Skocz do zawartości
szewskitomasz

Powerbank ADATA PV150 & ADATA P20000D

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś mały mini test dwóch powerbanków firmy ADATA.

Zapraszam.

Oba urządzenia przychodzą w kartonowych opakowaniach z małym "okienkiem" pokazującym dany produkt. Nie ma się nad czym rozpisywać.

Również zawartość w obu przypadkach jest taka sama - prócz akumulatora dostajemy 10cio centymetrowy kabel USB Typ-A -> micro USB oraz skróconą instrukcję obsługi.

Producent nie dodaje do zestawu ładowarki sieciowej. W obu produktach zastosowano ogniwa producenta Shenzhen BAK Battery.

Poniżej garść informacji:

Powerbank ADATA PV150 - 10000 mAh

- Pojemność baterii: 10000mAh (36Wh)

- Pojemność znamionowa: 6300mAh (31,5Wh)

- Napięcie znamionowe: wejściowe - 5V DC, 2A (microUSB)

wyjściowe - 5V DC, 2,1A (USB Typ-A)

- Wymiary: 99x84x24mm

- Waga: 235g

Wykonanie powerbanka moim zdaniem na wysokim poziomie. W prawdzie obudowa nie jest wykonana ze szlachetniejszych materiałów lecz wyłącznie z plastiku ale ten jest najwyższej jakości. Akumulator nie raz zaliczył upadek i po roku nadal wygląda jak nowy. Wymiary podane wyżej - jak dla mnie nie było problemu z chowaniem PB do kieszeni i jednoczesnym ładowaniem telefonu. W prawdzie trochę taki zestaw waży ale nie ogranicza ruchów i nie przeszkadza.

Na froncie urządzenia znajduje się złącze microUSB służące wyłącznie do ładowania samego powerbanka, złącze USB Typ-A przez które naładujemy telefon oraz przycisk uruchamiania PB.

Nieco wyżej znajdują się 4 diody LED informujące o stanie naładowania. Niestety, świecą przez cały czas ładowania - czy to telefonu czy samego PB. Niestety ponieważ emitowane światło jest, szczególnie w nocy dość irytujące.

Za jego pomocą jestem w stanie naładować SGS4 3 razy od 0 do 100% i zostanie jeszcze na czwarte, niepełne ładowanie (50-60%).

Podobnie ma się sprawa z LG G4 - 3 pełne ładowania, resztka energii starcza na dobicie do jakichś 10-18%.

Powerbank ADATA P20000D - 20000 mAh

- Pojemność baterii: 20000mAh (72Wh)

- Pojemność znamionowa: Nie podano

- Napięcie znamionowe: wejściowe - 5V DC, 2A (microUSB)

wyjściowe 1 - 5V DC, 2,1A (USB Typ-A)

wyjściowe 2 - 5V DC, 2,1A (USB Typ-A)

- Wymiary: 163x80x24mm

- Waga: 450g

Dwukrotnie większy oraz dwukrotnie cięższy - wykonany niestety gorzej niże mniejszy brat. Za to z ciekawymi dodatkami.

Obudowa wykonana również z plastiku, boki urządzenia to jakieś "słabe" tworzywo, dodatkowo polerowane - można sobie wyobrazić jak szybko zacznie łapać rysy. Reszta obudowy również plastikowa. Tutaj już producent zastosował tworzywo przypominające aluminium, niestety rysy pojawiają się na nim cholernie szybko. 4 godziny w plecaku wystarczyły żeby móc zauważyć kilkanaście mniejszych rys.

Z dodatków, które zastosowano a których brakuje u mniejszego PV150 to przede wszystkim podświetlany wyświetlacz pokazujący stan naładowania PB oraz dodatkowe mało znaczące informacje, np. które gniazdo jest aktualnie zajęte łądowaniem. No własnie - tym razem mamy do dyspozycji 2 gniazda USB-Typ A do jednoczesnego ładowania dwóch urządzeń. Oczywiście tak jak w przypadku mniejszego PB tutaj również dostajemy złącze microUSB do ładowania PB. Znalazło się również miejsce na diodę, mającą służyć jako latarka. W namiocie pewnie się przyda lecz większego obszaru tym nie doświetlimy.

Na boku został umieszczony przycisk włączania PB, latarki oraz podświetlenia ekranu w jednym. Niestety licuje się on z obudową i ciężko w niego trafić po omacku.

Z ciekawostek o, których warto wspomnieć to to, że po podłączenia telefonu do ładowania PowerBank uruchamia się sam co nie występuje w mniejszym.

Za jego pomocą jestem w stanie naładować SGS4 7 razy od 0 do 100% i zostanie jeszcze na czwarte, niepełne ładowanie (20-30%).

LG G4 - 6 pełnych ładowań, resztka energii starcza na dobicie do 60%.

Warto zaznaczyć, że akumulatory dostajemy częściowo naładowane, w moim przypadku P20000D miał 45% natomiast PV150 - 2 diody/4.

Powerbanki ładowałem za pomocą oryginalnej ładowarki LG G4 (5.0V / 1.8A). Czas ładowania od 0% do 100% wynosi 7 godzin - w przypadku mniejszego urządzenia i 11 godzin w przypadku dwukrotnie pojemniejszego akumulatora.

W obu przypadkach czas ładowania telefonu (LG G4, bateria 3000mAh, start ładowania od 3% do 100%) wynosi 2 godziny. Jeśli zaś chodzi o PV150 - po roku intensywnego używania nie zauważyłem jakichś zmian - ogniwa nadal "trzymają" pojemność jaką miały na początku. Większy aktualnie w testach, lecz również nie powinno być pod tym względem żadnych problemów.

PV150 można kupić już za 55zł natomiast P20000D udało mi się wyrwać w jednym z popularnych sklepów za 79zł.

Cena moim zdaniem idealna, dlatego też są to urządzenia, które z czystym sumieniem będę polecał.

LkjZwtJ.jpg

BC0wfv8.jpg

f4FkWUj.jpg

fRC5QFe.jpg

GGOeq4X.jpg

3fCMPcc.jpg

ED1sPaQ.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Recenzja pisana w lipcu 2017 roku, wtedy właśnie zakupiłem swojego P20000D. Napisałeś:

Dwukrotnie większy oraz dwukrotnie cięższy - wykonany niestety gorzej niże mniejszy brat

Może obudowa rysuje się mocno, ale wykonanie bardzo dobre. Tyle razy mi upadł, piwo nim otwierałem, biegałem po poligonie z power bankiem w plecaku - cały czas w pełni sprawny. Ogólnie bardzo dobry zakup, nie żałuję. Jest duży i ciężki, ale w kieszeni się zmieści żeby przenieść. A ładować to i tak nie ładowałem niczego z power banka w kieszeni, zawsze wyciągam w razie potrzeby użycia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi