Forum PCLab.pl: Tiny Mighty Gladius vol 2 Beta - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Tiny Mighty Gladius vol 2 Beta Mała/elegancka/chłodna Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5346
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 05 Październik 2018 - 18:09

Po kilku latach powróciłem do tematu obudowy Silentium Gladius Q50

Na chwilę obecną wygląda to tak:

Dodaj obrazek

Top po przeróbkach i wyposażeniu w filtr:

Dodaj obrazek

Dzisiaj to składałem i zapisałem sobie pewne przemyślenia:

1. Obudowa nie wymaga zamontowania wentylatora pod topem, ale nie chciałbym porzucać tej opcji. Metalowa ramka i taśma magnetyczna nie zdały egzaminu. Potrzebowałbym jakiegoś elementu do wklejenia pod top dzięki któremu możnaby zamontować wentylator 140 mm

2. Problem z kablami 24 pin/6 pin/4 pin. Jak widać jest jeden opleciony... ale układa się fatalnie... Macie jakiś pomysł? Wtedy bym pomontował te oploty... najgorzej z kablem 24 pin... musi wykonać skręt o 180 stopni. Może kabelki oplecione tylko na części kabla?

3. Na podłodze zostały otwory po gumkach do montażu dysków. Jest opcja, że możnaby tam wyciąć otwór i zamontować filtr... albo nawet wentylator 120 mm... albo zamontować tam 2 dyski, które zasłoniłbym ciemną plexa, albo jakaś naklejką. Pierwsze opcje wymagałyby chyba kupna dodatkowej budy.

4. Szukam opcji do zmiany komponentów... nowa płyta/grafika... wiem, że na obecnej płycie i chyba żadnej innej nie zamontuje AiO NZXT Kraken… nie ma szans żeby to się zmieściło. Są jakieś chłodzenia AiO z elementem na CPU podświetlanym dyskretnie i chłodnicą grubości koło 27 mm?

5. Chciałbym poprawić cover dla zasilacza... jakieś naklejki z białymi sześciokątami foremnymi przypasowałyby do tego? Właściwie to na tym coverze mógłbym dysk ssd zamontować też.

6. Mam backplate dla grafiki, ale nie montowałem bo może będę sprzedawał kartę. Są jakieś GTX 1060 Mini z backplate? Albo 1070 Mini?

#2 Użytkownik jest dostępny   groXel 

  • ҉
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1042
  • Dołączył: Nd, 07 Gru 14

Napisany 05 Październik 2018 - 20:31

a jakie masz dotychczasowe kable? możesz je porozdzielać tak aby każdy przewód był osobno, poukładać w budzie i dopiero wtedy spiąć trytkami :)

jest jeszcze opcja zrobienia custom kabli :E miękki przewód bez oplotu, kastetów itd. Zawisz robi świetną robotę.

co do GPU ITX to z backplatem jest dopiero od Zotac 1070 Ti. 1060/1070 Gigabyte, EVGA, Zotac, MSI są pozbawione backplate'ów.

Ten post był edytowany przez groXel dnia: 05 Październik 2018 - 20:32


#3 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5346
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 06 Październik 2018 - 09:43

To już są customowe kable. Oryginalne od zasilacza były sztywne.

Problem tkwi w tym, że chciałbym kable oplecione, ale muszą wykonać ten skręt o 180/90 stopni. Oczywiście chętnie zlecę komuś zrobienie takich kabelków, ale czy w ogóle jest to wykonalne. Wydaje mi się, że może jakby był oplot na połowie długości kabla to by to wypaliło.

A co do tego backplate: Jakoś mogę to zamontować, żeby potem bezproblemowo ściągnąć? Narazie wiem tylko o sposobie taśma piankowa i podlepienie.

#4 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7807
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 06 Październik 2018 - 10:14

Najlepiej byłoby zrobić krótkie oplecione przedłużki z odpowiednim łukiem, na przewodzie z izolacją silikonową i oplocie z paracordu, które są bardzo plastyczne. Coś takiego, tylko na paracodzie i jeszcze krótsze. Jak coś to PW.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ewentualnie potrzebujesz takich klamr do kabli:

Dodaj obrazek

Hex Gear jest sprzedaje, ale wypłacisz się za przesyłkę i z tego co widzę nie mają nic na stanie.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 06 Październik 2018 - 10:18


#5 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5346
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 06 Październik 2018 - 10:34

Miło mi, że odezwał się w temacie specjalista. Będzie łatwiej coś wymyśleć.

Tutaj zdjęcie z lepszej perspektywy.

Dodaj obrazek

Czyli chodzi o to, żeby kabel skręcił o 180 stopni... równo, żeby było ładnie... i potem o 90 stopni i wszedł pod zasilacz. Wtedy może oplot się już skończyć, żebym mógł nim tak nakierować, żeby trafił do zasilacza.

#6 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7807
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 06 Październik 2018 - 10:43

Przy czymś takim trzeba zrobić wiązkę w ten sposób, że każdy pojedynczy przewód osobno układasz i docinasz na odpowiednią długość. W całej wiązce każdy przewód będzie miał wtedy trochę inną długość, co pozwoli mu się idealnie ułożyć. Generalnie jest to mega upierdliwa i czasochłonna robota, bo trzeba za każdym razem zacisnąć pin z jednej strony, wsadzić go do wtyczki od strony mobo, wtyczkę wsadzić w mobo, przewód ułożyć, zmierzyć, obciąć, zacisnąć pin na drugim końcu, wyjąć pin z wtyczki od strony mobo, opleść kabel, wsadzić ponownie we wtyczki z obu stron, żeby zobaczyć czy się dobrze układa i ponowić to wszystko x24, a pewnie więcej, bo na pewno coś nie wyjdzie :P. Na całość można jeszcze wrzucić kilka klamr, żeby trzymały to w całości. Robiłem tym sposobem wiązkę 24-pin w swoim kompie, idzie na to na prawdę masa czasu, do tego trzeba mieć sporą cierpliwość. U Ciebie będzie jeszcze gorzej, bo jest mało miejsca w obudowie i będzie problem z manipulowaniem przewodami i wiązką, a do tego nie ma jak rąk wsadzić. Generalnie robota koszmar, ale wykonalna :).

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 06 Październik 2018 - 10:56


#7 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5346
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 06 Październik 2018 - 16:55

To chyba zbyt skomplikowane... i drogie się wydaje. Bo z tym oplotem tylko na jakiejś długości kabla by nie zdało egzaminu?

Z kablem 6 pin mam nadzieje, że się uda? On najbardziej się rzuca w oczy.

Jest ktoś od nas z forum, kto tnie blachę, robi jakieś modyfikacje?

#8 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7807
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 06 Październik 2018 - 17:14

Oplot musi być na całej długości inaczej będzie się przesuwał, a nienaciągnięty paracord wygląda po prostu źle. Nawet jak go przytrzymasz termokurczem z klejem w połowie kabla, to jak będziesz go wyginał, to pewnie puści i znacznie latać.

Generalnie da się to zrobić, sam paracord czy kabel nie są drogie, do tego nie potrzeba ich tutaj jakoś super dużo, jak masz skilla to możesz próbować sam, ale zrób sobie wiadro melisy i zarezerwuj cały dzień :P. Jak chcesz to mogę to zrobić, ale wtedy koszty idą w górę + musiałbym mieć całego kompa u siebie jeśli ma to być idealnie zrobione. Inne wyjście (tańsze) to zrobienie oplecionej przedłużki z łukiem 270 stopni (180 stopni na pierwszy łuk + 90 na drugi) o długości jakichś 15-17 cm i dopinanie jej do oryginalnych kabli. Powinno to dobrze wyglądać i nie będzie super drogie.

Co do cięcia i gięcia to pisz do Eldera.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5346
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 07 Październik 2018 - 17:26

Myślę, że druga opcja, czyli przedłużka.

Czy temperatury w stresie 68 stopni na GPU i 52 stopnie na CPU są względne? (i5 4460 + SPC Navis / Gigabyte GTX 960)

#10 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7807
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 07 Październik 2018 - 17:28

Temperatury bardzo dobre, nie ma się do czego przyczepić, zwłaszcza jak na taką małą budę :).

#11 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5346
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 10 Październik 2018 - 08:56

Panowie...

Ma ktoś może pojęcie czy elementy z obudowy Rajintek Metis są identyczne z tymi od SPC Gladius Q50? Oprócz nóżek/loga.

Nie mogę znaleźć na aukcji Gladiusa Q50... a chciałbym bez ryzyka wyciąć otwór w podłodze i na płycie łączącej przód z tyłem budy.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5346
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 05 Listopad 2018 - 14:22

Jeśli chodzi o kabelki to problem rozwiązany. Kable od Zawisztheblack pierwsza klasa. Jeszcze się nimi nie pochwalę, bo nie mam czasu znowu tego montować, ale będzie petarda. :E

Przyszedł czas żeby podejśc do tematu topu. Jaki jest każdy widzi. Zamawiam obudowę Raijintek Metis i podejde do tego tematu ponownie.

Spodobało mi się coś takiego:

Top z forum Overclock

Zrobie tak: Wyśle to do odpowiedniego pocięcia. Dymiona plexa na zamówienie (może udałoby się hartowane szkło tam umieścić) i mam problem ze śrubkami. Potrzebowałbym jakiś dłuższych o kilka mm. Macie jakieś pomysły?

#13 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • AC Milan - Rossoneri - Forza Piątek!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5737
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 05 Listopad 2018 - 14:54

Ekstra pomysł z tą szybą na topie.
Uderzaj do Iksmodiw w kwestii cięcia topu, ale również w śrubach pomoże :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   Finac 

  • m0str0
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1956
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 10

Napisany 10 Listopad 2018 - 12:50

Szambo, w jakim oplocie zawisztheblack robił dla Ciebie kable? Paracord, MDPC? Pamiętam jak podczas swojej "przygody" z Metisem rozpatrywałem wybór oplotu i jedyne co mi przychodziło do głowy to paracord ze względu na dostępną ilość miejsca.

#15 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10073
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 10 Listopad 2018 - 14:06

do małej budy to nie wiem po co w ogle oploty- promien zgiecia mniejszy - gorzej to upchac,

ja robie kable na elektrycznych przewodach 1mm, wiec taka wiazke 8pin/6pin idzoie upchac nawet za tacką w budzie codegena :E

do tego dla siebie takie pci-e 6-8pin robie na 4 przewodach tylko i wystarcza (tzn zalezy jeszcze jakie gpu) ale taka 1070 amp 2x 8pin na 8 przewodach w zwyklym PC nawet jak wezmie te 250W (50W z pci-e i 200W z gniazd) to wychodzi ze i tak poleci lekko ponad 4A (na przewod/para)

Ten post był edytowany przez duniek dnia: 10 Listopad 2018 - 14:06


#16 Użytkownik jest niedostępny   Finac 

  • m0str0
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1956
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 10

Napisany 10 Listopad 2018 - 14:18

Tylko kto powiedział, że ma być łatwo...

#17 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5346
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 11 Listopad 2018 - 15:37

Biały Paracord Panowie.

Ja mam ziemniaka do robienia zdjęć, ale w temacie Kabelkologia Stosowana są zdjęcia tych kabli. Trzeba przyznać, że wykonanie pierwsza klasa i problemu ze zgięciami nie ma.

Najgorsze, że muszę jeszcze do piątku poczekać za wysyłką Metisa. I wtedy ruszy temat cięcia, gięcia.

Prawdopodobnie 2 budy z tego wyjdą.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Finac 

  • m0str0
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1956
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 10

Napisany 12 Listopad 2018 - 20:50

Po zdjęciach dobrze widzę, że zdecydowałeś się na przedłużki?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5346
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 13 Listopad 2018 - 09:14

Zobacz postFinac, o 12 Listopad 2018 - 20:50, napisał(a):

Po zdjęciach dobrze widzę, że zdecydowałeś się na przedłużki?

Tak.
Tak było najprościej dla mnie.

Mam pewność, że przedłużki ułożą się dobrze, bez dodatkowych zgięć.

Dla przykładu kabel 24 pin mam przedłużkę z 2 skrętami. Gdyby miał kabel iść prosto do zasilacza to byłoby skrętów 6 w sumie. A tak to podepnę kabel o zasilacza z bardzo giętkimi kablami i nie będzie problemu. Zresztą całe "kablowisko" jest zasłonięte coverem, ale docelowo wszystkie kabelki będą dopasowane na styk.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Finac 

  • m0str0
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1956
  • Dołączył: Pt, 26 Lis 10

Napisany 13 Listopad 2018 - 10:07

Dopiero teraz doczytałem. Mimo wszystko szkoda, że się nie zdecydowałeś na custom kable - marzenie zboczeńca :lol2:

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych