Forum PCLab.pl: PlayStation 5 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (183 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

PlayStation 5 Oceń temat: -----

#61 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11748
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 08 Kwiecień 2018 - 16:25

Anomalie mogą być wszędzie DS, BB to takie głośne przypadki na PS4, tak samo może być na PC w kilku tytułach.
Klatki na PC i na konsoli to to samo, inaczej wszystkie serwisy jak DF produkowały by bzdury swoimi testami porównawczymi.

Co z tym padem, mam na nim nie grać? :E

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 08 Kwiecień 2018 - 16:26


#62 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15137
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 08 Kwiecień 2018 - 16:35

Klatki są takie same bo jak mogły by nie być. Ważne aby były wysyłane do monitora/TV jedna po drugiej w równych odstępach czasu.
Na konsolach też z tym bywają problemy, ale zdecydowanie mniejsze niż na PC.

Nie wiem o co ci chodzi z padem. Napisałem wyżej na myszce będzie się gorzej grało w 30fpsch niż na padzie. Tak samo ustaw sobie motion blura w takim U4 na 0 i porównaj z ustawieniem na 5 czy wyżej. Tak to sztuczne maskowanie judderu np. podczas obracania kamery, ale tak to działa na konsolach. Na pc nie masz tak mocnego blura.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 08 Kwiecień 2018 - 16:39


#63 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11748
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 08 Kwiecień 2018 - 16:45

DF jak są jakieś anomalie podaje to do wiadomości i tych na PC jest kilka, ale jest ich mało oraz po użyciu Rivatuner Statistics Server problem znika.

Problem jest tak marginalny w obu przypadkach, że trudno mówić o tym w kontekście problemu. Zresztą możesz wymienić tą długą listę gier na PC które mają problemy z czasami klatek w 30fps.


Ps.
Raczej nie liczyłbym na 1080/60 fps jako standard na PS5, bo będzie to dynamiczne 4k/30 ;)

Ten post był edytowany przez Kazubin dnia: 08 Kwiecień 2018 - 16:52


#64 Użytkownik jest niedostępny   Isharoth 

  • エイドリアンです
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3154
  • Dołączył: Pn, 27 Cze 16

Napisany 08 Kwiecień 2018 - 21:03

To mnie rozbawili z tą premierą na 2018. Dodaj obrazek

Wcześniej niż 2020 piątki raczej nie ujrzymy. W 2019 może będą zapowiedzi.

#65 Użytkownik jest niedostępny   Gonzo3211 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13611
  • Dołączył: So, 01 Gru 07

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 02:08

Zobacz postBlindObserver, o 05 Kwiecień 2018 - 00:39, napisał(a):

Nie sądzę, by SSD tak potaniało nawet do 2020 roku, by jakikolwiek producent konsol dał radę wcisnąć go do swojego sprzętu.

Przydałoby się żeby zrobili tu jednak krok. Chociaż jakiś custom sshd z toshibą albo niech się dogadają z intelem i optane :E. To im raczej zalega, więc dwie pieczenie na jednym rożnie :D.

Zobacz postcrush, o 05 Kwiecień 2018 - 22:44, napisał(a):

Swoją drogą odnoszę wrażenie patrząc na te różne rendery które pojawiają się przy okazji plotek, że ludziom generalnie chyba się taki odpustowy styl podoba skoro to tworzą. Gdzie wszystko jest na wysoki połysk, napchane świecidełkami.

W sumie racja. Zawsze milion światełek i nieforemne kształty, a gdyby taka konsola wyszła na prawdę, to ludzie by ich zabili śmiechem, a później byłyby narzekania że oślepia i samo się rysuje.

Im dłużej się zastanawiam nad tą konsolą, to wydanie jej w tym roku w cale nie byłoby takie niemożliwe. Pytanie tylko czy sony na prawdę by tego potrzebowało. Moc może by nie powalała (jak obecna gen), ale to zawsze byłoby "new generation".
Każdy tak się napala na zen 2 nawet 3, navi w 7nm apu, 30GB ramu, ogólnie cuda na kiju, premiera w 2021 :E i najlepiej za 399 dolców, a wyjdzie jak zawsze, i budżetowo, skoro to tak dobrze się sprzedaje. W xoxie też każdy sobie marzył zenka i wyszło jak wyszło :E. O hbm też można raczej zapomnieć.
Skleili by mobilne ryzeny (jak jaguary) w 12/14nm, 16GB gdddr6(?) dla gier, gpu jakiś custom vega z navi w 7nm(?), arm +4GB ddr na OS, jakiś dysk. Na razie dwa czipy, ale 7nm stanieje to sobie zrobią jako apu w slimie.
Jedynie pamięci może być mało jak pomyśli się nagrywaniu i itp pierdołach.
Wygląd wystarczy niech zrobią na modłę Szaraka, dadzą możliwość odtwarzania gier ze wszystkich plejek (bo co mi po grach na vite, psp, psx jak nie mam na czym tego odpalić, sprzętów nowych nie da się kupić, a tak sobie zawsze zarobią), jakiś abonamencik i wygrana w kieszeni :E.
"Playstation 2018", później "Playstation 2018 S", "Playstation 2021" itd. A później PsNow i hasta la vista bitches :E

#66 Użytkownik jest niedostępny   PHYSXftw 

  • Obrońca "kąsol"
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4021
  • Dołączył: Wed, 07 Lip 10

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 08:30

Szczerze mówiąc, nie miałbym nic przeciwko premiery w 2018. Chcą to niech wydają, z chęcią kupię. Mimo wszystko premiera 2019 jest już bardzo prawdopodobna. Argumenty, typu PS4 się sprzedaje więc po co nowa generacja są do bani. Takim myśleniem Sony by dopiero PS3 wydawało :E

#67 Użytkownik jest niedostępny   Kynareth 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 171
  • Dołączył: Pn, 23 Cze 08

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 09:22

PS5 będzie wtedy gdy w odpowiedniej cenie Sony będzie mogło zaoferować odpowiedni sprzęt.

#68 Użytkownik jest niedostępny   BlindObserver 

  • "Lepiej umrzeć stojąc, niż żyć klęcząc"
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4571
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 11:53

Premiera będzie wtedy, gdy w ogóle będzie jakikolwiek sprzęt. Więc na pewno nie w tym roku, bo teraz odpowiedniego sprzętu nie ma.

#69 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17014
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 12:53

Zobacz postBlindObserver, o 09 Kwiecień 2018 - 12:53, napisał(a):

teraz odpowiedniego sprzętu nie ma.


Jak nie ma jak jest a AMD Ryzen™ 5 2400G with Radeon™ RX Vega 11 Graphics to co?

Nawet jeśli GPU to tak naprawdę Polaris to i tak wydajnościowo wychodzi lepiej od tego co siedzi obecnie w konsolach.

PS. Link do testów dla zainteresowanych https://pclab.pl/art76962.html

A tutaj ciekawy materiał od matekmz https://pclab.pl/news77495.html

Sklejka z dwóch takich APU jak w PS4Pro i do konsoli petarda ;)

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 09 Kwiecień 2018 - 13:10


#70 Użytkownik jest niedostępny   BlindObserver 

  • "Lepiej umrzeć stojąc, niż żyć klęcząc"
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4571
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 13:59

To nic, to nie jest chip nadający się do konsoli. Do tego zamiast wzrostu wydajności miałbyś spadek xD W ogóle liczyłeś, jaką to by miało wydajność, czy po prostu sobie wrzuciłeś, bo tak ci się spodobało? RX Vega 11 ma 11 CU, czyli 704 procesory strumieniowe. Sklejka miałaby 1408 SP. GPU z PS4 Pro ma 2304 SP. To jaką chcesz zrobić sklejkę? Z czterech APU, czy może z ośmiu? A może 16? Wydajność GPU z PS4 Pro to 4,2 TFLOPS (FP32). By osiągnąć taką samą wydajność ta Twoja sklejka z dwóch APU musiałaby pracować z zegarem 1490 MHz. Nie wiem czy wiesz, ale przy takim zegarze Vega jest już kosmicznie prądożerna. Więc gratuluję stworzenia całkowicie bezsensownego chipu.
RX Vega 11 nigdy nie była Polarisem.
Do konsoli mają dać chip w 7 nm - nikt nie wyprodukuje w tej chwili takiego chipu, bo się nie da.

#71 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17014
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 14:21

Przecież wiadomo że do konsoli są modyfikowane APU i różnią się od układów w PC - widać doskonale na przykładzie zwykłego XBOX ONE a XBOX ONE X tutaj też masz bardzo dużą różnicę w wydajności samego GPU. Możliwości są pytanie tylko na ile opłacalne dla SONY.

Pozwolę sobie zacytować lukadd z innego tematu

Zobacz postlukadd, o 07 Kwiecień 2018 - 12:37, napisał(a):


Jak wcześniej pisałem CPU w konsolach poprzedniej generacji był mocny w stosunku do GPU. W xboxie siedział xenon a w ps3 Cell.

W dzisiejszych konsolach siedzi jaguar, którego pcetowym odpowiednikiem jest Athlon 5150 :E a raczej dwa takie złączone w całość tyle, że dla gier są dostępne tylko 6 z rdzeni.
https://www.gamespot...soles-32740733/

Samo ubi w przypadku AC: Unity napisało o tym cpu

"Technically we're CPU-bound," he said. "The GPUs are really powerful, obviously the graphics look pretty good, but it's the CPU [that] has to process the AI, the number of NPCs we have on screen, all these systems running in parallel.

"We were quickly bottlenecked by that and it was a bit frustrating, because we thought that this was going to be a tenfold improvement over everything AI-wise, and we realised it was going to be pretty hard. It's not the number of polygons that affect the framerate. We could be running at 100fps if it was just graphics, but because of AI, we're still limited to 30 frames per second." "

Zobaczcie sobie jak taki athlon 5150 nawet dodając sobie te 50% fps radził sobie w Far Cry 3 w low detalach na PC
Dodaj obrazek

Nie znam się na programowaniu gier, ale programowanie pod taki tabletowy CPU połączony z całkiem mocnym GPU bo konsole najnowsze jednak mają je dość mocne to musi być mordęga dla programistów i dla tego obcinają co tylko mogą.


Samo CPU w AMD Ryzen G jest już wydajniejsze od Jaguara a GPU było by skrojone pod potrzeby SONY tak jak dla Microsoftu w XOX.

Zobacz postBlindObserver, o 09 Kwiecień 2018 - 14:59, napisał(a):

RX Vega 11 nigdy nie była Polarisem.


Zasugerowałem się tym https://pclab.pl/news77530.html u Intela jest

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 09 Kwiecień 2018 - 14:31


#72 Użytkownik jest niedostępny   BlindObserver 

  • "Lepiej umrzeć stojąc, niż żyć klęcząc"
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4571
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 14:39

Przeczytaj co napisałem ze zrozumieniem. Jak już przeczytasz to możesz się odnieść do konkretnych punktów. Jak już wymyślisz coś, co będzie miało jakikolwiek sens (a nie ta Twoja sklejka dwóch APU) to chętnie poczytam i się do tego odniosę. Napisałeś propozycję, która nie ma w ogóle prawa być brana pod uwagę przez kogokolwiek, kto choć trochę się zna na sprzęcie. Pominąłeś ogromną ilość rzeczy przy swoich założeniach. O części już wspomniałem, ale np. w ogóle nie przemyślałeś, jaką wielkość miałby ten układ. Jedno APU, z którego chciałeś zrobić sklejkę, to 210 mm2. Jak podwoisz jego rozmiar to Ci wyjdzie większy chip niż w PS4 Pro, który będzie miał jedynie mocniejszy procesor, a gówniane GPU.
I naprawdę, nie tłumacz mi, jak są zbudowane chipy w konsolach, bo dla mnie to nic nowego nie wnosi. Raczej Tobie by się przydały korepetycje w tym temacie.

Cytuj

Zasugerowałem się tym https://pclab.pl/news77530.html u Intela jest

A przeczytałeś chociaż tego newsa, czy zatrzymałeś się na tytule? Przecież masz tam napisane, że Vega z APU to rzeczywiście Vega.

#73 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17014
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 14:45

Chodziło mi o sklejkę CPU z AMD Ryzen G + GPU RX Vega 11 skrojone do potrzeb SONY.

Zobacz postBlindObserver, o 09 Kwiecień 2018 - 15:39, napisał(a):

A przeczytałeś chociaż tego newsa, czy zatrzymałeś się na tytule? Przecież masz tam napisane, że Vega z APU to rzeczywiście Vega.


Cytuj

Serwis PCWorld przyjrzał się nieco bliżej układowi graficznemu Radeon RX Vega M GH znajdującemu się na pokładzie SoC Intel Core i7-8809G i doszedł do ciekawych wniosków. Okazuje się, że zastosowane GPU ma dużo więcej wspólnego z rodziną Polaris niż Vega, choć sama nazwa układu wyraźnie wskazuje na tę drugą architekturę.

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 09 Kwiecień 2018 - 14:47


#74 Użytkownik jest niedostępny   BlindObserver 

  • "Lepiej umrzeć stojąc, niż żyć klęcząc"
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4571
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 14:50

GPU RX Vega 11 ma 704 SP. Czego nie rozumiesz? Ta liczba, którą widzisz na końcu odnosi się do liczby CU. Vega 64 ma 64 CU, Vega 56 ma 56, Vega 8 ma 8 CU, a Vega 11 ma 11 CU. Liczba procesorów strumieniowych w obrębie CU jest stała i wynosi 64 SP. Więc jak chcesz stworzyć sklejkę np. 2 CPU z Ryzen G (chyba Ci o to chodzi), czyli dostać 8 rdzeni i połączyć to z RX Vega 11, to będziesz miał te 8 rdzeni i 704 SP. Czyli konsola będąca zwykłą kupą. Jak wykazałem wyżej, nawet jakbyś dał dwie Vegi 11 to też tą kupą zostanie.

Radeon RX Vega M GH znajdującemu się na pokładzie SoC Intel Core i7-8809G
Czy Ty potrafisz czytać? Co ma RX Vega M GH do RX Vega 11? Od kiedy SoC Intela ma jakikolwiek związek z APU AMD? Dobija mnie Twoja nieumiejętność zrozumienia prostego zdania.

#75 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17014
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 14:56

Widzę to dokładnie tak:

modyfikowana sklejka CPU z 2x Ryzen 5 2400G (w konsoli może się to inaczej nazywać chodzi mi o ilość rdzeni)

+

GPU Vega skrojone na potrzeby SONY tak jak zrobił to Microsoft w XBOX ONE X (chodzi o architekturę GPU)

PS. Taktowanie CPU i GPU też skrojone na potrzeby konsoli

Zobacz postBlindObserver, o 09 Kwiecień 2018 - 15:50, napisał(a):

Co ma RX Vega M GH do RX Vega 11?


Tu i tu piszą że to architektura Vega i tym się zasugerowałem. W obu przypadkach mamy zintegrowaną grafikę od AMD.

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 09 Kwiecień 2018 - 15:04


#76 Użytkownik jest niedostępny   BlindObserver 

  • "Lepiej umrzeć stojąc, niż żyć klęcząc"
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4571
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 15:02

Jeszcze więcej ogólników wrzuć. Co to znaczy, GPU skrojone na potrzeby konsoli? Ile ma mieć SP? Jaką ma mieć wydajność? Jakie taktowanie ma osiągać? W jakim procesie ma powstać? Jakie ma mieć TDP? Skoro twierdzisz, że jest obecnie możliwe stworzenie takiego chipu dla nowej generacji to raczej powinieneś mieć odpowiedź na te pytania. Na ale po tekście o sklejce wiem, że jej nie masz, bo jej mieć nie możesz.

A tekst jest o tym, byś się tym nie sugerował. Przeczytałbyś go, to byś wiedział dlaczego. Już w pierwszym akapicie po LIDzie jest wyjaśnione jak jest w APU i jak jest w SoC Intela.

Cytuj

W obu przypadkach mamy zintegrowaną grafikę od AMD

Nie, nie mamy w obu przypadkach zintegrowanej grafiki od AMD. W APU jest ona zintegrowana w procesorze, w SoC Intela jest ona na obok procesora, połączona przez dedykowaną szynę.

#77 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17014
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 15:11

Zobacz postBlindObserver, o 09 Kwiecień 2018 - 16:02, napisał(a):

Co to znaczy, GPU skrojone na potrzeby konsoli?


Ja to rozumiem w ten sposób że SONY zleciło by AMD przygotowanie układu graficznego o określonej wydajności specjalnie na potrzeby konsoli PS5 w oparciu o architekturę Vega (tak jak zrobił to Microsoft w XOX). W przypadku CPU jak pisał lukadd - Jaguar to odpowiednik Athlon 5150 a raczej dwa takie złączone w całość więc nie widzę przeciwwskazań dlaczego nie mogli by tak zrobić z Ryzen 5 2400G? AMD przecież mogło by dostosować APU na zamówienie SONY i odpowiednio je zmodyfikować. Uważam że takie możliwości już są.

Zobacz postBlindObserver, o 09 Kwiecień 2018 - 16:02, napisał(a):

Nie, nie mamy w obu przypadkach zintegrowanej grafiki od AMD. W APU jest ona zintegrowana w procesorze, w SoC Intela jest ona na obok procesora, połączona przez dedykowaną szynę.


Fizycznie tak jest ale w nazewnictwie jest to nadal integra (zamknięta w obudowie procesora) i nie zmienia to faktu że określili architekturę tego GPU jako Vaga a w rzeczywistości jak sam pisałeś mamy odczynienia z Polarisem (tym się zasugerowałem).

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 09 Kwiecień 2018 - 15:17


#78 Użytkownik jest niedostępny   BlindObserver 

  • "Lepiej umrzeć stojąc, niż żyć klęcząc"
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4571
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 15:22

Tracę cierpliwość... Spytałem się Ciebie konkretnie, co mogliby dać do tego GPU, a Ty mi wyjeżdżasz z jakże precyzyjnym "układu graficznego o określonej wydajności specjalnie na potrzeby konsoli PS5 w oparciu o architekturę Vega". No co Ty nie powiesz, czyli tak jak w każdej poprzedniej generacji... To się pytam jeszcze raz, jaka to jest ta określona wydajność, że twierdzisz, że jest to teraz wykonalne. To proste, nieskomplikowane pytanie. Co według Ciebie ma się w tym GPU znajdować, ile ma mieć SP itd. Nie interesuje mnie co pisał lukadd, interesuje mnie, na jakiej podstawie twierdzisz, że są teraz możliwości stworzenia układu dla konsol nowej generacji bazującego na architekturze sprzętowej firmy AMD. Ja chce konkretów, a nie teorii.

#79 Użytkownik jest niedostępny   moniek92 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2632
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 15:25

dodam tylko, że raczej nikłe szanse na VEGĘ z HBM w PS5, bo cena tej pamięci mała nie jest.
no chyba, że sama konsola będzie kosztować ze 3K PLN +.

#80 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17014
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 09 Kwiecień 2018 - 15:31

Zobacz postBlindObserver, o 09 Kwiecień 2018 - 16:22, napisał(a):

jaka to jest ta określona wydajność


Zakładam że mógłby to być odpowiednik wydajnościowy RX Vega 56

Zobacz postBlindObserver, o 09 Kwiecień 2018 - 16:22, napisał(a):

Co według Ciebie ma się w tym GPU znajdować, ile ma mieć SP itd.


56 jednostek CU składających się z 3584 jednostek cieniujących, 224 jednostek teksturujących oraz 64 rasteryzatorów co do taktowania musiało by być odpowiednio niższe żeby schłodzić ten układ.

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 09 Kwiecień 2018 - 15:38


  • (183 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych