Forum PCLab.pl: VIA C3 vs VIA C7 - porównanie IPC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

VIA C3 vs VIA C7 - porównanie IPC

#1 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4615
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 14 Wrzesień 2017 - 23:20

Plus test zintegrowanych "GPU" (tak, zdecydowanie w "") i test z użyciem 8500 GT na PCI.

Całkiem interesujące platformy, całkiem interesujące wyniki, chcielibyśmy wszyscy zeby AMD czy Intel robili takie postepy z kazda nastepna architektura ;)

VIA C3 (Nehemiah) vs VIA C7 (Esther)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12568
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 03:05

Podobno sprzęt użyty w tych testach znaleziono w trakcie prowadzenia wykopów przy budowie drugiej linii metra :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4615
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 03:07

Bardzo dowcipne :E Przypominam, ze procesory ktore mam od Ciebie sa starsze, napisze Ci specjalna dedykacje :cool:

#4 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12568
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 05:14

Zobacz postkain, o 15 Wrzesień 2017 - 04:07, napisał(a):

Bardzo dowcipne :E Przypominam, ze procesory ktore mam od Ciebie sa starsze


Bo są z czasów gdy budowali pierwszą linię metra :E

Ciekawe czy w ogóle odpalą :hmm:

#5 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12143
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 10:46

Bardzo fajny test, pamiętam że te procesory już w czasie premiery były przestarzałe, wtedy już pojawiały się DDR2, Athlony na S939 i LGA775 i procesory PD 805, mam na myśli czasy VIA C7, @kain jak byś był zainteresowany przetestowaniem procesora Cyrix GX GXm-233GP to taki posiadam.

http://www.cpu-world...233GP 2.9V.html takiego cudaka mam, niestety nie mam mobo do niego.

#6 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4615
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 15 Wrzesień 2017 - 14:10

Zobacz postPentium D, o 15 Wrzesień 2017 - 06:14, napisał(a):

Bo są z czasów gdy budowali pierwszą linię metra :E

Ciekawe czy w ogóle odpalą :hmm:


Jeszcze nie sprawdzalem, za duzo sprzetu w kolejce. Dam Ci znac na pewno :)

Zobacz postStjepan, o 15 Wrzesień 2017 - 11:46, napisał(a):

Bardzo fajny test, pamiętam że te procesory już w czasie premiery były przestarzałe, wtedy już pojawiały się DDR2, Athlony na S939 i LGA775 i procesory PD 805, mam na myśli czasy VIA C7, @kain jak byś był zainteresowany przetestowaniem procesora Cyrix GX GXm-233GP to taki posiadam.

http://www.cpu-world...233GP 2.9V.html takiego cudaka mam, niestety nie mam mobo do niego.


Nie zgodze sie, ze byly przestarzale. To troche tak jakby dzis o Atomach mowic, ze sa przestarzale. Po prostu zupelnie inny target. Zla opinie C7 ma miedzy innymi dlatego, ze troche ich wyladowalo w laptopach (jak HP mini 2133 czy jakos tak), a do tego sie nie nadawaly za bardzo, zwlaszcza z Vista.

A starych procesorow nie pozyczam, to jest sprzet ktory potrafi wziac i zdechnac, wole uniknac ryzyka ze ktos bedzie mial potem pretensje :) Ale dziekuje za propozycje!

#7 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12143
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 16 Wrzesień 2017 - 01:01

@kain nie miał bym pretensji co do CPU, dzisiaj bardziej interesuję mnie muzyką niż procesory itd. jak by nie działał miał byś fajny breloczek, tylko do oldscoolowych laptopów czuję słabość. ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4615
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 17 Wrzesień 2017 - 14:02

@Stjepan PW :)

I mam pomysl na kolejny artykul - w sumie mam 7 roznych procesorow 1000Mhz takze nasuwa sie sam :D

#9 Użytkownik jest niedostępny   Stjepan 

  • Hostis humani generis
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12143
  • Dołączył: Wed, 10 Maj 06

Napisany 17 Wrzesień 2017 - 14:18

Jak dojdzie Cyrix, jak będziesz mieć mobasa to chcę testy, wiem że działa na 430FX i chyba TX, tam gdzie P133/166/200/166MMX/200MMX/233MMX. :)

#10 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4615
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 18 Wrzesień 2017 - 14:07

Jeszcze raz bardzo dziekuje i jak sprzet odpali przetestuje w czym tylko chcesz :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   bv6t7 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Pn, 26 Sty 09

Napisany 19 Wrzesień 2017 - 21:45

Zobacz postkain, o 17 Wrzesień 2017 - 15:02, napisał(a):

@Stjepan PW :)

I mam pomysl na kolejny artykul - w sumie mam 7 roznych procesorow 1000Mhz takze nasuwa sie sam :D


Oraz nowsze modele w których można wymusić 1000Mhz. Do Via można dodać porównanie Atomów ale to za młody temat.


Masz w planie Transmete ? Czy to już zbyt egzotyczne ? :E

Na marginesie:
Czy pierwszy procesor który "odtwarzał" płynnie MP3 to Pentium I i odpowiedniki ?

#12 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4615
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 19 Wrzesień 2017 - 21:49

Mam pierwszego Atoma, za porownanie posluzy mu VIA Nano X2 1400 :cool:

W testach mam tez VIA NANO x2 1200 vs U7600 (Core 2 1200Mhz), bardzo ladnie obrazuje roznice architektur.
Do obu wyniki mam juz gotowe, wiekszosc tekstu tez. Troche sie zastanawiam z jaka czestotliwoscia dodawac nowe tresci na strone.

#13 Użytkownik jest niedostępny   radek_z 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 07

Napisany 20 Wrzesień 2017 - 13:56

Z produktów tej firmy miałem:
- 486 DX 40 Cyrix - odpalałem na nim Windows 95.
- był też Cyrix 686 P150+ (120 MHz@133 MHz). Latał na nim bez problemu Windows 98. To akurat nie wina CPU ale strasznie się wtedy ze swoim PC umordowałem. Miałem go na płycie głównej Super Grace. Jak zainwestowałem w grafikę na AGP (przesiadka z VGA na ISA), to za cholerę nic nie chciało na tym działać. Najpierw Riva ZX, którą w ostateczności zwróciłem. Potem S3 Savage 3D i przynajmniej pod pulpitem się nie wieszała, ale już odpalenie 3D kończyło się czarnym ekranem. Budżet licealny był znikomy, więc i możliwości znalezienia przyczyna takiego stanu rzeczy żadne. Aż któregoś razu pożyczyłem od kolegi Pentium 200 MMX...i eureka:). Już tego samego dnia w moim PC na tej płycie wylądował AMD K6-2 450 MHz i cieszyłem się wreszcie poprawnie działającym kompem.

Dalej to było już samo AMD.

Ten post był edytowany przez radek_z dnia: 20 Wrzesień 2017 - 13:57


#14 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4615
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 20 Wrzesień 2017 - 20:58

Ja nie mialem nic Cyrixa nigdy. Do 2000r siedzialem na 386DX40 (ktore mam do dzis), potem juz bylo duzo zmian. Ale teraz mam wszystkie mozliwe modele Cyriksow wiec nadrabiam brak doswiadczenia. Tylko naprawde przetestowanie jednego procesora zajmuje bardzo duzo czasu, taki Cinebench R10 potrafi latac po 15h, a musze go przeciez trzy razy uruchomic :)

#15 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Wracam w 2020 roku.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7109
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 28 Wrzesień 2017 - 08:48

kain - może zacznij te proce ( zwłaszcza te z budowy z 1 linii metra od Pentium-a ) binować jak XtremeAddict i sprzedawać Dodaj obrazek Taki Cyrix II na 350 Mhz... To się musi sprzedać Dodaj obrazek

A tak serio... To się w ogóle da podkręcać? Dodaj obrazek Strasznie podoba mi się ten motyw z retro elektroniką. Czekam na Twój artykuł !!

P.S

Zobacz postkain, o 20 Wrzesień 2017 - 21:58, napisał(a):

Tylko naprawde przetestowanie jednego procesora zajmuje bardzo duzo czasu, taki Cinebench R10 potrafi latac po 15h, a musze go przeciez trzy razy uruchomic :)



- Bo nie umiesz testować. Pewnie klikasz single core benchmark i się dziwisz...
Dodaj obrazek


#16 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4615
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 28 Wrzesień 2017 - 12:51

Nigdy ich nie sprzedam, ta kolekcja to moje zabezpieczenie emerytalne :E

Daja sie podkrecac, Cyrix z dobrym chlodzeniem na znacznie nowszej od niego plycie poszedl mi z 2x66Mhz na 2x100Mhz. Roznica w wydajnosci kosmiczna, glownie przez magistrale. Ale ogolnie nie krece tych procesorow zbyt mocno, wolalbym niczego nie uszkodzic ;)

1 pazdziernika wrzuce duzy test Ryzen vs Phenom II rdzen w rdzen i zegar w zegar. Wyniki mnie bardzo zaskoczyly. Kolejny artykul (10 pazdziernika, zamierzam wypuszczac regularnie) bedzie retro :)

#17 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Wracam w 2020 roku.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7109
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 28 Wrzesień 2017 - 14:41

Rezerwuję jedno miejsce w 1 rzędzie :)

Phenom II mówisz... właśnie z 1090T przesiadłem się na 6700k, którego mi wygrzebał na forum PentiumD Dodaj obrazek Ten test będzie na pewno ciekawy. Zwłaszcza w renderingu i poborze mocy. ( Pomiędzy FX-ami a Ryzenem nastąpiła dość znaczna zmiana w przydzielaniu klasy energetycznej. Również TDP uległo zmianie. Zrezygnowano z czystego PowerDraw i bardziej uzależniono algorytm od temperatur HSF )

Genialny pomysł na test Dodaj obrazekDodaj obrazek

#18 Użytkownik jest niedostępny   munio1000 

  • Takumi wannabe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1796
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 28 Wrzesień 2017 - 14:56

witam,

chciałbym pochwalić autora sam pomysł na testowanie starych platform i procków, dobrze że ktoś odświeża te dane i zostawia dla potomności.
popieram również fakt trzymania wyników testów i opisów na zewnętrznej stronie utrzymanej w prostym stylu - mam wrażenie że właśnie specjalnie takim jakby ktoś wpadł na szalony pomysł oglądać tą stronę na tak starych jak testowane prockach.
@EDIT przeczytałem WORKLOGA - wygląd strony wynika z braku czasu autora, aleeee... mi osobiście z tym wyglądem strony dobrze, przypominają się stare czasy stron otwieranych po uprzednim wykręceniu 0202122 :)

Zdaje się że testowane też były stare karty graficzne kiedyś - liczę na wincyj takich testów.
Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez munio1000 dnia: 28 Wrzesień 2017 - 15:01


#19 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4615
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 28 Wrzesień 2017 - 17:20

Kart graficznych mam mnóstwo, w tym parę perełek typu S3 na PCIE czy 6600GTx2 na jednym PCB (Gigabyte którego modelu akurat nie pamiętam). Parę fajnych na AGP i PCI też, ale niestety te testy to naprawdę mnóstwo pracy i czasu więc wszystkiego na raz nie zrobie, z czegoś jednak muszę żyć ;)

Najpierw będą CPU, mam wyniki niektórych testów nawet dla 386 więc to będzie punkt startowy. Testowego JPGa z artykułów otwiera w jedyne 57 minut (ale i tak się zdziwilem że daje radę). Z czasem pojawia się rankingi i możliwość zestawiania ze sobą dowolnych CPU. Jak to skończę to się wezmę za GPU.

#20 Użytkownik jest niedostępny   mbrzostek 

  • PCLab.pl team
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 426
  • Dołączył: Pn, 29 Wrz 08

Napisany 28 Wrzesień 2017 - 18:19

Masz jakieś karty/procesory, które nie trafiły do regularnej sprzedaży? Mnie się zawsze marzyła seria artykułów o sprzęcie typu Voodoo 5 6000, Glaze3D (ponoć istniały jakieś działające, wyświetlające piksele prototypy), Larrabee (pierwsza wersja, z prawdziwymi wyjściami obrazu, była kiedyś demonstrowana na IDF-ie, a ostatnio gdzieś w Rosji znalazł się działający egzemplarz, tylko sterowników nie ma)...

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych