Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To jest najlepsze w całej sytuacji, sam namieszał ostro, nie ogarnął do dziś tego na co już mu wskazałem jesienią zeszłego roku (chłodzenie CPU, myślałem że to już załatwił, a ten mi wczoraj pisze, że w grach ma pod 90 i ciągle spada zegar)...ale ciągle słyszę "odkąd mam AMD są problemy", "na pewno to wina AMD" etc :D

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zależności od okoliczności winne jest albo AMD albo Donald Tusk. 

Swoją drogą to w tym tygodniu kupiłem 7900 GRE. Jak zwykle bywa w przypadku Gigabyte - na domyślnych ustawieniach wentylatory chodzą jak suszarka. Ręczna korekta krzywej poskutkowała spadkiem z 2300 do 1600 RPM przy utrzymaniu identycznych temperatury hotspot. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Radio_Tirana a ja myślałem że GRE Steel Legend standardowo @1600RPM w stresie to sporo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, krzysiak napisał:

To jest najlepsze w całej sytuacji, sam namieszał ostro, nie ogarnął do dziś tego na co już mu wskazałem jesienią zeszłego roku (chłodzenie CPU, myślałem że to już załatwił, a ten mi wczoraj pisze, że w grach ma pod 90 i ciągle spada zegar)...ale ciągle słyszę "odkąd mam AMD są problemy", "na pewno to wina AMD" etc :D

Nieuleczalny przypadek:whee:.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś szuka rozwiązania, które pozwala na OC/UV 7900XT na Linuksie, to LACT działa. Jest kilka innych apek, ale nie miałem tyle szczęścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@charon Tak z czystej ciekawości, bo o ile bywały lata, że pingwin był moim jedynym systemem, tak od iluś lat nie mam na żadnym pececie - jak wygląda kwestia gier natywnie na linuxa? Jest gdzie wykorzystać potencjał takiej GPU jak 7900xt czy dalej bieda? I nie chodzi mi o odpalanie np. na WINE bo z tym to różnie bywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Lameismyname to się chyba obecnie nazywa Proton, od czasów SteamOS, chyba taki konceptualny następca Wine razem z wrapperami typu DXVK. Podobno sporo rzeczy śmiga, bazując np. na testach z Phoronix. Patrz choćby https://www.phoronix.com/review/nvidia-rtx4080-rtx4090-linux oraz https://www.phoronix.com/review/amd-radeon-rx7900-gre

Edytowane przez Filas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 godzin temu, Lameismyname napisał:

@charon Tak z czystej ciekawości, bo o ile bywały lata, że pingwin był moim jedynym systemem, tak od iluś lat nie mam na żadnym pececie - jak wygląda kwestia gier natywnie na linuxa? Jest gdzie wykorzystać potencjał takiej GPU jak 7900xt czy dalej bieda? I nie chodzi mi o odpalanie np. na WINE bo z tym to różnie bywa.

Kilka tytułów, które odpaliłem:

- Total War Warhammer III: zero problemów, działa jak na Windowsie

- Black Desert Online: działa przez Protona z marszu, ale polecam zmienić na GE by się pozbyć małego graficznego glitcha

- Genshin Impact: od razu wstał w... 10fps i trzeba było dużo majstrować

- Guild Wars 2: idealnie

Ogólnie: stałym problemem są niektóre gry online z antycheatami, bo wiele z nich nie wspiera Linuksa.

Edytowane przez charon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 godzin temu, Lameismyname napisał:

Doom Eternal śmiga bez problemów aczkolwiek jest niższa wydajność, przy czym przy takim FPS jakie się uzyskuje na 7800xt nie ma to znaczenia.

Horizon zero bez problemów, chociaż też mniejszy FPS niż na wingrozie. Za to miałem wrażenie, że mniej agresywnie doczytuje szczegółowość grafiki na linuxie jak np. trawa, roślinność.

Ghost Runner 2 na 7800 jak próbowałem to niby ok ale czasami jakby wycieki pamięci się zdarzały i momentami coś przycinało.

Ratchet and Clank Rift Apart działało ok, nie mam porównani do wingrozy.

Shadow Warrior 3 działał ok, nie mam porównania do windowsa.

Kena Bridge of Spirits trochę niższy fps niż na M$ ale gra działa ok.

Generalnie u mnie gry w które gram przy steam i proton działają ok. jedyne co to zazwyczaj delikatnie niższy FPS nie wpływający na przyjemność z grania.

Ogrywane na Manjaro lub Arch przy 7800xt i 5800x3d przy FHD.

Jedyne co to moim zdaniem seria 7000 obecnie nie do końca jest wspierana przez linuxa i np. przy kernel 6.7 były jaja jak berety i przy uruchamianiu ponownym systemu, komp się nie uruchamiał i wywalał błąd gpu i jakieś inne i był totalny majdan. Co ciekawe przy kernel 6.6 7800xt działał ale miał niższą wydajność, dopiero teraz przy 6.8 działa ok.

Generalnie mam wrażenie że linux woli starsze radki, ale ogólnie jest ok.

Edit:

Generalnie to mało gier idzie natywnie, bo proton to też nie natywnie, bo jest to w sumie warstwa translacji z DXa na Vulcan. 

Edytowane przez Foh_23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wróci z serwisu XFX Merc 7900 XTX, to idzie na sprzedaż. Wróciłem do Nvidii.

• Like 1
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra się na Windowsie, nie wiem, po co się katować graniem na Linuksie, które niby działa, ale nie zawsze, a często trzeba kombinować :cool: Wydajność zresztą wcale nie jest na ogół lepsza od Windowsa.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@tomcug W 100% sie z Toba zgadzam, nieco testowalem granie na linuxie i jest to bardzo uposledzone na dzien dzisiejszy. Troche dziala a troche nie dziala.

Edytowane przez Rtx4060tiUser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziwny jest ten Radeon 7900 GRE. Zrobiłem undervolting z 1050 mV na ok. 950 mV i jak można zauważyć na załączonym obrazku - pobór mocy pozostał na niezmienionym poziomie tj. 290 W. Magia.

obraz.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to jest offset napięcia, nie docelowe napięcie. Aplikuje się automatycznie wedle zaplanowanego przez amd algorytmu. Bawienie się tym daje mało, a może popsuć ewentualnie stabnilność. Uv na radkach robimy zbijając zegarki.

• Thanks 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kelam @Rtx4060tiUser ale czy jak zjadę z zegarem na rdzeniu to karta będzie się go trzymała jak pijany płotu czy może będzie boostować normalnie? 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Masz dwa suwaki zeby okreslic w jakim zakresie bedzie dzialac, zmniejsz o jakies 5% i zobaczysz jak sie sytuacja bedzie zmieniac.

Edytowane przez Rtx4060tiUser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Radio_Tirana napisał:

@Kelam @Rtx4060tiUser ale czy jak zjadę z zegarem na rdzeniu to karta będzie się go trzymała jak pijany płotu czy może będzie boostować normalnie? 

Będzie +- trzymać się tego ustawionego zegarka. U siebie na 6800xt mam ustawione daily na 2135 max, 100 mniej min zegarek. I faktycznie takie +- wartości stara się trzymać. Od def w plecy jakieś +- 6% wydajności przy zwykle 90-110w mniejszym poborze gpu ;).

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Radio_Tirana napisał:

Bardzo dziwny jest ten Radeon 7900 GRE. Zrobiłem undervolting z 1050 mV na ok. 950 mV i jak można zauważyć na załączonym obrazku - pobór mocy pozostał na niezmienionym poziomie tj. 290 W. Magia.

Ukryj zawartość

obraz.png

To normalne u mnie na XTX poniżej 1v krzywa V/F nie ulega już żadnym zmianom i równie dobrze możesz sobie ustawić dowolny offset poniżej tej wartości. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Kelam napisał:

U siebie na 6800xt mam ustawione daily na 2135 max, 100 mniej min zegarek. I faktycznie takie +- wartości stara się trzymać. 

I to jest najlepsze ustawienie czyli zrobienie tych dwóch zegarów a nie jednego z którego wiele ludzi się śmieje że to nic nie daje i liczy się tylko ten maksymalny, natomiast u mnie daje jak najbardziej bo jak mam locka fps na 167 w multi na low detalach to bez min zegara potrafił on momentami spadać w okolice np 1400mhz jak popatrzyłem się w mniej wymagające miejsce po czym wzrosnąć do tych 2200 co owocowało szarpnięciem, w grach w których użycie karty jest duże nie ma tego problemu ale jak spadnie np z 80% do 50% to owszem :] 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to już widzę różnice między RDNA3 i RDNA2. Na RDNA3 też występuje spadek zegara bez ustawienia min. ale wygląda to trochę inaczej póki nie ustawimy kapa poniżej 2.1 GHz to wszystko jest cool natomiast jak ustawimy np. 2.0 GHz to wszystkie gry będą działać na 1200 MHz. Na RDNA2 wygląda, że potrafi karta, to zrobić nawet jeśli zegar trzyma odpowiednio wysoko. 
Co ciekawe XTX dalej nadaje się do grania w 4k bez scalerów :E Zapewniając około 40-45 fps w takich hiciorach jak Horizon FW a pobór prądu zamyka się w 220W. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja znów nie ustawiam minimalnego, w grach mało wymagających karta po prostu trzyma niski zegar z niepełnym obciążeniem wciągając przykładowo 100W, gdy miałem ustawiony minimalny to w tych samych grach nie było 100 tylko 150-170W. Z tym że też nie gram w "szybkie" stare/mało wymagające gry, większości z nich wystarczy lock 60-100fps.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do każdej gry możesz przecież zrobić osobny profil i działa to bardzo dobrze. Ja w Anno 1800 mam np zakres od 500 do 1860 MHz, a w Helldivers 2 trzymam sobie 2000-2100 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie nie leży soft AMD, chwilę siedziałem i wróciłem do opcji "sterownik w trybie minimum + afterburner". No i ogólnie nie zauważyłem podczas użytkowania żadnych plusów blokowania minimalnego zegara 100mhz poniżej maksymalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

13 minut temu, krzysiak napisał:

Mnie nie leży soft AMD, chwilę siedziałem i wróciłem do opcji "sterownik w trybie minimum + afterburner". No i ogólnie nie zauważyłem podczas użytkowania żadnych plusów blokowania minimalnego zegara 100mhz poniżej maksymalnego.

Mniejsze ewentualne micro dropy fps. Warto jak najbardziej mieć między max, a min zegarkiem 100mhz różnicy. Do starych gierek można mieć inny profil uv, tylko przy ograniczeniu fps (u mnie na stałe 141fps we wszystkim) nie ma to żadnego sensu, bo i tak gpu pobiera wtedy jakieś śmieszne wartości na poziomie 60-70w. A co do softu amd, to nie wyobrażam sobie go nie używać jako full instalki:cool:. Centrum dowodzenia w jednej apce razem z osd. To mega atut dla mnie i z tego powodu ciężko mi będzie wracać do zielonych. 

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi