Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, lpcl napisał:

A ile wyciąga twój rtx bez dlss? 

41 - 44 na maks 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, DjXbeat napisał:

Konkurencyjny 4080 bez DLSS w 4K wyciąga 32fps więc ani jedna ani druga nie zapewni komfortowej rozgrywki z RT. Słaby argument z Twojej strony ale patrząc na nick widać, że mamy do czynienia z fanbojem. 

Tak wiemy masz, najlepszą kartę i trzeba się tym chwalić. 

Juz jakis czas temu o tym pisalem, ze bez FSR/DLSS RT i tak zabija wydajnosc na kazdej karcie. Oczywiscie niezaleznie od obozu dobrze miec oczywiscie wydajniejsze RT jesli kots akceptuje gre z FSR/DLSS.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, RTX4090 napisał:

41 - 44 na maks 

Jak na takiego uber potwora to tak średnio, cnie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, RTX4090 napisał:

Jakby nie było to będzie piękna klęska. Slajdy AMD z kosmicznymi wynikami w RT ( 20 FPS ) , różne ciekawe info np o problemach z biosem.  I pewnie cena bliska 7 tys zł 

Tez mam 4090, ale nie jestem tak zapatrzony w jeden punkt jak Ty... :D

Ja zycze AMD jak najlepiej i licze na to ze i premiera i wydajnosc kart 7900 xt/xtx bedzie zadowalajaca.

Dlaczego?

Konkurencja na rynku jest niezbedna, bo zaraz sie okarze ze za 5090 zaplacisz 20-25k bo za wydajnosc trzeba placic...

(tak mimo ze mam 4090 i tak licze swoje pieniadze...)

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, lpcl napisał:

Jak na takiego uber potwora to tak średnio, cnie? 

Jakbynie było to będzie 2 razy więcej od zapowiedzi 7900XTX 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie, że AMD również wpuszcza w "kanał" o nazwie RT i brnie w tą samą drogę. 

Nie mają wyboru. Nie da rady "odczarować" czyjegoś marketingu. Odbiorca masowy nie jest nastawiony na "techniczne podejście". Nie da rady mu wytłumaczyć technicznie jak jest. Jeśli trafia przekaz, że "RT być musi", to w konkurencyjnym produkcie RT też musi zaistnieć, żeby na pytanie "czy jest RT" dostał odpowiedź twierdzącą.

Myślę, że taką prawidłowość znajdziesz w każdym produkcie technologicznym.

A pomimo tego wypada gorzej w rasteryzacji i znacznie w gorzej w RT. 

Bardzo lubię takie ogólnikowe stwierdzenia. Ja napiszę bardziej konkretnie: z dwóch kart w podobnej cenie wybieram tą z większym fps w rasteryzacji, RT mnie nie interesuje i osiągi w tym nie mają dla mnie znaczenia. Celuję w średnią półkę GPU, nie ogrywam tytułów na premierę (od czasów premiery Wiedźmina 3 zmieniłem podejście ? ), standardowo wymieniam GPU co 1.5-2 lata (statystycznie 4 ostatnie zmiany to jakoś tak). Nie postrzegam zakupu GPU jako inwestycję :) Jak do tej pory mam mocne przekonanie, że dobrze wydawałem swoje pieniądze (za każdym razem udaje mi się trafić w jakąś akcję AMD i dostaję jeszcze extra tytuł).

Tak samo jak każdy użytkownik karty decyduje o wyborze ustawień graficznych w jakich chce grać. Możliwość wybory to spora zaleta AMD? Przecież każdy ją ma więc Twój argument jest zwyczajnie śmieszny. 

Tak jak kilka Twoich, a nie o to chodzi w tym pisaniu tutaj? Przecież jak się większość tych wypowiedzi czyta w tym wątku, to są jakieś "podwórkowe opinie", często pisane przez ludzi którzy nawet nie zetknęli się z krytykowanym produktem, hasłowe, bez świadomości "o co chodzi" :) Za to z jakąś misją w rodzaju "naprawy świata" (w ich mniemaniu tak sądzę), bo po co innego zabierać głos w wątku kart AMD jeśli się nie ma i nie planuje zakupu takiej karty? ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, RTX4090 napisał:

Jakbynie było to będzie 2 razy więcej od zapowiedzi 7900XTX 

Ale wiesz, że porównujesz gpu za 6k i za 10k?

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, lpcl napisał:

Ale wiesz, że porównujesz gpu za 6k i za 10k?

Porównuje top nowej arch nv do top nowej arch AMD. Cena to tylko pochodna oferowanej wydajności. A cena 7900xtx raczej będzie bliżej 7 tys zł. 4090 można kupić za 9600. Czyli za 2600 zł więcej  masz 2x wydajność 

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, MSF Koi napisał:

40 ?

37 jeśli chodzi o dokładność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A cena 7900xtx raczej będzie bliżej 7 tys zł.

Nie będzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, DjXbeat napisał:

Takie, że AMD również wpuszcza w "kanał" o nazwie RT i brnie w tą samą drogę. 

Tak? Zrobili specjalne jednostki pod RT? :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, zachy napisał:

(tak mimo ze mam 4090 i tak licze swoje pieniadze...)

On nie liczy swoich pieniędzy,  jego żona  ich pilnuje , dla tego siedzi na 9900k bo jak on kartę  to żonie robota ?

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównuje top nowej arch nv do top nowej arch AMD. Cena to tylko pochodna oferowanej wydajności. A cena 7900xtx raczej będzie bliżej 7 tys zł. 4090 można kupić za 9600. Czyli za 2600 zł więcej  masz 2x wydajność 

Takie kreatywne liczenie to ja też mogę uprawiać dając ceny jakiś top modeli po 14k, to wtedy masz 7k różnicy, akurat w sam raz na 2x wydajność. xd

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, GregM00 napisał:

A jakie to ma znaczenie? Mają architekturę, w której CU liczą RT. Jak RT wyłączone, to wszystkie CU liczą "rastry". To dla mnie spora zaleta czerwonych, że to ja decyduję. Nie czuję się "stratny", bo nie włączyłem i że "się marnuje" albo coś podobnego w myśleniu (pewnie jakbym szedł w "zielone", to może bym tak zaczął myśleć, bo RT cores leżą odłogiem z wyłączonym RT :hmm:?)

Taki wielki FUN AMD, a nie ma pojęcia o architekturze RDNA 2/3?

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, RTX4090 napisał:

Cena to tylko pochodna oferowanej wydajności. 

Czyli za 2 lata wydajność x2 w 5090 i cena też x2. Niezłe dragi w tym zielonym królestwie. Zresztą nie wiem po co daje się baitować. eot

Edytowane przez lpcl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, sideband napisał:

Taki wielki FUN AMD, a nie ma pojęcia o architekturze RDNA 2/3?

?

proponuję  naukę  języków obcych przed ich użyciem ?

bo narazie to wyglada tak

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, SylwesterI. napisał:

37 jeśli chodzi o dokładność

U mnie 41 - 44 jeżeli chodzi o dokładność . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, galakty napisał:

Tak? Zrobili specjalne jednostki pod RT? :D 

Szkoda że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Spróbuj jeszcze raz. Może się tym razem uda. 

• Like 1
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, RTX4090 napisał:

U mnie 41 - 44 jeżeli chodzi o dokładność . 

Opieram się na testach , nie opowieściach  więc 37fps ?, Naprawde w tej sytuacji wolal bym zjechac z rozdzielczością jesli pozwolilo by to na uzyskanie 60 fps

Edytowane przez SylwesterI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, SylwesterI. napisał:

Opieram się na testach , nie opowieściach  więc 37fps ?, Naprawde w tej sytuacji wolal bym zjechac z rozdzielczością jesli pozwolilo by to na uzyskanie 60 fps

Testowałem 4K - psycho RT 41 - 44 FPS. Podejrzewam że 7900XTX w tym miejscu może będzie miał 18 FPS. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, B@nita napisał:

I co Ty chcesz, na 3060 odpalać rt albo dlss? Litości.

Przecież DLSS i FRS zresztą też, po to właśnie powstało, żeby takie karty jak RTX 3060 i słabsze, które w niektórych grach już nie domagają, oferowały odpowiedni poziom wydajności. Dziwisz się prostym rzeczom, tak jakbyś pierwszy raz o GPU słyszał :E 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, RTX4090 napisał:

Testowałem 4K - psycho RT 41 - 44 FPS. Podejrzewam że 7900XTX w tym miejscu może będzie miał 18 FPS. 

Mnie twoje podejrzewam obchodzą tyle co .... , czytajac twoje posty też pewne rzeczy podejrzewam ?

• Like 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, GregM00 napisał:

Nie da rady "odczarować" czyjegoś marketingu.

Pewnie dlatego Nvidia odczarowała marketing AMD związany z FreeSync, przejmując rynek z G-Sync Compatible. "Odczarować" się da wszystko, jeśli ma odpowiednią wiedzę, umiejętności i środki. A nie jest tajemnicą, że markieting AMD to dno i wodorosty, chociaż i tak od czasów chłopców z bębenkami i poorvolta im się poprawiło. 

AMD idzie w RT, bo chce, to jest kolejny selling point dla wszystkich. Obsługa RT była wymagana przez producentów konsol, a oni Nvidii jako przeciwnika nie widza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, BlindObserver napisał:

Przecież DLSS i FRS zresztą też, po to właśnie powstało, żeby takie karty jak RTX 3060 i słabsze, które w niektórych grach już nie domagają, oferowały odpowiedni poziom wydajności. Dziwisz się prostym rzeczom, tak jakbyś pierwszy raz o GPU słyszał :E 

Jak to przecież  rtx 4090 był reklamowany z dlss wyraźnie,  to słabsza karta czy po prostu niedomaga ? :E

2 minuty temu, BlindObserver napisał:

Pewnie dlatego Nvidia odczarowała marketing AMD związany z FreeSync, przejmując rynek z G-Sync Compatible. "Odczarować" się da wszystko, jeśli ma odpowiednią wiedzę, umiejętności i środki. A nie jest tajemnicą, że markieting AMD to dno i wodorosty, chociaż i tak od czasów chłopców z bębenkami i poorvolta im się poprawiło. 

AMD idzie w RT, bo chce, to jest kolejny selling point dla wszystkich. Obsługa RT była wymagana przez producentów konsol, a oni Nvidii jako przeciwnika nie widza. 

No marketingu nv nic nie przebije , wcisnąć ludziom 4070 jako 4080 i podbić cenę o 500 baksów,  to sam przyznam , mistrzostwo :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, BlindObserver napisał:

Hmmmm... I dlatego RTX 4080/4090 które są jednymi z najwydajniejszych kart wdrażają generator klatek? :E Idąc tym tokiem rozumowania to powinni reklamować to na 4060. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi