Forum PCLab.pl: Problemy z Gigabyte B450 aorus elite - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problemy z Gigabyte B450 aorus elite

#1 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1721
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 08 Grudzień 2018 - 09:31

Mam tą płytę od kilku dni nawet na forum ją chwaliłem ale po głębszych testach zastanawiam się żeby ja oddać.

1 po o/c w biosie nie zbija zegarów w idle i o zgrozo nie da się zmienić napięcia w offset czy daje wartość na + czy - zawsze napięcie idzie w górę !!! Płyta sama zmienia napięcie po o/c i tego człowieku się trzymaj !! (chore)
2 Wpadłem na pomysł podkręcę w Ryzen master i super napięcie można dowolnie zmienić i działa procesor podkręciłem i zbija zegary w idle normalnie super. Ale co jest coś mi piszczy w uszach czy co, okazje się że płyta w niskich stanach piszczy jak głupia!!. Po googlowania wyłaczyłem stany C szok płyta przestała piszczeć takty dalej zbija jestem cały happy :)
3 Ale co odkryłem Ryzen master nie włącza się razem z Windowsem przewertowałem www i nie da się tego ustawić trzeba za każdym razem włączać program i podkręcać przecież to jest chore !!

Jak rozwiążecie jakoś ten problem to płyta zostaje jak nie to ją oddaje. Jestem w szoku jest to najdroższa płyta jaką miałem w życiu :lol2: i nigdy nie miałem z płytą takich cyrków !!

I jak coś na jaką płytę zmienić maks 500zł

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 08 Grudzień 2018 - 09:43


#2 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12269
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 08 Grudzień 2018 - 21:50

P state w biosie i offset napiecie

Po problemie,troche zabawy


Ustawienia wstaw z biosu jakie masz,co do p state

zmieniony tylko P0
Dodaj obrazek
reszta automat,napiecia nie ruszasz w offset jak bawisz sie P state,w sieci masz rozpiske co i jak znajdziesz

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 09 Grudzień 2018 - 04:46


#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 09 Grudzień 2018 - 10:54

Ryzen Master jest tylko do wstępnego testowania OC :exclam: , aby trwale zapisać ustawienia musisz je wklepać w BIOS, + jego bym się trzymał bo masz tam więcej ważnych opcji, takich jak np. LLC, czy właśnie sterowanie CPU featrues, czy C states, Cool&Quiet.
Odnośnie zbijania zegarów po OC, masz właczone C states P0, Cool&Quiet. i tryb zasilania zrównoważony w Winodws?

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 09 Grudzień 2018 - 10:56


#4 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1721
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 09 Grudzień 2018 - 12:48

Zobacz postQwertypp10, o 09 Grudzień 2018 - 10:54, napisał(a):

Ryzen Master jest tylko do wstępnego testowania OC :exclam: , aby trwale zapisać ustawienia musisz je wklepać w BIOS, + jego bym się trzymał bo masz tam więcej ważnych opcji, takich jak np. LLC, czy właśnie sterowanie CPU featrues, czy C states, Cool&Quiet.
Odnośnie zbijania zegarów po OC, masz właczone C states P0, Cool&Quiet. i tryb zasilania zrównoważony w Winodws?


wszystko mam włączone zegarów po o/c w biosie nie zbija. w ryzen master zbija zegary.
Problem taki że bios tej płyty nie ma zmiany napięcia tylko offset który nie działa :lol2: ( nie można wpisać napięcia z ręki - teraz z yt się tego dowiedziałem ) :lol2:

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 09 Grudzień 2018 - 12:55

Zobacz postzlotnik, o 09 Grudzień 2018 - 12:48, napisał(a):

wszystko mam włączone zegarów po o/c w biosie nie zbija. w ryzen master zbija zegary.
Problem taki że bios tej płyty nie ma zmiany napięcia tylko offset który nie działa :lol2: ( nie można wpisać napięcia z ręki - teraz z yt się tego dowiedziałem ) :lol2:

W sensie, że nie działa zmiana napięcia wcale? Czy, że dawałeś zbyt małe wartości/skok np. -50mV i wraca do zera, bo minimalny skok wynosi np. -125v, jeśli tak to zmieniaj napięcie strzałkami lub +-

#6 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1721
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 09 Grudzień 2018 - 13:10

nie można wpisać napięcia z ręki nie ma takiej opcji !! tylko offset gdzie +0.02 czy -0.02 nic nie zmienia albo napięcie delikatnie idzie w górę a jak dam - albo + 0.04 to jest zwiecha i wraca do ustawień początkowych. W ryzen master napięcie można się bawić do woli wszystko działa

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 09 Grudzień 2018 - 13:10


#7 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12269
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 09 Grudzień 2018 - 13:38

Krec przez p state bo ci na idle zalezy,offset wtedy nie ruszasz
https://hardforum.co...ulator.1928648/
https://imgur.com/oTDnK9R
https://imgur.com/UkkjoBv
https://imgur.com/OJeKQCf

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 09 Grudzień 2018 - 14:02


#8 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1721
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 09 Grudzień 2018 - 14:25

Nie wiedziałem o takiej opcji ale taktowanie i napięcie mam ciemne tak jak u Ciebie nieda się tam zmienić nawet jak procesor odtaktuje dam auto i tak w tej opcji Zen jest ciemne

teraz czytam jak dobrze rozumiem przez zmianę pozostały parametrów zmienia się zegar i napięcie

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 09 Grudzień 2018 - 14:27


#9 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12269
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 09 Grudzień 2018 - 15:32

Tak
Bo napiecia zmieniasz hex,masz link z wartosciami wyzej

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 09 Grudzień 2018 - 15:33


#10 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1721
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 12 Grudzień 2018 - 09:39

Wielkie dzięki teraz napięciem idzie sterować. Zegarów dalej nie zbija ale już się z tym pogodziłem w idle z monitorem pobiera 90w to tragedii niema.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Gambari 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Pt, 11 Sty 19

Napisany 09 Luty 2019 - 20:07

Miał ktoś może problem z dźwiękiem przy tej płycie głównej ? Ponieważ złożyłem dzisiaj nowego PC właśnie z tą płytą. Muzyka gra zajebiście czysty dźwiek poprostu cacy, aczkolwiek w CS;GO czy na streamach z lol'a dźwięk jest strasznie kijowy.. Bardzo wytłumiony i raz jest jednej w prawej słuchawce raz w lewej ;c
Ma ktoś jakieś pomysły ?

#12 Użytkownik jest niedostępny   BUSEE 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wt, 22 Sie 17

Napisany 10 Luty 2019 - 15:06

Zobacz postGambari, o 09 Luty 2019 - 20:07, napisał(a):

Miał ktoś może problem z dźwiękiem przy tej płycie głównej ? Ponieważ złożyłem dzisiaj nowego PC właśnie z tą płytą. Muzyka gra zajebiście czysty dźwiek poprostu cacy, aczkolwiek w CS;GO czy na streamach z lol'a dźwięk jest strasznie kijowy.. Bardzo wytłumiony i raz jest jednej w prawej słuchawce raz w lewej ;c
Ma ktoś jakieś pomysły ?

Ta sama płyta i ten sam problem...

#13 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1721
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 11 Luty 2019 - 11:36

Ja używam xonara wiec nie wiem jak działa integra. Chyba nigdy w życiu nie korzytałem z integry na mobo

#14 Użytkownik jest niedostępny   Gambari 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Pt, 11 Sty 19

Napisany 11 Luty 2019 - 13:15

Jaka cena tego xonara ?

#15 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1721
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 11 Luty 2019 - 15:12

https://m.ceneo.pl/5655167

Mam takiego używkę pewnie znajdziesz za połowę ceny

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 11 Luty 2019 - 15:14


#16 Użytkownik jest niedostępny   darozpolski 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 03 Lip 17

Napisany 10 Maj 2019 - 05:10

gdzie pobiore sterowniki do karty sieciowej działa mi tylko wifi a potrzebuje przez kabel

#17 Użytkownik jest niedostępny   chauwa 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1185
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany 10 Maj 2019 - 05:30

Zobacz postdarozpolski, o 10 Maj 2019 - 06:10, napisał(a):

gdzie pobiore sterowniki do karty sieciowej działa mi tylko wifi a potrzebuje przez kabel


Miałam wizje jak zaczełam mysleć intensywnie o tym wielkim problemie
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez chauwa dnia: 10 Maj 2019 - 05:35


#18 Użytkownik jest niedostępny   darozpolski 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 03 Lip 17

Napisany 10 Maj 2019 - 14:45

Zobacz postchauwa, o 10 Maj 2019 - 05:30, napisał(a):

Miałam wizje jak zaczełam mysleć intensywnie o tym wielkim problemie
Dodaj obrazek

dzieki działa :)

#19 Użytkownik jest niedostępny   wrz00su 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pt, 20 Wrz 19

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 07:48

Witajcie.
Trafiłem tutaj szukając jakiegoś wsparcia od posiadaczy tej płyty.
Wczoraj zacząłem składać zestaw oparty na tej płycie. Nie wiem czy coś nie tak jest z moją płyta, czy z którymś podzespołem, ale oto co się dzieje - płyta uruchamia się 4 razy dłużej niż moje stare, które mają nawet po 10 lat. Na płycie uruchomiony jest RAID 0, z dwoma dyskami SSD, a w gnieździe USB bootowalny pendrive z legalnym systemem Win7. Proces "wstawania" płyty odbywa się bardzo długo. Zanim dojdzie do zbootowania pendriva to mija chyba ze 1,5 minuty, po czym rozpoczyna się ładowanie plików systemu windows, chyba, że wcześniej wcisnąłem F12 to po tych 1,5 min. otwiera się BIOS! - Po ponad 1,5 minuty!. Natomiast jeśli zabootowało pendriva to przy pierwszym ekranie instalacyjnym wyłączają się gniazda USB i nie działa mysz i klawiatura. No masakra jakaś... Albo lipny egzemplarz, albo któryś podzespół powoduje problem. Bo nie wierzę, aby ona tak długo wstawała. Reszta to: Ryzen 7 1700+, 2x8GB goodram, kupiona jako używana grafika GTX 1050 Ti Windforce 4GB
Jak to wygląda u was?
Będę wdzięczny za rady i sugestie.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Patrol619 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: So, 12 Gru 09

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 09:35

U mnie wygląda to tak: Od momentu wlaczenia PC, po 15 sekundach pojawia się logo Aorus, możliwość wejścia do biosa itp. Od włączenia PC do załadowania logowania się na konto w Windowsie - 38 sekund. Do tego jeszcze w między czasie pojawia się sekwencja StoreMI bo mam tak ustawione dyski SSD + HDD. Jak dla mnie to fakt, Płyta długo wstaje, na poprzednim i5 3470 i płycie z68 pro3 w 15 sekund to juz dawno byłem na pulpicie. Ale to podobno normalna przypadłość wszystkich płyt B450

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych