Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wynik gpu score w normie ale 80c na rdzeniu przy 265w na 1800rpm to dobrze nie wygląda tym bardziej że masz niezłą wersję tej 6950xt 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to nie jest tak że szafir daje badziewną pastę na rdzeń? Coś mi się takiego kojarzy przy rx480/580

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Trzeba rozkrecic, posmarowac na nowo i skrecic, wiele radkow ma guano na start posmarowane i krzywo skrecone chlodzenie ze slabym dociskiem.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się tak wydaje, dlatego zamówiłem już Termopad HONEYWELL PTM7950. Jak tylko przyjdzie, zanoszę kartę do serwisu komputerowego i niech wymieniają. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że poszedł format, to stwierdziłem iż jednak dam szansę full softowi AMD...no i jest coś co mi się spodobało w tym panelu, mianowicie przypisywanie zegarów do danej gry. Być może na dłużej z nim zostanę :E 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zaaplikowałem dzisiaj ptm'a na swoją 6950XT i u mnie kompletnie żadnej różnicy jest dokładnie tak samo jak na fabrycznej paście :E widocznie u mnie glut był idealnie nałożony + po zdjęciu radiatora po 11 miesiącach posiadania pasta była świeżutka, tak to jest jak się na codzień używa tej karty z poborem poniżej 200w 🙃 oczywiście test zrobiłem na 2650mhz z pl limitem +20 na fabrycznej i po kilku minutach na ptmie, na watomierzu podczas timespy 580-600w w parze z 5800x3d (uv -30) który tam bierze tyle co nic :E 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pasta też była ok, no ale niestety 3 rogi były bez niej, przez co po aplikacji PTM'a różnice są potężne :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pozazdrościć, ja jak widać straciłem tylko czas, kawałek ptm'a i jedną plombę :E zaraz koleś przynosi lapka i też ptm wjeżdża 🤣 

Edit. w sumie to dwa kawałki straciłem bo po pierwszej aplikacji przy ściąganiu górnej folli urwałem go w połowie, wcześniej jak miałem ptm'a to nie było tak masakrycznego kłopotu ze zdjęciem tej górnej folli jak przy tym teraz :/ nawet w lodówce 30min trzymałem przed nałożeniem i raczej nic to nie dało :P .

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

580-600w o bandyto szalony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no to ewidentnie wymaga wymiany pasty....I pomyśleć, że kartę używam dopiero od roku.

Ustawienia 2500/2600, 1125mV, PL 20+, wentylatory stock.

1.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.06.2024 o 14:23, Filas napisał:

580-600w o bandyto szalony

sama karta na takich ustawieniach to jakieś 410-420w realnie, okolice 600 to cała skrzynka :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kartach AMD do AI HPC (CDNA) wkrótce 288 GB, a w konsumenckich ile? Oby nie 24.

Rozumiem, że my o wiele mniej płacimy, no ale mam nadzieję, że to jednak pójdzie w górę.

Dawniej karty profesjonalne miały tylko 2x tyle VRAM co te do gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, mam problem z 6700xt pulse i szukam podpowiedzi, wygląda to tak, że co jakiś czas zupełnie randomowo, ostatnio miałem 2mc spokoju a w tym tygodniu zdarzyło się dwa razy że podczas grania lub przeglądania internetu traci się sygnał na ekranie, klikanie myszą wywołuje 'dosowe' pikanie tylko że w głośnikach a po resecie słychać że system się uruchamia ale ciągle nie ma sygnału. Po odpięciu od prądu i podłączeniu startuje normalnie ale mam odświeżanie i rozdzielczość jakąś skrajnie niską i nie ma możliwości wyboru żadnej innej. Próba uruchomienia adrenaline mówi o wykryciu nieobsługiwanego sprzętu i to samo z reinstalacją dopiero DDU i instalacja pomaga. Później jest prawie wszystko ok do czasu ponownego wywalenia sterownika, prawie ponieważ czasami ale nie zawsze kiedy zminimalizuje jakąś gre i przeglądam np youtube to przejeżdżając kursorem po miniaturkach kiedy pokazują sie ich podglądy mam artefakty na całym ekranie, wygląda to tak że w różnych miejscach obraz miga na zielono, w sensie to co się wyświetla robi się zielone.

Nie wiem kompletnie po pół roku co ma na to wpływ próbowałem rozbierać komputer czyścić składać, jest postawiony system od nowa, inny kabel, zasilacz jest markowy z dużym zapasem działał wcześniej z 3080, testowane wszystko na stabilność primem i occt, karta podkrecana, odkręcana, undervoltowana ostatecznie pracuje na standardowych ustawieniach i ciągle ten sam problem, bardzo sporadyczny, trudny do wywołania przez co uważam że nie ma najmniejszego sensu odsyłać do xkomu na gwarancje bo w życiu tego nie potwierdzą. Proszę więc o podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.05.2024 o 16:17, krzysiak napisał:

Że poszedł format, to stwierdziłem iż jednak dam szansę full softowi AMD...no i jest coś co mi się spodobało w tym panelu, mianowicie przypisywanie zegarów do danej gry. Być może na dłużej z nim zostanę :E 

O tym właśnie pisałem kilka stron wcześniej. Super rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Vexisno siadło mi to i zostaję z full softem :) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GaryWawrzon

wygląda to z opisu pojawiające się zimne luty jak grafika się mocniej rozgrzeje i odkształci. Kartę będziesz musiał odesłać na gwarancję bo nic innego nie zrobisz za bardzo. Samo odkształcenie może na tyle duże może występować dopiero w chwili gdy rozgrzeje się wszystko wewnątrz skrzynki a nie same GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luxus odpowiedz ziomek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.06.2024 o 09:32, Markiz88 napisał:

Kartę będziesz musiał odesłać na gwarancję

Ale macie doświadczenia jakieś z takimi sprawami? na słowo honoru nikt tej karty nie wymieni a jest to naprawde trudne do wywołania. Może jest jakieś narzędzie które ma szanse obnażyć wade? Furmark 20 minut miałem odpalony i occt godzine jednak bez wyników, ale nie wiem na ile to mogłoby coś wskazać.

Co do tego rozgrzania też tak to sobie tłumaczyłem do czasu aż nie zauważyłem problemu bezpośrednio po uruchomieniu np siadam odpalam kompa i od razu gierke, to jest od startu może 2-3 minuty, wiem że takie komponenty się rozgrzewają natychmiast ale czasem komputer chodzi cały dzień i nie ma problemu. Poprostu nie wierze żeby udało mi się coś na gwarancji wymienić to mnie jeszcze nie spotkało 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale dobrze myślisz, jeżeli takie coś na rma nie wyjdzie u nich to spakują i odeślą kartę z powrotem z opisem "nie stwierdzono usterki" zapewne puszczą na chwilę klasycznego furmarka :E żadne anomalie tam nie wystąpią i na tym się skończy :/ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dwoje babka wróżyła...2 kumpli w ostatnim roku odsyłało karty z objawami które ciężko było wywołać. Byłem przekonany, że na bank nie przejdzie...u jednego zwrot gotówki za 6950xt, u drugiego zwrot gotówki za 4080, później nowa karta za 7900xtx i teraz wysłał kolejnego 7900xtx :E Aż jestem ciekaw co teraz będzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to u mnie wygląda tylko jak będę chciał to wywołać to naprawdę ciężko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale już masz dowód w postaci video, więc to chyba załatwia sprawę. Jak się mylę to koledzy poprawią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mojego starszego syna też takie cuda się działy losowo, albo nagle ciemny ekran, a tle wszystko było słychać, pomagał tylko restart. mogła być obciązona godzinami w occt, furmarku i nic się nei działo, potem nagle przy youtube się sypała, probowałem chyba wszystkiego, potem zmieniłem mu chyba w bios pci-e z auto na 3.0 i się uspokoiło, ale to mógł być tylko zbieg okoliczności, bo to było mega losowe i akurat i tak by " chodziła" a karta tez stara, a nie taka nówka jak tutaj.

ja bym odsyłał, masz film, nie ma co czekać, opisz że wszystkie inne podzespoły sprawdzone itd itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, mimuszek napisał:

albo nagle ciemny ekran, a tle wszystko było słychać, pomagał tylko restart. mogła być obciązona godzinami w occt, furmarku i nic się nei działo, potem nagle przy youtube się sypała, probowałem chyba wszystkiego

Niestabilny rdzeń albo VRAM, jeśli reset do domyślnych ustawień nie pomagał, no to cóż... Klątwa Radeona, kto tego nie przeżył ten się będzie nabijał z tych co mówią że nigdy więcej AMD ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, galakty napisał:

Niestabilny rdzeń

tak, tak, tylko wiesz, karta ma 12lat, 7850HD z wgranym biosem uefi, ma prawo się skończyć, wcześniej służyła dzielnie, nie było problemów. cóż poszła do szuflady, kupiłem mu po taniości 1660S, do minecrafta styknie..

a tu chłopak ma świeżynkę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi