Forum PCLab.pl: [chłodzenie][LC][CPU+GPU][ - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[chłodzenie][LC][CPU+GPU][ i5 8600K + RTX 2080 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Masketta Man 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Pn, 08 Cze 15

Napisany 31 Styczeń 2019 - 09:10

Witam
Po raz kolejny przymierzam się do zwodowania swojego sprzętu (Corsair 780T + i5 8600K + RTX 2080). I tutaj potrzebuję Waszej pomocy. Wstępny zestaw jaki złożyłem to:
Pompa – D5 NEXT
Rezerwuar – to dla mnie zagwozdka (chciałbym, żeby to był jeden moduł z pompą, ale nie wiem, które opcja jest funcjonalniejsza).
Blok – EK Supremacy EVO nickel / WaterCool HeatKiller IV Pro Nickel
Chłodnica - HW Labs GTS 360m
Węże – 16/10 XSPC/Primochill
Złączki – zagwozdka
Płyn – Aquacomputer DP Ultra
Wentylatory - Corsair ML Pro 120 czy Corsair LL120

Bloku na RTXa (ASUS ROG 2080) nie mogę znaleźć, więc chyba zostanę przy chłodzeniu CPU. Dodatkowo domyślam się, że do tego dojdą zawory upustowe, korki, uchwyty itp. Wolę na początek unikać elementów z plexi, bo znając mnie skończy się to kosztownie. Czy według Was jest sens to wodować bez bloku GPU, czy lepiej zostać na powietrzu? Wiem, że LC nie ma sensu finansowo (bo teraz siedzi Noctua NH-D15), ale tak trochę się napaliłem na LC :P

#2 Użytkownik jest niedostępny   UbunT 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 112
  • Dołączył: Wt, 14 Sty 14

Napisany 31 Styczeń 2019 - 09:13

Bloki u majfrendów znajdziesz :cool:

#3 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7646
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 31 Styczeń 2019 - 10:15

W najbliższym czasie EK wyda blok na tego Strixa :).

Możesz na chwilę obecną zwodować samo CPU, a potem bez problemu dołożyć sobie GPU, tylko chłodnica 360mm pod CPU i GPU po OC to trochę mało. Jaką masz obudowę? Pamiętaj, że musi być ona w miarę przewiewna, żeby LC dobrze działało. Ślepy jestem, teraz widzę 780T.

Co do pompy, to D5 NEXT jest super - możesz łożyć bez problemu combo z tą pompą - weź ten top i ten rez. Skręcasz wszystko i masz jedną jednostkę, która zajmie mniej miejsca niż osobny rez i pompa + nie musisz się męczyć z połączeniem wszystkiego razem przy pomocy złączek i węża.

Blok, chłodnica i płyn są ok.

Węże mogą być. Sam preferuje Mayhems Ultra Clear 10/16

Co do złącze, to potrzebujesz po 2 na każdy podzespół, więc w przypadku pętli na CPU + combo D5 + chłodnica wychodzi 6 szt., ale warto wziąć 1 szt. więcej, bo przyda się przy spuszczaniu płynu. Co do konkretnych złączek, to te od EK są ok, ewentualnie Barrow z tańszych, a bardzo fajnie wykonanych - Angela mam Barrowy, ale lepiej kupić na Ali, bo kosztują znacznie mniej. Do tego prawdopodobnie przyda się kilka złączek kątowych 90 stopni, ale to już zależy od layout pętli i tego co jak będzie połączone.

Co do zaworu, to potrzebujesz sam zawór + złączkę obrotową z gwintem male-male, żeby jakoś ten zawór przykręcić, trójnik oraz korek.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 31 Styczeń 2019 - 10:49


#4 Użytkownik jest niedostępny   Masketta Man 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Pn, 08 Cze 15

Napisany 31 Styczeń 2019 - 10:58

Obudowa to Corsair 780T, więc chyba jest dość przewiewna i pojemna. W konfiguratorze EK jest napisane, że blok na 2080 "coming soon", więc jak wyjdzie to zapewne dołożę blok i kolejną chłodnicę.
Jeszcze z pytań technicznych - w moim zestawie + części z odpowiedzi - wszystko będzie grało? Z tego co czytałem wszystko musi być albo miedziane albo aluminiowe, inaczej z czasem zaczną pojawiać się problemy. Uszczelki, oringi itp. już są w zestawie czy też trzeba oddzielnie zakupić ? Pytam, bo diabeł tkwi w szczegółach :P

edit: Wentylatory do chłodnicy jakie są polecane? Nie zależy mi bardzo na RGB, ale czasem chciałbym zmienić kolor ;) Te podane przeze mnie dadzą radę?

Ten post był edytowany przez Masketta Man dnia: 31 Styczeń 2019 - 11:09


#5 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7646
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 31 Styczeń 2019 - 11:10

Przy odrobinie pokombinowania do 780T wejdą dwie chłodnice 360mm, a taki zestaw pod CPU i GPU spokojnie wystarczy.

Wszystkie części, które masz to miedź lub niklowana miedź oraz mosiądz, więc pod tym względem wszystko będzie ok.

Zanim coś zamówisz, to rozrysuj sobie w paincie co gdzie chcesz umieścić i jak to połączyć, żeby miało sens + zmierz sobie czy wszystko wejdzie i nic o siebie nie będzie wadzić.

Oringi masz od razu na złączkach, nic nie musisz kupować.

Z przydatnych rzeczy weź sobie jeszcze butelkę do napełniania układu.

Edit: Co do wentylatorów to Noiseblocker B12-PS to moim zdaniem najlepszy wybór, ewentualnie Silent Wings 3, ale jak chcesz bling-bling RGB, to te Corsair są ok. Ewentualnie innym rozwiązaniem jest kupno ramek Phanteks Halos, które możesz nałożyć na dowolny wentylator zmieniając go w RGB. Osobiście wolę wentylatory bez podświetlenie, a kwestię oświetlenia w środku załatwiać takimi profilami z oświetleniem RGB.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 31 Styczeń 2019 - 11:13


#6 Użytkownik jest niedostępny   Masketta Man 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Pn, 08 Cze 15

Napisany 31 Styczeń 2019 - 11:22

RGB to nie priorytet, mogę bez tego żyć. W weekend biorę się za pomiary i jak wszystko przypasuje to wszystko zamówię i poskręcam. A szacowana pojemność takiego układu ile może wynieść? Litr płynu chyba będzie na styk? Wkręty do przykręcenia wentylatorów do chłodnicy rozumiem, że są w komplecie z nią czy wentylatory powinny je mieć?

Ten post był edytowany przez Masketta Man dnia: 31 Styczeń 2019 - 11:28


#7 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7646
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 31 Styczeń 2019 - 11:33

1l do takiego układu wystarczy. Jak zamontujesz drugą chłodnicę, to może być potrzebna dodatkowa butelka.

Śruby masz razem z chłodnicą.

#8 Użytkownik jest niedostępny   kater 

  • kosmiczna karawana
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9534
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 31 Styczeń 2019 - 14:53

Mój link tu masz symaptyczny topic z fotkami jak to w Twojej budzie wygląda

360 najlepiej od razu daj na górę, a drugą (240/360) dołożysz na front razem z blokiem na VGA, ew. od razu daj dwie jak masz kasę. Na samej jednej 360, nawet jeśli to GTS, to może być średnio - pewnie byś miał temp OK, ale raczej na wysokich obrotach. A tak przy 2 chłodnicach spokojnie utrzymasz sobie 1200-1400 RPM, a z tym pod obciążeniem da się żyć. Chociaż w sumie jak ostro kręcisz nie będziesz, to może by i nawet jedna starczyła - no ale to trochę spekulacja.

Płyn - 1 literek DP Ultra spoko starczy. Zawsze można dolać trochę demineralizowanej - ponad rok temu pierwsze zalanie miałem, teraz w połowie początku stycznia drugie (dokładałem chłodnicę z okazji Vegi) i dopiero teraz się skończyła.

Węża weź od razu 2 m. Mam tego Mayhemsa właśnie, b fajnie się układa, dobrze gra z złączkami EK.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Masketta Man 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Pn, 08 Cze 15

Napisany 01 Luty 2019 - 07:59

Taki jest plan. Najpierw pętla dla CPU, a potem jak już blok na GPU będzie to dodatkową chłodnicę zamontuję. Zapewne 240 mm, bo nie mam dostępu i zdolności do takiego wycięcia (najchętniej pozbyłbym się całego koszyka na napędy i tacki na HDD). Póki co zamontuję jedną i będę się modlił, żeby wszystko szczelne było :hmm: . Rozumiem, że po złożeniu pompki, rezerwuaru i topa wszystko ma jakieś uchwyty żeby przymocować to do obudowy? Czy trzeba rzeźbić dodatkowo?

#10 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7646
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 01 Luty 2019 - 08:09

Wiertarka do ręki, rozwierć nity trzymające koszyki i po sprawie. 10 minut roboty i masz front obudowy pusty :).

Zestaw montażowy (uchwyt) masz dodany do topu, który Ci podlinkowałem, ale tak czy siak będziesz musiał wywiercić dziury w obudowie, żeby jakoś go do niej przymocować.

Dobra rada - skręć całe combo czyli D5 + top + rez, podłącz sobie kawałek węża z portu wylotowego do wlotowego, zalej combo i odpal, żeby sprawdzić czy jest szczelne zanim wsadzisz je do obudowy :).

#11 Użytkownik jest niedostępny   kater 

  • kosmiczna karawana
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9534
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 01 Luty 2019 - 08:12

z chłodnicą dostaniesz długie śruby do chwycenia chłodnicy + wentylatorów, musisz jedynie odpowiednią długość dobrać bo zazwyczaj są 2-3 różne długości w zestawie

pompka/res - są różne mocowania dostępne, ja np. korzystam tylko z "pionowego", przykręconego do pleców budy - ale domyślnie się je przykręca do pionowej chłodnicy, ma rozstaw pod 120 i 140 mm - Mój link; albo jest jeszcze takie bardziej uniwersalne - Mój link; albo możesz do podłogi pompkę przykręcić, ale to też wtedy lepiej za pomocą tego mojego, tylko ułożonego poziomo; a uchwyt typu obejma jest w zestawie z rezem

jak będziesz mierzył, to pamiętaj o długości karty z blokiem - u Ciebie będzie to (licząc w środku budy, bez śledzia) 282 mm - tzn sama karta ma 266, blok też 266 ale EK ostatnio dodało światełka na końcu i robi się wtedy 282 mm (choć można je wykręcić w cholere) - u mnie pomiędzy kartą / blokiem a rezem jest 1 mm (jeden!) luzu :E no tylko że ja mam malutką budę - Mój link

Ten post był edytowany przez kater dnia: 01 Luty 2019 - 08:17


#12 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7646
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 01 Luty 2019 - 08:24

Tylko kolega kupuje D5 NEXT od Aquacomputer, które nie będzie pasować do tych bracketów od EK - pionowego ze względu na inny top, a poziomego, bo D5 NEXT wystaje niżej ze względu na moduł z wyświetlaczem. W przypadku Aquacomputer tak wygląda standardowe mocowanie, które dostajesz razem z topem. Ewentualnie możesz sobie kupić taką wersję (jest też na Angeli) pod montaż na chłodnicy.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Masketta Man 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Pn, 08 Cze 15

Napisany 20 Luty 2019 - 06:39

Wszystkie części już przyszły, ale pojawił się zgrzyt i nie wiem jak to wstawić na domyślnych mocowaniach :hmm: Koszyki na HDD usunięte, koszyk na napędy 5.25 też idzie do śmietnika, ale montaż do tacki mobo nie wchodzi w grę z uwagi na długość karty. Jedynym rozsądnym wyjściem wydaje się montaż w miejscu wentylatora 120 mm na przodzie. I tutaj z odsieczą przychodzi EKWB, bo w poniedziałek wypuszczają nowy blok dla Strixa 2080. I tutaj moje pytanie - czy chłodnica 360 mm będzie dla tej karty wystarczająca? Myślałem o dokupieniu kolejnej GTS 360m i wstawieniu jej na przód razem z montażem dla pompki, ale z tego co widziałem w różnych buildach to dla GPU ludzie stosują raczej grubsze chłodnice.

Ten post był edytowany przez Masketta Man dnia: 20 Luty 2019 - 06:53


#14 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7646
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 20 Luty 2019 - 07:25

360mm na CPU i GPU uznałbym za kompletne minimum. Dodatkowe 360mm by się przydało. Grubość nie ma znaczenia.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Masketta Man 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Pn, 08 Cze 15

Napisany 23 Luty 2019 - 22:28

Złożyłem wszystko do kupy i uruchomiłem. Napełniłem wszystko wodą demineralizowaną i włączyłem. Jak długo wszystko ma działać, żeby sprawdzić czy nie ma żadnych wycieków? Papierowe ręczniki pod chłodnicą, CPU i pompą są suche po 1h pracy. Zostawić wszystko na noc czy tyle czasu wystarczy do sprawdzenia?
Z góry przepraszam za błędy, ale piszę z telefonu.

#16 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7646
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 23 Luty 2019 - 22:40

W teorii najlepiej zostawić na 24h, ale w praktyce jeśli coś ma ciec, to cieknie od razu.

Woda demineralizowana nie jest dobrym płynem na stałe - potrzebujesz jakiś inhibitor korozji oraz coś przeciw wzrostowi glonów i alg.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Masketta Man 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Pn, 08 Cze 15

Napisany 23 Luty 2019 - 22:53

Mam DP Ultra "pomarańczowy", ale chciałem sprawdzić szczelność na wodzie. Póki co nic nie cieknie, więc chyba mi się udało :P
Sądzę, że nie ma tez sensu wlewać DP, skoro przymierzam się do GPU. Ten tydzień lub dwa chyba może na wodzie pochodzić :hmm: ? Chyba, że użyty płyn będę mógł spuścić i użyć ponownie przy dodaniu GPU.

#18 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7646
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 23 Luty 2019 - 22:59

Spokojnie możesz zlać płyn i użyć go ponownie. Ewentualnie przepuść go przez filtr do kawy, żeby wyłapać jakieś drobne zanieczyszczenia, ale jeśli wszystko było płukane przed składaniem, to nie powinno być syfu.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Masketta Man 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Pn, 08 Cze 15

Napisany 23 Luty 2019 - 23:06

W sumie dopiero teraz się płucze :E ale skoro można użyć płynu ponownie to rano przetestuję korek spustowy i zaleję czymś porządnym.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Masketta Man 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Pn, 08 Cze 15

Napisany 28 Luty 2019 - 07:32

Dobra, wszystko założone, napełnione, odpowietrzone i działa. Jednak mam mały problem z pompką, bo po włożeniu wszystkiego do obudowy całość zaczęła wpadać w nieprzyjemne wibracje przy 10%-30% mocy. Gdy podnosi się obroty zaczyna pojawiać się odgłos, coś jakby głowica dysku pracowała. Wczoraj rozebrałem wszystko jeszcze raz, sprawdziłem wirnik, przepłukałem układ wodą destylowaną i ponownie napełniłem. Niestety bez zmian, bo odkręciłem pompke, top i rezerwuar od obudowy i w ręce podobne odgłosy wydaje. Przy 10% to nawet określiłbym to jako rzężenie, bo wszystko się trzęsie.
Jedynym rozsądnym ustawieniem jest 100%, ale to zdecydowanie za dużo jak na ten układ. Pompka do reklamacji, czy sprawdzić jeszcze rezerwuar? Wylot płynu z pompki podłączony jest do topu, a wlot wody z chłodnicy do wejścia rezerwuaru. Dziś jeszcze spróbuję podłączyć wszystko do topa, ale nie jestem dobrej myśli :hmm:

Ten post był edytowany przez Masketta Man dnia: 28 Luty 2019 - 07:39


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych