Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Seledynowy Pou

[MODERNIZACJA] Co byście wymienili w obecnym sprzęcie by przyśpieszyć działanie, także gry

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim. Zastanawiam się czy jest obecnie sens wymienić coś ze sprzętu który posiadam by zyskać większe przyśpieszenie, także w grach. Komputer służy mi do pracy a także do gier.

Często korzystam z virtualnej maszyny, gram w gry typu PUBG, BF i inne nowości. Komputer tak naprawdę służy mi do wszystkiego.

Gdybym osobiście miał coś w obecnym sprzęcie wymienić prawdopodobnie byłaby to karta graficzna 1070 gtx używka (1200 zł) oraz wymieniłbym zasialcz. Zasilacz jest spoko i daje radę, nic się z nim nie dzieje, ale ma już około 10 lat więc dla bezpieczeństwa myślę że warto by było wymienić ten zasilacz na nowszy.

Jednak z tego co wyczytałem weszły już gforce RTX, a niedługo wejdzie coś od AMD z grafik, teraz odwieczny dylemat, czekać czy kupować obecnie jakąś grafikę?

Mój obecny sprzęt

I5-6600k, MSI-Z270 Tomahawk OPT Boostr, G.Skill Ripjaws V DDR4 Red 24GB 2666@3000 CL15, SilentiumPC Grandis XE1236 ver.2, Phanteks Eclipse P400,

,Gigabyte GTX 970 G1 Gaming, LG 23MP65, Chieftec modularny CTF-600, SSD Plextor M6 128 GB, 2TB Toshiba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyszłym roku prawdopodobnie wyjdą nowe karty od AMD a w 2020 może od Intela wiec będzie się działo. Wydajność od konkurentów Nvidi może nie będzie oszałamiająca ale na pewno spowoduje spadek cen. Według mnie warto jednak zaczekać, chyba że aż tak mocno jesteś niezadowolony z 970. Tak apropo jakiej przedziałki masz monitor? Próbowałeś podkręcić gpu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz wymiany karty na gtx 1070 powinieneś też wymienić 6600k na 6700k/7700k, 4 gołe rdzenie w nowych grach powodują częsty stutterning. Po zmianie na 4/8 problem zniknie. Po sprzedaży obecnego procesora będziesz musiał dopłacić do tej i7 jakieś 300-400 pln. Do wymiany karty na używkę 1070 dopłacisz jakieś 600 pln. Razem, po sprzedaniu starych części, powinieneś się zamknąć w kwocie 1000pln, a sprzęt przyspieszy zacnie.

Alternatywnie, możesz zamiast wymieniać proca na i7 sprzedać obecną płytę i proca i kupić ryzena r5 2600 i płytę z dobrą sekcją zasilania na b450. W grach będzie odrobinę gorzej niż przy i7 6700k/7700k (choć i tak o wiele lepiej niż przy obecnym i5), ale w całej reszcie wyraźnie lepiej niż z i7 (to już 6/12, a nie 4/8). Koszt będzie podobny, a będziesz miał nowe pozsespoły z gwarancją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rep28

gtx 970 wciąż daje radę, monitor o rozdzielczości 1920x1080. Nie podkręcałem ani gpu ani cpu, jakoś nie miałem okazji, narazie wydajność jako tako w grach mi jeszcze wystarczała ale...

delaroza

faktycznie zauważyłem stutterning w nowszych grach i tak się zastanawiałem czy może system już jest zamulony i że trzeba go przeistalować, nie przyszło mi do głowy że proc jest już słaby, a kosztował tyle pieniędzy :)

Bardzo podoba mi się ten raitracing w tych rtx, ale gram praktycznie w gry multi gdzie nie ma czasu oglądać tego typu pierdół więc nie zalezy mi obecnie na bajerkach typu odbicia, lecz wydajności.

Wydaje mi się że dla mnie fajniejszą opcją byłoby przesiadka na i 7700k z gtx 1070.

Przy AMD musiałbym wymieniać całą platformę praktycznie, a płytę kupowałem ostatnio kilka miesięcy temu bo mi moja wcześniejsza z170 padła.

Jeżeli bym się faktycznie wyrobił w 1000 zł po sprzedaży gratów z i7 i 1070 to by było fajnie. Muszę to przemyśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, więc radzicie wymienić obecny sprzęt i5-6600k, msi z270

na r5 2600x, i b450?

Czyli i5-6600k + msi Z270 Tomahawk zamienić na

r5 2600x oraz Msi B450?

Dopłaciłbym pewnie około 300 zł po sprzedaży starych gratów.

Następnie kupiłbym gtx 1070 uzywkę z gwarancją za 1100 zł i sprzedał swojego gtx970 za 500 zł

Tu bym dopłacił 600 zł

Dopłacając około 1000 zł miałbym pewnie przyrost około 40% do poprzedniego sprzętu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za i5 + Z270 weźmiesz ok. 1100 zł. 2600 ale bez X dużo tańszy, nie widzę powodu by dopłacać.

Tam gdzie wykorzystasz więcej niż 4 wątki (patrz bf multi) to z Ryzenem + GTX 1070 po OC, będzie

pewnie i z 50% więcej względem tego co masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie patrzyłem i różnica jest ponad 200 zł między X a bez X-a, a wydajność praktycznie mało zauważalna więc zostałbym faktycznie na ryzenie 2600.

Gorzej z pamięciami, ponoć ryzeny nie bardzo chcą działać na wszystkich.

Ja mam teraz trochę poplątane.

Mam dwie kości 2x8 GB Corsaira oraz 2 kości 2x4 G.skila, Corsairy są na 3200 a Gskile na 2666, może być ciężko na ryzenie by się dogadały ale to nic.

Teraz skoro już wiem że kupię ryzena 2600, to jaka konkretnie płyta byłaby dobra do lekkiego OC proca i pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych najtańszych sensownych - MSI B450-A PRO lub MSI B450 GAMING PLUS

A jak chcesz coś mocniejszego pod przyszłe modernizacje z lepszym audio i vrm, to PRO CARBON.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pójdzie chyba pro carbon.

Aha, procesor jest na gwarancji jeszcze 2 miechy a płyta prawie dwa lata, także myślę że 1200 spokojnie wezmę za ten zestaw.

Nawet nie zdążyłem podkręcić proca i grafy a już sprzedaję hehe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pro Carbon od MSI jest praktycznie niedostępny dlatego wziąłem ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4 w cenie 439 zł

Zobaczymy jak płytka ta będzie się sprawować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6/12 OC i 8/16 stock uciągnie, jak każdy średniak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...