Forum PCLab.pl: Tiny Mighty Gladius vol 2 Beta - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Tiny Mighty Gladius vol 2 Beta Mała/elegancka/chłodna Oceń temat: -----

#21 Użytkownik jest dostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5350
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 13 Listopad 2018 - 10:11

Zobacz postFinac, o 13 Listopad 2018 - 10:07, napisał(a):

Dopiero teraz doczytałem. Mimo wszystko szkoda, że się nie zdecydowałeś na custom kable - marzenie zboczeńca :lol2:

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale ja mam wszystkie kable zrobione do zasilacza na zamówienie. Kiedyś mi to bittech wykonał. Te z zestawu od Chiefteca to był sztywny i gruby dramat.

#22 Użytkownik jest dostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5350
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 22 Listopad 2018 - 14:34

Tak więc ruszamy z tematem. Miała być obudowa Raijintek Metis, ale XKOM ciągle wysyłało i wysyłało... i się nie doczekałem. Zdobyłem używanego Gladiusa Q50 z jakiegoś Lombardu. Niestety są gdzieniegdzie ryski na tej obudowie co mnie martwi... może uda się to jakoś zniwelować. Mam taką nadzieje. Zatem obudowy będą zbudowane dwie. Mam głowę pełną pomysłów, ale zerowe doświadczenie. Będe korzystał z rad wyjadaczy i zlecał modyfikacje wyjadaczom :E

Odcinek 1 TOP

Oto prezentuje to co mam w tej chwili:

Dodaj obrazek

A to co mniej więcej chciałbym uzyskać:

Dodaj obrazek

Co muszę zrobić żeby to osiągnąć:

1. Wysłać obudowę do mistrza cięcia (paczka uszykowana, kurier odbiera jutro)
2. Tniemy 2 okręgi: chyba o średnicy 12 cm + dodatkowo poszerzamy punkt styku tych okręgów
3. Tniemy 8 otworów montażowych pod wentylatory.
4. Załatwiamy 8 dystansów w kolorze czarnym
5. Załatwiamy śrubki odpowiednio przedłużone
6. Załatwiamy jakieś maskownice do główek tych śrubek
7. Załatwiamy dymioną plexę pociętą na wymiar z 8 otworami montażowymi (albo 4)... niestety dostępnę są te z 3mm grubością... cieńszych nie ma.
8. Możliwe, że montujemy 2 siateczki filtrujące. Do kupienia na allegro.

Mile widziane porady :E

#23 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4187
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 22 Listopad 2018 - 15:27

plexa będzie baardzo hamowała flow, nie lepiej same filtry plus ew grill?

#24 Użytkownik jest dostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5350
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 22 Listopad 2018 - 16:18

Zobacz posthuudy, o 22 Listopad 2018 - 15:27, napisał(a):

plexa będzie baardzo hamowała flow, nie lepiej same filtry plus ew grill?

Przetestuje wersje z niepokrojoną plexą, a w razie czego zamówie jakąś z poszatkowaną powierzchnią.

#25 Użytkownik jest dostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5350
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 30 Listopad 2018 - 13:15

Top wrócił do mnie.

Wykonanie pierwsza klasa. Teraz zajmuje się zamawianiem plexi i wynalezieniem dystansów oraz śrubek i jakiś maskownic do nich. Wtedy będe mógł przejść dalej.

Dodaj obrazek

#26 Użytkownik jest dostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5350
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 10 Grudzień 2018 - 14:04

Kolejny krok do przodu panowie:

Dodaj obrazek

Teraz pozostało dograć śrubki i kołeczki. Temat spędza mi sen z powiek. Przetestuje śrubki M3 z długością 30 mm i 40 mm. Do tego nakrętki samohamowne i podkładki. Zobaczymy jak to wyjdzie. Póki nie uda się znaleźć używanego wentylatora Eloop to podkręce tam wentylatory SPC. Jeszcze zapewne rozdzielacz 4 pin i temat pierwszego TOPu będzie zamknięty. Zajmę się drugim topem na który mam już pomysł. Potrzebowałbym pomocy przy zrobieniu projektu jak ktoś chętny i nie kasuje za dużo. Od razu muszę ogarnąć nowy cover na zasilacz, na który też mam pomysł. Będzie z plexy pomontowanej za pomocą śrub i kołeczków zrobionych na drukarce 3D.

Ten post był edytowany przez Szambo dnia: 10 Grudzień 2018 - 14:05


#27 Użytkownik jest dostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5350
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 03 Styczeń 2019 - 11:40

Projekt pierwszego TOPu zakończony.

Kolejno na zdjęciach:

Zamówione przez mnie filtry z allegro:

Dodaj obrazek

Śrubki M3 z podkładkami od BIT TECH

Dodaj obrazek

Tymczasowe wentylatory Sigma Pro. Miałem je w domu... nad nowymi muszę się zastanowić... zresztą to nie jest moja docelowa obudowa.

Dodaj obrazek

No i efekt końcowy po zmontowaniu:

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Jeśli mam być szczery jestem względnie zadowolony. Może podkładki mógłbym poprawić. Obecnie jest to ściśnięte 5 podkładek pod M3. Może na drukarce 3D udałoby się wykonać to co bym chciał.

Co teraz?

Potestuję na mojej głównej obudowie ten top. Zobaczę jak się mają temperatury, czy wszystko działa. Ewentualnie zamówię inną plexę z wyciętymi otworami jak będzie trzeba. I w takim stanie ten top trochę u mnie posiedzi i będę mógł wysłać mój obecny do modyfikacji. Co mam zamiar zrobić? Wyciąć otwór 120 mm na 240 mm i wmontować w niego plexi dymioną z plastrami miodu. Będzie to wymagało dodatkowej konstrukcji, żeby się wszystko trzymało, ale mam nadzieje, że wyjdzie fajnie.

Rozpocząłem także dłubanie w podłodze. Wysłałem ją razem z mobotray i tylem do modyfikacji u iksmodiwa. Teraz zastanawiam się co zrobić. Mogę próbować montować tam wentylator 120 mm, albo zrobić ładny cover z plexi z filtrami. Zobaczymy :E

#28 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7825
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 03 Styczeń 2019 - 11:53

Wygląda spoko :). Ile jest przerwy między akrylem na topie, a wentylatorami?

#29 Użytkownik jest dostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5350
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 03 Styczeń 2019 - 11:55

Zobacz postzawisztheblack, o 03 Styczeń 2019 - 11:53, napisał(a):

Wygląda spoko :). Ile jest przerwy między akrylem na topie, a wentylatorami?

5 podkładek po 0,6 mm. Czyli 3 mm wychodzą.

#30 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7825
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 03 Styczeń 2019 - 12:09

Zobacz postSzambo, o 03 Styczeń 2019 - 11:55, napisał(a):

5 podkładek po 0,6 mm. Czyli 3 mm wychodzą.


Bardzo, bardzo mało. Przy takiej szparze te wentylatory są tam tylko dla ozdoby, bo będą się strasznie dławić. Sytuacji nie poprawia filtr powietrza, który jeszcze bardziej ubija przepływ. Minimum przerwy to 2cm jeśli to ma działać. Jak ma wyglądać, to mogą być 3mm :P.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 03 Styczeń 2019 - 12:10


#31 Użytkownik jest dostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5350
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 03 Styczeń 2019 - 12:15

Zobacz postzawisztheblack, o 03 Styczeń 2019 - 12:09, napisał(a):

Bardzo, bardzo mało. Przy takiej szparze te wentylatory są tam tylko dla ozdoby, bo będą się strasznie dławić. Sytuacji nie poprawia filtr powietrza, który jeszcze bardziej ubija przepływ. Minimum przerwy to 2cm jeśli to ma działać. Jak ma wyglądać, to mogą być 3mm :P.

Dlatego podejrzewam, że jednak będę musiał zamówić kawałek plexy z otworami wentylacyjnymi.

Te zamówione przeze mnie filtry nie robią dobrego wrażenia. Prawdopodobnie w drugim topie w ogóle z nich zrezygnuje. Chyba, że znajdę jakieś sensowne.

#32 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7825
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 03 Styczeń 2019 - 12:20

Jeśli top będzie na wyciąg, to nie ma sensu go filtrować. Jeśli będzie tak jak teraz, czyli na nawiew, to można się nad tym zastanowić, chociaż osobiście nie znoszę filtrów, bo są z nimi tylko same problemy. Wolę raz w tygodniu przedmuchać kompa sprężonym powietrzem i po sprawie.

Jeśli to ma działać, to koniecznie potrzebujesz plexę z otworami, lub zwiększyć dystans pomiędzy wentylatorami, a obecną pleksą.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 03 Styczeń 2019 - 12:20


#33 Użytkownik jest dostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5350
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 03 Styczeń 2019 - 13:10

Zamówię nową plexe. Ciągle uczę się jak zrobić projekt, ale może już wkrótce.

Tutaj wstawiam jak wygląda PODŁOGA

Przed:

Dodaj obrazek

Po:

Dodaj obrazek

Rozmiar jest tak dostosowany, że mogę włożyć w otwór wentylator 120 mm... gdybym miał urojenia i koniecznie chciał go tam umieścić. (Gladius z 4 wentylatorami... ;) )
Ostatecznie jednak zdecyduje się na ładny czarny akryl z wyciętymi hexami.
Po prostu strasznie mnie denerwowały te otwory z gumkami. SSD tam nie montuje.

Ten post był edytowany przez Szambo dnia: 03 Styczeń 2019 - 13:11


#34 Użytkownik jest dostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5350
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 06 Styczeń 2019 - 20:01

Piwo dla tych co przewidywali, że będzie dramat z temperaturami. Filtry też są dramatyczne.

Temperatury GPU:
Pełna konstrukcja bez filtrów (bo wcześniejsze testy dowiodły, że są kiepskie) - 82 stopnie
Sam top z wycięciami i do tego filtry - 77 stopnie
Sam top z wycięciami bez filtrów - 74 stopnie
Top z dokręconymi wentylatorami na dość wysokich obrotach - 63 stopnie


Plexa musi mieć otwory wentylacyjne. Nie ma innej rady. I w ogóle te wentylatory mieszczą się na styk. Troche to komplikuje moje plany co do drugiego topu.

Ten post był edytowany przez Szambo dnia: 06 Styczeń 2019 - 20:01


#35 Użytkownik jest dostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5350
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 17 Styczeń 2019 - 09:11

Dostałem top z plastrem miodu i kiepsko to się prezentuje.

Macie jakieś pomysły jakie otwory można w takiej dymionej plexi zrobić, żeby stylistycznie pasowało do Q50?

#36 Użytkownik jest niedostępny   Prorokk 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 526
  • Dołączył: Pn, 02 Gru 13

Napisany 17 Styczeń 2019 - 12:44

wrzuć fotkę z nowym topem

#37 Użytkownik jest dostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5350
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 17 Styczeń 2019 - 13:21

Postaram się wieczorem zrobić fotkę.

Ale raczej kiepsko wyszło i dodatkowo mi się Eloop jeden wykrzaczył chyba.

Zdecydowanie podoba mi się niepocięty kawałek plexi. Myślałem nawet nad jakimś systemem odbojników, żebym mógł na dotyk podnosić ten kawałek kiedy gram np. Ale nie zmieszcze tego, nie ma szans. Najkrótsze odbojniki mają 5 cm. Musiałbym to jakoś w środku budy zmieścić. Nie da rady. To są takie same systemy, które są stosowane przy szafkach bez rączek. Otwieranymi na dotyk. Bolec się po naciśnieciu wysuwa na jakąś długość.

Ostatecznie jak nic nie wymyśle to postaram się tak zamontować plexe, że będzie ją można łatwo zdjąć i tyle.

#38 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4187
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 17 Styczeń 2019 - 16:53

zrób otwór na palec :E

#39 Użytkownik jest dostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5350
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 17 Styczeń 2019 - 19:33

Zobacz posthuudy, o 17 Styczeń 2019 - 16:53, napisał(a):

zrób otwór na palec :E

Też mnie denerwuje takie rozwiązanie, ale niczego innego nie wymyśle chyba.

Dodaj obrazek

#40 Użytkownik jest niedostępny   Prorokk 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 526
  • Dołączył: Pn, 02 Gru 13

Napisany 17 Styczeń 2019 - 20:06

masz rację hexy nie pasują zupełnie
na szybko zrobione,

Spoiler

i nie instaluj śrub, cover zrób na magnesy są na alledro dostępne mocne magnesy w mini rozmiarze
dodaj dystans między topem obudowy a coverem i w/na dystansie zainstaluj magnes

Ten post był edytowany przez Prorokk dnia: 17 Styczeń 2019 - 20:27


  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych