Forum PCLab.pl: AMD NAVI - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (260 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 254
  • 255
  • 256
  • 257
  • 258
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD NAVI Temat Główny Oceń temat: -----

#5101 Użytkownik jest niedostępny   Majki78 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 360
  • Dołączył: Nd, 30 Paź 16

Napisany 25 Marzec 2020 - 23:46

Zobacz postGregM00, o 25 Marzec 2020 - 23:02, napisał(a):


Robisz OC na pamięciach czy UV? To co wkleiłeś to są Twoje ustawienia?


Pamięci na fabrycznych lecą, bardziej na UV mi zależało. To są moje ustawienia, jest jeszcze kilka napięć do zbicia, ale już trzeba trochę poeksperymentować.
W weekend jak nie będę grzebał przy moto to się pobawię w UV.

#5102 Użytkownik jest niedostępny   Kemotnik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Wed, 16 Lut 11

Napisany 26 Marzec 2020 - 10:00

Musiałem odinstalować najnowsze sterowniki, bo nawet bez UV były cuda z migającym obrazem, aż w końcu zaczęło tak migać, że nie dało się nic zrobić, tylko restart kompa, po restarcie DDU i zainstalowałem stery z 29 stycznia. Chyba każdy musi przejść przez problemy ze sterownikami na kartach AMD :lol2:

#5103 Użytkownik jest niedostępny   DariŽ 

  • Syntax error
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1801
  • Dołączył: Pn, 15 Wrz 03

Napisany 26 Marzec 2020 - 10:46

Jak czytam o hotfixach sterowników nvidii i listach błędów, poprawek,itp to wydaje mi się że sterowniki AMD to miód malina 😁😉

#5104 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7991
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 26 Marzec 2020 - 11:13

Zobacz postDariŽ, o 26 Marzec 2020 - 10:46, napisał(a):

Jak czytam o hotfixach sterowników nvidii i listach błędów, poprawek,itp to wydaje mi się że sterowniki AMD to miód malina ����

Tylko zapomniales dodac ze na hot fixa u zielonych czeka sie 1dzien a nie tygodniami i do tego kolejne stery to kolejna wersja beta w przypadku AMD :lol2:
Tania proba usprawieldiwiania AMD :E Ile to minelo msc zeby jakos doprowadzic steru do ladu?? Premiera lipiec a mamy juz prawie kwiecien i ludzie maja nadal problemy ;)

Słabe porownanie sobie wybrales :E

Partacze z AMD nie potrafia nawet poprawic instalatora do chipsetu, wydali nowe stery zbugowane i do dzis jeszcze nie zostalo to naprawione przec co nie mozna ich wgrac.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 26 Marzec 2020 - 11:21


#5105 Użytkownik jest niedostępny   DariŽ 

  • Syntax error
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1801
  • Dołączył: Pn, 15 Wrz 03

Napisany 26 Marzec 2020 - 11:26

Partacze AMD ? Jak tam może bluźnić fanboy ryzenow ? :lol2:
O problemach AMD każdy wie i dużo mówi ale o nvidii jakoś cisza, a wcale lepiej nie jest.
Ja jestem tym szczęśliwcem że nie robiłem formata już od dawna , zmieniłem w tym czasie kartę graficzną , nie używałem DDU i normalnie da się używać kart gfx amd.

#5106 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7991
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 26 Marzec 2020 - 11:34

Nie jestem zadnym fanbojem zadnego sprzetu, przed Ryzenem siedzialem na 8700k i to na sztuce ktora pracowala na codzien na 5.3Ghz z Custom IHS, tak zmienilem boskiego intela na gorsze AMD, dziwne co :E Po to kupuje rozny sprzet zeby sam przetestowac i oceniac oraz wyrobic sobie opinie i poznac wady i zalety kazdej z platfrom wiec kolejna twoja tania zagrywka i nazwanie mnie fanbojem jest nietrafiona ;) Za to Ty masz klapki na oczach i jak ktos cos zlego napisze w strone sprzetu, ktory uzytkujsz to za wszelka cene go bronisz wyzywajac kogos od fanboja, to sa dopiero niskie loty.

Nie wiem czy ty potrafisz racjonalnie myslec bo zarzucac osobie ktora miala oba sprzety fanbojstwo to jest absurd :E

Jestes zadowolony ze swojego sprzetu?? Wporzadku, ciesze sie ze tak jest, jednak warto nabrac troszke obiektywizmu a nie miec skrzywienie w jedna strone udawajc ze problemow nie ma i nie bylo bo ja ich nie mam a takie tanie zaczepki jak wyzej to juz pozostawie bez komentarza.

Ja nie mam problemow ze zmiana sprzetu, zawsze wybiore ten, kotry sprawai najmniej problemow i oferuje mozliwie jak najwiecej nawet gdy trzeba doplacic extra wiecej za to Takie osoby jak Ty beda siedziec i bronic jednej strony jak niepodleglosci nawet jakby sie palilo i tutaj by bardziej pasowaly slowa "fanboj" :lol2:

Bardzo bym chcial zebys poprzestal na tych zaczepkach i skonczyl ten temat bo ja juz dawno go zakonczylem a kazdy niech wybiera sobie co chce i korzysta z czego chce ;)

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 26 Marzec 2020 - 11:46


#5107 Użytkownik jest niedostępny   Kemotnik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Wed, 16 Lut 11

Napisany 26 Marzec 2020 - 11:57

Da się jakoś zrobić, by krzywe z Afterburnera działały i zarazem profil 0 rpm? Bo krzywą wczytuje, ale karta się kręci pod systemem.

#5108 Użytkownik jest niedostępny   Kemotnik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Wed, 16 Lut 11

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:39

Zobacz postPhoenixsuple, o 26 Marzec 2020 - 11:34, napisał(a):

Nie jestem zadnym fanbojem zadnego sprzetu, przed Ryzenem siedzialem na 8700k i to na sztuce ktora pracowala na codzien na 5.3Ghz z Custom IHS, tak zmienilem boskiego intela na gorsze AMD, dziwne co :E Po to kupuje rozny sprzet zeby sam przetestowac i oceniac oraz wyrobic sobie opinie i poznac wady i zalety kazdej z platfrom wiec kolejna twoja tania zagrywka i nazwanie mnie fanbojem jest nietrafiona ;) Za to Ty masz klapki na oczach i jak ktos cos zlego napisze w strone sprzetu, ktory uzytkujsz to za wszelka cene go bronisz wyzywajac kogos od fanboja, to sa dopiero niskie loty.

Nie wiem czy ty potrafisz racjonalnie myslec bo zarzucac osobie ktora miala oba sprzety fanbojstwo to jest absurd :E

Jestes zadowolony ze swojego sprzetu?? Wporzadku, ciesze sie ze tak jest, jednak warto nabrac troszke obiektywizmu a nie miec skrzywienie w jedna strone udawajc ze problemow nie ma i nie bylo bo ja ich nie mam a takie tanie zaczepki jak wyzej to juz pozostawie bez komentarza.

Ja nie mam problemow ze zmiana sprzetu, zawsze wybiore ten, kotry sprawai najmniej problemow i oferuje mozliwie jak najwiecej nawet gdy trzeba doplacic extra wiecej za to Takie osoby jak Ty beda siedziec i bronic jednej strony jak niepodleglosci nawet jakby sie palilo i tutaj by bardziej pasowaly slowa "fanboj" :lol2:

Bardzo bym chcial zebys poprzestal na tych zaczepkach i skonczyl ten temat bo ja juz dawno go zakonczylem a kazdy niech wybiera sobie co chce i korzysta z czego chce ;)

Ja jestem neutralny, większą część mojej przygody z kompami miałem z Nvidią a od listopada 2014 siedzę cały czas na AMD, w tym czasie spalił mi się Geforce 256, padł mi GTX 470 (pomimo, że nie miałem wtedy tych słynnych sterowników palących GTX'y :E ).
Każda z tych firm w mniejszym i większym stopniu kasztani sterowniki i jestem zdania, że potrzebny jest 3 gracz, ktoś świeży, niestety nie zanosi się, by Intel miał być poważnym graczem :lol2:

#5109 Użytkownik jest niedostępny   Sla Vo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 39
  • Dołączył: Wt, 13 Lis 12

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:40

btw AMD ostatnio wypuściło nową wersje chipset drivers i przy okazji dali "piękny" interfejs, skórkę tylko szkoda że nie można tego zainstalować :lol2:

https://www.tomshard...-installing-fix

#5110 Użytkownik jest niedostępny   GregM00 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 179
  • Dołączył: Nd, 16 Lut 20

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:52

Zobacz postPhoenixsuple, o 26 Marzec 2020 - 11:13, napisał(a):

Tylko zapomniales dodac ze na hot fixa u zielonych czeka sie 1dzien a nie tygodniami ...


Przypomniały mi się te ciągłe instalacje sterowników w poszukiwaniu stabilności i fps'ów :) kiedy jeszcze jechałem na zielonych kartach?
Nadal tak jest że co chwila to wychodzi? Plus te specjalne kompilacje bez części rzeczy? Pytam, bo skończyłem przygodę z zielonymi przed RTXami, tak ze 2 lata do tyłu.

Zobacz postKemotnik, o 26 Marzec 2020 - 11:57, napisał(a):

Da się jakoś zrobić, by krzywe z Afterburnera działały i zarazem profil 0 rpm? Bo krzywą wczytuje, ale karta się kręci pod systemem.


Da się. Resetujesz Wattmana do domyślnych ustawień, wtedy tam zniknie Wattmanowa krzywa i załączy się domyślne 0-RPM (to krzywa w Wattmanie wyłącza tą funkcję). Wtedy ustawiasz w AB, bo tutaj to działa odmiennie - AB sprawdza temperaturę i wstawia konkretną wartość w parametry pracy karty.
OverdriveNTool to fajnie pokazuje:
Dodaj obrazek

jak widać 0-RPM załączony, a AB we wszystkie 5 pól kontrolnych wstawił 25%, bo tyle aktualnie wynika z jego krzywej dla bieżącej temperatury

#5111 Użytkownik jest niedostępny   Kemotnik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Wed, 16 Lut 11

Napisany 26 Marzec 2020 - 13:02

Zobacz postGregM00, o 26 Marzec 2020 - 12:52, napisał(a):

Przypomniały mi się te ciągłe instalacje sterowników w poszukiwaniu stabilności i fps'ów :) kiedy jeszcze jechałem na zielonych kartach?
Nadal tak jest że co chwila to wychodzi? Plus te specjalne kompilacje bez części rzeczy? Pytam, bo skończyłem przygodę z zielonymi przed RTXami, tak ze 2 lata do tyłu.



Da się. Resetujesz Wattmana do domyślnych ustawień, wtedy tam zniknie Wattmanowa krzywa i załączy się domyślne 0-RPM (to krzywa w Wattmanie wyłącza tą funkcję). Wtedy ustawiasz w AB, bo tutaj to działa odmiennie - AB sprawdza temperaturę i wstawia konkretną wartość w parametry pracy karty.
OverdriveNTool to fajnie pokazuje:
Dodaj obrazek

jak widać 0-RPM załączony, a AB we wszystkie 5 pól kontrolnych wstawił 25%, bo tyle aktualnie wynika z jego krzywej dla bieżącej temperatury

No niestety u mnie to co napisałeś nie działa - dalej bez odpalonej gierki chodzą wentylatory, no trudno, będę działał na domyślnych ustawieniach, z takim UV i tak temperatury są fajne :P

#5112 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4433
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 26 Marzec 2020 - 13:08

Zobacz postPhoenixsuple, o 26 Marzec 2020 - 11:34, napisał(a):

Nie jestem zadnym fanbojem zadnego sprzetu, przed Ryzenem siedzialem na 8700k i to na sztuce ktora pracowala na codzien na 5.3Ghz z Custom IHS, tak zmienilem boskiego intela na gorsze AMD, dziwne co :E Po to kupuje rozny sprzet zeby sam przetestowac i oceniac oraz wyrobic sobie opinie i poznac wady i zalety kazdej z platfrom wiec kolejna twoja tania zagrywka i nazwanie mnie fanbojem jest nietrafiona ;) Za to Ty masz klapki na oczach i jak ktos cos zlego napisze w strone sprzetu, ktory uzytkujsz to za wszelka cene go bronisz wyzywajac kogos od fanboja, to sa dopiero niskie loty.

Nie wiem czy ty potrafisz racjonalnie myslec bo zarzucac osobie ktora miala oba sprzety fanbojstwo to jest absurd :E

Jestes zadowolony ze swojego sprzetu?? Wporzadku, ciesze sie ze tak jest, jednak warto nabrac troszke obiektywizmu a nie miec skrzywienie w jedna strone udawajc ze problemow nie ma i nie bylo bo ja ich nie mam a takie tanie zaczepki jak wyzej to juz pozostawie bez komentarza.

Ja nie mam problemow ze zmiana sprzetu, zawsze wybiore ten, kotry sprawai najmniej problemow i oferuje mozliwie jak najwiecej nawet gdy trzeba doplacic extra wiecej za to Takie osoby jak Ty beda siedziec i bronic jednej strony jak niepodleglosci nawet jakby sie palilo i tutaj by bardziej pasowaly slowa "fanboj" :lol2:

Bardzo bym chcial zebys poprzestal na tych zaczepkach i skonczyl ten temat bo ja juz dawno go zakonczylem a kazdy niech wybiera sobie co chce i korzysta z czego chce ;)


Tu się zgadzam, kolega @DariŽ zachwala to co użytkuje pod niebiosa, przypadek i5 vs ryzen 3600 , w tych grach co gram dopiero od 4.5ghz z ramem 3700mhz cl14 ta i5 była konkurencyjna dla ryzena 3600 4.35ghz z ramem 3733mhz cl14. Na intelu oczywiscie ram tez w 100% ręcznie ustawiony. Ale to niemożliwe przecież, bo Intel jest na pewno wydajniejszy i to nawet 9400f od ryzena 3600.

Nie ma co kolorować, jak komuś navi działa bezproblemowo to świetna wiadomość, ale nie można napisać, ze sterowniki są super. Chociaż jak na spokojnie zacząłem się zastanawiać nad tymi black screenami, to zaczynam podejrzewać, ze niektóre karty, mają słabej jakości krzem, i nie są w stanie stabilnie pracować na tym co producent przewidział. Moja karta była testowana na 2 platformach , 4 płytach głównych (z390,x370,b450,x570), 2 zasilaczach(vero m2 600w i corsair rm550x), 3 modeli procesorów(9600kf,ryzen 1600 I 3600), ogólnie 4 różne egzemplarze Cpu, i na żadnej konfiguracji, problemu nie było. Więc zaczynam coraz mocniej podejrzewać, że te black screeny nie są spowodowane sterownikiem, tylko sama karta. Te objawy bs wyglądają, tak jak przy niestabilnym uv/oc karty. Raz, najnowszy sterownik beta, powodował cuda na kiju z black screenem, ale te testy robiłem w lutym, więc wtedy o tych bs było głośniej niż w przypadku 2 ostatnich sterowników. Jeśli ktoś ma problem z black screenem, to niech spróbuje w sterowniku amd, ustawić 1250mV na maksymalnym zegarze karty, i zejść 50mhz z pamięci karty. Co ważne, warto zrobić te podbicie napięcia w sterowniku, ponieważ napiecie pojdzie do góry, również na niższych taktowaniach, bo może akurat tam jest niestabilność. Może to pomóc z tymi problemami, jeśli pomoże to karta na gwarancję, lub 14 dniowy zwrot z adnotacją, ze karta nie jest w stanie pracować stabilnie na automatycznym ustawieniu i redukcja zegarów daje pełna stabilność. Bo według mnie, zwrot takiej kulejacej karty bez adnotacji, jest lekkim chamstwem, napisać dwa zdania to pare sekund, a komuś co potem kupi ta kartę, oszczędzi nerwów

Ten post był edytowany przez novi dnia: 26 Marzec 2020 - 13:12


#5113 Użytkownik jest niedostępny   GregM00 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 179
  • Dołączył: Nd, 16 Lut 20

Napisany 26 Marzec 2020 - 13:29

Zobacz postKemotnik, o 26 Marzec 2020 - 13:02, napisał(a):

No niestety u mnie to co napisałeś nie działa - dalej bez odpalonej gierki chodzą wentylatory, no trudno, będę działał na domyślnych ustawieniach, z takim UV i tak temperatury są fajne :P


Ustawiałeś coś przy pomocy MorePowerTool? Tam jest przełącznik do zupełnego wyłączenia 0-RPM.
Poza tym dla pewności, sprawdź tym programem, który podałem, jaki masz stan tej funkcji:
https://forums.guru3...md-gpus.416116/

#5114 Użytkownik jest niedostępny   DariŽ 

  • Syntax error
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1801
  • Dołączył: Pn, 15 Wrz 03

Napisany 26 Marzec 2020 - 14:14

Zobacz postnovi, o 26 Marzec 2020 - 13:08, napisał(a):

Tu się zgadzam, kolega @DariŽ zachwala to co użytkuje pod niebiosa, przypadek i5 vs ryzen 3600 , w tych grach co gram dopiero od 4.5ghz z ramem 3700mhz cl14 ta i5 była konkurencyjna dla ryzena 3600 4.35ghz z ramem 3733mhz cl14. Na intelu oczywiscie ram tez w 100% ręcznie ustawiony. Ale to niemożliwe przecież, bo Intel jest na pewno wydajniejszy i to nawet 9400f od ryzena 3600.

Mały offtopic
Ja nic nie zachwalałem, wręcz przeciwnie, to wy zachwalaliście, że cpu 6/6 do niczego się już nie nadaję i tylko jeden słuszny cpu 6/12 :E

Ten post był edytowany przez DariŽ dnia: 26 Marzec 2020 - 16:25


#5115 Użytkownik jest niedostępny   BlindObserver 

  • "Lepiej umrzeć stojąc, niż żyć klęcząc"
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4884
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 26 Marzec 2020 - 14:35

Zobacz postDariŽ, o 26 Marzec 2020 - 10:46, napisał(a):

Jak czytam o hotfixach sterowników nvidii i listach błędów, poprawek,itp to wydaje mi się że sterowniki AMD to miód malina 😁😉

xD
To jak Ty to czytasz, skoro AMD zawsze ma więcej błędów i zawsze są one poważniejsze niż u NV? :lol2:

A Hotfix jest po to, by użytkownik nie musiał czekać tygodnia czy dwóch na nowe sterowniki, tylko dostał poprawkę tego jednego czy dwóch błędów od razu. Drivery w pełni opcjonalne, nawet się na stronie ze sterownikami domyślnie nie wyświetlają. Natomiast prawie każdy driver AMD jest udostępniany w wersji beta, bo są tak zbugowane, że AMD szkoda płacić za certyfikację. I dlatego certyfikacja WHQL zwykle jest dodawana dla jakichś pojedynczych driverów nawet kilka tygodni po ich wydaniu i sprawdzeniu, czy wszystko w miarę chodzi. Rzeczywiście miód malina.

#5116 Użytkownik jest niedostępny   Kemotnik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Wed, 16 Lut 11

Napisany 26 Marzec 2020 - 14:36

Zobacz postGregM00, o 26 Marzec 2020 - 13:29, napisał(a):

Ustawiałeś coś przy pomocy MorePowerTool? Tam jest przełącznik do zupełnego wyłączenia 0-RPM.
Poza tym dla pewności, sprawdź tym programem, który podałem, jaki masz stan tej funkcji:
https://forums.guru3...md-gpus.416116/

Jak zaznaczam 0 rpm i daję apply, to mi się automatycznie przełącza na off, dobra, daję sobie siana z tym, nie chce z tą kartą to współpracować, ludzie korzystają z kompa bez bawienia się w jakieś krzywe i żyją :P

#5117 Użytkownik jest niedostępny   majki84 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 26 Marzec 2020 - 15:51

Zobacz postnovi, o 26 Marzec 2020 - 13:08, napisał(a):

(...)Chociaż jak na spokojnie zacząłem się zastanawiać nad tymi black screenami, to zaczynam podejrzewać, ze niektóre karty, mają słabej jakości krzem, i nie są w stanie stabilnie pracować na tym co producent przewidział. (...) Więc zaczynam coraz mocniej podejrzewać, że te black screeny nie są spowodowane sterownikiem, tylko sama karta.(...)

Problem w tym, że to dotyczy całego wachlarza kart z danej rodziny (np. 5700XT), od referentów po różne konstrukcje niereferencyjne. Nie jest możliwe, żeby wszystkie partie krzemu dla różnych producentów były wadliwe, czy niskiej jakości (pracowałem w fabryce Intela i mniej więcej wiem jak to wygląda od środka i na czym polega segregacja krzemu i jak się fajnie rzuca waflem za kilka tyś USD, bo nie spełnia wymogów jakości). Problem ewidentnie jest w sterownikach. Projekt karty jako takiej też jest w miarę ok, mimo dużych temperatur.

Nie jestem fanboyem żadnej firmy i zawsze biorę to co w danej chwili ma dla mnie największą wartość użytkową. Wychodziło zawsze tak, że głównie przy GPU siedzę w Radeonach (Matrox Mistique 4MB jeszcze miałem na start), właśnie przez takie dziwne historie. A to można było ołówkiem dorysować ścieżkę na PCB i magicznie odblokowało się więcej ramu czy innej ukrytej mocy i z radka 9500 robił się połowę droższy 9700 (coś jak teraz z biosem 5700->5700XT), a to inne dziwne historie :) To trzeba lubić :) Z procesorami to akurat miałem różnie - start w 97' od Intel Pentium MMX 200 MHz (+ wspomniany Matrox), Potem AMD Athlon 2600+ (do tego Radek 9600 pro, bo nie załapałem się na 9500), potem Intel Core2Duo E8400 (z legendarnej rewizji E0) + Radek 4850 1 GB (pasywnie chłodzony od Gigabyte), no i teraz znowu dublet od AMD 3600+5700XT i sobie ogólnie chwalę :) Człowiek dużo czyta dzięki temu, poznaje ludzi i ich opinie itd :) W dobie koronawirusa taka socjalizacja to wartość dodana do produktów AMD :) To tak jako Offtopic.

PS. Wgrałem te ostatnie stery ponownie i nagle działają normalnie (wcześniej spadek wydajności o 50% bez żadnej przyczyny). Oczywiście 0 rpm nie działa, ale już tym się nie przejmuję. Gonienie króliczka dla sportu. Nie można mieć wszystkiego i tyle. Cieszmy się tym co mamy. W dzisiejszych czasach to może być kluczowe, bo ceny pójdą w górę dzięki/przez kurs USD/PLN i zastoje na fabrykach. Zdrowia życzę... do sterów AMD i ogólnie oczywiście ;)

Ten post był edytowany przez majki84 dnia: 26 Marzec 2020 - 16:08


#5118 Użytkownik jest dostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7303
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 26 Marzec 2020 - 16:11

Zobacz postDariŽ, o 26 Marzec 2020 - 11:26, napisał(a):

O problemach AMD każdy wie i dużo mówi ale o nvidii jakoś cisza, a wcale lepiej nie jest.

Ponad rok czasu używam RTX2060 i nigdy nie spotkał mnie żaden problem ze sterownikami. Wszystko z czego korzystam działa prawidłowo, wszystkie gry uruchamiają się be zproblemów, nie miałem nigdy blacksreena, greenscreena itd.
W zeszłym roku na przełomie września/października w moje ręce wpadł Sapphire RX 5700 Pulse, który kupiłem w atrakcyjnej cenie. Z kartą wytrzymałem 11 dni i poleciała na sprzedaż. Problemy z uruchomieniem 1920x1080 144hz, problem ze stałym taktowaniem 3D dla pamięci po przekroczeniu 75hz na monitorze, problem ze stałym taktowaniem 3D dla pamięci przy podłączonych 2 monitorach, problem z uruchomieniem gier: Pillars of eternity, Anno 1800, wielokrotne, nieoczekiwane blackscreeny, greenscreeny gdzie tylko reset PC pomagał. Żeby nie było to sprawdziłem również inną wersję RX 5700 uwzględniając, że może moja była walnięta i powoduje problemy. Efekt na drugiej karcie był taki sam. Także jak ktoś mi napiszę, że na nv wcale lepiej nie jest to śmiech mnie ogarnia i przypomina mi się moja 11 dniowa walka z Driverami AMD.
Obecnie czekam na przyjście RX 5700XT Pulse - zobaczymy czy te 5-6 miesięcy wystarczyło na naprawę błędów jakie generowały sterowniki.

#5119 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4433
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 26 Marzec 2020 - 16:12

Ja właśnie też należę do tej bardziej szczęśliwej grupy tandemu amd.
Ale, spokoju mi nie daję te zjawisko black screen, żeby nikt nie miał takich problemów na red devilu, to bym mógł gdybać że może bios danego producenta to powoduję, ale red devile też miały ten problem i to chyba wcale nie mała grupka ich była :).
Najkrócej moją kartę testowałem z ryzenem 1600 + b450 tomahawk (3h, z przerwą na kawę, pc zostawiony na pulpicie, potem chwila przeglądarka).
Potem z390 + i5 9600kf około tygodnia- 10 dni
Ryzen 3600 + x570-p ponad 2 miesiące.
Ryzen 3600 + x370 będzie chyba z 3-4tygodnie.
Oczywiście brak problemów.
Raz, sterownik 20.2.1 Beta powodował u mnie black screeny, ale zwęszyłem po 1 dniu użytkowania taki problem, nawet po paru godzinach.
Ostatni sterownik raz spowodował mi Black screena (również beta), ale zauważyłem, że karta ma skoki taktowania do 2070-2080mhz, więc z moim Uv nie miało to prawa działać, maksymalne piki na moim ustawieniu to okolice 2060-2070mhz , lub stały zegar na poziomie 2040-2050mhz zdaję w 100% rezultat z tak ustawioną kartą jak w sygnie. Więc popuściłem 20mhz w AB i problem znikł :).
Dlatego zaczynam podejrzewać, że problem może leżeć w samej karcie. A nie jestem osobą, która zna budowę tych kart jak własną kieszeń, dlatego mogę tylko snuć domysły.
Jak ktoś będzie miał problem z tym zjawiskiem, to może spróbować to co napisałem wyżej, jak pomoże to mniej więcej będzie wiadomo gdzie leży błąd.

#5120 Użytkownik jest niedostępny   majki84 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: So, 26 Lip 08

Napisany 26 Marzec 2020 - 16:15

Zobacz postDjXbeat, o 26 Marzec 2020 - 16:11, napisał(a):

(...)
Obecnie czekam na przyjście RX 5700XT Pulse - zobaczymy czy te 5-6 miesięcy wystarczyło na naprawę błędów jakie generowały sterowniki.


Mam tę kartę. Problemy są. Co prawda nie mam >60 HZ, ani (przez jakiś czas jeszcze) dwóch monitorów, ale obawiam się, że możesz mieć dalej problemy (patrząc po postępach prac ogólnych w sterownikach) :(

  • (260 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 254
  • 255
  • 256
  • 257
  • 258
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych