Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Phoenix. napisał:

Niby logiczne patrząc na cenę. Ale skoro AMD samo to przyznaję to myślę, że słupki z konferencji są nad wyraz optymistyczne niż będzie w rzeczywistości 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Smogsmok napisał:

Głupszego mema to jeszcze w tym tygodniu nie widziałem.  650$ 6800XT był mniej obcięty względem 999$ 6900XT niż 900$ 7900XT (7800XT) względem 999$ 7900XTX

4 godziny temu, BlindObserver napisał:

Tak po prawdzie to ten mem nie ma sensu, bo RX 6900 XT był flagowcem takim, jakim jest RX 7900 XTX. Widać, że wystarczy dodać X w nazwie i już się ludziom modele GPU rozjeżdżają xD 

Zastanawia mnie, dlaczego tych kart nie nazwali po prostu 7900 i 7900 XT. To byłoby spójne i logiczne postępowanie. Oby tylko nie wpadli na pomysł dodania 7950 XT oraz 7970 XTX, ponieważ wystąpi całkowity chaos w nazewnictwie. 

Edytowane przez Radio_Tirana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to mam wrażenie, że Nvidia i AMD starają się przerzucić najwyższą opłacalność na najwyższe modele. Dawniej to te tańsze modele miały najwyższą opłacalność. A w tym roku najopłacalniejsze to np. 4090 i 7900 XTX. Niższe RDNA 3 mogą nie być atrakcyjnie wycenione.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, frog67 napisał:

Ja zawsze byłem sceptyczny względem trybu "fan stop", wychodząc z założenia że wentylatory puszczone na min. obrotach i tak są niesłyszalne, a temperatury są sporo niższe niż w trybie pasywnym. No i teraz proszę, okazuje się że w trybie pasywnym bywało tak że przy względnie niskiej temperaturze samego GPU, kiedy wentylatorki się nie kręciły, inne elementy się gotowały, a to oznacza oczywiście obniżenie żywotności samej karty.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest już jakieś potwierdzone info nt 7800xt ?

Osobiście, obawiam się, że karta będzie dość mocno obcięta, i jej opłacalność nie będzie jakaś super . Dlatego, się zastanawiam czy nie wziąć xtx ... Jeszcze kwestia UV, jak się będzie skalować, zależy mi na dużej wydajności z małym poborem prądu . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, novi napisał:

Jest już jakieś potwierdzone info nt 7800xt ?

Nie ma, trzeba czekać na CES 2023. Czyli jeszcze dwa miesiące. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Radio_Tirana napisał:

To byłoby spójne i logiczne postępowanie. Oby tylko nie wpadli na pomysł dodania 7950 XT oraz 7970 XTX, ponieważ wystąpi całkowity chaos w nazewnictwie. 

AMD lubi proste rzeczy, patrz po nowym nazewnictwie procesorów mobilnych ;) 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko piękne ale nawet według tego co opublikowało AMD 7900xtx jest gdzieś na poziomie 4080 16gb. W RT będzie jeszcze słabiej. Jeżeli NV dobrze wyceni 4080 to i tak jest pozamiatane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, eagle napisał:

Wszystko piękne ale nawet według tego co opublikowało AMD 7900xtx jest gdzieś na poziomie 4080 16gb. W RT będzie jeszcze słabiej. Jeżeli NV dobrze wyceni 4080 to i tak jest pozamiatane.

Jeżeli .... ale znając Jensena i ich pazerność to nie liczyłbym na to, bardziej realne są te gorsze scenariusze dla konsumenta. 

Jeszcze gdyby magazyny nie były pełne Ampere to może...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, frog67 napisał:

Jeżeli .... ale znając Jensena i ich pazerność to nie liczyłbym na to, bardziej realne są te gorsze scenariusze dla konsumenta. 

Jeszcze gdyby magazyny nie były pełne Ampere to może...

Nawet jeżeli będzie drożej 10-20% to sądząc po przeszłości spora część ludzi wybierze NV. Jestem ciekawy jaka rywalizacja będzie w segmencie kart 4050 i 4060. Może tutaj cena do możliwości będzie zdecydowanie po stronie AMD. Nie skreślał bym całkiem rt w wydaniu AMD ponieważ zwiększenie wydajności o 50% dotyczy samego CU a nie całości układu. 7900XTX ma znacznie więcej CU niż poprzednik więc wydajność nie będzie taka zła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, eagle napisał:

7900XTX ma znacznie więcej CU niż poprzednik więc wydajność nie będzie taka zła.

Kompjut junits w najlepszych Radeonach:

• 80 (RX 6950 XT)
  • 96 (RX 7900 XT)

:heu:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, sznib napisał:

Ja zawsze byłem sceptyczny względem trybu "fan stop", wychodząc z założenia że wentylatory puszczone na min. obrotach i tak są niesłyszalne, a temperatury są sporo niższe niż w trybie pasywnym. No i teraz proszę, okazuje się że w trybie pasywnym bywało tak że przy względnie niskiej temperaturze samego GPU, kiedy wentylatorki się nie kręciły, inne elementy się gotowały, a to oznacza oczywiście obniżenie żywotności samej karty.

To nie założenie zero fan jest złe tylko złe użytkowanie samej karty lub źle ustawiony fan curve. Karta nie powinna uruchamiać wentylatorów, jeśli ma niskie obciazenie ale to się tyczy sytuacji gdzie nie pobiera powiedzmy więcej jak 50-60 W, wtedy nic się nie ma tam prawa przegrzewać, szczególnie w prawidłowo wentylowanej obudowie. Ale jak ktoś gotuje kartę w jakimś piecu albo źle ustawi fan curve, no chyba ze karta jest fabrycznie uszkodzona i źle zarządza wiatrakami to faktycznie może coś się stać. Pamiętaj ze dla karty nie jest też zdrowe siedzenie ciągle na 30 stopniach, a potem wbijanie 60 czy 70 pod obciążeniem i za chwile zjazd do znowu 30 stopni, to zabija spoiwo lutownicze i w ten sposób doprowadzasz do jego szybkiego zmęczenie i w efekcie pęknięcia. Elektronika z założenia czysto inżynierskiego powinna pracować w jakiś zakresach temperatur, a nie być zimna jak lodówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.11.2022 o 00:46, Kelam napisał:

Przeczytaj jeszcze raz. Może załapiesz. 

Ja świetnie łapię bez ponownego czytania.

Jak nie, to wyjaśniam - jeszcze generację temu taki pobór był abstrakcyjny. 

Tak. Jeszcze generację temu abstrakcyjne było 4K, albo klatkarz 100 fps w górę.
Abstrakcyjna była kwota 10K z GPU. Co to wnosi, co "było kiedyś".
Mogę się (i Ty też) co najwyżej folią okręci, liśćmi nakryć i zakopcować - i czekać na to, co to będzie kiedyś.
Czas się przyzwyczaić do zmian.

Jak tak dalej pójdzie, to za 3 generacje będziemy grzać kompami jak kiedyś farelki były - 2000W. 

Po pierwsze nie rób scen (katastroficznych scenariuszy).
30xx i grzały i żarły więcej, niż teraz 40xx, więc to żadne proroctwo.
40xx - nowa gen a pod każdym względem "lepsza", więc nie histeryzujmy.

Możemy też... zakończyć gonitwę 4K, 8K, 100 fps, 500 fps.
Pozostać przy 1440p albo wrócić do 1080p i 60 fps.
Karty będą mniejsze, chłodniejsze, tańsze.
Idziesz w to? Czy raczej średnio?

Chciałoby się szybciej, lepiej, ale i ciszej, chłodniej i taniej.
Dobiliśmy do ściany. Nie można mieć ciastka i zjeść ciastka.
Niestety. I czas się oswajać z tą myślą i nie drzeć szat na sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, eagle napisał:

Nie skreślał bym całkiem rt w wydaniu AMD ponieważ zwiększenie wydajności o 50% dotyczy samego CU a nie całości układu. 7900XTX ma znacznie więcej CU niż poprzednik więc wydajność nie będzie taka zła.

Wydajnosc bedzie na poziomie Ampere czyli znowu o gen do przozdu ale caly czas krok wstecz za zielonymi, przespali jedna generacje i juz tego nie nadrobia. Ale czy to az taka zla wydajnosc ?? Wydaje mi sie, ze nie.

• Like 2
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ograłem parę gier na 3080 z włączonym RT i było bardzo spoko, jeżeli 7900XTX będzie mieć wydajność RT na poziomie 3090~ to dla mnie spoko, bo i tak gier typowo pod RT wychodzi mało w porównaniu do ogólnej ich puli. A jeśli wierzyć AMD to w standardowej rasteryzacji TOPowy radek będzie gdzieś pomiędzy 4080 a 4090.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plot twist: produkcja rdzenia RTX 4080 jest tańsza od 7900 XTX 

Edytowane przez Radio_Tirana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kadajo napisał:

To nie założenie zero fan jest złe tylko złe użytkowanie samej karty lub źle ustawiony fan curve. Karta nie powinna uruchamiać wentylatorów, jeśli ma niskie obciazenie ale to się tyczy sytuacji gdzie nie pobiera powiedzmy więcej jak 50-60 W, wtedy nic się nie ma tam prawa przegrzewać, szczególnie w prawidłowo wentylowanej obudowie. Ale jak ktoś gotuje kartę w jakimś piecu albo źle ustawi fan curve, no chyba ze karta jest fabrycznie uszkodzona i źle zarządza wiatrakami to faktycznie może coś się stać. Pamiętaj ze dla karty nie jest też zdrowe siedzenie ciągle na 30 stopniach, a potem wbijanie 60 czy 70 pod obciążeniem i za chwile zjazd do znowu 30 stopni, to zabija spoiwo lutownicze i w ten sposób doprowadzasz do jego szybkiego zmęczenie i w efekcie pęknięcia. Elektronika z założenia czysto inżynierskiego powinna pracować w jakiś zakresach temperatur, a nie być zimna jak lodówka.

Jakby nic nie było na rzeczy to AMD nie montowało by tego dodatkowego czujnika do którego można alternatywnie ustawić krzywą, a Steve nie mówiłby że to istotna rzecz, a nie niepotrzebny bajer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Radio_Tirana napisał:

Reakcja wszystkich fanboyow Nvidii co uważaj ze RTX 4xxx ma super ceny :E

Benny Hill Wtf GIF - Benny Hill Wtf - Discover & Share GIFs

• Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Radio_Tirana napisał:

Oczywiście, że RTX 4080 jest tańszy w produkcji, to GPU było zaprojektowane pod półkę 700-800$, ale wiecie co się stało.  Nvidia ma masę amperów do sprzedania. 

Navi31 

300mm2 5nm + 222mm 6nm 

384bit 

24GB

Interposer 

RTX 4080 

380mm2 5nm

256bit

16GB

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, kadajo napisał:

W takim wypadku to zapewne marża Nvidii z RTX 4080 to jakieś 65%  a marża AMD to w najlepszym wypadku okolice 50% 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Phoenix. napisał:

Szalu nie ma, nvidia chyba ma do ... 4x szybciej z RT+DLSS. :D

Z interpolatorem, lagiem i bez VRR ? Czy jak to liczysz? :)

28 minut temu, kadajo napisał:

Benny Hill Wtf GIF - Benny Hill Wtf - Discover & Share GIFs

Węgiel jest za 3000. Tym tłumaczą wszystko :P

1 godzinę temu, Phoenix. napisał:

Wydajnosc bedzie na poziomie Ampere czyli znowu o gen do przozdu ale caly czas krok wstecz za zielonymi, przespali jedna generacje i juz tego nie nadrobia. Ale czy to az taka zla wydajnosc ?? Wydaje mi sie, ze nie.

A to zależy. Na premierę 3080 wydajność RT była MEGA HIPER DUPER. Teraz po premierze 4090 wydajność AMD w RT na poziomie 3090 jest już żałosna XD Mimo iż nawet rynek gier za bardzo sie nie zmienił :D 

• Haha 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, kadajo napisał:

A ktoś tak uważał? Ja pamiętam od początku pocisk (biorąc pod uwagę wielkości chipów, słuszny) na wycenę RTX 4080.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, kadajo napisał:

Nie widziałem ani jednego który by wychwalał cenę 4080 :E Wręcz chyba wszyscy zdają sobie sprawę nawet najwięksi fanboje, że ta cena jest przekokszona przez nvidię. A 4090 cóż... $100 więcej jak 3090.

AMD jakby miało więcej mocy, szczególnie w RT też by się nie przejmowało i dowaliło wyższą cenę :E A tak dostosowali się po prostu do nvidii z tym co mają.

12 minut temu, Minciu napisał:

A to zależy. Na premierę 3080 wydajność RT była MEGA HIPER DUPER. Teraz po premierze 4090 wydajność AMD w RT na poziomie 3090 jest już żałosna XD Mimo iż nawet rynek gier za bardzo sie nie zmienił :D 

No coś w tym jest :E

Sa1P27P.png

LCVMbxX.png

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi