Skocz do zawartości
Stjepan

Offtopic o grach

Rekomendowane odpowiedzi

O, ktoś grał w Another World, albo raczej Out Of This World u nich.
(start w wodzie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, lamparcicho napisał:

Baby Steps. Pokierujemy w niej 35-letnim bezrobotnym przegrywem, który mieszka w piwnicy u rodziców. Zostanie on przeniesiony do magicznej krainy, gdzie będzie musiał zmierzyć się z brakiem normalnych zdolności chodzenia.

Mnie namówili, brzmi ciekawie 8:E

@Spl97 pa na to bo czesto wspominasz o tych przeegrywach  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Mogę powiedzieć, że ta gierka będzie odpowiednia dla tych zgorzkniałych przegrywów z wykopu 8:E.

Edytowane przez Spl97
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dopiero obejrzałem filmik z Prince of Persia.

Łojezu.
Trzeba zrobić sobie kartę bingo

- grafa kastrowana pod zabytki, w tym Switcha ✔️
- babska stylistyka ✔️
- wycinankowa stylistyka efektów, bo na świecie moda na anime  ✔️

- generyczne wykonanie animacji  i całość na poziomie kalki z tego co odniosło sukces ✔️

- nowoczesność, więc główna postać nie może być biała itp. i wszystko musi wyglądać jak laleczki z Fortnite'ów ✔️

No i "fajnie", że zachowali klimat muzyczką. Czuć tę atmosferę arabskich baśni, tak jak w PoP z 1989 i Sands Of Time. A nie, czekaj. Słychać jakieś elo-pierdy dla gimbusów. Jeszcze mogli dać głównemu bohaterowi twarz ubazgraną długopisem na podobę rapowych idoli dzieciarni.  Oby to tylko trailer, ale czy w trailerze nie powinno się czasem pokazywać, że gra ma klimat, jeśli ma? No z taką muzyczką, taką postacią to chyba jedyne co będzie magicznego w tej grze to magiczne zniknięcie zainteresowania czymkolwiek z PoP w nazwie ze strony fanów serii. 

Nowym się spodoba. Starsi widzę reagują podobnie:
eda43b5eb198396f409a669ecb7b08ff.png
Może jak będzie na promo za 15zł, i jak społeczność dorzuci patcha do 3D, to z braku laku pogram, ale faktycznie - mogli dać inny tytuł, bo to nie ma nic współnego z Prince of Persia. I spoko. Gra od młodego pokolenia, dla najmłodszego pokoleania. Niech sobie będzie. Ale oni to nazwali PoP. Relegowali taką legendarną i pełną potencjału markę do roli popierdółki podrzędnego teamu developerskiego robiącego tanią platformówkę krojoną pod moc konsol sprzed 18 lat (tak, Switch poza RAMem to poziom x360 z 2005)
PoP z 1989 to jedna z najfajniejszych gier w jakie grałem. Ta gra oczarowywała. Potem dwójka. Znowu świetny tytuł.
Potem długie lata nic i w końcu Sands of Time. Gra przez wiele lat pokazywana jako przykład na to, jak powinno się robić remake'i starych gier.
Potem bywało różnie, ale przynajmniej bywały gry bardzo dobre. 
A teraz dostajemy takie coś.

Tak się czuję jak to widzę:

4e23726e74ff3602ed8ba55414c9dc58.png

Edytowane przez Ronson
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jesteś odosobniony, ta gra wygląda jakby była robiona na smartfony a nie sprzęt typu konsole/PC.

Zresztą większości się ten badziew i tak nie podoba.

dfcfdaa1d976c34e73e5b076552570ea.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

63d55779a1e2a4d5e0180cecf060d03aba440358

Pasuje optymalizacja :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Spl97 życia nie oszukasz 😉

N8ItRuRrpGkv66ju.jpg

GKnMdBK4NxDppbf3.jpg

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

101685dc03137230e089097a6ecd588c.png

To chyba siostra Abby albo kuzynka. ;)

Biały facet w opresji jest ratowany przez badass kobietę z wyglądem na pograniczu transa, która oczywiście wie wszystko, umie wszystko i w ogóle jest we wszystkim super i zbawi świat. Oczywiście twarz musi być conajwyżej przeciętna, a nie ładna, bo jakby była ładna to seksizm, uprzedmiotowienie kobiet w grach i w ogóle dramat. Teraz wszyskie mają wyglądać jak ta z Horizon Zero Dawn.

Chyba to gdzieś już widziałem ;)

A same wymagania są normalne. 2060super  do 1080p60 to nie tak tragicznie. No chyba, że to do low. ;)
Pamiętaj, że Doom to bardzo dobra optymalizacja i użycie renderowania takiego, aby było dużo klatek i responsywność. Zdaje się, że użyli forward rednerera, albo jego nowoczesnej wersji będącej kompromisem pomiędzy forward and deferred. 
Jak ktoś priorytetyzuje dynamiczne pory dnia, wiele dynamicznych źródeł światła i cieni, to może być, że podobnie wyglądająca scena potem chodzi 2x wolniej. 
Doom Eternal (wiem, że pisałeś o jedynce, a nie Eternal) to nawet ponoć chodzi w 1080p na wysokich detalach na handheldzie Asus Ally. To jest wzór optymalizacji. 

Tutaj już po doborze tekstur widać, że mamy do czynienia z przeciętnej jakości rzemieślnikami. Przypomniały mi się aż czasy zalewu gierek na Unreal Engine 3. Tak samo wyglądały tekstury skał itp. jak tutaj. No niemal kopiuj-wklej. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Stjepan666 napisał:

Gra wygląda gorzej niż Doom 2016, a wymagania ma z kosmosu, do tego to wszystko takie płytkie i kolorowe, zero brutalności, kolejne gówno w złotym papierku jak Gollum, Forspoken, Gotham Knights i Redfall.

Kolejna gierka z pierwszej dekady XXI w. w ładniejszym papierku...  Cała masa developerów się naprawdę zatrzymała gdzieś na etapie PS2/PS3.

Edytowane przez Kris194

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra łapa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, *** ChOpLaCz *** napisał:

Tak średnio. Coś ten bicek nisko / blisko przedramienia. ;)

Silikon spłynął :E 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla dziadków link, może Was też zaciekawi
https://www.techspot.com/news/98996-overclocking-challenge-run-doom-25fps-using-only-isa.html

A w nim:

60ec5ef5816bcaf34e1a21b760df6eaf.png
O, jest moja karta, którą mialem w 386tce!
To ta na samym dole. :lol2:

Nie dość, że miałem 386SX od AMD zamiast pełnego, nie dość, że nie miałem karty na VLB jak bogatsi koledzy, to jeszcze miałem tego rzęcha, najgorsze SVGA jakie chyba było :szczerbaty: Nawet nie wiedziałem, że aż tak słabo ten mój Trideny wypadał na tle innych kart ISA. Myślałem, że odstawał tak mocno tylko dlatego, że wszysko już było na VLB czy potem PCI.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem IBM PS/2 ze zintegrowaną VGA i 386SX/20 od IBM na pokładzie Doom 1 chodził dobrze, Doom 2 już dużo gorzej dopiero ten drugi rozwinął skrzydła na 486DX/4 100 od AMD, 16MB RAM i ATI Mach64 1MB na PCI. :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem SVGA Cirrus Logic na VLB (bodajże 512KB), do tego mocarny gestapowski 486SX-33MHz bez koprocesora oraz 4MB ram. Fantastyczny czas.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

486SX/33 zawsze lepszy od 386SX/20, ja miałem na 386 6MB RAM, bo to była maszyna biznesowa w latach 80 w Alianz skąd mi ją wujas przywiózł w latach 90. :E Potem jak rodzice kupili 486DX4/100 AMD to był przeskok. :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy apgrejd u mnie to było dodatkowe 4MB ram (Mortal Kombat 3) oraz tzw. karta muzyczna. 486 niestety bardzo szybko zaczął niedomagać i nastąpiła przesiadka na K5-133MHz/S3 Virge (gdybym miał DX2-66/80MHz to zapewne posłużyłby mi dłużej). Żebym miał teraz tyle czasu co wtedy (oraz chęci)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.06.2023 o 16:25, Stjepan666 napisał:

Immortals of Aveum to ładna gra, ale i tak niepokoi wymaganiami sprzętowymi

HWwXxLG.png

Gra wygląda gorzej niż Doom 2016, a wymagania ma z kosmosu, do tego to wszystko takie płytkie i kolorowe, zero brutalności, kolejne gówno w złotym papierku jak Gollum, Forspoken, Gotham Knights i Redfall.

gra wygląda jak paździerz a wymagania to nie ma co komentować. Nie wiem komu oni chcą to sprzedać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

People-can-Fly-Microsoft-cover-720x240.jpg

People Can Fly podpisało umowę z Microsoftem na stworzenie gry AAA o budżecie sięgającym 50 mln dolarów, gra ma kodową nazwę "Project Maverick", ciekawe co z tego wyjdzie ale fajnie że ich docenili.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby nie kolejna gra multiplayer online, czy inne "live service"
A swoją drogą to nie wiem czym jest to studio obecnie. Chmielarz odszedł i zabrał też kilku znajomych. 
PCF zrobiło Outriders, ale ja nie cierpię "murków" czyli "cover system based game", więc nie wiem nawet jaki poziom prezentuje ich poprzednia gra. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi