Z tego co pamiętam raytracing miał się tyczyć nie tylko oświetlenia, ale też np. cieni. Większość z tych demek wygląda co najmniej śmiesznie i dziwię się że postanowili pokazać właśnie to jako przykład raytracingu. Najlepiej wypada to demko Star Wars z UE4.
Putout, o 22 Marzec 2018 - 11:10, napisał(a):
a czy potrzebujemy? jeśli mam wybierac pomiędzy 4k (niektórzy już bredzą o 8k) i ray tracingiem to bez wahania biorę ray tracing.
4k wygląda o wiele lepiej niż "raytracing" przedstawiony na większości tych demek.
a co do ilośc ywmaganej mocy. no sorry ale to jest szaleństwo. nawet utrzymując obence (niezłe) tempo rozwoju kart graficznych (Nvidii) to pewnie by musiało minąć z 10 lat zanim ray tracing będzie obsługiwany przez karty ze średniego i wysokiego segmetnu. no ale problem w tym że Nvidia już jest na 14nm i trudno będzie im robić większe skoki wydajnościowe bez skoków procesu technologicznego. do ilu zejdą? do 7nm? do 5nm? a potem?
Tak jak pisałem w innym wątku, do poziomu grafiki w grach z tego dema UE4 poczekamy 5-10 lat, z czego bardziej stawiałbym na tą górną granicę. Mogą nawet wprowadzić wydzielone jednostki do raytracingu do całej nowej serii, ale ich możliwości nie będą raczej zbyt duże. Ta technologia, mimo że znana, będzie dopiero raczkować.
XD
strasnzie ciekawi mnie fakt o którym wspominacie. że ray tracing nie jest czymś nowym a mimo to Microsoft i Nvidia trąbią jakby odkryli samochód na wodę
nawet AMD już kilka lat temu miało swoją implenetację ray tracingu w ramach gpuopen.
Też mnie to dziwi, szczególnie że raytracing przedstawiony na tych demkach nie powala. Możliwe, że M$ i Nvidia mają jakiegoś asa w rękawie i dowiemy się czegoś więcej na GTC.