Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Phoenix. napisał:

Gdybys jeszcze napisal jakie to gry  🤣

Lepiej niech napisze jaka to dobra cena, ponieważ ja te kody sprzedawałem po 90 zł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Phoenix. napisał:

Gdybys jeszcze napisal jakie to gry  🤣

Według tego co piszą o tej promocji to dostaje się space marine 2 i unknown 9 awakening 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie moj klimat, czasem cos fajnego daje AMD z goracaych nowosci co mnie interesuje :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposób robicie uv na 7800xt żeby mniej prądu żarł? Słyszałem że te karty nie lubią afterburnera? Wogole jakie sterowniki zainstalować? Adrenalin widzę to są ze strony producenta, Wybaczcie ale jestem od dawna zielony ( RTX) :D

Edytowane przez raul_ole

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar rdzenia w dół,vcore nie ruszamy
Byłem jakiś czas czerwony :D

Edytowane przez Killer85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@raul_ole 

Co do sterowników to u mnie najlepiej śmigają 24.6.1. Dzisiaj może sprawdzę 24.9.1 (karta 7900XT). Wersja 24.5.1 też jest lubiana przez wielu użytkowników

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W panelu AMD masz wszystko, początkowo byłem do niego sceptycznie nastawiony i jechałem na afterburnerze. Ale dałem mu szansę i teraz już bym do aft nie wrócił posiadając AMD, jedyna szansa powrotu to gdy kupie NV :D 

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, raul_ole napisał:

W jaki sposób robicie uv na 7800xt żeby mniej prądu żarł? Słyszałem że te karty nie lubią afterburnera? Wogole jakie sterowniki zainstalować? Adrenalin widzę to są ze strony producenta, Wybaczcie ale jestem od dawna zielony ( RTX) :D

Cięcie zegara rdzenia i będziesz miał fajny efekt bez większej straty wydajności, jak zdejmiesz 200mhz to gołym okiem nie zauważysz różnicy a spadnie około 50W, bawię się od wczoraj 7700XT i działa to podobnie jak na 6950XT, każde 100mhz mniej na rdzeniu to około 20-25W spadku z poboru mocy. Pamięci możesz podnieść wyżej nie mają wpływu na pobór prądu a zawsze coś tam zyskasz, jak przegniesz z OC vramu konkretnie to zaliczysz restart PC (to też coś innego niż na NV) Stery możesz wgrać 24.9.1 najnowsze, nie mam z nimi problemów.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.10.2024 o 11:36, Send1N napisał:

7700XT

Podmieniasz dla siebie? Jak wrazenia z tej karty, ktory masz model i jak z cewkami ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składałem dla klienta to już druga 7700XT w przeciągu roku, karta chłodna ustawiłem krzywą tak że nie kręci wcale do 55c a od 55c wbija sztywno 1350rpm i max temperatura to 58c w 3dmarku cewek nie słychać wcale ale ten gigabyte ma tragiczne wentylatory (słychać łożyska) zdecydowanie bardziej z tych modeli po taniości polecam asrocka challengera, miałem go rok temu może troche wyższe temperatury (3-5c) ale przynajmniej ciche wentylatory ;) 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Send1N napisał:

ale ten gigabyte ma tragiczne wentylatory (słychać łożyska)

no widzisz, a ja włożyłem ostatnio 2 takie ( z amazona, gaming oc ) do różnych zestawów i jak dla mnie rewelacja, karty chłodne i kompletnie niesłyszalne, nawet jak się wkręciły na te spokojne 1200-1300 to się zastanawiałem czy działają. cewek też nie było słychać, jeden pod vero l5 700, drugi pod seasonic G12 850.  mój nitro+ ( nie mylić z nitro od acera ) chyba jest bardziej " szumowaty"  

czyli loteria, jak to z gigabyte, zawsze jest zwrot

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta została na tych 1350rpm które metodą prób i błędów wbiłem na sztywno po przekroczeniu 58c jest w miarę ok, na 1300 są głośniejsze przykładowo tak samo jak powyżej 1350 :] to tak jak kiedyś z arcticami p12 na danym zakresie obrotów buczały a wystarczyło obniżyć albo podnieść obroty o kilka rpm i się uciszały.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyłem koledze Sapphire Pure Radeon RX 7800 XT jest bardzo zadowolony gra w 4k. Temperatury GPU 67 hot spot 88. Nie miałem okazji jeszcze jej słyszeć. Biała jest piękna. Myślę że również się na nią zdecyduję 

Edytowane przez raul_ole

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tyle można kupić GRE słaba wersje. XT 3k

Edytowane przez raul_ole

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2850 zł 7900 XT minus 320 zł cashbacku. Wychodzi tam plus minus 2500, a jeszcze gry dają gratis. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, raul_ole napisał:

Złożyłem koledze Sapphire Pure Radeon RX 7800 XT jest bardzo zadowolony gra w 4k. Temperatury GPU 67 hot spot 88. Nie miałem okazji jeszcze jej słyszeć. Biała jest piękna. Myślę że również się na nią zdecyduję 

Obetnij mu zegar a temperatury spadną, a wydajności nie straci. 

Mój Challenger idzie na chyba 2200-2300 i wystarczało śmiało do AC Miraga i RDR2 bez zabawy suwakami.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7900 XT za 3 tysiaki (czyli tyle za ile już można dostać) ma sens

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.10.2024 o 17:52, Radio_Tirana napisał:

2850 zł 7900 XT minus 320 zł cashbacku. Wychodzi tam plus minus 2500, a jeszcze gry dają gratis. 

Gdzie taka cena, jeśli wolno spytać?

Ja się cały czas waham: Ryzen 7500F + 7900 GRE czy Ryzen 7800X3D + 7900 XT? Różnica w cenie spora (ponad 1500 zł), a w grach (1440p)? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten cashback Asus jest dziwny bo napisane na banerze, że "do wyczerpania zapasów" a w regulaminie nie ma info ile tych cashbacków chcą wykonać albo jakaś kwota przeznaczona na cashbacki. Za kartę płacisz 2850 zł a później czekasz jak na pozytywne rozpatrzenie reklamacji :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Chattab napisał:

Gdzie taka cena, jeśli wolno spytać?

https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-asus-dual-amd-radeon-rx-7900-xt-oc-20gb-gddr6-903135

https://promotion.asus.com/pl/pl/advanced-ai-cashback-2024

3 godziny temu, Chattab napisał:

: Ryzen 7500F + 7900 GRE czy Ryzen 7800X3D + 7900 XT? Różnica w cenie spora (ponad 1500 zł), a w grach (1440p)? 

za duża różnica obecnie z cenie procesorów, żeby to było warte dopłaty, w grach będzie różnica kilku klatek ale nie taka żeby warto było dopłacać do  interesu z 1000zł

kup sobie na promce albo z ali 7500F za 600zł, mocarną kartę, procesor zawsze łatwo sprzedasz jak będziesz jednak za jakiś czas chcaił mocniejszy

Edytowane przez mimuszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ten ASUS wypada pod kątem kultury pracy i temperatur chociażby w porównaniu z Hellhoundem (PowerColor), Speedsterem (XFX) albo Nitro+ (Sapphire).

To nie jest tak, że połakomię się na te 3-4 stówy mniej, a potem karta będzie wyła albo się grzała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi