21:01

Wiem że parę osób pisało w temacie z Maxwella o tym że serwis Palita zwykle na to przymyka oko. Ale jak jest naprawdę to nie wiem...
Mimo wszystko plomba oczywiście słabo że jest - przecież jak byś coś uszkodził przy zdejmowaniu chłodzenia to będzie widać na kilometr.

Swoją drogą ciekawi mnie jedno - jak się ma polskie prawo (rękojmia) to takich plomb gwarancyjnych?

#60 Użytkownik jest niedostępny   Saberman 

  • Atarowca wal z gumowca.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 668
  • Dołączył: Cz, 17 Sie 17

Napisany 21 Listopad 2017 - 20:35

Fajny kot :E

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych