Forum PCLab.pl: TeamViewer - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

TeamViewer Rozłącza po 5 minutach Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   maras2574 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 946
  • Dołączył: Cz, 12 Cze 08

Napisany 13 Lipiec 2018 - 06:09

Bardzo dobry program do łączenia się z komputerem,którego często używałem. No właśnie,używałem. Od nie dawna po połączeniu się z komputerem wyskakuje komunikat,że używam wersji komercyjnej (co jest nieprawdą) i sesja zostanie przerwana po 5 minutach🙁 Wie ktoś może jak temu zaradzić?? Wersja programu 13

#2 Użytkownik jest niedostępny   Lazama 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 185
  • Dołączył: Cz, 07 Gru 17

Napisany 13 Lipiec 2018 - 06:12

Wiem że przy instalacji jest możliwość wyboru wersji komercyjnej czy prywatnej.

#3 Użytkownik jest niedostępny   maras2574 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 946
  • Dołączył: Cz, 12 Cze 08

Napisany 13 Lipiec 2018 - 06:16

Zobacz postLazama, o 13 Lipiec 2018 - 07:12, napisał(a):

Wiem że przy instalacji jest możliwość wyboru wersji komercyjnej czy prywatnej.

Zgadza się. Robiłem reinstall dwa razy i oczywiście zaznaczałem wersję prywatną. Założyłem nawet nowe konto i lipa🙁

#4 Użytkownik jest niedostępny   Lazama 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 185
  • Dołączył: Cz, 07 Gru 17

Napisany 13 Lipiec 2018 - 06:31

Jest możliwość że wersja komercyjna jest na hoście a u Cb jest w porządku.

#5 Użytkownik jest niedostępny   maras2574 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 946
  • Dołączył: Cz, 12 Cze 08

Napisany 13 Lipiec 2018 - 08:50

Zobacz postLazama, o 13 Lipiec 2018 - 07:31, napisał(a):

Jest możliwość że wersja komercyjna jest na hoście a u Cb jest w porządku.

Czyli co,nic nie da się zrobić? 🙁

#6 Użytkownik jest niedostępny   Gobli 

  • Dismay
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8146
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 13 Lipiec 2018 - 09:01

Podczas instalacji nie wybieramy wersji, tylko deklarujemy w jaki sposób będziemy programu używać.
Ja, ze swoją licencją biznesową używam dokładnie tej samej wersji programu, co każdy niekomercyjny user.
Serwery TeamViewer sobie znanymi algorytmami oceniają, czy sposób w jaki niekomercyjny user korzysta z programu jest zgodny z jego deklaracją czy nie.
Jeżeli okaże się niezgodny, skraca czas sesji. Bywa tak gdy używamy TV na komputerach z Windowsem w edycji Pro, podłączonym do domeny Active Directory, łączymy się z Windows Server etc.

Jeżeli na 154,3% używasz programu zgodnie ze swoją deklaracją (niekomercyjnie) możesz napisać do supportu TV (po polsku, spoko), i oflagują Twoje konto jako niekomercyjne.

Ten post był edytowany przez Gobli dnia: 13 Lipiec 2018 - 09:03


#7 Użytkownik jest niedostępny   luci325 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 16

Napisany 13 Lipiec 2018 - 09:05

https://www.teamview...-use-suspected/

Tylko jeden problem, na odpowiedź będziesz czekał miesiąc czasu.

Ten post był edytowany przez luci325 dnia: 13 Lipiec 2018 - 09:06


#8 Użytkownik jest niedostępny   Gobli 

  • Dismay
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8146
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 13 Lipiec 2018 - 09:17

Zobacz postluci325, o 13 Lipiec 2018 - 10:05, napisał(a):

https://www.teamview...-use-suspected/

Tylko jeden problem, na odpowiedź będziesz czekał miesiąc czasu.

ja kiedyś (2 lata temu) na odpowiedź i oflagowanie konta jako niekomercyjne czekałem całe 24h ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   maras2574 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 946
  • Dołączył: Cz, 12 Cze 08

Napisany 13 Lipiec 2018 - 13:46

Zobacz postGobli, o 13 Lipiec 2018 - 10:01, napisał(a):


Jeżeli na 154,3% używasz programu zgodnie ze swoją deklaracją (niekomercyjnie) możesz napisać do supportu TV (po polsku, spoko), i oflagują Twoje konto jako niekomercyjne.

Nawet na 155%. Używałem tego sporadycznie,tylko w przypadku gdy chciałem coś zrobić na kompie będąc w pracy. Połączenie tylko z jednym telefonem na jednym PC.
Pewnie że napiszę (po polsku),poczekam nawet ten miesiąc jak kolega tutaj pisze😉 Nie ma aż takiego ciśnienia🙂

Ten post był edytowany przez maras2574 dnia: 13 Lipiec 2018 - 13:49


#10 Użytkownik jest niedostępny   maras2574 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 946
  • Dołączył: Cz, 12 Cze 08

Napisany 13 Lipiec 2018 - 17:35

Dodaj obrazek

#11 Użytkownik jest niedostępny   maras2574 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 946
  • Dołączył: Cz, 12 Cze 08

Napisany 09 Sierpień 2018 - 04:18

Odpisali:

Thank you for contacting us. This is an automated response confirming the receipt of your ticket. Our team will get back to you as soon as possible. When replying, please make sure that the ticket ID is kept in the subject so that we can track your replies.

Ten post był edytowany przez maras2574 dnia: 09 Sierpień 2018 - 06:04


#12 Użytkownik jest niedostępny   maras2574 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 946
  • Dołączył: Cz, 12 Cze 08

Napisany 24 Sierpień 2018 - 13:29

Nadal brak konkretnej odpowiedzi od nich��
Niestety nadal nie jest dobrze,mimo odpowiedzi od nich:
Dear TeamViewer User,

Thank you for getting in touch with us. We are happy to inform you that your TeamViewer ID has been reset to “free”. After reviewing your request, we decided that your use case can be qualified as “personal”.

Why was my access to TeamViewer limited?

You were asked to purchase a TeamViewer license because your usage pattern suggested that you were using TeamViewer in a commercial environment. To be able to keep a free version of TeamViewer, we must make sure that commercial users purchase a license. Unfortunately, it can happen that we detect commercial use where this is not the case.

We would like to address the most important questions of the TeamViewer community regarding commercial / personal use.


1. “Is TeamViewer cancelling the free usage of its software?”

No. TeamViewer is free for personal use, and we are committed to this remaining so. Personal use means that you are not using TeamViewer for purposes that are either directly or indirectly paid. Commercial use includes providing support to colleagues and clients, working remotely via TeamViewer, monitoring company hardware, etc. Read more about commercial use.


2. “I believe blocking personal users from using TeamViewer for free is unethical.”

We believe that providing and receiving help should not be a privilege for those who pay. Therefore we offer a free version of TeamViewer with many features. Implementing a mechanism to detect commercial use is part of our commitment to this idea. We do not target personal users but unfortunately, in some cases, personal users can be affected. We apologize for the inconvenience this may have caused and promise to continue to refine this mechanism.


3. “What is the motive behind blocking free users?”

We have taken this step because commercial users should not be able to use our free version. This way, we ensure our ability to offer a free version of TeamViewer with great features, performance, and possibilities.

We would like to thank our users who use TeamViewer as intended and help us to provide a free version for our personal users. Our vision is to empower people to help people, and we will always act accordingly.

Kind regards,
Your TeamViewer Team

Ten post był edytowany przez maras2574 dnia: 28 Sierpień 2018 - 07:08


#13 Użytkownik jest niedostępny   maras2574 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 946
  • Dołączył: Cz, 12 Cze 08

Napisany 28 Sierpień 2018 - 07:28

nie wiem co jest,nadal mam komunikat że używam komercyjnie i po chwili się rozłącza :(

#14 Użytkownik jest niedostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1762
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 28 Sierpień 2018 - 07:37

Nie musisz korzystać z Team Viewera. Są darmowe odpowiedniki.

#15 Użytkownik jest niedostępny   PhobosD2 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 285
  • Dołączył: Nd, 06 Lip 08

Napisany 28 Sierpień 2018 - 07:53

Zainstaluj sobie program ANYDESK. Działa równie dobrze co TeamViewer.
Używam wersji komercyjnej jak i prywatnej.
Działa bez problemów a licencja komercyjna to jest ułamek tego co trzeba płacić za TV.
TV jest bardziej rozbudowany i działa na smartfonach czego nie można powiedzieć o AnyDesk ale coś za coś.
W przypadku połączeń PC - PC , AnyDesk działa bez problemów :).

Ten post był edytowany przez PhobosD2 dnia: 28 Sierpień 2018 - 07:54


#16 Użytkownik jest niedostępny   maras2574 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 946
  • Dołączył: Cz, 12 Cze 08

Napisany 28 Sierpień 2018 - 08:01

Zobacz postmaxpower, o 28 Sierpień 2018 - 08:37, napisał(a):

Nie musisz korzystać z Team Viewera. Są darmowe odpowiedniki.

Na Windows Phone chyba nie ma :(

Zobacz postPhobosD2, o 28 Sierpień 2018 - 08:53, napisał(a):

Zainstaluj sobie program ANYDESK. Działa równie dobrze co TeamViewer.
Używam wersji komercyjnej jak i prywatnej.
Działa bez problemów a licencja komercyjna to jest ułamek tego co trzeba płacić za TV.
TV jest bardziej rozbudowany i działa na smartfonach czego nie można powiedzieć o AnyDesk ale coś za coś.
W przypadku połączeń PC - PC , AnyDesk działa bez problemów :).

Mi chodzi o Smartphone - PC

#17 Użytkownik jest niedostępny   max-bit 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1565
  • Dołączył: Wed, 05 Lip 06

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 07:27

TeamViewer to sie zrobił straszny SYF
Jeszcze rok temu nie było z nim problemu a teraz to jest syf no ja rozumiem chcą KASY
Ale to co ostatnio wyprawiają to przegięcie ...
Są takie efekty
1. Komputer rozłącza sie (terminal) po kilkunastu sekundach, później czekaj 10 min
2. Po każdym rozłączeniu czekaj

Próbowałem zadzwonić mają to w po czym wyślij pan Maila - zgłoszenie - które mają wiadomo gdzie .
SYF kiła i mogiła trzeba będzie przejść na alternatywą a to niemieckie badziewie nich se wsadzą.

#18 Użytkownik jest niedostępny   mefiak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1575
  • Dołączył: Wed, 09 Maj 07

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 07:40

Zaktualizuj do najnowszej wersji na komputerze hoscie i kliencie.

#19 Użytkownik jest niedostępny   max-bit 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1565
  • Dołączył: Wed, 05 Lip 06

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 07:02

Zaktualizowałem. To samo ... Oni to robią specjalnie aby kupić ...

#20 Użytkownik jest niedostępny   maras2574 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 946
  • Dołączył: Cz, 12 Cze 08

Napisany 22 Wrzesień 2019 - 17:18

No niestety tak to wygląda :(

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych