Forum PCLab.pl: Mit FX - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (13 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Mit FX Czyli jak zniszczono AMD FX? Oceń temat: ***** 1 Głosów

#41 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13598
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 14 Lipiec 2018 - 08:33

Zobacz postVirtuaBoy, o 14 Lipiec 2018 - 09:32, napisał(a):

Przecież mam taką samoą karte jak ty.

tak, ale ja nie jestem z tych co na siłę próbują w v.high/ultra grać na karcie z 3 gb vram :E

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 14 Lipiec 2018 - 08:34


#42 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 14 Lipiec 2018 - 08:37

Far cry zajmuje na maxa 2,5GB przecież ma licznik w opcjach.
Jak jest dużo postaci i strzelania to spadki są przez procesor a nie przez karte.
Przynajmniej tak mi sie wydaje.

#43 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13598
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 14 Lipiec 2018 - 08:41

fc5 jest w miare dobrze zoptymalizowany, to jest za to killer dla cpu i grafy https://www.youtube....nL35tsrHo&t=84s
ale i tutaj idzie dopasować ustawienia, żeby ci poniżej 50 nie spadało

#44 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 14 Lipiec 2018 - 08:48

Grałem w demo nie podoba mi sie ta gra, 1 była fajna a ta jest jakaś zniewiesciała
Do tego trzeba mieć dysk ssd bo na talerzach tnie.
Ale może sobie na niej tego FXa przetestować w końcu ma 8 rdzeni.

Ten post był edytowany przez VirtuaBoy dnia: 14 Lipiec 2018 - 08:50


#45 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6137
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 14 Lipiec 2018 - 08:49

Jak masz tę i7 nie podkrecona z jakimś kiepskim ramem to wierzę - fc5 akurat chyba nie korzysta z bardzo z ponad 4 wątków, do tego bardzo bardzo lubi szybką pamięć. Pytanie na ile lepiej będzie na i3, a chcąc patrzeć na "wszystkie gry" to i tak i tak czasem będzie lepiej tu a czasem tam.

#46 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 14 Lipiec 2018 - 08:56

https://www.gry-onli...16.asp?ID=11096
Ta gra lepiej chodziła na phenomie x4 niż na I3

Nie wierze że te spadki w far cry 5 są przez ram.

#47 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13598
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 14 Lipiec 2018 - 08:56

Zobacz postPioy, o 14 Lipiec 2018 - 09:49, napisał(a):

fc5 akurat chyba nie korzysta z bardzo z ponad 4 wątków, do tego bardzo bardzo lubi szybką pamięć. Pytanie na ile lepiej będzie na i3, a chcąc patrzeć na "wszystkie gry" to i tak i tak czasem będzie lepiej tu a czasem tam.

fc5 jedzie na 8 wątkach i to zdrowo, jak się więcej dzieje to potrafi ponad 90% z 8 wykorzystać https://www.youtube....8gWxvuhTE&t=55s

#48 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 14 Lipiec 2018 - 09:07

Na tym filmiku nic sie nie dzieje.
Ja bym wam pokazał jak w to sie gra jak sie bazy broni leca mołotowy granaty wybuchaja samochody strzelanina taka że magazynek za magazynkiem,
wtedy fps leci w dół jak woda z kranu.
Ten FX to by w miejscu stanął :)

Ten post był edytowany przez VirtuaBoy dnia: 14 Lipiec 2018 - 09:09


#49 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13598
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 14 Lipiec 2018 - 09:17

no nie dzieje się wiele, ale chodziło mi o pokazanie uzycia cpu (8 wątków po 60-70% leci) to w takiej zadymie jak piszesz na bank ponad 90% jest użycia cpu, a jak ci dojdzie do 100, to masz swoje spadki - ja gram w każdego FC tak , aby chłopki alarmu nie włączyli, snajpera z tłumikiem albo łuk

#50 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 14 Lipiec 2018 - 09:19

Jest wystarczy HW monitor włączyć podczas grania, teraz wszystkie gry obciążają 8 wątków.
I3 8100 będzie do 100% w wiekszosci gier dobijał.
Jak sie okaże że mocno blokuje fps to sie go pozbędę.

Ten post był edytowany przez VirtuaBoy dnia: 14 Lipiec 2018 - 09:20


#51 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13598
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 14 Lipiec 2018 - 09:21

po kiego mi hwmonitor jak wszystko mam w monitoringu z msi ab (masz na ww. filmiku)

#52 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 14 Lipiec 2018 - 09:21

A ja gram tak żeby jak największa zadyme zrobić żeby jak najmocniej pocisnąć kompa.
a potem sprawdzam w HW monitor jakie było największe obciążenie cpu.

Ten post był edytowany przez VirtuaBoy dnia: 14 Lipiec 2018 - 09:22


#53 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13598
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 14 Lipiec 2018 - 16:13

VBoy , na jakim dysku masz FC5 zainstalowane? czytałem, że te dropy fps to tak jak w wd2, przez to że dysk hdd nie nadąża za resztą sprzętu, dziś to wypróbuje i przeniosę go na ssd

edit
przeniosłem na ssd, całkiem inna rozgrywka :)

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 14 Lipiec 2018 - 17:18


#54 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12269
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 14 Lipiec 2018 - 20:36

Zobacz postVirtuaBoy, o 14 Lipiec 2018 - 10:19, napisał(a):

Jest wystarczy HW monitor włączyć podczas grania, teraz wszystkie gry obciążają 8 wątków.
I3 8100 będzie do 100% w wiekszosci gier dobijał.
Jak sie okaże że mocno blokuje fps to sie go pozbędę.
fantazja cie ponosi z tymi grami

#55 Użytkownik jest niedostępny   VirtuaBoy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2361
  • Dołączył: Pt, 09 Lut 18

Napisany 15 Lipiec 2018 - 11:29

Ja mam firecuda.

#56 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 19 Lipiec 2018 - 11:13

Zobacz postkochan4, o 14 Lipiec 2018 - 04:23, napisał(a):

nadal rzuciłeś jakimiś grami dinozaurami i zadajesz pytanie gdzie te cepy zyskały z czasem :lol2:
masz coś nowszego , wd2 https://pclab.pl/art72145-5.html
fxy deklasują twojego phenoma, ba, wydajnością najmocniejszy zbliża się do niekręconego i5 4690k
nie wiem czemu bf3 dałeś, ale proszę, bf4 https://pclab.pl/art55318-3.html
znowu miażdzenie phenoma, ba, niekręcony fx 8350 robi tą miazgę z kręconym do 4ghz PII x4 https://pclab.pl/art55318-3.html
o bf1 nawet nie będę wspominał, bo tutaj ze względu na 8 rdzeni fx-a w stosunku do 4 słabych phenoma jest kosmos
a tutaj film podsumowujący tą dyskusję Phenom vs FX https://www.youtube....h?v=6D8Bn56D0V0

no i w grach , któe powyżej przytoczyłem, jak widzisz różnica z intelem jest marginalna, a w takim bf4 czy crysis 3 radzi sobie nadzwyczaj dobrze i niejedna i5 zostaje w tyle


Ty ale wiesz ze ja tu nigdzie nie pisałem że FXy są na poziomie Phenoma a ze wypadaja caly czas gorzej od Intela? Napisalem jedynie ze moj kolega ma niewiele wiecej fps na FX ode mnie. Ale ma, jest ciut lepszy. I co z tego? Caly czas mowie ze z Intelem nie ma konkurencji, dlatego nie ma co sie pchac w AMD i sam dałeś na to dowod :E

Tak to jest interpretowac slowa po swojemu :E

Nie raz pisałem nie dwa, ze Phenom to tragedia, bo go uzywam i wiem od ilu lat sie dusi. Nie bez powodu chciałem go zmienić. Ale na pewno nie na FX. Moze te procki zyskały, ok, ale za mało.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 19 Lipiec 2018 - 11:20


#57 Użytkownik jest niedostępny   Krauziak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1927
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 27 Lipiec 2018 - 23:16

FX'y moze nie zyskaly jakos nie wiadomo ile wydajnosci na przestrzeni lat jezeli chodzi o wielowatkowosc,ale napewno nie stracily . Ja obecnie pocinam w BF1 ,interesuje mnie tylko TDM (dla rozluznienia ). Ustawienia ultra trzymam te 70fps przy 1080p ,przy ustawieniach na medium robi sie bardzo ciekawie i fps oscyluje w okolicach 90-110 przez caly czas. Generalnie im nowsza gra tym ladniej sie to skaluje jezeli chodzi o wykozystanie rdzeni . BF potrafi uderzyc w wysokie 90% na kazdym z nich ,trzymajac gtx 1060 na 95 procent,wiec o czkawce nie ma mowy.

#58 Użytkownik jest niedostępny   Avitr 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1452
  • Dołączył: Wed, 19 Wrz 07

Napisany 28 Lipiec 2018 - 22:51

Zobacz postRaidenorius, o 09 Lipiec 2018 - 14:08, napisał(a):

Phenom ii x4 960t @ x6 1600t 3,8 ghz został wymieniony na FX8320

Dlaczego nie na Ryzena? Na Phenomach już od jakiegoś czasu część gier się nie uruchamia bo nie ma on pewnych instrukcji (SSE). FX część z nich już ma, ale i na nim wkrótce przestaną się gry uruchamiać bo będą chciały nowych instrukcji, których i FX już nie ma.

#59 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6934
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 28 Lipiec 2018 - 22:59

A jakich to instrukcji nie ma FX? Bo chyba nie chcesz powiedzieć, że gry za niedługo AVX2 będą wymagać 8:E.

#60 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20116
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 28 Lipiec 2018 - 23:26

Ej, przecież są FX'y które obsługują AVX2! 8:E


Jeżeli pojawią się gry które nie ruszą na desktopowych FX'ach, to nie ruszą one także na... sandy i ivy bridge. Jakoś nie widzę tego w najbliższym czasie ;)

  • (13 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych