Forum PCLab.pl: https na głównej - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

https na głównej Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20207
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 19 Styczeń 2018 - 13:07

Może ktoś potwierdzić, że Lab zaczął wymuszać https na głównej, czy to tylko kwestia zmiany przeglądarki na nowszą wersję?

Oczywiście na forum szyfrowanie nie działa poprawnie i prawie nic się nie ładuje, więc wszystko wygląda jak 20 lat temu - same linki.

#2 Użytkownik jest niedostępny   eNeSik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1975
  • Dołączył: Pt, 01 Wrz 17

Napisany 19 Styczeń 2018 - 13:13

Dziala po https, polaczenie jest szyfrowane i ... dziala wszystko ok (przynajmniej u mnie), strona wyglada normalnie, jak zawsze
Forum po https faktycznie wyglada jak smietnik. Ale jak wchodzisz z zakladki "Forum" ze strony glownej - wybiera https

Wyjscie to wklejenie recznie w pasek adresu - http://forum.pclab.pl

Ten post był edytowany przez eNeSik dnia: 19 Styczeń 2018 - 13:15


#3 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20207
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 19 Styczeń 2018 - 13:15

Główna tak ale forum już nie.
Kwestia taka, że link na forum z głównej też jest po https. Do tej pory nie było problemu z tym, bo nie było wymuszonego szyfrowania głównej, linki do forum też były bez.

No właśnie o ta zmianę linków na głównej chodzi. O dziwo w bloczku z tematami forum jest po staremu http.

Ten post był edytowany przez Bono[UG] dnia: 19 Styczeń 2018 - 13:19


#4 Użytkownik jest niedostępny   moniek92 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2632
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 19 Styczeń 2018 - 13:19

z godzinę temu nie wczytywały mi się cssy na forum, więc być może coś jest na rzeczy.
zauważyłem, że dalej jest i tak, wymusza https.

#5 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 19 Styczeń 2018 - 13:51

Lab dorobił się szyfrowania? Nie wierzę. Dodaj obrazek :D Oczywiście coś musiało pójść nie tak i forum po https się rozjeżdża, ale jeszcze rok, góra dwa, i się uporamy z tymi problemami, a za 5 czy 10 lat weźmiemy się za meltdown i spectre. ;)

#6 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz 

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 26016
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 19 Styczeń 2018 - 14:08

Tak, PCL działa po HTTPS.
Problem na forum zaraz poprawię. HTTPS-a używamy tu tylko przy logowaniu (na razie) w innych przypadkach powinno przekierować na HTTP.

#7 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7377
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Styczeń 2018 - 14:49

Miło by było jednak gdyby z odpowiedzi z maili przekierowywało na https jak już będzie naprawione.

W tej chwili przejście stamtąd pozwala normalnie odpalić forum na http z CSSami.

U mnie na Chrome się wyświetla, że strona próbuje wczytać jakieś niebezpieczne skrypty, i trzeba ręcznie po prawej od adresu kliknąć na ikonkę by dodać wyjątek.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 19 Styczeń 2018 - 14:49


#8 Użytkownik jest niedostępny   januzi 

  • ^ patryjota, katolig, bochater
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 35690
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 03

Napisany 19 Styczeń 2018 - 15:01

spokojnie, wystarczy że w htmlu będzie albo wycięte http: (czyli zostają //), albo pojawi się warunek na port 443 i http podmieniony na https

no i właśnie dlatego, że siedzi http chrome i inne przeglądarki nie ładują styli (nie jest szyfrowane = jest niebezpieczne)

#9 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 19 Styczeń 2018 - 17:57

Jak na razie forum przez https nadal się rozłazi. Popraw to Daniel jak najszybciej, albo przynajmniej daj na razie linka do forum na głównej przez http bo ludzie nie będą wiedzieli o co kaman.

#10 Użytkownik jest niedostępny   maly_szcz 

  • PCLab.pl team
  • Ikona
  • Grupa: Admini
  • Postów: 26016
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 19 Styczeń 2018 - 18:07

Forum ma się podawać nadal po http, tylko i wyłącznie. Z wyjątkiem logowania się do forum.
Poprawka przetestowana, za chwilę wrzucę.

Już powinno wszędzie prawidłowo przekierowywać

#11 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20207
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 19 Styczeń 2018 - 18:09

Wygląda, że jest ok.

#12 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16024
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 19 Styczeń 2018 - 20:33

Zobacz postBono[UG], o 19 Styczeń 2018 - 18:09, napisał(a):

Wygląda, że jest ok.


Nie do końca, na głównej przestał działać widget od forum, podaje złe godziny napisanych postów i nie odświeża się, wygląda jak by stracił komunikację z forum...

#13 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1546
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 20 Styczeń 2018 - 10:50

^ dokładnie. Zazwyczaj z niego korzystam, więc byłbym wdzięczny za naprawienie ustrojstwa.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20207
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 20 Styczeń 2018 - 12:39

Faktycznie. Nie korzystam, to nie zauważyłem.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Bladzioch 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1012
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 21 Styczeń 2018 - 08:39

Również czekam na naprawę tego widgetu odnośnie forum. :)

#16 Użytkownik jest niedostępny   anubis01 

  • Wszystko należy upraszczać jak tylko można, ale nie bardziej.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3780
  • Dołączył: Cz, 25 Sty 07

Napisany 21 Styczeń 2018 - 09:37

Pewnie jeszcze poczekamy, a nie działa już ze dwa dni. Dla tych co korzystają jest to upierdliwe.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Hibiki 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: Cz, 13 Maj 10

Napisany 21 Styczeń 2018 - 10:32

Dla mnie zmiana na głównej to zbawienie, od około 30 dni pclab był kompletnie nieresponsywny ( 30 sec+ czekania na załadowanie strony ). W tej chwili chodzi jak burza, natychmiastowo. Forum niestety dalej ma te opóźnienia.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Lance8 

  • All Lies Lead To The Truth
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2507
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 07

Napisany 21 Styczeń 2018 - 11:04

Też wchodzę na forum tylko przez ten kafel na głównej, więc niefajnie jest teraz z tą zwiechą.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20207
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 29 Styczeń 2018 - 16:16

Chyba bloczek naprawiony, bo widać nowe tematy. Czy działa prawidłowo (sortuje po dacie ostatniego wpisu) ciężko mi powiedzieć, bo nie korzystałem.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych