Forum PCLab.pl: Mit FX - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (13 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Mit FX Czyli jak zniszczono AMD FX? Oceń temat: ***** 1 Głosów

#21 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13608
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 10 Lipiec 2018 - 06:27

miałem PII x4 965 od premiery (2009r) do końca 2016r (listopad), zacny procesor, ale on po dupie dostawał i to nieźle od niekręconego i5 750, a gdzie mu do i7 970? :lol2:
i7 970 w połączeniu z jakims gtx970/1060 nawet teraz sobie nieźle radzi, a taki phenom? max do niego to jakiś gtx950/1050 i to musi być jeszcze nieźle wykręcony

#22 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6721
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 10 Lipiec 2018 - 07:09

E tam dziś FX zyskuje bo jajek dużo, potweakujesz to da się wyciągnąć winycj niż w testach, bo tam to sru napięcie na bogato i testy - nie ma czasu na dni tweakowania. Poziom stock i5 2500k jest. Dziś to już kij wie która rewizja i proces stary jak świat i ogarnięty tak więc i napięć potrzebuje niższych z tym że nie koniecznie. To samo jest z intelem cóż z tego, że mogę ganiać 4,5 GHz@1.175v grać i się nie sypie, gdzie realnie muszę dać w biosie 1,23v co daje w windzie około 1.25v aby po kilku dniach działania komputer nie żył własnym życiem xD
Generalnie na FX da się grać i to całkiem komfortowo jak się nie ma dużych wymagań, ale prawda jest taka, że dziś w niektórych tytułach to już i5k hsw@4,5 bez pogonienia uncore i szybkich pamięci czka jak po**bany, a na dozbrojonym wydajność jest co najwyżej akceptowalna przy wysokich wymaganiach wstępnych :)

#23 Użytkownik jest niedostępny   CatchKa 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 239
  • Dołączył: Wt, 05 Wrz 17

Napisany 10 Lipiec 2018 - 07:36

Za te 1600 pewnie dałoby radę jakiegoś Ryzena 1 serii ogarnąć :)

#24 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6721
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 10 Lipiec 2018 - 07:50

tylko na płytę by zbrakło :E

#25 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13674
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 10 Lipiec 2018 - 08:39

FX-y nigdy nie charakteryzowały się jakoś szczególnie wysokimi temperaturami, nie wiem skąd to się wzięło. Oczywiście ciągnęły sporo prądu (zwłaszcza po oc) i układ chłodzenia musiał to jakoś odprowadzić, ale bez żadnych anomalii. Może faktyczne niektóre błędne przekonania wynikały z innego sposobu liczenia TDP, przez co np. FX z TDP 95W w praktyce ciągnął wyraźnie więcej od i5 95W i grzał się bardziej.

Z tym trzymaniem 60 kl./s to jednak różnie bywa, dużo zależy od tytułu.

#26 Użytkownik jest niedostępny   kosiarz66 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1038
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 10 Lipiec 2018 - 09:25

Zobacz postWpotrzebie2017, o 09 Lipiec 2018 - 16:12, napisał(a):

Daj spokoj z FXami. Wydajnosc jest tragiczna w porownaniu do serii Intela ktore byly wydawane w tym czasie. Phenom to był koks, okej, prawie do i7 970tki dociągał, ale FX potrafi miec 2x nizsza wydajnosc i wielki pobor prądu.

A takie wyniki to nic wielkiego. Moj kumpel go trzyma na 5Ghz i ma niewiele wiecej fps niz u mnie na Phenomie

Miałem moment i7 4790 to człowieku fps skoczył czasem nawet RAZY DWA. Taki NFS Payback. z 28-30 fps idzie na 62-75.

A wiesz że phenom nie ma podejścia do 1 gen intela.

Skończ z mitami.

Powiem nawet więcej phenom 2 miał/ma lepsze ipc od fx.

Ale na dzisiejszy czasy mimo ze mam sentyment do phenoma x6 1100t,
To jednak lepiej się gra na fx+)że nie wspomnę o braku instrukcji na phenomie).

Ten post był edytowany przez kosiarz66 dnia: 10 Lipiec 2018 - 09:32


#27 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3280
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 10 Lipiec 2018 - 10:56

Zobacz postkochan4, o 10 Lipiec 2018 - 07:27, napisał(a):

miałem PII x4 965 od premiery (2009r) do końca 2016r (listopad), zacny procesor, ale on po dupie dostawał i to nieźle od niekręconego i5 750, a gdzie mu do i7 970? :lol2:
i7 970 w połączeniu z jakims gtx970/1060 nawet teraz sobie nieźle radzi, a taki phenom? max do niego to jakiś gtx950/1050 i to musi być jeszcze nieźle wykręcony


https://pclab.pl/art36299.html

Zobacz postkosiarz66, o 10 Lipiec 2018 - 10:25, napisał(a):

A wiesz że phenom nie ma podejścia do 1 gen intela.

Skończ z mitami.

Powiem nawet więcej phenom 2 miał/ma lepsze ipc od fx.

Ale na dzisiejszy czasy mimo ze mam sentyment do phenoma x6 1100t,
To jednak lepiej się gra na fx+)że nie wspomnę o braku instrukcji na phenomie).


Uzywam tego proca wiele lat, to wiem co nie co. Nie poleciłbym go nikomu do 2012r. W momencie premiery był koksem.

Jak ktos sadzi ze FX go zbawi to zapraszam do nas do miasta. Kolega i ja udostepnimy. max 10 fps roznicy jest w najbardziej procesorowych grach. Za to pobor pradu jest ok 60W wiekszy na 5Ghz.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 10 Lipiec 2018 - 10:58


#28 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13608
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 10 Lipiec 2018 - 11:06

Zobacz postWpotrzebie2017, o 10 Lipiec 2018 - 11:56, napisał(a):


co to niby jest? test z 2009roku? starszego nie mogłeś wykopać? gry z tego testu to na 2 jajach dobrze chodzą :lol2: bądź poważny, bo uznam , że w ogóle nie masz pojęcia o tym co piszesz

#29 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20141
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 10 Lipiec 2018 - 12:21

@up
To naprawdę pierwszy post tego usera który czytasz? :E


Ogólnie FX'y za ~300zł to nie są złe procesory, tylko pod jednym warunkiem - ma się płytę która je uciągnie. A że płyt deficyt, to będzie tak jak na innych starszych platformach - ceny procków w dół, ceny płyt w górę.

Zobaczycie... jeszcze tylko 5 lat i w końcu wyjdzie ukryta siła buldożerów i CMT 8:E

#30 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3280
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 10 Lipiec 2018 - 12:23

Zobacz postkochan4, o 10 Lipiec 2018 - 12:06, napisał(a):

co to niby jest? test z 2009roku? starszego nie mogłeś wykopać? gry z tego testu to na 2 jajach dobrze chodzą :lol2: bądź poważny, bo uznam , że w ogóle nie masz pojęcia o tym co piszesz


To daj test FX z 2016-2018.

#31 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6951
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 10 Lipiec 2018 - 12:46

Trzymaj ;)

Klik

Z perspektywy czasu, na FX da się spokojnie pograć w obecne gry. Ale nierzadko bez OC to jest poziom G4560 albo i niżej, czyli szału nie ma. Naprawdę nikt nie stworzył mitu o słabych FX-ach. W momencie premiery były kiepską propozycją dla graczy, a kupować w nadziei, że za x lat przeskoczy te Core i5 generacji Sandy Bridge... kiepski deal.

#32 Użytkownik jest niedostępny   Gloin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 448
  • Dołączył: So, 16 Lis 13

Napisany 13 Lipiec 2018 - 17:15

Swojego FX 8320 wspominam ciepło kosztował mnie niewiele po zmianie z phenoma 965 , dało się pograć na nim w parze z Gtx 970
ale po przejściu na 4790k to kosmos komp przyspieszył jak rakieta ;)

Ten post był edytowany przez Gloin dnia: 13 Lipiec 2018 - 17:16


#33 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3280
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 13 Lipiec 2018 - 22:06

Zobacz postkochan4, o 10 Lipiec 2018 - 12:06, napisał(a):

co to niby jest? test z 2009roku? starszego nie mogłeś wykopać? gry z tego testu to na 2 jajach dobrze chodzą  :lol2: bądź poważny, bo uznam , że w ogóle nie masz pojęcia o tym co piszesz

Zobacz postMitycznyJeż, o 10 Lipiec 2018 - 13:21, napisał(a):

@up
To naprawdę pierwszy post tego usera który czytasz? :E

Ogólnie FX'y za ~300zł to nie są złe procesory, tylko pod jednym warunkiem - ma się płytę która je uciągnie. A że płyt deficyt, to będzie tak jak na innych starszych platformach - ceny procków w dół, ceny płyt w górę.

Zobaczycie... jeszcze tylko 5 lat i w końcu wyjdzie ukryta siła buldożerów i CMT 8:E

<CIACH>

Test z 2011r, nawet nie Phenom 955 a 975.

W takim Crysisie Phenom 975 przegrywa z i7 875. Wcześniej podawałem że dostawał od i7 970 i tutaj takze dostaje. 2 lata roznicy.

W F1 przegrywa i to solidnie z i7 768 2,8 Ghz.

Dodatkowo Phenomy mają słaby minimalny fps, co jest jasne jak slonce.

BF3 z ilu korzysta rdzeni? Test z 2013r.
Spoiler

Stare i7 dają baty Phenomom i FX.

AC
Spoiler

FX8 na poziomie i5 750. Cała górna połówka fps od Inteli. Choc FX9 niezle sie trzyma...

ARMA na pewno wymagająca procesorowo
Spoiler

FX na poziomie i7 930. O phenomach to nie ma co mowic.

GTA IV
Spoiler

FX na poziomie i7 930.

I tak mozna dalej. Gdzie te testy pokazujace jak te procki zyskaly z czasem w grach? Ale łatwiej palnąć taki komentarz, mimo ze sie nie ma racji i sie dopiero niewiele wie. Jak pisałem, sam mam sporo czasu Phenoma, kumpel kręconego FX i roznica z Intelem kolosalna, nawet zepsutym i podrobionym ;) I nie powiem zeby po 2013 Phenom zyskał, wręcz przeciwnie. Duszenie się w Wiedzminie z 2015r to porzadek dzienny.

To tak jak ktos kiedys powiedział o Frankowskim, ze pilkarz ten nawet bez nogi by wiecej bramek strzelał niż inni napastnicy w polskiej lidze.

Ceny tez nie zachecaja. Warto zauwazyc ze Phenom (300zł) potrafił byc wyprzedzony przez Pentiuma G 2xxx (200zł).

Ten post był edytowany przez agent_x007 dnia: 30 Lipiec 2018 - 18:52
Powód edycji: Niedozwolony link


#34 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13608
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 14 Lipiec 2018 - 03:23

nadal rzuciłeś jakimiś grami dinozaurami i zadajesz pytanie gdzie te cepy zyskały z czasem :lol2:
masz coś nowszego , wd2 https://pclab.pl/art72145-5.html
fxy deklasują twojego phenoma, ba, wydajnością najmocniejszy zbliża się do niekręconego i5 4690k
nie wiem czemu bf3 dałeś, ale proszę, bf4 https://pclab.pl/art55318-3.html
znowu miażdzenie phenoma, ba, niekręcony fx 8350 robi tą miazgę z kręconym do 4ghz PII x4 https://pclab.pl/art55318-3.html
o bf1 nawet nie będę wspominał, bo tutaj ze względu na 8 rdzeni fx-a w stosunku do 4 słabych phenoma jest kosmos
a tutaj film podsumowujący tą dyskusję Phenom vs FX https://www.youtube....h?v=6D8Bn56D0V0

no i w grach , któe powyżej przytoczyłem, jak widzisz różnica z intelem jest marginalna, a w takim bf4 czy crysis 3 radzi sobie nadzwyczaj dobrze i niejedna i5 zostaje w tyle

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 14 Lipiec 2018 - 05:35


#35 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 14 Lipiec 2018 - 07:43

Kolego ty sie zaczniej udzielać we własnym wątku za miast innych pouczać.
A co do autora tematu jak mój I3 2120 lał Phenoma x4 to I3 8100 zleje tego FXa.
Jak miałeś w koszyku I7 8700 wystarczyło go podmienić na I5 8400 albo I3 8100
a nie pchac sie w 5 letni szrot.
Ja niedługo mojego I7 2600 zmienie na I3 8100 i jego też zleje.

Ten post był edytowany przez VirtuaBoy dnia: 14 Lipiec 2018 - 07:44


#36 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13608
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 14 Lipiec 2018 - 07:52

Zobacz postVirtuaBoy, o 14 Lipiec 2018 - 08:43, napisał(a):

Ja niedługo mojego I7 2600 zmienie na I3 8100 i jego też zleje.

oczywiście, w grach sprzed 5-6 lat jakie przytoczył wpotrzebie :lol2:
sam cinebech, i7 2600 bez k (oc przez mnożnik) bije o ponad 100 pkt tą "wspaniałą" i3 8100, o stabilnej pracy w grach korzystających z 8 wątków nie wspomnę - zaczynasz mielić głupotami jak pan wpotrzebie od jakiegoś czasu

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 14 Lipiec 2018 - 07:53


#37 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6149
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 14 Lipiec 2018 - 08:04

Zobacz postVirtuaBoy, o 14 Lipiec 2018 - 08:43, napisał(a):

Kolego ty sie zaczniej udzielać we własnym wątku za miast innych pouczać.A co do autora tematu jak mój I3 2120 lał Phenoma x4 to I3 8100 zleje tego FXa.Jak miałeś w koszyku I7 8700 wystarczyło go podmienić na I5 8400 albo I3 8100a nie pchac sie w 5 letni szrot.Ja niedługo mojego I7 2600 zmienie na I3 8100 i jego też zleje.

Akurat to raczej nie jest prawdą, a mówiąc ściślej - bardzo mocno zależy gdzie. 2600 non-k ma podobne taktowanie do i3 8100, więc będąc pewnie z 50% szybszym w single core będą sytuacje, gdzie nowe i3 będzie szybsze, ale przy 4c/4t granie w niektóre tytuły będzie niekomfortowe, IMO gorsze niż na starym i7.

#38 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 14 Lipiec 2018 - 08:18

Na tym I7 też były spadki w niektórych grach i to mocne do 40 klatek.

#39 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13608
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 14 Lipiec 2018 - 08:31

Zobacz postVirtuaBoy, o 14 Lipiec 2018 - 09:18, napisał(a):

Na tym I7 też były spadki w niektórych grach i to mocne do 40 klatek.

nie odnotowałem, pewnie ci grafa nie domagała, jak miałem 1050ti to fakt, przy ustawieniach high były takie spadki, obecnie przy 1060tce rzadko do 50 spada (jak poszaleje z ustawieniami np w fc5) a tak to wszędzie gram z vsync i stałe 60

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 14 Lipiec 2018 - 08:32


#40 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 14 Lipiec 2018 - 08:32

W FC5 na początku gry jak sie broni twierdzy
ostra zadyma i spadki nawet poniżej 40 aż kursorem cieżko ruszać jak by był w smole.

Ten post był edytowany przez VirtuaBoy dnia: 14 Lipiec 2018 - 08:35


  • (13 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych