Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem czy pójdzie dla kopaczy, zależy od kursów krypto-walut

rok temu, Ethereum było po 850 zł, a teraz jest po 690 zł, czyli mniej

ciekawostka sprzed dziesięciu laty:

w marcu 2006 za $249 wyszedł Radeon X1800 GTO 256MB, a we wrześniu 2009 Radeon HD 5850 1GB w cenie $259, który był około 400% szybszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówi sie że 5500xt z 8gb vram to 175 dolarów, więc bedzie tanszy od 1660 a droższe ze stówke od 1650

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie może napisać do sklepu, że się nie obrazi, jak mu drugi raz tą samą wyślą, żeby kto inny ze zwrotu nie dostał :lol2:

Nie no bez jaj. Z karty jestem tak zadowolny ze nie ma szans zebym chcial ja zwrocic. Kultura pracy bajka, a niby u Liptona na testach slabo wyszlo. Widac ze jednak Steve z Gamers Nexus robi lepsze testy :P Nawet wgralem nowy bios, ktory rzekomo podnosci predkosc wiatrakow zeby tempy za duze nie byly, a caly czas wraith prism jest najglosniejszy w budzie wiec karta bajeczka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za tysiaka można mieć 1660, a na promce nawet i za 930 widziałem więc AMD musi zrobić na prawdę dobrą cenę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no bez jaj. Z karty jestem tak zadowolny ze nie ma szans zebym chcial ja zwrocic. Kultura pracy bajka, a niby u Liptona na testach slabo wyszlo. Widac ze jednak Steve z Gamers Nexus robi lepsze testy :P Nawet wgralem nowy bios, ktory rzekomo podnosci predkosc wiatrakow zeby tempy za duze nie byly, a caly czas wraith prism jest najglosniejszy w budzie wiec karta bajeczka :)

Mówisz o Gigabyte? Czekam na drugiego sampla, bo tego którego obecnie posiadam sprawdzałem na milion różnych sposobów i zawsze była padaka względem innych RX 5700 XT. Steve ma inne warunki, dużo bardziej sprzyjające pracy GPU.

Czym testowałeś kartę? Napiszesz coś więcej o platformie?

Fajnie gdybyś wspomniał o temperaturach i RPM. To ważny feedback.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lipton@. sorki, że troche nie na temat, ale może zrobisz kolejny test gtx1060 vs rx580 ? Ponoć ostatnie sterowniki dały lekkiego kopa kartom AMD, może warto to zweryfikować? Ciekawe też, jak wygląda "ubijanie" starych serii kart NV po latach. Dwa testy robiłeś, może warto zrobić test trzeci ostateczny szczerbaty.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle już było materiałów o "ubijaniu", a lud jeszcze ma jakieś wątpliwości, że to zwykły mit :lol2: RX 580 wypada w nowych grach lepiej na tle GTX 1060 nie przez magiczne sterowniki i "ubijanie", tylko właśnie przez te gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego myślę, że warto było by zrobić ponownie test na najnowszych sterach i w nowszych tytułach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz o Gigabyte? Czekam na drugiego sampla, bo tego którego obecnie posiadam sprawdzałem na milion różnych sposobów i zawsze była padaka względem innych RX 5700 XT. Steve ma inne warunki, dużo bardziej sprzyjające pracy GPU.

Czym testowałeś kartę? Napiszesz coś więcej o platformie?

Fajnie gdybyś wspomniał o temperaturach i RPM. To ważny feedback.

Tak kupilem Gigabyte RX 5700XT Gaming OC, moja platforma to: Ryzen 2700X (stock, nie krecony + Wraith Prism), Aorus X470 Ultra Gaming, 2x16GB RAM HyperX Fury (3200mhz, podkrecone do 3400), BeQuiet Straight Power 11 650W, 2x SSD 480GB w raid0 + 1x NVMe (Plextor jakis, kupilem na dniach teraz).

Calosc mam zamkniete w obudowie BeQuiet Pure Base (+ wlaczone te dwa wiatraki co byly w zestawie). Generalnie co do testów to od razu na dzien dobry wgralem jej nowy bios (na stronie gigabyte pisza, ze podnosza predkosc wiatrakow zeby tempy byly mniejsze, nie wiem ile w tym prawdy). Temperatury sprawdzalem gpu-z i fps monitorem. Co do testów to nie zalezalo mi jakos specjalnie na nich, ale gralem 3-4h non stop w Wiedzmina 3 na Ultra/Uber jak zwal tak zwal (3440x1440-60Hz - niestety taki monitor mam), wiec grafa jednak swoje musiala zrobic i max jaki mi sie udało dobić to były właśnie 72stopnie, ale Ryzen dobijal do 75 i mnie to troche martwilo.

Jesli masz jakies sugestie co do testow, moge czyms innym podzialac, ale naprawde z karty jestem mega zadowolony :)

edit: jesli to ma jakies znaczenie to obudowe mam maksymalnie wybebeszona z polek na cd/hdd bo planuje sobie w wolnej chwili ogarnac jakies WC na cpu chociaz bo aktualnie wraith prism jest najglosniejszym elementem zestawu

Edytowane przez alhaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec grafa jednak swoje musiala zrobic i max jaki mi sie udało dobić to były właśnie 72stopnie, ale Ryzen dobijal do 75 i mnie to troche martwilo.

A jaka temperatura VRam,VRM,HotSpot?

W HWInfo są takie czujniki w tych kartach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka temperatura VRam,VRM,HotSpot?

W HWInfo są takie czujniki w tych kartach.

Jesli dzis bede mial czas pograc, to jak najbardzej obadam hwinfo i dam znac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ogarniesz AIO na Cpu to temperatury wzrosną na GPU

Dlaczego tempy wzrosną?

Sprawdziłem hotspot hwinfo - grałem około 2,5h w Fallout 4 i dobiło mi do 89stopni w maximum, co wydaje mi sie bardzo dużą temperaturą. Są jakies sposoby zeby to zbic?

Jeszcze jedna ciekawostka, ze podczas grania wylaczyl mi sie wiatrak na cpu(sic! :D), okazalo się ze piny CPU_FAN przestaly dzialac (wiatrak startuje tylko na dzien dobry po wlaczeniu komputera i sie wylacza - sprawdzilem na innym rowniez tak samo, robilem reet biosu, kable od zasilacza etc, ale nic nie pomaga).

Narazie wiatrak dziala podlaczony pod CPU_OPT, ale jednak czuje ze bede musial wyslac na gwarancje do Gigabyte... Same problemy z tym zestawem na AMD :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem hotspot hwinfo - grałem około 2,5h w Fallout 4 i dobiło mi do 89stopni w maximum, co wydaje mi sie bardzo dużą temperaturą.

Temperatura w normie, żadna "bardzo duża".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura w normie, żadna "bardzo duża".

Jak to jest w normie, to mnie pocieszyles, albo mam mega farta i mi sie trafil mega dobry niereferent od Gigabyte, albo naprawde ten nowy bios duzo poprawil :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako osoba rozglądająca się za nowym GPU chciałbym zapytać, jak wygląda sytuacja ze sterownikami do Navi? Czytałem, że od początku karty miały z nimi ogromne problemy, z drugiej strony to wciąż 400 zł taniej niż Supery, a prędzej czy później sytuacja musi ulec stabilizacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako osoba rozglądająca się za nowym GPU chciałbym zapytać, jak wygląda sytuacja ze sterownikami do Navi? Czytałem, że od początku karty miały z nimi ogromne problemy, z drugiej strony to wciąż 400 zł taniej niż Supery, a prędzej czy później sytuacja musi ulec stabilizacji...

Sytuacja wygląda tak "kiedyś naprawią" :E Może fakt, że ich autorska technologia czyli Freesync działa lepiej na NV coś podpowie w jakim jest stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem hotspot hwinfo - grałem około 2,5h w Fallout 4 i dobiło mi do 89stopni w maximum, co wydaje mi sie bardzo dużą temperaturą. Są jakies sposoby zeby to zbic?

Nie ma tragedii z Temp.HotSpot

Według AMD max.temperatura HotSpot może wynosić 110 st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W proline pojawił się MSI Radeon RX 5700 XT GAMING X 8GB w cenie 2k, troche taniej w kombo jest SAPPHIRE RADEON RX 5700 XT PULSE 8G, w tej sytuacji lepszy oczywiście MSI X, ze zwykłych 5700 za ~1,7k z ciekawszych modeli są ASUS Radeon RX 5700 DUAL 8G OC EVO , MSI Radeon RX 5700 EVOKE OC 8GB i SAPPHIRE RADEON RX 5700 PULSE 8G, oby ceny już tylko spadały, choć zapewne im bliżej okresu świątecznego tym będzie z tym trudniej.

Na vdc wrzucili pierwsze zdjęcia nieref. RX-5500 https://videocardz.com/82252/custom-radeon-rx-5500-from-xfx-pictured, niestety o cenie i dostępności nic na ten moment nie wiadomo

861249459ab2ea99ddb4e0969540b6ad-1200x900.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

projekt tego 5500 jest mega, dużo bardziej podoba mi sie niż w klocowatym 5700, szkoda że ciągle nie wiadomo kiedy i za ile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląd jak wygląd, ważniejsze jak to chłodzenie się spisuje w praktyce. Pewnie nie tak prędko się przekonamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ostatnim sterowniku wreszcie naprawili te nieszczęsne 75Hz...kwartał od premiery? 8:E

Dopiero teraz mogę używać mojego mońka z domyślnym 2560x10440 75Hz...

Co ciekawe, spadł mi zegar na stocku...musiałem podkręcić aby mieć wcześniejsze 2000/1.2v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląd jak wygląd, ważniejsze jak to chłodzenie się spisuje w praktyce. Pewnie nie tak prędko się przekonamy.

Dla mnie ważniejsza jest wydajność i cena. Ta karta ma konkurować ponoć z gtx 1650 więc słabiutko. Jak jeszcze cena będzie koło tysiaka to już będzie totalna padaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi