Forum PCLab.pl: Granie we wszystko na wirtualnej maszynie - czyli wasze doświadczenia z PCI-E Passtrough - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Granie we wszystko na wirtualnej maszynie - czyli wasze doświadczenia z PCI-E Passtrough Oceń temat: ***** 6 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   doman18 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2357
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 05

Napisany 25 Październik 2017 - 08:52

Świerzbi mnie żeby po kilku latach wrócić znów na linuksa. Jednak choć go lubię jestem pragmatykiem - nie będę się przesiadał z Windowsa 10 tylko po to żeby sobie coś udowodnić. Windows na razie mi nie podpadł na tyle żebym z niego uciekał. Ale nie o tym.
W związku z tym że ostatnimi czasy sporo się polepszyło w kwestii przekierowywania urządzeń PCI-E do maszyn wirtualnych chciałbym wiedzieć czy ktoś się w to bawił i jakie miał problemy. Z tego co ostatnio czytałem na szczęście już nie ma tych dzikich myków z kompilacją jakichś dziwnych sterowników do wirtualek, zabaw przerabianymi biosami GPU i hakowaniem jądra po to tylko żeby na końcu się okazało że to tak naprawdę działa w 20-30% przypadków. Dzis jest inaczej. Jest wsparcie w kernelach od 4.1 w górę, wsparcie ze strony Qemu (bios UEFI) i wszystko się sprowadza do wyłączenia sterownika karty z systemu, znalezienia odpowiedniego PCI ID karty i dodania odpowiedniej komendy z tym ID do GRUBA która wykorzystując hardwarowe wsparcie wirtualizacji przekieruje nam urządzenie do KVMa.

https://www.youtube....h?v=16dbAUrtMX4
https://forum.level1...through/87440/2
https://www.youtube....h?v=dsDUtzMkxFk

Wygląda obiecująco, ale zanim hurraoptymistycznie rzucę się do komputera z format c: chciałbym zapytać czy ktoś z was już to przerabiał? I jak wygląda to w praktyce

Ten post był edytowany przez doman18 dnia: 25 Październik 2017 - 08:53


#2 Użytkownik jest niedostępny   voidsn1010 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 327
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 25 Październik 2017 - 14:11

Odpowiadając na Twoje pytanie - nie przerabiałem tego, aczkolwiek uważam że Windows na maszynie wirtualnej to piękna myśl i już od dłuższego czasu myślę o postawieniu Archa na XFCE jako system główny, stabilny i bezpieczny, a Windowsa na wirtualnej maszynie jako dodatek do grania. Tymczasowo zrezygnowałem z tego z dwóch powodów - po pierwsze zasoby, komputer musi udźwignąć jeden dodatkowy OS, więc potrzebujesz więcej ramu i wydajnego procesora. Drugi powód, to to, o czym wspomniałeś wcześniej - czyli ograniczenia z obsługą grafiki na maszynie wirtualnej.

Z tych filmików wygląda na to, że jakoś to działa, więc może warto by spróbować. Myślę jednak, że niewiele użytkowników tego forum bawiło się w takie chińskie kombinacje, więc najlepiej będzie jak skontaktujesz się z autorami tych filmów, bądź wątku na tamtym forum.

#3 Użytkownik jest niedostępny   JohnCassidy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Wed, 25 Paź 17

Napisany 25 Październik 2017 - 17:12

Cześć. Forum PcLab obserwuje od dłuższego czasu (ze 4 lata będą). Zarejestrowałem się specjalnie żeby Ci odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Do rzeczy, używam Arch Linux jako systemu hosta, a techniki GPU Passtrough z maszyną wirtualną KVM z Windowsem 10. Moje doświadczenia są bardzo pozytywne. Co prawda sam proces konfiguracji hosta i guesta wymaga troche doświadczenia, ale nie jest specjalnie skomplikowany. Kernel linuxa od wersji 4.10 (chyba) wspiera przekazywanie adresów natywnie. Co do wyników wydajności to na maszynie i5-4690k@4.2, 16GB RAMu 2400Mhz@CL11 i GTX 960 2GB @stock spadek wydajności jest praktycznie niezauważalny (w benchmarkach 1-3%, w grach nawet nie testowałem). Na moim sprzęci bez problemu można grać w takie tytuły jak Witcher 3 albo The Division. Nawet napisałem własne tutoriale jak to wszystko odplaić ale są one raczej na własny użytek, więc wstawie jak ktoś będzie zainteresowany. Jak masz jeszcze jakieś pytania to śmiało ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   doman18 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2357
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 05

Napisany 25 Październik 2017 - 17:48

@voidsn1010
Raz że linuxy nawet z KDE nie potrzebują niewiadomo jakich bebechów. Gry i tak nie wykorzystują więcej niż 4 rdzeni, a ramu mam 12GB i myślę że spokojnie to wystarczy do podziału między wirtualkę a hosta.
Po drugie nigdzie nie pisałem o ograniczeniach karty graficznej. Właśnie o to chodzi w przekierowywaniu że nie emulujemy karty tylko bezpośrednio dajemy ją do użytku w VMie, czyli normalnie trzeba sterowniki zainstalować dla karty w wirtualnej maszynie. Spadek wydajności jest niewielki (max 6%) i dlatego już kiedyś się tym interesowałem.

Tutaj kolejny masz przykład z trochę cięższym systemem.
http://www.linuxlook...d_radeon_r9_280

@JohnCassidy
Świetnie! Witamy! Dzięki za rejestrację! Mam kilka pytań:
1. TUTAJ piszą że geforce się wyłączają gdy ogarną że są w wirtualce? Jak to obszedłeś?

Cytuj

I can't recommend nVidia here because if their graphics driver detects that it is running in a virtual machine, it shuts down. This is old news and has been extensively documented, but it has not been fixed by nVidia.

2. Czy optymalizowałeś jakoś Windowsa (wyłączałeś jakieś usługi itp?)
3. Wirtualkę masz na HDD czy SDD? Rozmiary dysków masz stałe czy zmienne?

Ja zamierzam troszkę cięższy system (waham się między Mintem a Fedorą) i do tego KDE a do Archa nie zamierzam wracać (2 lata siedziałem). I dlatego zamierzam wymienić procka na 4/8 z czego 1/2 dla hosta + 2GB ramu a 3/6 + 10GB ramu dla wirtualki. Nie wiem czy to wypali.

Jeżeli opublikujesz poradnik to będziesz chyba jednym z pionierów w polskiej scenie linuksowej bo nie widziałem dotąd polskiego poradnika :)

Ten post był edytowany przez doman18 dnia: 25 Październik 2017 - 17:54


#5 Użytkownik jest niedostępny   JohnCassidy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Wed, 25 Paź 17

Napisany 25 Październik 2017 - 18:46

Osobiście używam XFCE + EFI boot, uwielbiam lekkie systemy które są w pełni konfigurowalne.

Cytuj

1. TUTAJ piszą że geforce się wyłączają gdy ogarną że są w wirtualce? Jak to obszedłeś?


Ten problem spowodowany jest tym że domyślnie utworzone VMy informują system guesta o tym że jest on wirtualką. Można to obejść, opisałem to w moim poradniku.

Cytuj

2. Czy optymalizowałeś jakoś Windowsa (wyłączałeś jakieś usługi itp?)


Windowsa nie optymalizowałem. Działa z buta.

Cytuj

3. Wirtualkę masz na HDD czy SDD? Rozmiary dysków masz stałe czy zmienne?


Z dyskami było trochę zabawy. Finalnie wirtualce przypisalem fizyczną partycje HDD. Wydajność jest no...taka jak na HDD :D

Cytuj

Ja zamierzam troszkę cięższy system (waham się między Mintem a Fedorą)


Mint i Fedora może mieć stare wersje Kerneli jeszcze, więc dodatkowo będziesz musiał zainstalować nowszy kernel.

Cytuj

I dlatego zamierzam wymienić procka na 4/8 z czego 1/2 dla hosta + 2GB ramu a 3/6 + 10GB ramu dla wirtualki. Nie wiem czy to wypali.


CPU przede wszytskim musi obslugiwac IOMMU (Intel-VTD/AMD-VTD), tak samo MOBO. Jeżeli chcesz przejść na 2600k (tak zakladam po Twojej stopce) to ten procesor chyba tej technologi nie obsluguje. Ja przekazuje wszytskie 4 wątki do hosta guesta (Edit, pomyłka), nie muszisz sie bawic w jakas inna liczbe wątkow. Co do ramu. U mnie świetnie się sprawdza 10GB guset, 6GB host.

To mój poradnik (porsze nie krytykować za literówki), jest przygotowany z mysla o Archu, ale spokojnie da rade na innych linuxach.

https://github.com/piogrzej/KVM_guide

Ten post był edytowany przez JohnCassidy dnia: 26 Październik 2017 - 09:20


#6 Użytkownik jest niedostępny   voidsn1010 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 327
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 25 Październik 2017 - 19:53

Zobacz postdoman18, o 25 Październik 2017 - 17:48, napisał(a):

Raz że linuxy nawet z KDE nie potrzebują niewiadomo jakich bebechów. Gry i tak nie wykorzystują więcej niż 4 rdzeni, a ramu mam 12GB i myślę że spokojnie to wystarczy do podziału między wirtualkę a hosta.
Po drugie nigdzie nie pisałem o ograniczeniach karty graficznej. Właśnie o to chodzi w przekierowywaniu że nie emulujemy karty tylko bezpośrednio dajemy ją do użytku w VMie, czyli normalnie trzeba sterowniki zainstalować dla karty w wirtualnej maszynie. Spadek wydajności jest niewielki (max 6%) i dlatego już kiedyś się tym interesowałem.


Masz rację, 12GB powinno Ci wystarczyć. Mint na którym się zastanawiasz zużywał mi z 200-300MB ramu na spoczynku, więc to jeszcze nie tragedia. Mówiąc o zasobach miałem w głowie swoje 8GB, przy których warto się zastanowić, czy takie coś ma sens.

Pisałem o ograniczeniach karty w tym znaczeniu, że nie można jej było podpiąć bezpośrednio do VM.

Przy okazji nasuwa mi się pytanie, czy w tym wypadku hosta obsługuje również ta sama karta graficzna i wgrywamy na nim sterowniki? Czy host śmiga na zintegrowanej?

Ten post był edytowany przez voidsn1010 dnia: 25 Październik 2017 - 19:53


#7 Użytkownik jest niedostępny   JohnCassidy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Wed, 25 Paź 17

Napisany 25 Październik 2017 - 20:08

Cytuj

czy w tym wypadku hosta obsługuje również ta sama karta graficzna i wgrywamy na nim sterowniki? Czy host śmiga na zintegrowanej?


Hosta musi obsługiwać inna karta graficzna niż guesta. Czyli musimy dysponować dwoma GPU. U mnie hosta obsługuje Intel a guesta nVidia.

Dlaczego tak? GPU które chcemy przekazać do guesta musi być wyizolowane (efistub). Jest to niezbędne aby podczas startu systemu hosta nie "chwyciły" jej sterowniki. Wtedy byśmy mieli walke o metal pomiędzy driverami hosta i guesta. Co za tym idzie host musi być obslugiwany przez inna kartę niż guest. Mam nadzieje że w miare zrozumiale to napisałem.

Ten post był edytowany przez JohnCassidy dnia: 25 Październik 2017 - 20:09


#8 Użytkownik jest niedostępny   voidsn1010 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 327
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 25 Październik 2017 - 20:22

Zobacz postJohnCassidy, o 25 Październik 2017 - 20:08, napisał(a):

Wtedy byśmy mieli walke o metal pomiędzy driverami hosta i guesta.


I co wtedy? Crash czy spadek wydajności?

#9 Użytkownik jest niedostępny   j3zz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 349
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 25 Październik 2017 - 20:25

Panowie, wrzucam temat do obserwowanych. Zawsze chciałem pracować na Linuxie ale też grać w gry :) Jak tylko ogarnę jakiś urlop od pracy i dzieciaków zabieram się za testowanie w opraciu o Twój poradnik @JohnCassidy.

#10 Użytkownik jest niedostępny   JohnCassidy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Wed, 25 Paź 17

Napisany 25 Październik 2017 - 20:36

@voidsn1010

Cytuj

I co wtedy? Crash czy spadek wydajności?

Ciekwe pytanie. Szczerze, nie testowałem tego. Wydaje mi się, że teoretycznie nie da się załadować dwóch instancji sterownika do jednego GPU. Podejrzewam że wystąpił by crash już w momencie bufforowania komend przez driver. Może na etapie wysyłania pierwszego zapełnionego buffora. Nie wiem.

@j3zz
Lubie pomagać więc śmiało pisz jak będziesz miał jakieś problemy :)

Ten post był edytowany przez JohnCassidy dnia: 25 Październik 2017 - 20:38


#11 Użytkownik jest niedostępny   doman18 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2357
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 05

Napisany 25 Październik 2017 - 21:05

Cytuj

Osobiście używam XFCE + EFI boot, uwielbiam lekkie systemy które są w pełni konfigurowalne.

Ja też uwielbiałem. Najpierw 3 lata spędziłem na Debianie z LXDE a później 2 na Archu (też LXDE). Ale Arch 2 razy dał mi w kość swoimi updatami a za drugim razem akurat mocno potrzebowałem kompa a wcześniej zrobiłem update który popsuł mi sieciówkę (max 150kb przesyłu). I wtedy na szybko zainstalowałem spowrotem win7 i przez parę lat do dziś nie wracałem do linuksów.

Cytuj

Mint i Fedora może mieć stare wersje Kerneli jeszcze, więc dodatkowo będziesz musiał zainstalować nowszy kernel.

Fedora właśnie jest bleeding edge i czasem dostaje rzeczy wcześniej niż jakikolwiek inne distro. Najnowsza ma chyba kernel 4.12. Natomiast Mint LTS ma z tego co czytałem 4.8. Ale w obu przypadkach można zrobić update co zazwyczaj nie jest jakieś bolesne.

Cytuj

CPU przede wszytskim musi obslugiwac IOMMU (Intel-VTD/AMD-VTD), tak samo MOBO. Jeżeli chcesz przejść na 2600k (tak zakladam po Twojej stopce) to ten procesor chyba tej technologi nie obsluguje.

Nie, myślałem o zwykłym i7 2600, bez opcji podkręcania. A ten model właśnie obsługuje IOMMU. Z tego co widziałem moja płyta też, więc "im good to go". Muszę tylko kupić proca i swojego sprzedać. Nie, jednak płyta będzie problemem. Kurde.

Cytuj

Ja przekazuje wszytskie 4 wątki do hosta, nie muszisz sie bawic w jakas inna liczbe wątkow.

Wybacz, nie czaję. Z tego co intel ark pokazuje masz tylko 4 wątki. Więc jeżeli przydzielasz je hostowi to co zostaje dla wirtualki?


Taka mała dygresja: w unraidzie widziałem że można już wszystko sobie wyklikać.
https://www.youtube....h?v=LuJYMCbIbPk
Więc to tylko kwestia czasu zanim ta opcja będzie ładnie oprogramowana w linuksach. Oj coś czuję że Microsoft będzie niedługo windowsa do czasopism dodawał :D

Ten post był edytowany przez doman18 dnia: 25 Październik 2017 - 21:43


#12 Użytkownik jest niedostępny   JohnCassidy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Wed, 25 Paź 17

Napisany 25 Październik 2017 - 21:36

Cytuj

Wybacz, nie czaję. Z tego co intel ark pokazuje masz tylko 4 wątki. Więc jeżeli przydzielasz je hostowi to co zostaje dla wirtualki?


Postaram się to wyjaśnić jak najlepiej potrafie, jeżeli coś pomieszam to przepraszam najmocniej. Host traktuje guesta jako proces (program). Proces może mieć swoje wątki dzieci (procesy pochodne). Fajnie to widać w htopie (rysują się takie drzewka). Jak wiadomo w systemie operacyjmym może być więcej niż jeden proces, ale obslugiwanych na raz aktywnych wątków (procesów) jest tyle ilu wątkowy jest dany procesor. W przypadku i5-4690k aktywnych procesów może być 4, dla i7 2600k 8 itd.. No dochodząc do sedna, jeżeli masz 8. wątkowy CPU i powiesz VMowi używaj maksymalnie 8 wątków to VM bedzie używał maksymalnie 8 wątków. Nie będzie konfliku pomiedzy hostem a gustem o to zadba OS hosta. Np. gdy gestowi będzie potrzeba 4 z maksymalnie 8 watków które może użyć to sobie ich użyje, natomiast w tym samym czasie host może robić dowolne rzeczy na 4 pozostalych. Inny przyklad guest chce uzyc wszytskich 8. wątków, gdy host nic nie robi. Prosze bardzo, czemu by nie itd. Nie istnieje coś takiego jak rezerwowanie corów/thredów tylko dla hosta lub guesta. W najgorszym wypadku stanie sie to co zawsze gdy za bardzo obciazy sie komputer.

Edit:
Co do filmiku to po pobieżnej analizie wyglada to mocno na oskryptowany proces instalcji. Ja bym nie ufał do końca, ale ja już jestem taki paranoidalny :D.

Ten post był edytowany przez JohnCassidy dnia: 26 Październik 2017 - 09:21


#13 Użytkownik jest niedostępny   doman18 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2357
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 05

Napisany 25 Październik 2017 - 22:02

Cóż z Qemu nigdy nie korzystałem i być może w nim wygląda to tak jak opisujesz. Ale nie do końca jestem przekonany czy działa to w ten sam sposób w np. Virtualboxie, Proxmoxie czy XenSerwerze. Zawsze uważałem że nie przydzielamy maks liczby wątków ale rzeczywiście ich stałą liczbę. Ale się nie upieram bo być może to tylko moje mylne przekonanie z którym żyje :D. Ale i tak solucja opiera się o Quemu więc trzeba się dostoswać. Poza tym i tak muszę wymienić procek więc wątków powinno być wystarczająco dużo.

#14 Użytkownik jest niedostępny   JohnCassidy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Wed, 25 Paź 17

Napisany 26 Październik 2017 - 19:10

Njatrafniej chyba to można opisać mówiąc że przydzielając wątki maszynie nie są one zarezerwowane tylko dla niej. Host albo inna maszyna może z nich nadal korzystać. Ogolnie zasada jest taka że liczba przypisanych wątków do wszystkich maszyn nie powinna być większa niż liczba wątków procesora. W dokumentacji VBoxa nawet kiedyś spotkałem się z zapisem że nie powinna przewyższać liczby fizycznych rdzeni (Swoja drogą ciekawe czemu).

#15 Użytkownik jest niedostępny   doman18 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2357
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 05

Napisany 27 Październik 2017 - 07:47

Ok, poczytam później.

Zamówiłem już i7 2600. Wahałem się między nim a 3770 ale skoro nie ma istotnej różnicy to wolałem zaoszczędzić. Poza tym na innym forum jeden z użytkowników napisał że procki bez K też można w ograniczonym stopniu podkręcać na płytach Z77. Najwyżej kiedyś wymienię płytę.
https://www.youtube....h?v=lOyTpi-OoCI

Z płytą to zgłupiałem. Widziałem whitelisty z płytami z IOMMU dla 1155 ale też widziałem manual biosu mówi o opcji VT-d którą można włączyć w sekcji chipsetu. Pozostaje mi jedynie czekać na procek i rozwiać wątpliwości poprzez praktykę

Zamówiłem też dysk 500GB za 80zł na same gry które zajmują mi teraz ok 270GB (z czego niektóre mogę wyrzucić). System zrobię na wirtualnym dysku a w przypadku drugiego zrobię jak ty JohnCassidy czyli bezpośrednio podmontuje ten z grami.

I tak mam 2 klawiatury podłączone pod komputer (jedna USB druga przez Bluetooth na USB) i znajdzie się też druga myszka więc kombinować chyba nie będę musiał. Jedynie z monitorem jest mały kłopot bo ma tylko HDMI i D-SUB. Więc do gier zostawię HDMI ale do systemu niestety będę jechał na analogu.

Czekam z niecierpliwością na graty i będę instalował Minta z KDE.

Ten post był edytowany przez doman18 dnia: 27 Październik 2017 - 09:24


#16 Użytkownik jest niedostępny   JohnCassidy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Wed, 25 Paź 17

Napisany 28 Październik 2017 - 20:22

IOMMU czasem mozna "aktywowac" wgrywajac zmodyfikowany bios.

Co do dysku to ja go nie montuje do maszynki tylko zywcem przekazuje. Zalezalo mi na tym aby bylo jak najmniej warstw posrednich pomiedzy metalem a wirtualka. Jest troche z tym zabaway, miedy innymi z dostepem do takiej partycji z poziomu hosta, ale koniec koncow, wszystko smiga ladnie.

Skoro masz jeden monitor to w sumie nie jest Ci potrzebny drugi zestaw mysz + klawa. No ewentualnie jak cos sie popsuje (typu pernamenta zwiecha VMa) to sie moze przydac. Jezeli Ci przeszkadza sygnal analogowy to polecam urzadzenia typu hdmi switch (na aliexpress za +-20PLN). Sam takie cos kupilem i jestem mega zadowolony. Przedewszywtkim fajnie jest przelaczac systemy pilotem bo takie robi to wrazenie :D .

Ps. Przepraszam za brak polskich znakow pisze z telefonu.

#17 Użytkownik jest niedostępny   doman18 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2357
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 05

Napisany 28 Październik 2017 - 23:33

Cytuj

Jest troche z tym zabaway, miedy innymi z dostepem do takiej partycji z poziomu hosta, ale koniec koncow, wszystko smiga ladnie.

Właśnie dlatego kupiłem drugi dysk na gry i stricte windowsowe sprawy. Nie mogę sobie pozwolić żeby aktualny dysk 1TB na NTFSie przekazać wirtualnej maszynie na zasadach wyłączności. Mam tam dokumenty, zdjęcia, programy - kupę rzeczy z których zechcę korzystać po przesiace.

Tak w ogóle przyszedł mi do głowy pomysł który być może skłoniłby mnie do powrotu do Archa. ZFS wspiera snapshotowanie więc może warto byłoby wykorzystać ten system (lub BTRFS) na partycji głównej systemu? Robić snapshot przed updatem i jak update coś poważnie popsuje to wczytać mu snapshot.

#18 Użytkownik jest niedostępny   JohnCassidy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Wed, 25 Paź 17

Napisany 29 Październik 2017 - 19:59

Cytuj

Nie mogę sobie pozwolić żeby aktualny dysk 1TB na NTFSie przekazać wirtualnej maszynie na zasadach wyłączności


Można stworzyć tylko jedna partycje niesformatowaną i ja przekazać do wirtualki z pominięciem hosta. Ja mam tak zrobione, opisałem to w tutku. nie trzeba przekazywać całego dysku.

Cytuj

Tak w ogóle przyszedł mi do głowy pomysł który być może skłoniłby mnie do powrotu do Archa. ZFS wspiera snapshotowanie więc może warto byłoby wykorzystać ten system (lub BTRFS) na partycji głównej systemu? Robić snapshot przed updatem i jak update coś poważnie popsuje to wczytać mu snapshot.


Szczerze to nigdy w coś takiego się nie bawiłem. Jak mi się coś popsuje przy update to zazwyczaj używam pacman cache to przywrócenia poprzednich wersji pakietów. Musze przynać jednak pomysł ciekawy.

#19 Użytkownik jest niedostępny   doman18 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2357
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 05

Napisany 30 Październik 2017 - 08:20

Cytuj

Można stworzyć tylko jedna partycje niesformatowaną i ja przekazać do wirtualki z pominięciem hosta. Ja mam tak zrobione, opisałem to w tutku. nie trzeba przekazywać całego dysku.

Też o tym myślałem ale mam ok 70% dysku zajętego i dzielenie tego na 2 partycje nastręcza problemów z wolną przestrzenią. Jedna się zapełni a druga ma w cholerę wolnej przestrzeni i dylemat. Kiedyś jeszcze za czasów 98 dzieliłem na kilka dysków a teraz unikam tego jak ognia. Tylko dla systemu jak trzeba to wydzielam przestrzeń i zawsze trzymam się dogmatu partycja systemowa i partycja całej reszty. Dlatego wolałem na gry dokupić osobny dysk.

Co do snapshotowania to LVM to też obsługuje. I owszem temat ciekawy.
https://wiki.archlin...pshots_with_LVM
https://wiki.archlin...dex.php/Snapper

#20 Użytkownik jest niedostępny   Postrach 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4450
  • Dołączył: Cz, 16 Sie 07

Napisany 30 Październik 2017 - 17:53

Mogę zapytać po co robić coś takiego ? :)

Postaw sobie linuxa w vmware i się nim baw , po za opcją gdzie chodzi o licencje typu windows server / specjalne zastosowanie nie widzę w ogóle takiego kombinowania.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych