Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Radio_Tirana napisał:

gGuHDme.gif

No cóż, pozostaje trzymać kciuki za Intela aby w następnej generacji (po Battlemage) rzucił NVIDII wyzwanie w wyższym segmencie. 

tylko patrząc na rozwój grafiki nie ma to sensu, śledzenie promieni zarzyna wszystko a bez celowego ograniczanie starych metod nie widać efektu wow. Obecnie jak developerzy będą ładować wszędzie xess, dlss oraz fsr tylko po to aby gra działa jako tako bez optymalizacji to nie wróże tej branży świetlanej przyszłości.

7800XT sprzedało się więcej niż 7900XTX i 7900XT razem wziętych tylko dzięki 7900gre lekko wyprzedził ten chip sprzedaż navi31 chip navi 32, 7700xt źle wycenili i miał większą konkurencje wśród radków już. U nvidii wszystko poniżej rtx4080 bardzo dobrze też się sprzedaje.

Ja do dziś z podziwu nie mogę wyjść że rx6400 nie lata za 300-400zł, a 6500XT 500-600zł gdzie te karty miałby by jakikolwiek zbyt.

Bonus intel sprzedał kart ARC380 więcej niż razem nvidia 1630 i 1650 oraz więcej niż amd 6400 z 6500xt

PS. z czasu kiedy było to zestawienie (nie aktualne) była to najlepiej sprzedają się karta intela :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki z jednego sklepu to se można wsadzić w 4 litery ;)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można. Wchodząc na przykład na Morele widać, że na 9 sprzedanych kart nvidii przypada 1 karta AMD. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, sideband napisał:

Wyniki z jednego sklepu to se można wsadzić w 4 litery ;)

jeśli wyniki sklepu który kwartalnie sprzedaje ponad 40k kart graficznych można sobie wsadzi to ok. Zgodzę się że to nie jest to najlepszy wyznacznik ponieważ nie uwzględnia to zestawienie komputerów oem oraz laptopów. Ale tutaj mówimy o tym jakich kart sprzedało się najwięcej pod względem półki cenowej.

@Radio_Tirana

motele publikuje gdzieś swoje wyniki sprzedaży?

Edytowane przez Markiz88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Markiz88 napisał:

motele publikuje gdzieś swoje wyniki sprzedaży?

Pod każdym produktem masz napisane ile sztuk ludzie kupili w ciągu ostatnich 3 miesięcy. Taki sam mechanizm działa na Mindfactory. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

liczyłem na bardziej zbiorczy wynik, niemniej wychodzi że najpopularniejszym producentem kart graficznych jest gigabyte, tylko że wychodzi że na 5 kart zielonych przypada 1 czerwonych, przynajmniej dla 10 pozycji.

Edytowane przez Markiz88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Markiz88 napisał:

liczyłem na bardziej zbiorczy wynik

Do dzieła, odpalaj Excela i policz nam tutaj wszystko. Będzie dobrze mieć polską alternatywę. Wyników z Mindfactory też obsługa sklepu nie podaje zbiorczo, facet co miesiąc siedzi i podlicza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym razie nie jest istotne tutaj jakie producenta kart się sprzedało najwięcej. Na pierwszej stronie owocowego sklepu sprzedano blisko 1800 kart pokroju rtx4070 (we wszelkich odmach) i nie całe 200 kart 4080 i wyżej (właściwie wyższych modeli nie było). Co świadczy że stosunek średniej półki do wysokiej półki jest na poziomie 9:1, gdyby uwzględnić 4060 jako budżetowe wersje (aby zostać w obrębie jednej serii) byłoby jeszcze gorzej. Kart serii 4060 sprzedano ponad 2400.

Wiec jak amd chce odpuścić top to ma to jak najbardziej sens, ponieważ jeśli tych układów i tak można najwięcej sprzedać tylko na ryneku profesjonalny jak robi to nvidia to szkoda się o to  mocno bić. A jak już to tylko przy okazji jak będzie produkt tego wart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym bardziej że niska półka i tak nie ogarnie RT, więc AMD ma większe szanse powalczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Markiz88 napisał:

jeśli wyniki sklepu który kwartalnie sprzedaje ponad 40k kart graficznych można sobie wsadzi to ok. Zgodzę się że to nie jest to najlepszy wyznacznik ponieważ nie uwzględnia to zestawienie komputerów oem oraz laptopów. Ale tutaj mówimy o tym jakich kart sprzedało się najwięcej pod względem półki cenowej.

Taki jeden sklep na rynku globalnym to tylko ciekawostka przyrodnicza :E

Są specjalistyczne opracowania odnośnie globalnego udziału desktop GPU.

https://www.reddit.com/r/hardware/comments/1d9jy6b/desktop_dgpu_chip_market_shares_q12024_amd_12/

https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/nvidias-grasp-of-desktop-gpu-market-balloons-to-88-amd-has-just-12-intel-negligible-says-jpr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Markiz88 napisał:

Wiec jak amd chce odpuścić top to ma to jak najbardziej sens, ponieważ jeśli tych układów i tak można najwięcej sprzedać tylko na ryneku profesjonalny jak robi to nvidia to szkoda się o to  mocno bić. A jak już to tylko przy okazji jak będzie produkt tego wart.

Nie nie ma sensu tzn, że odpuszczają walkę bo RDNA5 nie będzie wspaniałe i wiedzą o tym. Poza tym to jest samo pitolenie jak było przy RT ględzili, że jest niepotrzebne i kolejna generacja cyk mamy RT ;) Czy to jest low end czy high end to jest ta sama architektura odpowiednia zeskalowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza się, tylko pomimo że chip składa się z powtarzalnych elementów trzeba nadal go zbudować zlecić do produkcji, oprogramować i sprzedać w odpowiedniej ilości aby wyjść na plus a to już nie takie oczywiste że się uda. Wiec decyzja żeby sprzedawać np 200k gpu na których zarobią 50$ (za sztukę na czysto) jest bardziej rozsądna niż sprzedać 50k gdzie zarobią 20$, ale można się pochwalić że się ma top. Dane są wzięte z sufitu i tego nie ukrywam, ale efekt skali na pewno jest tutaj istotny. Sumarycznie im więcej sprzedanych kart tym mniejszy koszt jednostkowy.

@lukadd

ja nie porównuje amd vs nvidia vs intel, tylko ile sprzedano kart danego segmentu na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Markiz88 napisał:

ja nie porównuje amd vs nvidia vs intel, tylko ile sprzedano kart danego segmentu na rynku.

No to tutaj jeśli chodzi ci o konkretne modele to ankieta steam ma chyba najlepsze wskaźniki jak się rozkłada podział na ich popularność i zakupy wśród graczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden gimnazjalista powie drugiemu żeby absolutnie nie kupował radeona bo taki trend panuje w internetach od lat no i tak to wygląda że ponad 75% na steam to zieloni :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie tylko gimnazjalista po prostu kiedyś AMD miało duzo lepsza ofertę cenowo i wydajność bez rt lepsza a tańsze były.

Teraz np 7900gre kosztuje tyle co 4070 super a wydajnościowo bez rt wypada podobnie. Za to z rt leży i kwiczy. Dlss jest lepszy od fsr. Nawet HU/Techspot uważają że 4070 super jest sensowniejszy:

https://www.techspot.com/review/2826-geforce-rtx-4070-super-vs-radeon-7900-gre/

Rx6600/6600xt/6700xt 6800 miały dobre ceny na tle konkurencji i dużo lepsze dfps w rasreryzacji

7600xt nie widziałem żeby ktoś polecał w zestawach a 6600/6600xt to było coś;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam osobiscie poza 8800xt nie widze sensownego upgradu dla siebie... nvidia i RT mnie nie kręci... tak jak mafijne podejście do dlss, ze jak masz rtx30 to dlss 2, jak kupisz 40 to masz dlss3... wiec idąc tym tokiem wiem ze jak kupie 40 to nvidia przy premierze 50 mnie oleje byle zmusic do zmiany gpu...a swoja drogą 50 już tak nie zachecają przy tych zapowiedziach ich prądożerności... moze i rozwiazanie nvidi jest lepsze ale z takim podejściem to trzeba się nie szanować by tak się dawać wodzić firmie której płacisz za sprzęt...

Oby te plotki o suprise premierze w październiku/listopadzie okazały się prawdziwe na rx8000, bo może po nowym roku udałoby się kupić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
52 minuty temu, Send1N napisał:

Jeden gimnazjalista powie drugiemu żeby absolutnie nie kupował radeona bo taki trend panuje w internetach od lat no i tak to wygląda że ponad 75% na steam to zieloni :] 

Chyba nawet ponad 85% :E No, ale na to jeden czy kilku gimnazjalistów nie ma prawa mieć, aż tak dużego wpływu :E

AMD jest od lat w tyle jeśli chodzi o całokształt desktopowych GPU do grania i niestety nic się nie zanosi, że się w końcu coś zmieni.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, lukadd napisał:

AMD jest od lat w tyle jeśli chodzi o całokształt desktopowych GPU do grania i niestety nic się nie zanosi, że się w końcu coś zmieni.

Dokładnie. A to całe pitolenie że odpuszczają high-end to przykrywka, aby nie przyznać się że od czasów R9 290x nie istnieją w high-endzie, a prawdziwą koronę wydajności to nie pamiętam kiedy ostatnio mieli, bo nawet taki R9 290x tylko bił się o high-end i nie miażdżył Nvidii. Niby RX6950XT był spoko ale przegrywał mocno w RT więc nadal lipa.

Nie mają szans dogonić RTX4090, to pitolą że "odpuszczają" i skupiają się na średniej półce. Dobra mina do złej gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przebijanie radeona przez nvidie w przypadku rt jest bez znaczenia. W topie amd przegrywa nie tylko gorszą wydajnością ale i z użyciem energii, co prawda mniej się tutaj zwraca na to uwagę ale przekłada się to na kulturę pracy.

https://www.techpowerup.com/review/xfx-radeon-rx-7900-xtx-magnetic-air/39.html

rtx4080 304W rx7900xt 360w. Jak zieloni mieli gtx480 a amd hd5870 to ten drugi był lepszym wyborem pomimo że w teselacji nie dawał rady (chyba że po optymalizacji) i wydajnościowa gtx był trochę szybszy ale hd5870 miał pobór 122W gtx480 223W

https://www.techpowerup.com/review/his-radeon-hd-6850/26.html

ale wtedy dla odmiany amd nie przykładało się ambitnie do sterowników i z ich jakością bywała w kratkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mylisz się w czasie VLIW a dokładnie 5xxx i 6xxx AMD miało nawet lepsze stery pod pewnymi względami od NV.

Tylko sama architektura była dobra tylko pod stricte DX9/DX10 i była mega ułomna pod DX11 oraz obliczenia.

3 godziny temu, lukadd napisał:

Chyba nawet ponad 85% :E No, ale na to jeden czy kilku gimnazjalistów nie ma prawa mieć, aż tak dużego wpływu :E

Trend się mocniej zmienił po pojawieniu się Maxwella i mocnej poprawie sterów przez NV i trwa to do dzisiaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, sideband napisał:

Trend się mocniej zmienił po pojawieniu się Maxwella i mocnej poprawie sterów przez NV i trwa to do dzisiaj.

Ja tam nie rozumiem tego ciągłego piętnowania AMD, że nvidia ma lepsze stery... uzywam rx od jakiegoś roku, nie pamietam żebym miał jakiegoś bluescrena czy crasha gry czy coś w tym stylu, wiec czego wy chcecie od sterowników jak nie stabilności??? NVidia ma lepsze układy, tylko że tej lepszości nie oferują w porównywalnej cenie przecież, wiec z mojego punktu jako klienta oni są gorsi... gdy kupowałem prawie rok temu swoja kartę, porównywalny w wynikach rx4060 kosztował jakies 300zł więcej!!! a 1100 vs 1400 przy tym pułapie to nie jest jakaś drobnostka! I w nie każdej grze jest nawet szybszy, a jeśli już co najwyżej o kilka procent! Obstawiam że większość to chce się usprawiedliwiać i swój wybór albo bazuje na jakiejś zamierzchłej historii!

Edytowane przez marioking
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam akurat sterowniki trafiały się podłe zarówno od NVIDII, jak i AMD. Tutaj nie ma reguły. 

Natomiast w ciągu ostatniego roku miałem 7900 XTX, 7900 GRE i 7600 XT. Tylko GRE działał normalnie.

Na 7900 XTX wywalał się 3D Mark, a jak byłem uparty i włączałem go wciąż to jeszcze artefakty wyskakiwały. 

Natomiast 7600 XT potrafił po uruchomieniu komputera wyświetlać obraz tylko na połowie monitora. Jak nie zresetowałem PC od razu to jeszcze fioletowa mozaika się pojawiała 8:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pytanie - czy kupiłeś walnięte sztuki np w outletu i sie dziwisz ze to się sypało czy nówki sztuki ze sklepu i chętnie zapytam o konkretne modele i reszta konfigu w tym zasilacz :)

Jako że miałem 7900GRE (2 rożnych producentów), 7800XT , 7900XT , 7900XTX, aktualnie 6800XT  i tak problemów nie miałem .. 

Edytowane przez Yedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7900 XTX Nitro+ był z outletu, 7600 XT Pulse nowy. 

57 minut temu, Yedi napisał:

reszta konfigu w tym zasilacz

SilverStone Strider Titanium 1100W. 

Czyżby był z czarnej listy? :troll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A to nie był ten zasilacz co były serwisowane i sie ich iles tam na alle pojawiło z licytacją od jednego pln ?  

W zależności od sklepu gdzie kupiłeś outlet kumple lub ja mają od dobrych (euro czy ole ole) do bardzo złych przeżyć (xkom) :)

Edytowane przez Yedi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi