Forum PCLab.pl: Masowa Obróbka RAW - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Masowa Obróbka RAW Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   TheoMarque 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 10 Lip 13

Napisany 04 Luty 2018 - 17:04

Po zrzucaniu z Aparatu mam zestawy plików RAW i JPG, ponieważ trzymanie dwóch wysokojakościowych formatów jest średnim pomysłem trzeba to odchudzić i wywołać. Problem w tym że w każdym z folderów występuje mi plik RAW i JPG a wynikowe pliki chce by lądowały w katalogu ./wywolane który własnie obrabiam, niestety programy moga przetwarzać wsadowo z zdefiniowanymi ustawieniami a ręczne edytowanie i przeklikiwanie się przez eksport do JPG różnych aplikacji jest irytująco zajmujące jak co chwilkę trzeba zmieniać ścieżkę (programy nie pamiętają jej)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Gnaciu1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 08

Napisany 04 Luty 2018 - 17:14

W prawie każdym programie możesz modyfikować profile przetwarzania, tak, że każde renderowane zdjęcie będzie lądowało w określonym folderze.

#3 Użytkownik jest niedostępny   TheoMarque 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 10 Lip 13

Napisany 04 Luty 2018 - 17:22

Jednym określonym, a tu mam jakieś 100 folderów po 50- 100 plików w każdym. Struktura nazw folderów i plików musi być zachowana.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Gnaciu1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 08

Napisany 04 Luty 2018 - 17:39

Oczywiście że da się to ustawić dla wszystkich. Zobacz na obrazku - zapisywanie w folderze źródła + opcja tworzenia dodatkowego folderu w folderze źródła i zapisywanie w nim.

Załączone pliki



#5 Użytkownik jest niedostępny   TheoMarque 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 10 Lip 13

Napisany 04 Luty 2018 - 18:10

Który to program?

#6 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35090
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 04 Luty 2018 - 18:20

Nie da się czegoś takiego zrobić w np. LR, albo filtrować według typu pliku i wtedy mieć wszystkie jpegi razem i wszystkie rawy razem.
Poza tym, jest jakiś konkretny powód do zapisu RAW+JPG po czym wywoływania RAW (w domyśle do JPG)? ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Gnaciu1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 08

Napisany 04 Luty 2018 - 18:43

Zobacz postTheoMarque, o 04 Luty 2018 - 18:10, napisał(a):

Który to program?

Corel AfterShoot 3

Zobacz postjagular, o 04 Luty 2018 - 18:20, napisał(a):

Poza tym, jest jakiś konkretny powód do zapisu RAW+JPG po czym wywoływania RAW (w domyśle do JPG)? ;)

Koledze chodzi chyba o to, że po konwersji do JPEG ma 2 rodzaje plików w folderze. Przynajmniej ja tak zrozumiałem :)

Ten post był edytowany przez Gnaciu1 dnia: 04 Luty 2018 - 18:45


#8 Użytkownik jest niedostępny   TheoMarque 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 10 Lip 13

Napisany 04 Luty 2018 - 20:28

Aparat naprodukowal zestaw RAW+JPG. JPG do szybkiego podglądu a wywołanie zostawiałem na póżniej na podstawie JPG czy fotka udana czy nie. Problem w tym że programy nie usuwaja RAW i teraz nie weim ktory plik był już opisany i wywołany. Dlatego chciałem przjechać sie otwierajac katalog gdzi emogłbym oznaczyc wszystkie RAW i nadac im opcje wywołania po czym kliknac guzik i stworzy mi pliki o tych samych nazwach ale juz wywołane JPG, oryginały usunąc i po temacie.

A, i OpenSource/Freeware

Ten post był edytowany przez TheoMarque dnia: 04 Luty 2018 - 20:29


#9 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35090
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 04 Luty 2018 - 21:30

Faststone Image Viewer.
Dalej nie rozumiem po co klepać raw+jpeg po to, żeby potem automatem przerabiać rawy na jpegi. Nie lepiej teraz po prostu skasować rawy i przejrzeć jpegi? :)

#10 Użytkownik jest niedostępny   TheoMarque 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Wed, 10 Lip 13

Napisany 05 Luty 2018 - 00:51

Aparat może robić JPG albo RAW + JPG.
No ale mniejsza.

Każdy RAW edytuje ręcznie, automat ma być tylko zrzutem ręcznych edycji RAW i konwersja do JPG ustawionych już parametrów wywoływania dla poszczególnych RAW. Kiedyś taka funkcje miała jakaś wtyczka do Photoshopa no ale.. nie spełnia warunku OpenSource/Freeware.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Gnaciu1 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: Wt, 11 Lis 08

Napisany 05 Luty 2018 - 00:54

Zobacz postTheoMarque, o 05 Luty 2018 - 00:51, napisał(a):

Aparat może robić JPG albo RAW + JPG.
No ale mniejsza.

Każdy RAW edytuje ręcznie, automat ma być tylko zrzutem ręcznych edycji RAW i konwersja do JPG ustawionych już parametrów wywoływania dla poszczególnych RAW. Kiedyś taka funkcje miała jakaś wtyczka do Photoshopa no ale.. nie spełnia warunku OpenSource/Freeware.

Link do programu, który wcześniej wspomniałem link

#12 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35090
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 05 Luty 2018 - 10:23

To też nie jest freeware/opensource (mimo że darmówka) i trzeba by zadać pytanie producentowi n/t szczegółów licencji.
Być może jakiś rozbudowany image viewer umożliwi coś takiego - Faststone ma możliwość grupowego wywoływania RAW, ale z małą ilością opcji obróbki.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych