To gorące procki, lepiej bierz 360mm chłodnice i dobrze wentylowaną obudowę pomyśl o dobrej sekcji zasilania na płycie głównej bo renderingu może latwo zagotować sekcje
Pare stron temu w maju pisałem tu o problemach sekcji na x570... Po zmianie mobo temp minus prawie 40stopni względem poprzedniej płyty bez oc cpu.
Dlaczego od razu skreślasz tą platformę? To pierwsza gen na ten socket, nie koniecznie musi być udana. Jak wychodził ZEN1 też tak mówiłeś że trzeba czekać na AM5? A zobacz co prezentuje sobą ZEN3, a również jest na AM4 jak był ZEN1 Ta platforma ma przed sobą przyszłość. Pod warunkiem że AMD utrzyma jej wsparcie podobnie jak AM4.
Wiecie może czy do 15 %(zapowiedzianego przez AMD) wzrostu wydajności należy doliczyć wzrosty wydajności z tytułu DDR5, wyższego IPC i wyższych zegarów czy te wzrosty mieszczą się w tych 15%?
Dopiero teraz karty przez ten czujnik zaczną się sypać. 😅Miałem Pascala 1080, szczególnie o niego nie dbałem służył 5 lat, poszedł w dalsze ręce. Gdybym obserwował jego temp hotspot przez te 5 lat(gdyby dało się), to bym chyba osiwiał. Według tego co poniektórzy piszą, a to że w lato zawsze jest ciepłej w budzie to normalne, w Hiszpanii, Włoszech itd to chyba mają siwe włosy, jak u nich takie upały, a nasze nie dorównują.
Teraz tylko trzeba wodne montować, bo inaczej karta padnie po gwarancji, czyli po 3-4 latach.
Ktos wspominał o koparkowych, tylko one pracują w ciągu doby 24h, a zwykłego zjadacza chleba 2-5h, a w pełnym użyciu jeszcze mniej.