Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Rekomendowane odpowiedzi

Przy takim TDP stock jakie ma 7900xt to zapewne ten dual cienko i trzeba będzie ciąć zegary ostro aby to pracowało w miarę sensownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Send1N napisał:

to zapewne ten dual cienko

Na szczęście nie jest to prawda 

7900xt.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak w normalnych warunkach z normalnym zegarem w normalnej temperaturze pokojowej i obudowie :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości pobrałem tego furmarka co pokazałeś screena wyżej i bez limitu klatek faktycznie mega dociska kartę, patrząc na to co ten dual wykręcił wyżej to szacun + ta cena, gdzie jest haczyk ja się pytam :D ta wersja całkiem inne wrażenie robi na zdjęciach sklepowych niż to bydle co pokazałeś, pewnie mnie to zmyliło ;) 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można się zdziwić, nie? Gabarytowo to ten Dual jest większy od np. Sapphire Pulse z 3 wentylatorami. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takiej korwy 2 wentylatorowej to nie widzialem :D Ten zotac jakis mikro!

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno widziałeś.

Asus 4080 Noctua

10393-top.jpg

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Radio_Tirana napisał:

Po lewej Dual 7900 XT, po prawej 4070 Ti Trinity

Niezla krowa ten dual :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwazywszy że wyjdzie 2600 to naprawdę robi się sensowna cena i sensowna wersja, nie dziwne że niektórym się cebula załączyła i oddają phantomy kupione na allgrodays po 2.8

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Radio_Tirana No... szaczun, kurde kawał karty, a ten Zotac wcale do małych nie należy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Radio_Tirana napisał:

Na szczęście nie jest to prawda 

7900xt.png

94*C na pamięciach a vram ledwo 2GB zajęte. 

Jest jakiś test aby ten vram dokładniej sprawdzić, bardziej zapchać? Jak tam termopad wyschnie to może być niewesoło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, iż temperatura złącza pamięci (z angielskiego - memory junction tempto nie to samo co faktyczna temperatura kostek VRAM? 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie daj znać jak tam rma u Asusa gdy pojawiają się artefakty 👋

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie rzecz biorąc, to ja tego Asusa nie kupiłem, więc musisz scedować powyższe zadanie na kogoś innego :terefere:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie na amazonie jest teraz ASUS DUAL rx 7800xt za 2000 zl, warto brac,? ktos cos? 

VGA Asus Radeon RX 7800XT 16GB DUAL OC GDDR6 : Amazon.pl: Elektronika

albo za 2100 Gigabyte gaming oc, ta moglbym wziasc w 5 ratach

Gigabyte Radeon Rx 7800 Xt GV-R78XTGAMING OC-16GD Karta Graficzna, 16GB : Amazon.pl: Elektronika

Edytowane przez kizi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tego duala, nie jest zly, jzu na stocku temp byly wporzadku, jedynie wentyle krecily jak odrzutowce, po zabawie mam 40w mniej , wentyle kreca 1600max jest cicho (kompa mam pod biurkiem), a wydajnosc taka sama jak na stock, temp 55, hot spot 72 memory 75, testowane w 3d time spy, nie mam aktualnie zadnej gry ktora by dociazyla mocniej.

Edytowane przez kizi
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mój asrock challenger po UC na 2300mhz pod pełnym obciążeniem nie widział więcej niż 1300rpm i temp ok. 60 i 73HS. Ja W nawet nie wiem jakie miałem na stocku, ale po obniżeniu mhz jest ok. 200W. 

O jakiej zabawie mówisz? Bo chyba nie robiłeś nic innego oprócz obniżenia mhz? Czy napięcie też obniżałeś? Bo u mnie po obniżeniu nawet o 30mV wywalało w grach sterownik, i dlatego na kartach amd manewruje się tylko mhz, bo z napięciem to są dziwne akcje.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na poczatku obnizylem z 1150 na 1000 i wywalilo na gr test2, utawilem  na 1050 i smiga, sama zmiana napiecia o 100 zmniejszyla pobor o 20W , potem zmniejszylem MHz z 2550 na 2400 i zostawilem i tu koljene 20W zeszlo, czyli z stock 266 mam teraz 226W, moglbyl tak jak ty zejsc jescze do 2300 ale styka mi to co mam teraz przy 1600rpm jest cicho a wynik taki sam jak na stocku, a jescze pytanie bo nie mialem doczynienia wczesniej,  synchronizjaca pamieci cos daje bo nie wiem czy wlaczyc?

Edytowane przez kizi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyście mieli taką sytuację jak ja tutaj 

i już jest decyzja sklepu aby im odesłać kartę to byście ją podłączyli na jakiś czas i sprawdzili?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odeślij i niech ci nówkę wyślą. Jeśli nie mają, to w sferisie możesz asusa duala ogarnąć z cashabackiem + kod na newseller i wyjdzie 2.5k z hakiem. 

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Kelam napisał:

Odeślij i niech ci nówkę wyślą. Jeśli nie mają, to w sferisie możesz asusa duala ogarnąć z cashabackiem + kod na newseller i wyjdzie 2.5k z hakiem. 

Nie mieliby bo decyzja, że oddają kasę (brałem na 3 raty zero) Ja nowej karty nie potrzebuje i tak. Wziąłem z myślą, że puszczę dalej bez skalpu bo była dobra cena przy okazji opychając nową podpórkę która mi zalega a kartę bym spłacał według rat. Taka mała darmowa pożyczka 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kizi napisał:

na poczatku obnizylem z 1150 na 1000 i wywalilo na gr test2, utawilem  na 1050 i smiga, sama zmiana napiecia o 100 zmniejszyla pobor o 20W , 

Czyli widzę że to samo co na rdna2 :E zabawa z napięciem daje marne rezultaty ty urwałeś te 20w bo widać masz dobrą sztukę mogłeś zjechać aż o 100mv czyli by się zgadzało u mnie max co mogę zrobić to 1155mv z fabrycznych 1200 i samo zejście na taką wartość zmniejsza pobór o jakieś 8w :E w większości przypadków nie da się zejść tyle co ty aby samym napięciem zbić tyle aby to zauważyć tak jak np Andrzej wspomniał u niego nawet -30 = crash.

Edytowane przez Send1N
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U kolegi też być może będzie crashować jak solidniej potestuje;). Takie zajście z offsetem, to można zwykle na solidnym oc zrobić i podbiciu zegarków, a nie na downclockingu. Manipulowanie tym offsetem jest o tyle mylące, bo ludki sobie wyobrażają, że to system podobny jak u zielonych, a więc ze schodzeniem zegarkami powinno być git przy jednoczesnym zbijaniu napięcia jak na nv. Otóż nie;). To jest automatycznie aplikowany offset działający wedle określonych przez amd założeń, a nie słupek do zbijania napięcia. Łatwo to roztroić przy jednoczesnym schodzeniu z zegarka. Imo amd powinno to zablokować, bo kiedyś polecałem drobne manipulacje, ale jak zobaczyłem na reddicie ilu ludu sobie tym krzywdę zrobiło i potem płacze, że amd stery ma gówniane i crashujące, to mnie to lekko że tak powiem zniesmaczyło :szczerbaty:.

Edytowane przez Kelam
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, zależy jaki test u mnie superposition czy ulubiony heaven benchmark youtuberów w poradnikach uv na radeonie :E przechodziły uwaga na: 1.05v z zegarem 2650mhz 🤣po czym odpaliłem timespy i od razu się wywalił zszedłem nawet do 1900mhz i czar prysł, koniec końców musiałem dołożyć ponad 100mv (1155v) aby karta była stabilna, już na 1150v nie ważne czy jest 2600mhz czy poniżej 2ghz nie ma stabilności.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi