Skocz do zawartości
Rtru20

MSI RTX 2070 Armor czy MSI RTX 200 Ventus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam składam zestaw i zastanawiam się nad wyborem wersji karty z tym że na Armora bym musiał czekać tydzień tylko nie wiem czy się opłaca

Z góry dzięki za pomoc :) Chodzi oczywiście o RTX 2070 Ventus

Edytowane przez Rtru20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ventus to słabsza wersja pod względem chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko to jest wersja OC droższa o 350 zł a mi chodzi o tą bez OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wersja gamming z oc różni się tylko tym że masz fabrycznie podbite zegary a wersja gamming nie.

Chłodzenie jest identyczne :)

Dowód :

Gamming bez oc - https://www.gigabyte.com/pl/Graphics-Card/GV-N2070GAMING-8GC#kf

Gamming z oc - https://www.gigabyte.com/pl/Graphics-Card/GV-N2070GAMING-OC-8GC#kf

Edytowane przez Zielony21122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z Gigabyte GeForce RTX 2070 GAMING 8G?

Chłodzenie nie jest złe, masz ciszę i raczej 70c w grach nie uświadczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre też nie jest. Ja wybrałem tą kartę tylko ze względu na jej wymiary. Fakt, że ja mam wersję GAMING OC fabrycznie podkręconą, jednak dopiero po ograniczeniu poboru prądu do 60%, czyli około 130 W, wentylatory obracają się z prędkością nie przekraczającą 1700 RPM.

Kolejnym problemem jest praca wentylatorów. Karta domyślnie ustawia im prędkość od 20%. Wentylatory wtedy co chwilę się uruchamiają i zatrzymują, dopiero od 40% zaczynają pracować normalnie. Nowe bios'y nie usunęły tego problemu, pomaga jedynie włączenie sterowania wentylatorami przez AfterBurner.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre też nie jest. Ja wybrałem tą kartę tylko ze względu na jej wymiary. Fakt, że ja mam wersję GAMING OC fabrycznie podkręconą, jednak dopiero po ograniczeniu poboru prądu do 60%, czyli około 130 W, wentylatory obracają się z prędkością nie przekraczającą 1700 RPM.

Kolejnym problemem jest praca wentylatorów. Karta domyślnie ustawia im prędkość od 20%. Wentylatory wtedy co chwilę się uruchamiają i zatrzymują, dopiero od 40% zaczynają pracować normalnie. Nowe bios'y nie usunęły tego problemu, pomaga jedynie włączenie sterowania wentylatorami przez AfterBurner.

To Ci się trafiła lipna sztuka z lipnym chłodzeniem, W3 w 2070 jest ciche i wydajne. Średnia temp w grach 65c, rpm 1550/1650 (oczywiście karta po OC) Nic takiego co piszesz o wentylatorach nie doświadczyłem na tej karcie.

Edytowane przez Pitt_34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Ci się trafiła lipna sztuka z lipnym chłodzeniem, W3 w 2070 jest ciche i wydajne. Średnia temp w grach 65c, rpm 1550/1650 (oczywiście karta po OC) Nic takiego co piszesz o wentylatorach nie doświadczyłem na tej karcie.

Ja podałem parametry pracy karty przy 100% obciążeniu (Wiedźmin 3 z wyłączonym V-Sync). Tak jak ty napisałeś "w grach" to o niczym nie świadczy, gdybyś chociaż podał pobór prądu odczytany z GPU-Z to mielibyśmy odniesienie. Mógłbyś to sprawdzić?

Ja zdaję sobie sprawę z tego, że w mojej małej obudowie nie są najlepsze warunki dla karty, jednak mam porównanie z poprzednią kartą, której chłodzenie pracowało z o wiele lepszą kulturą pracy.

Natomiast wentylatory w kartach Windforce, GAMING i GAMING OC są takie same i z tego co czytałem to nie jest problem poszczególnych egzemplarzy. Może masz włączone sterowanie za pomocą AB lub programu GIGABYTE i ustawioną krzywą od 40%. Spróbuj przy nieobciążonej karcie wyłączyć wentylatory za pomocą AB a następnie ustaw im prędkość 20%, zobaczysz jak wtedy pracują.

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również podałem wyniki przy pełnym obciążeniu. Zresztą screeny masz w dziale o kartach serii 2xxx. To samo praktycznie tyczy się testu obciazajacego GPU , również jest screen. Tutaj karta osiąga 64c przy OC 1950MHz z 1400rpm. Tak jak pisałem, karta jest cicha i przyzwoicie chłodna.

Edytowane przez Pitt_34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również podałem wyniki przy pełnym obciążeniu. Zresztą screeny masz w dziale o kartach serii 2xxx. To samo praktycznie tyczy się testu obciazajacego GPU , również jest screen. Tutaj karta osiąga 64c przy OC 1950MHz z 1400rpm. Tak jak pisałem, karta jest cicha i przyzwoicie chłodna.

Podane przez ciebie linki do screen'ów w tamtym temacie nie działają. Możesz chociaż podać przy jakim poborze prądu i jakim napięciu to chłodzenie u ciebie tak pracuje?

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi