Forum PCLab.pl: SilenceMods - TT View 71 TG - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

SilenceMods - TT View 71 TG x299 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 254
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 30 Listopad 2018 - 14:12

Witam po małej przerwie. ;)

Projekt SR-2 w TT WP100 uważam za zamknięty więc idziemy dalej. Niech się dzieje.

Zanim skończyłem ostatni projekt kupiłem bench'a od Phobya - używkę za śmieszną kasę, stalowa.
Zawsze chciałem pomordować się z takim wynalazkiem i chyba się uda. (to się okaże :E)
Już dawno zainspirował mnie Skeeper swoim projektem co mnie tylko utwierdziło w tej "obudowie".

No to może konkrety.

Buda: już wiecie

Płyta: Asus Prime Deluxe X299 + monoblok EK,
CPU: ginger buddy ;),
GPU: 2x EVGA 1080 z poprzedniego projektu, obecnie GTX980 od GB.
RAM: 2x 8GB G.Skill TridentZ RGB (kolejna para niedługo)
PSU: ?? 750w G2 może być mało...
SSD: NVME Samsung 250GB 960 EVO

Gratów LC nie ma co pisać bo sam jeszcze nie wiem. Pewnie akryl lub coś jeszcze twardszego.

Skoro wstęp za nami zróbmy coś z monoblokiem. ;)

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Co dalej? Sam nie wiem. Mam kilka pomysłów ale szalonych i bardzo ciężko będzie je zrealizować.
Projekt Skeeper'a przyćmił wszystkie inne w tej a raczej na tej budzie więc tym bardziej będzie się co pocić.

Bloki "tylko" mono na mb i dwa z GPU więc mam nadzieję, że 2x 360'tki wystarczą.

Chciałbym podziękować Patrykowi (wiadomo któremu) za delid i rudą czapkę. :thumbup:

Ten post był edytowany przez High dnia: 15 Kwiecień 2019 - 11:06


#2 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7756
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 30 Listopad 2018 - 14:16

Monoblok wygląda zacnie, powodzenia z projektem :). 2x360mm pod taki set to moim zdaniem nie za wiele. Przydałoby się 2x480mm :P.

#3 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 254
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 13 Marzec 2019 - 21:06

Minęło trochę czasu i życie zweryfikowało plany z projektem. :/

Musiałem zrezygnowałem z bencha na korzyść kolejnej TT i tym razem View71 TG. Kolosów mam jak na razie dość.

Przemyślałem też kwestię SLI i... jedną kartę już sprzedałem a jak druga się nie sprzeda to zostanę przy jednej 1080.

W tak zwanym między czasie kupiłem (trochę na yolo) zasilacz z myślą o czymś mocniejszym niż 750w i wpadł Chieftec 1250w (gdy SLI było jeszcze aktualne). Problem jest taki, że przy tym zasilaczu (lub moja sztuka ma problem?) cewki marsza graja nawet w spoczynku a takie coś doprowadza mnie do szewskiej pasji. :mad2:

Doszły też kolejne 2 kostki ram do 32gb i na tej ilości zapewne się zatrzymam.

Co w planie? Karta pionowo, tacka na biało (proszek), rurki (ale jakie to nie powiem jeszcze ;)) rez... tu są dwie możliwości. Combo lub distro plate (dzięki Patryk). Nie wiem też jak tam zmieszczę dwie chłodnice 420 na 45mm... może być ciasno na suficie.

Chyba tyle na ta chwile. Czasu mam jak kot napłakał więc kiedy ruszę z większym zapałem nie wiem niestety.

Kilka zdjęć jak to zaczyna "wyglądać" wraz z moim pomocnikiem. ;)

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6128
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 14 Marzec 2019 - 12:09

Czekalem az ktos zrobi proijekt na tej plycie-bo plyta od poczatku bardzo mi sie podobala.
Z blokiem wyglada naprawde fajnie.

Szkoda ze zdecydowales sie na pamieci g-skilla...ktore sa ladne,ale tez szalenie popularne ,chyba w co drugim projekcie je wiedze.
Na tej plycie mysle ze duzo fajniej by wygladaly te pamieci

https://www.overcloc...-my-0a0-tg.html

Ale to tylko moja ocena. ;)

Zasilacz ogromny,do tego czerwone wtyczki,przeswitujace oploty-nie podoba mi sie.

#5 Użytkownik jest niedostępny   ELDER 

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5403
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 14 Marzec 2019 - 13:41

Cewki w PSU nie do ogarnięcia więc pozbądź się tego PSU na rzecz np SS PRIME...i tak SLI nie robisz,
sam z SLI zrezygnowałem bo kiszka w sterach i tylko problemy.
GSkill TZ bdb się dogadują z mobo Asua i jest ich ogromny wybór więc nie dziwne że tak wiele osób je stosuje.

Jestem za distro plate z pompą zintegrowaną na dole distro :thumbup:

#6 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 254
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 10 Kwiecień 2019 - 09:52

oizo76, ELDER

Sorry za tak późną odpowiedź ale z czasem dramat. Teraz podobno "ma być" z nim lepiej. ;)

Ram.
Tak, wiem że oklepany ale ciężko teraz będzie go zmienić a bardziej szkoda bo ponad 7stów za komplet płaciłem. :/ A obecnie ram tanieje.

Zasilacz.
Już wyleciał.
Muszę go oddać na RMA bo to co się wydobywa z kompa po jego podłączeniu to jest nieporozumienie. Orkiestra!

Zostanę przy Evga 750W z poprzedniego projektu. Spokojnie wystarczy z pojedynczą 1080. Przy nim jest absolutna cisza.

@ELDER
Chyba rozczytałeś moje myśli. Poważnie. :E
I muszę dodać, że Patryk także mnie na distro namówił.

Także, uprzedzając fakty - distro i pompa lecą już do mnie. ;)

Ten post był edytowany przez High dnia: 10 Kwiecień 2019 - 09:55


#7 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 254
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 13:59

Biję się z zakupem risera. Znam opinię o TT, LL najlepsze i najdroższe.
Znalazłem teraz riser od Phanteks'a. Miał ktoś z Was z nim do czynienia ?

P.s.
Pompa do distro dotarła.
Dodaj obrazek

#8 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10069
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 16 Kwiecień 2019 - 17:07

kup z ebaya na taśmach FPC za 18-19$ (w dodatku mozna kupic z tasiemkami 10/30 lub 20/30cm)- ja u siebie nie zauwazylem spadkow wydajnosci - do tego ma osobne zasilanie (co np wg mnie jest plusem)

#9 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 254
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 15 Maj 2019 - 09:05

Zabawki dotarły w końcu.
Distro... nie sądziłem, że będzie aż tak ładne i dobrze wykonane. :thumbup:

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Od razu wpakowałem do budy i...

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Kolejno kupiłem riser TT 200mm. Czy zostanę przy tym ułożeniu karty? Nie wiem, zobaczymy.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#10 Użytkownik jest niedostępny   ELDER 

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5403
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 15 Maj 2019 - 17:33

Jak DDC+distro wypada z kulturą pracy vs D5 combo res/pompa w Twojej ocenie?

#11 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 254
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 16 Maj 2019 - 10:14

Na minimum około 1850 rpm (mniej nie pozwala PWM) jest nad podziw znośnie. Znośnie... mam źle w głowie na punkcie hałasów z kompa i z odległości około 50cm od pompy przy całkowicie rozebranej obudowie "coś tam" ją słyszę co jest dla mnie całkowicie do zaakceptowania.
Obawiałem się, że będzie wpadała razem z distro w rezonans z budą ale nie. Distro jest skręcona 6 śrubkami z buda.
Myślę jeszcze nad kupieniem innej obudowy do pompy co może poprawi jej kulturę pracy.

Do D5 raczej nie ma co porównywać. D5 też słychać powyżej 2giego biegu (przynajmniej ja słyszę) ale jest to wg mnie zupełnie inny hałas. DDC nawet na min dobrze mieli płynem więc jeśli wystartuje przykładowo na 1600rpm to będzie bajka.
Po zamontowaniu wszystkich wentylatorów i złożeniu budy sprawa może wyglądać zgoła inaczej.

#12 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 254
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 03 Czerwiec 2019 - 18:24

Chwilę mnie nie było ale nie spocząłem na laurach. ;)

Ciągle kompletuje zabawki (brakuje mi najbardziej chłodnicy 420 :() i próbuje wymyślić układ.

Może do rzeczy. Rurki miedziane. Trochę poleciałem na głęboka wodę ale... Rurki 16mm, kolanka miedziane. Całość lutowana.
Palnik, pasta, spoiwo i pierwsze poparzenie za mną.

A wychodzi jak poniżej.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Instalacja takiego odcinka w złączki to jest... ryzyk-fizyk. Trzeba użyć bardzo dużo siły i modlić się żeby coś nagle nie strzeliło. Tutaj pomogłem sobie odkręcając chłodnicę na topie...

Jest to moje pierwsze lutowanie więc wybaczcie estetykę lutowania. Jeśli o estetyce mowa to bardzo ciężko (lub jeszcze nie wiem jak) ją zachować. Przy 300 stopniach jest bardzo ciężko zaglądnąć wszędzie czy spoiwo weszło idealnie wszędzie.

Na przed ostatnim zdjęciu zaginęła szczotka to matowienia wewnętrznej części kolanek. Taki wycior. ;)

Czyszczę całość tym czyścikiem czerwonym. Idzie szybko i sprawnie a i mat nie wygląda źle.

#13 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6128
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 06 Czerwiec 2019 - 12:33

Tak jak napisales,poleciales na gleboka wode z tymi rurkami-zdjae sobie sprawe ze jest ciezko...ale bez cukrowania-niestety,efekt nie powala.
No i sama kolorystyka-nikiel,szczotkowane alu na plycie,ogolnie srebrzyscie...i na tle tego miedz...to zamioerzony efekt?Kurde,poki co nie czuje tu chemii :hmm:

#14 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7756
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 07 Czerwiec 2019 - 10:22

Doceniam wkład pracy, ale powiem szczerze, że również nie podoba mi się efekt tego składania i lutowania. Wygląda to jak rurki przy grzejniku. Nie moja estetyka, ale jak Tobie się podoba to spoko.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 07 Czerwiec 2019 - 10:34


#15 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 254
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 07 Czerwiec 2019 - 13:28

oizo76
Właśnie jakiegoś koloru mi brakowało a na rurki CU już dawno miałem ochotę. Tylko nie gięte.
Kto nie spróbował lutowania takich rurek to nie wie ile jest z tym zabawy. I nie mówię o samym lutowaniu a o estetyce. :kwasny:
Tak jak piszesz, czarny-biały-srebro no i ... obryte kolory a miedź robi kolor dla mnie.
Kolejno wszędzie czytam że PETG są "aaaa'fee/paaassee" także tym bardziej. Z plexi już się dość narobiłem i chcę czegoś innego.

zawisz
A jak ma wyglądać ? ;) Przecież to są takie same komponenty jak do CO w domu tylko teraz nikt nie robi na CU bo drogie tylko na pex'ie.
Jak już pisałem. Lutowanie na ideał jest ekstremalnie ciężkie przy tych temperaturach. Poprawki - niemal niemożliwe. Wychodzi po nich jeszcze gorzej.

Sam nie jestem z tego zadowolony bo lubię jak jest idealnie i tego samego od siebie wymagam a tu może okazać się to nie możliwe. :thumbdown:

Mam plan awaryjny żeby bardziej wpadało w główną kolorystykę tylko ... to już było.

Rurki CU można jeszcze inaczej łączyć niż lutować co znacznie poprawi estetykę.

Ciężko jest, nie powiem.

#16 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 254
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 10:57

No i wbiliście mi klina.

Już patrzeć na tą miedź nie mogę. :E Obrzydziliście mi i tyle. Kurde szkoda bo kilka stów poszło zabawki pod to jak i same rurki.

Zrobię odcinek jakiś z PETG i może magia wróci.

P.s.
oizo76
Chyba jedynie z tym by się kleiło. ;)
Spoiler



A teraz z innej beczki. Zobaczcie co się podziało z plastikiem nad finami i jetplate. :hmm:
Wysłałem już zdjęcie do EK - czekam na odpowiedź.

Dodaj obrazek

#17 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7756
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 12:00

Zawsze możesz użyć rurek z włókna węglowego czy gotowych, pogiętych z miedzi i poniklowanych. Ewentualnie ogarnąć giętarkę, pogiąć miedź i dać do niklowania tak jak robił to Niklot :). Efekt jest bardzo fajny, a przynajmniej mi się podoba. Ta miedź w wydaniu CO do mnie nie przemawia, komp powinien wyglądać jak komp, a nie jak kaloryfer :P.

Plastik we wkładce ładnie zmętniał. Ciekawe co Ci EK odpisze.

#18 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6128
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 10:22

Lac zenia ktore robiles,w moim odczuciu by pasowaly do jakiegos frostpunkowego klimatu,cos w klimatach metro lub fallouta...

Ten plastik wyglada okropnie.

#19 Użytkownik jest niedostępny   blabla123 

  • Classified
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5517
  • Dołączył: Wt, 07 Lip 09

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 11:34

Ale same miedziane rurki są spoko o ile nie chcesz tego łączyć palnikiem :E
Mi osobiście podobają się takie projekty ale to musi mieć ręce i nogi.

Dodaj obrazek

#20 Użytkownik jest niedostępny   High 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 254
  • Dołączył: Cz, 13 Kwi 17

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 13:20

Zobacz postzawisztheblack, o 11 Czerwiec 2019 - 12:00, napisał(a):


Plastik we wkładce ładnie zmętniał. Ciekawe co Ci EK odpisze.


No i EK odpisało.

Twierdzą, że ciecz miała ponad 70 stopni i dlatego ten plastik zmętniał. :o
Chyba ktoś równo u nich upadł na głowę pisząc takie rzeczy.

blabla123
Kurde też mnie korci spróbować z giętymi. :/ Trochę jestem w kropce.

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych