Hej,
Minęło naprawdę mnóstwo czasu od kiedy składałem komputer. Mój niestety niedawno padł i pozostaje mi złożyć nową maszynę. W tym celu chciałbym jednak skonsultować się z Wami, bo podzespołami nie interesowałem się od wielu lat.
Zastosowanie: praca programisty/renderowanie, sporadycznie AI. Nie będę na nim grał.
Celuję w coś takiego:
I7-13700K - ilość rdzeni i wydajność
GeForce RTX 4060 Ti - enkoder AV1
32 GB DDR5 6000 MHz - powinno styknąć na wieki.
WD 2 TB SN770 - myślę że nie ma sensu wkładać szybszych, bo różnica będzie marginalna
Nie mam jednak pomysłu na płytę główną czy chłodzenie cpu. Zestaw nie będzie podkręcany, więc też nie ma sensu szaleć w jakieś super konstrukcje, ale będzie działał wiele czasu na maksymalnym obciążeniu (rendering, kompilacje). Co byście w tym względzie polecili? Czy na zwykłym chłodzeniu powietrzen ten procek się nie sfajczy? Jakiś undervolting można by zrobić.
Nie wiem też co z zasilaczem? 650W styknie?
Komputer powinien starczyć jak najdłużej się da, nie planuje zmieniać przez wiele lat, stąd od razu DDR5 I 4060.
Dzięki!
Taa, takich "nowych" generacji było więcej. Haswell Ref, KabyLake, CoffeLake Ref i teraz Raptor Ref. Ot zmiany kosmetyczne w zasadzie niewiele wnoszące. Bo ani nie mamy znacząco mniejszego poboru prądu(zwykle znacznie wyższy) i zawsze toto było bardziej gorące od poprzednika.
Devil`s Canyon to była bardziej nazwa marketingowa, bo w CPU-Z te procesory dalej się indent jako Haswell.
Pomijając evga precision to w msi afterburner sprawdzałeś? swoją drogą to tym możesz też ustawić każdy wentylator w pc po swojemu https://getfancontrol.com/
@Send1N Tyle że ja mam aktualnie włączone od 3-5 kart a nie 20... Ostatecznie 8gb jest okej bo zawsze można dołożyć tylko pytanie czy @dziadek3 chce się w to bawić. Jeżeli chodzi o awaryjność to trudno cokolwiek polecić (swojego hp mam od września 2021 i odpukać brak problemów).
Huawei'e mają w moim mniemaniu dosyć solidne obudowy (chociaż nie wiem jak z awaryjnością). Do internetu wystarczy 4/8 ale 8gb ramu może już być niewystarczające. Po co sobie dokładać problemów wiedząc że człowiek jest starszej daty? Myślę że raczej nieprędko będzie chciał wymieniać na coś nowszego także sprzęt będzie musiał sobie radzić aż nie padnie