Forum PCLab.pl: IBOX 500W - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

IBOX 500W

#1 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18822
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 05 Wrzesień 2017 - 14:59

IBOX 500W

Krótki opis "lokatora" czarnych list...

Zasilacz, podobnie jak wersja 400W, to dzieło firmy DEER/Solytech. Jak na "500W" jest okablowany dosyć przeciętnie: posiada co prawda wtyk PEG 6+2 pin, ale brakuje EPS do zasilania procesora. Oprócz tego mamy 4x MOLEX i 2x SATA +FDD. Do plusów należy zaliczyć fakt zastosowania przewodów prądowych 18AWG.

Tabliczka znamionowa obiecuje 480W – łącznie na trzech głównych liniach...

Dodaj obrazek

... natomiast na samym laminacie (przy oznaczeniu bezpiecznika) widać, że dopuszczalne maksimum to 400W.


Cały filtr EMI jest na oddzielnej płytce dolutowanej zaraz za wtykiem 230V.


Dodaj obrazek


Sam zasilacz – podobnie jak większość tej "klasy" jednostek – to półmostek z grupową regulacją napięć i pasywnym PFC.


Dodaj obrazek


Po weryfikacji zabezpieczenia przeciwzwarciowego, podpiąłem zasilacz do i5 750 + GTX480.

Szybki pomiar napięć podczas wyświetlania pulpitu: 3.31V, 5.01V i 12.05V... dobrze.

Po uruchomieniu testu PSU w OCCT:3.28V, 5.22V i 11.70V + prawie 420W z gniazdka.

Po podniesieniu napięć i uruchomieniu OCCT zasilacz się wyłączył... pierwsza myśl – zjarał się, ale nie było "fajerwerków". Po odłączeniu na chwilę przewodu zasilającego całość ponownie ruszyła.

Dla pewności powtórzyłem test jeszcze raz i reakcja była identyczna. IBOX 500W ma sprawne zabezpieczenie OPP (zastosowano identyczny IC jak w nowszych FEEL-ach od Modecoma).

Po dokładniejszej inspekcji wnętrza okazało się, że ma całkiem przyzwoite prostowniki na stronie wtórnej.


Dodaj obrazek


3.3V – 30A

5V – 2X 30A

12V – 30A


Główne tranzystory to para D209L.


Dodaj obrazek

Widać więc, dlaczego zasilacz wyłącza się po przekroczeniu ok. 350WDodaj obrazek

Całkiem przyzwoity, choć dosyć głośny, "no-name" o realnej mocy ok. 350W.

#2 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7501
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 05 Wrzesień 2017 - 16:34

W sumie jak na 350W to mogło być gorzej. Do budżetówki na GT1030 itp. byłby jak znalazł.

#3 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18822
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 05 Wrzesień 2017 - 17:37

eee tam 1030... zasilacz wyciągnięty z i5 2400 + strix 970Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   kaylo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 401
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 17

Napisany 05 Wrzesień 2017 - 17:46

Miałem taki tylko w wersji 400W. Zasilał Phenoma 9850 i GT 9600 GSO, Wytrzymał rok czasu i się zjarał razem z płytą główną.

#5 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18822
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 05 Wrzesień 2017 - 17:51

wersja "400w" nie bez powodu nie posiada wtyczki to zasilania karty...

#6 Użytkownik jest niedostępny   kaylo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 401
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 17

Napisany 05 Wrzesień 2017 - 18:03

Obecnie rzeczywiście nie posiada. Phenom miał premierę w 2008 roku, w tym czasie wprowadzili pewnie zmiany.

Ten post był edytowany przez kaylo dnia: 05 Wrzesień 2017 - 18:03


#7 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18822
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 05 Wrzesień 2017 - 18:14

nie wiem o jakie "wprowadzone zmiany" Ci chodzi, ale ibox 400 ma 20A na 12v i ma prawo wybuchnąć przy zasilaniu czegoś więcej, jak zestaw biurowy bez dodatkowego gpu

#8 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10531
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 05 Wrzesień 2017 - 18:26

W miarę pozytywny wydźwięk ma ten rzut oka :E Jednostka nie taka tragiczna, jakby sugerowała marka.

#9 Użytkownik jest niedostępny   pclab_test 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Validating
  • Postów: 176
  • Dołączył: Nd, 10 Wrz 17

Napisany 10 Wrzesień 2017 - 15:40

bartosz302
Przegladalem twoje testy i nie szkoda ci gtxow ? Lepiej by bylo zrobic dummy load (sam ma zrobiony na mosfetach, cos jak regulator oborotow silnika, ale z wtornikiem wyjsciowy i paroma innymi zmianami - duzo by pisac :cool: ) Mialbys pelna kontrole nad pobieranym pradem.
Moglbys podawac wartosci elementow (lepsze zdjecia) ? Komus by sie to przydalo i mi tez. Masz oscyloskop i daloby rade wrzucac przebiegi przy testach ? Wiem ze to nie elektroda, ale jako ciekawostka. Jakie tetnienia, oscylacje itd. bo czesto nie ma tego w sieci.
Pozdrowienia i dalszych testow.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych