Skocz do zawartości
Arczi21

Ścinki w grach(stuttering)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mój problem ciągnie się juz dość sporo czasu.Wkońcu mam czas aby coś z tym zrobic. Polega on na dziwynych przycięciach w grach oraz doczytywanie się tekstur.

Przykłady:

Assasin Creed Origins:Gdy gra chodzi powyżej 60 fps wszystko jest ok,a gdy spadnie ponizej obraz przy 45fps podczas ruszania myszką szarpie i wygląda gorzej niz 30fps.Zmiana ustawień grafiki w grze nic nie wnosi(nawet nie zmienia fps)

The Evil Within 2-Ten sam problem co wyżej+ doczytujące się tekstury typu:krzaki,trawa.

Rise of the Tomb Raider- doczytujące sie tekstury.

Counter Strike Global Ofensive:Podczas rozgrywki co jakiś czas następuje mikro ścinka gdy coś nagle zadzieje się w trakcie gry.Dziwna zmiana płynności gry gdy fps spadnie do 80(srednio 150 fps w grze)

Euro Truck Simulator 2-mikro scinki co jakiś czas oraz doczytywanie sie tekstur.

W każdej grze którą zainstaluje jest jakiś problem,nawet w Amnesii fps gdy spadnie ponizje 60 obraz dziwnie muli.

Problem wystąpił dość dawno bo na początku 2018 roku i moje przypuszczenia mogą wskazywać,że wszystko zaczeło się od aktualizacji(tej po problemach z procesorami Intela)

Instalowałem gry na dysk ssd,przywracałem ustawienia fabryczne ale nic to nie zmieniło.Ustawiałem free sync jak i bez.

Sprzęt jest jeszcze na gwarancji więc prosze o pomoc w ustaleniu z jakim podzespołem jest coś nie tak.

 

 

 

 

EDYCJA 06.12.2018

Chciałbym odświeżyć temat.Zauważyłem dziwną zależność,że pierwszym uruchomieniu gry działa bardzo dobrze,a gdy uruchomie drugi raz wszystko się pierdzieli.

Zainstalowałem dzis Battlefielda 1,uruchomiłem i włączam kampanie na ultra stałe 60fps wszystko git.Włączyłem ponownie wieczorem i lagi pojawiają się już w menu,odpalam kampanie a tam masakra,podczas obracanie myszką obraz rozmazuje się i pojawiają się lagi.Z rana wszystko było spoko,a teraz gra jest nie grywalna ...Podobnie było z grą Nazi Zombie Army,śmigało bardzo dobrze z pozniej pojawilo sie doczytywanie tekstur.

 

 

 

 

Specyfikacja:

Płyta główna MSI B150M PRO-VDH, B150, DDR4, SATA3, USB 3.1, mATX (B150M PRO-VDH)

Procesor Intel Core i5-7500, 3.4GHz, 6MB, BOX (BX80677I57500)

Karta graficzna MSI Radeon RX 480 GAMING X 8GB GDDR5 (256 Bit) 2xHDMI, 2xDP, DVI, BOX

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5\'\', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)

Pamięć Kingston HyperX FURY 8GB (2x4GB) DDR4 2133MHz CL14 (HX421C14FBK2/8)

Obudowa SilentiumPC Aquarius X70W (SPC141)

Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 (SPC130)

Dysk SSD ADATA SU800 128GB SATA3 (ASU800SS-128GT-C)

Zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W 80Plus (VL1-500)

Edytowane przez Arczi21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Robert84MK

1. Jaki system Windows 7 ? Windows 10 1803 ? Windows 10 1809 ? jeśli któryś z nich to pobierz InSpectre i wyłącz łaty Spectre i Meltdown.

 

2. Jak wygląda u ciebie Latency ? odpal na 15 minut Latench Moon i sprawdź czy paski są na zielono, najlepiej pokaż screenshot.

 

3. Drivery masz najnowsze ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Jaki system Windows 7 ? Windows 10 1803 ? Windows 10 1809 ? jeśli któryś z nich to pobierz InSpectre i wyłącz łaty Spectre i Meltdown.

 

2. Jak wygląda u ciebie Latency ? odpal na 15 minut Latench Moon i sprawdź czy paski są na zielono, najlepiej pokaż screenshot.

 

3. Drivery masz najnowsze ?

 

1.Posiadam Windows 10.Wyłączenie tych łatek nic nie zmieniło.

2.Podaje ss

3.najnowsze sterownki do karty .

post-575193-15422922372168_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Robert84MK

1.Posiadam Windows 10.Wyłączenie tych łatek nic nie zmieniło.

2.Podaje ss

3.najnowsze sterownki do karty .

post-575193-15422922372168_thumb.png

 

I masz winowajce tzn. skoki do 2100us a powinno być max 100us

Edytowane przez Robert84MK

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawy program.

Diagnoza wskazuje hipotetycznie na throttling CPU i problemy z ustawieniami oszczędzania energii.

Możesz jeszcze odpalić OCCT, Linpack i/lub Power Supply i wrzucić screeny.

Zobaczymy cze temperatury nie są za wysokie, czy nie zrzuca taktów itd.

Tymczasem zobacz czy ustawienie w Panelu Sterowania i Opcjach zasilania najwyższa wydajność, coś da.

Ew. wejdź do setupu i poszukaj do wyłączenia ustawień związanych z oszczędzaniem energii. Spójrz do instrukcji płyty (kiedyś to było C1E, EIST, Speedstep itp.). Potem zmierz jeszcze raz LatencyMonem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawy program.

Diagnoza wskazuje hipotetycznie na throttling CPU i problemy z ustawieniami oszczędzania energii.

Możesz jeszcze odpalić OCCT, Linpack i/lub Power Supply i wrzucić screeny.

Zobaczymy cze temperatury nie są za wysokie, czy nie zrzuca taktów itd.

Tymczasem zobacz czy ustawienie w Panelu Sterowania i Opcjach zasilania najwyższa wydajność, coś da.

Ew. wejdź do setupu i poszukaj do wyłączenia ustawień związanych z oszczędzaniem energii. Spójrz do instrukcji płyty (kiedyś to było C1E, EIST, Speedstep itp.). Potem zmierz jeszcze raz LatencyMonem.

 

Oto wykresy z OCCT: Zastanawiam się dlaczego są tylko 3 wykresy.Kiedyś jak uzywałem tego programu było więcej opcji typu temperatura a teraz nie pojawia sie ona w monitorowanych,nie wiem dlaczego tak jest.Narazie podsyłam tylko to.

Dodaje film z gry Nazi Zombie Army gdzie po przycelowaniu lunety widac dziwne zachowanie sie tekstur,problem pojawił sie tak nagle,bo jak zaczynałem gre wszystko było dobrze.

post-575193-15423345840793_thumb.png

post-575193-15423345935466_thumb.png

post-575193-15423346003913_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uruchom cmd jako admin:

 

bcdedit /deletevalue useplatformclock

 

bcdedit /set tscsyncpolicy Enhanced

 

bcdedit /deletevalue disabledynamictick

 

 

oraz dodaj tą usługę:

 

https://megawrzuta.pl/download/57db0ff799ad8d9257fc300d4f8a70c6.html

 

Oczywiście ustaw plan zasilania na maxymalną wydajność pod Windows i dla karty graficznej.

 

bcdedit /deletevalue useplatformclock - nie można odnaleźć elementu

bcdedit /set tscsyncpolicy Enhanced- tylko to działa ale nic nie zmieniło więc wyłączyłem.

bcdedit /deletevalue disabledynamictick-nie mozna odnaleźć elementu

Odczułem minimalne wrażenie że po daniu na opcji zasilania na najwyższe troche się poprawiło,ale nadal czuć że coś jest nie tak podczas ruchów myszką.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Robert84MK

bcdedit /deletevalue useplatformclock - nie można odnaleźć elementu

bcdedit /set tscsyncpolicy Enhanced- tylko to działa ale nic nie zmieniło więc wyłączyłem.

bcdedit /deletevalue disabledynamictick-nie mozna odnaleźć elementu

Odczułem minimalne wrażenie że po daniu na opcji zasilania na najwyższe troche się poprawiło,ale nadal czuć że coś jest nie tak podczas ruchów myszką.

 

A zainstalowałeś usługę którą ci podałem bo robi dokładnie to samo co apka TimerResolution.

 

Pierwsza i trzecia komenda powinna być "że nie można odnaleźć elementu" to oznacza tylko tyle że jest tak jak powinno być czyli domyślnie ustawienie systemu.

Edytowane przez Robert84MK

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A zainstalowałeś usługę którą ci podałem bo robi dokładnie to samo co apka TimerResolution.

 

Pierwsza i trzecia komenda powinna być "że nie można odnaleźć elementu" to oznacza tylko tyle że jest tak jak powinno być czyli domyślnie ustawienie systemu.

Niestety nic to nie pomogło,używałem nawet programu TimerResolution i nic ;/

Dodaje film jak to wygląda w AC Origins.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja chyba niewidomy jestem ale żadnych przycięć nie widzę.

Doczytywanie się tekstur to raczej wina dysku.

 

Co do stutteringu - wróć do programu LatencyMon, uruchom monitoring, zakładka Drivers i kliknij kolumnę Highest execution tak by na górze wyswietlały się najwyższe wartości. Pograj z 5-10min w grę, w której widzisz największe przycięcia i zobacz jaki sterownik lub sterowniki raportują najwyższa wartość.

Edytowane przez freq86

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym odświeżyć temat.Zauważyłem dziwną zależność,że pierwszym uruchomieniu gry działa bardzo dobrze,a gdy uruchomie drugi raz wszystko się pierdzieli.

Zainstalowałem dzis Battlefielda 1,uruchomiłem i włączam kampanie na ultra stałe 60fps wszystko git.Włączyłem ponownie wieczorem i lagi pojawiają się już w menu,odpalam kampanie a tam masakra,podczas obracanie myszką obraz rozmazuje się i pojawiają się lagi.Z rana wszystko było spoko,a teraz gra jest nie grywalna ...Podobnie było z grą Nazi Zombie Army,śmigało bardzo dobrze z pozniej pojawilo sie doczytywanie tekstur.

Edytowane przez Arczi21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może spróbuj tego:

 

https://www.wagnardsoft.com/ISLC/ISLC%20v1.0.1.0.exe

 

;)

 

Przed wejściem do gry pozamykaj wszystkie okna przeglądarki itd, odpal ten programik i kliknij Purge Standby List

Nic to nie dało...

 

Pewień użytkownik napisał mi kiedyś,że miał ten sam problem i okazało się,że to wina zasilacza.A posiadał ten sam zasilacz co ja.Jak myslicie czy moze to być główna przyczyna?

Edytowane przez Arczi21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chcesz pokazać przycinki to zainstaluj MSI:AF razem z RTSS. Zwiększ okres odświeżania z domyślnych 1000ms na chociażby 500ms oraz poustawiaj tak aby było widać najważniejsze rzeczy takie jak: frametime, użycie RAM, GPU, Wątków CPU (FT najlepiej aby pokazywany był na wykresie reszta nie musi). Tym sposobem wszytko pięknie będzie widać... Tutaj masz jakiś tut do nowej wersji Afterburnera

Edytowane przez Thazalir

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chcesz pokazać przycinki to zainstaluj MSI:AF razem z RTSS. Zwiększ okres odświeżania z domyślnych 1000ms na chociażby 500ms oraz poustawiaj tak aby było widać najważniejsze rzeczy takie jak: frametime, użycie RAM, GPU, Wątków CPU (FT najlepiej aby pokazywany był na wykresie reszta nie musi). Tym sposobem wszytko pięknie będzie widać... Tutaj masz jakiś tut do nowej wersji Afterburnera

 

Nagrałem film z bfa jak to wyglada z tym uzyciem tego programu.Moze z tego da rade cos wykminić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z ciekawości wyłączyłem w biosie HT na próbę i wtedy mam tak samo jak na tym filmie. W BF1 moim zdaniem na 99% CPU nie wyrabia... (4 gołe rdzenie to za mało) Dziwne, że masz problem np. z takim ETS2 bo u mnie mimo wyłączenia HT tak samo działa, czyli spadki frametime tylko co jakiś czas przez autosave (pewnie przez to że gra na HDD)

Edytowane przez Thazalir

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakieś rozwiązania? Mam prawie identyczny problem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przypilnować by gra i system/pagefile było na SSD.

Upewnić się że folder gry nie ma atrybutu kompresowane.

Eksperymentalnie można wyłączyć kompresję RAM w powershell i wstępne wczytywanie do pamięci w usługach.

 

Więcej do poczytania:

http://forum.pclab.pl/topic/1238973-Dlaczego-gry-mogą-się-komuś-zacinać-%7C-Jak-ustawiać-plik-wymiany-ReadyBoost-tryb-gry-kompresja-pamięci-testy/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...