Skocz do zawartości
yampik

Mining [kopanie] GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Możecie podpowiedzieć, jaka będzie obecnie dostępna najtańsza płyta pod 5 kart graficznych do kopania ?

Świetna była Gigabyte H110 d3a ale cena tej mobo ociera się o kosmos.

Może być płyta z 5 pci-e 1 x4 i do tego risery.

Dzięki.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

LGA1150 obecnie jest najtańsze.

Przecież twoja płyta ma odpowiednia liczbę pci-e, więc w czym problem ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, leven napisał:

Dalej kopiesz na Cruxpoolu ?

Zawsze masz automatyczny przelew do portfela po urobku 0.01 ETH na tej kopalni ?

Dostałeś już ETH z kopalni Ethermine

Tak, dziś o 10 dostanę 4 już wypłatę. Z Ethermine jeszcze nic nieprzyszło :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
31 minut temu, leven napisał:

Możecie podpowiedzieć, jaka będzie obecnie dostępna najtańsza płyta pod 5 kart graficznych do kopania

No no, ale się rozkręcasz :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teraz jest najgorszy moment na inwestowanie w koparkę. Przychody z kopania spadły o 1/4 od szczytu, a ceny kart nawet w tym czasie wzrosły.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, wrobel_krk napisał:

@GraczPierwszy
 w biosie spróbuj na sztywno ustawić szybkość pcie na np 2.0 lub 3.0 i sprawdź czy działa

 

Jak nawet do biosa nie mogę wejść

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Da się obejść drugą płatną koparkę na hiveos, druga na jedną kartę wiec się nie opłaca?

Po IP sprawdzą drugie konto?

Może jest  jakiś inny linux do kopania?

Edytowane przez karrlosST

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, karrlosST napisał:

Da się obejść drugą płatną koparkę na hiveos, druga na jedną kartę wiec się nie opłaca?

Po IP sprawdzą drugie konto?

Może jest  jakiś inny linux do kopania?

Nicehash os

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
20 minut temu, GraczPierwszy napisał:

Jak nawet do biosa nie mogę wejść

To spróbuj:

1. Podepnij monitor do innej karty

2.  porozpinaj wszystko zostawiając1 kartę

3. Zresetuj bios (wyjmij bateryjkę na 5 minut)

4. Przedmuchaj złącze PCie, może jakiś paproch tam wpadł lub co:)

Jak nie pomoże to pewnie płyta/pcie padło jak karty działaja gdzie indziej

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, wamak napisał:

Już prędzej algorytm ethash będzie zmodyfikowany: https://bithub.pl/kryptowaluty/mining/mining-progpow-algorytm-idealny/

Wtedy obecna blokada nvidii przestanie mieć znaczenie.

 

Nie przestanie .Sterownik nvidii nie zna tego algorytmu i wydajność domyślnie jest ustawiona na niskim poziomie.

A jak zostanie uwzględniony w sterowniku to wydajność będzie taka jaka nvidia będzie miała w tym interes

szczątek ''blokady''  tylko pojawił sie aby uwzględnić  różne ID do rozróżnienia czy to karata kupiona za 4k czy za 2k ale istnieje od wielu lat

Edytowane przez jurekk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Na drugim komputerze mam 2x750W połączone przez add2psu i okazuje się, że jak mam podłączone 6x3070, to komputer nie odpali, nawet BIOS się nie otworzy, nie ma sygnału do monitora. A jak mam podłączone 5x3070 z riserami, to komputer odpala fajnie. O co chodzi? Płyta ASUS Prime H470 Plus

Edytowane przez GraczPierwszy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
13 minut temu, GraczPierwszy napisał:

Na drugim komputerze mam 2x750W połączone przez add2psu i okazuje się, że jak mam podłączone 6x3070, to komputer nie odpali, nawet BIOS się nie otworzy, nie ma sygnału do monitora. A jak mam podłączone 5x3070 z riserami, to komputer odpala fajnie. O co chodzi? Płyta ASUS Prime H470 Plus

To jest problem płyty. Miałem to samo na Asrocku H61 Pro BTC. Musiałem przełączyć wyświetlanie obrazu na PEG zamiast Onboard i dopiero potem dołożyć szóstą kartę. Obraz wyświetla karta podłączona do slotu x16. Podobno pomaga też przełączenie na PCI-E gen 1 lub gen 2 zamiast Auto.

Edytowane przez wamak
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, wamak napisał:

To jest problem płyty. Miałem to samo na Asrocku H61 Pro BTC. Musiałem przełączyć wyświetlanie obrazu na PEG zamiast Onboard i dopiero potem dołożyć szóstą kartę. Obraz wyświetla karta podłączona do slotu x16. Podobno pomaga też przełączenie na PCI-E gen 1 lub gen 2 zamiast Auto.

z poziomu biosu?

6 minut temu, wamak napisał:

To jest problem płyty. Miałem to samo na Asrocku H61 Pro BTC. Musiałem przełączyć wyświetlanie obrazu na PEG zamiast Onboard i dopiero potem dołożyć szóstą kartę. Obraz wyświetla karta podłączona do slotu x16. Podobno pomaga też przełączenie na PCI-E gen 1 lub gen 2 zamiast Auto.

da się podłączyć w ogóle 9 kart, czy 6 to maks?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, leven napisał:

Możecie podpowiedzieć, jaka będzie obecnie dostępna najtańsza płyta pod 5 kart graficznych do kopania ?

Świetna była Gigabyte H110 d3a ale cena tej mobo ociera się o kosmos.

Może być płyta z 5 pci-e 1 x4 i do tego risery.

Dzięki.

 

Musisz tak jak chinole kupić co najmniej 1000 kart albo i więcej i podłączyć się bez pośrednio pod elektrownie w Bełchatowie, niestety atomówki u nas nie ma. :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, GraczPierwszy napisał:

z poziomu biosu?

da się podłączyć w ogóle 9 kart, czy 6 to maks?

1. Tak, z poziomu biosu trzeba to ustawić przed włożeniem szóstej karty.

2. Nie wiem, trzeba wypróbować. Znowu: zależy to od płyty.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, wrobel_krk napisał:

To spróbuj:

1. Podepnij monitor do innej karty

2.  porozpinaj wszystko zostawiając1 kartę

3. Zresetuj bios (wyjmij bateryjkę na 5 minut)

4. Przedmuchaj złącze PCie, może jakiś paproch tam wpadł lub co:)

Jak nie pomoże to pewnie płyta/pcie padło jak karty działaja gdzie indziej

zrobiłem wszystko, chyba płyta padła

7 minut temu, wamak napisał:

1. Tak, z poziomu biosu trzeba to ustawić przed włożeniem szóstej karty.

2. Nie wiem, trzeba wypróbować. Znowu: zależy to od płyty.

A można ustawić wyświetlanie pod CPU? Mam intel celeron G5905

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, GraczPierwszy napisał:

A można ustawić wyświetlanie pod CPU? Mam intel celeron G5905

Zależy od płyty. Na jednej mogę to ustawić, na innej nie.

Jak odepniesz wszystkie karty, to z automatu będzie wyświetlanie obrazu z CPU.

Jeśli płyta działa z 5 GPU, a z 6 nie, to nie padła. Padła, jeśli nie działa w ogóle.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ustawiłem w pliku device_settings.json w notatniku parametry do NiceHash OS:

"tdp": "55",
"core_clocks": "-500",
"memory_clocks": "1200"

a mimo to temperatury są bardzo wysokie, około 80 stopni. Co robię nie tak?

obraz.png.cedfb456394a5a2ab0d86772b4bd85f8.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, GraczPierwszy napisał:

Ustawiłem w pliku device_settings.json w notatniku parametry do NiceHash OS:

"tdp": "55",
"core_clocks": "-500",
"memory_clocks": "1200"

a mimo to temperatury są bardzo wysokie, około 80 stopni. Co robię nie tak?

obraz.png.cedfb456394a5a2ab0d86772b4bd85f8.png

gdzie ty to trzymasz? w piekarniku?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, Summoned napisał:

gdzie ty to trzymasz? w piekarniku?

przy uchylonym oknie, w pokoju temperatura 23 stopnie. GPU w odstępie 10cm od siebie, w open air

Edytowane przez GraczPierwszy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po ilości MH/s także widać, że te ustawienia nie działają.

Działa, jakby było TDP 100% i pamięci bez OC.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, wamak napisał:

Po ilości MH/s także widać, że te ustawienia nie działają.

Działa, jakby było TDP 100% i pamięci bez OC.

no właśnie, jakby NHOS nie czytał tego pliku. Korzysta ktoś z NHOS i mógłby coś doradzić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po prawej stronie, tam gdzie uciąłeś screena nie masz przełącznika TDP? Powinno być high/medium/low - zobacz czy to pomoże

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, _rdk_ napisał:

Po prawej stronie, tam gdzie uciąłeś screena nie masz przełącznika TDP? Powinno być high/medium/low - zobacz czy to pomoże

w pliku do każdego high/medium/low ustawiłem te same parametry:

power_mode_settings2.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
47 minut temu, GraczPierwszy napisał:

przy uchylonym oknie, w pokoju temperatura 23 stopnie. GPU w odstępie 10cm od siebie, w open air

Sprawdziłem u siebie Palit RTX 3070 po zresetowaniu ustawień: 51,7MH/s, 66C, 1600 RPM. W pokoju 25 stopni. Karta na def ciągnie 200W w miningu. Efektywność jest 2 razy gorsza, niż po optymalizacji.

Te twoje to nie są przypadkiem MSI Ventus 2X, skoro tak się grzeją?

Edytowane przez wamak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...