Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

azgan

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

OLED88Z9PLA ma 4 razy więcej stref niż OLEDy b9/c9 :E

Tylko jest jeszcze pytanie, czy stref jest 4K ma na pewno 8 294 400 stref?

Moim skromnym zdaniem jest ich 3x więcej. Bo każdy pixel składa się z trzech subpixeli. A każdy subpixel jest niezależnym źródłem światła ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do różnic b9, a c9 to:

- procesor obrazu alfa7 vs alfa9, więc w b9 mniej skuteczne upiększenie materiału w słabej jakości np. banding. W materiałach dobrej jakości i zwłaszcza w grach bez różnicy.

- 1GB RAM mniej, więc system może chodzić ciut gorzej

- 200 nitów mniejsza jasność w hdr w b9

Dokładnie. Dlatego odpisałem ODIN85 na jego zaczepki że B9 jako monitor i do gier jest świetny ale co się dziwić jak on nawet nie wie jakie są różnice między B9 i C9 :E. Mało tego wyraźnie mu pisałem parę razy że do salonu (filmy, seriale) będzie 65 cali C9.

webOS oparty na Linuxe działa ultra płynnie jak dla mnie jest tak samo szybki jak Tizen od Szajsunga a soro lepsza nawigacja za pomocą "mszyki" (pilota). alfa7 jest naprawdę szybkim procesorem (0 zacinek czy innego zamulania) alfa9 to musi być już totakny kosmos w responsywnosci.

Rzadko podkreślanym plusem Oledów od LG jest jakość dźwięku, a ten jak na głośniczki z TV jest naprawdę fajny. Bez porównania lepszy niż w starszym Sony XD80. Oczywiście i tak najlepiej zaopatrzyć się w inne źródło dźwięku, ale wcale nie jest to takie konieczne. Sam będę myślał nad jakimś soundbarem. Do muzyki mam inny sprzęt, więc do TV chcę żeby było "bombastycznie" a nie naturalnie ;p

Mówisz? Jak tak zachwalasz ten dźwięk z TV to obadam niby te wbudowane głośniki mają Dolby Atmos. Ja się wczoraj załapałem przy zakupie OLED'a na nowy soundbar LG w promocji :P ale jeszcze go nie odpaliłem najpierw testy nowego ekranu ;).

bocieque jakie ustawienia obrazu masz na swojej nowej C9? Polecasz jakiś tryb obrazu? :cool:

Warto dopłacić do C9, bo lepiej radzi sobie ze skompresowanymi na maxa ujowej jakości filmikami. Chociaż można nie ściągać ujowej jakości filmików to nie będzie trzeba sobie z nimi radzić i rzucać w nie kamieniami.

Pytanie ile filmików odpali azgan przy komputerze na 55" OLED do grania zamiast w salonie na 65" OLED do oglądania :)

No dokładnie bo przecież po to kupiłem ekran UHD Premium żeby oglądać na nim masakryczną jakość kompresji z słabego materiału źródłowego zamiast treści 4K - "Moda na sukces" w SD i te klimaty :lol2:.

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zastanawia, czy do salony C9 będzie lepszy o 1400zl względem B8. Albo o 1000zl względeb C8/B9 ?

B8 - 7000 https://www.ceneo.pl/62536513

C8 - 7400 https://www.ceneo.pl/61270950

B9 - 7500 https://www.ceneo.pl/84766368

C9 - 8400 https://www.ceneo.pl/80906082

Że lepszy to wiadomo, ale czy wart dopłaty jeżeli reszta jest ciągle dostępna.

Zakładając, że TV nie będzie nigdy podpięty do kompa/konsoli.

Bo do komputera i tak ma trafić coś na HDMI 2.1 - 48" najlepiej. Powinien być spoko z 100-120cm odległości ;)

Ps. Głośników z TV nie używam od 10 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zastanawia, czy do salony C9 będzie lepszy o 1400zl względem B8. Albo o 1000zl względeb C8/B9 ?

B8 - 7000 https://www.ceneo.pl/62536513

C8 - 7400 https://www.ceneo.pl/61270950

B9 - 7500 https://www.ceneo.pl/84766368

C9 - 8400 https://www.ceneo.pl/80906082

Że lepszy to wiadomo, ale czy wart dopłaty jeżeli reszta jest ciągle dostępna.

Zakładając, że TV nie będzie nigdy podpięty do kompa/konsoli.

Bo do komputera i tak ma trafić coś na HDMI 2.1 - 48" najlepiej. Powinien być spoko z 100-120cm odległości ;)

Ps. Głośników z TV nie używam od 10 lat.

Jak będziesz oglądać słabej jakości programy z dekodera to lepiej dopłacić do C9 bo ma podobnie jak TV SONY "łagodną grającej" a to jest fajny bajer. Mnie to co relnie boli w B9 to ten kapkę słabszy HDR bo 200 nitów więcej w C9 jednak ładniej świeci w filmach z Dolby Vision czyli praktycznie wszystko z Netflixa no i gry od DICE i BioWare też to wspierają.

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A miałeś jakiś ekran ostatnio dłużej niż 10miesięcy?

Raczej nie, więc dopłata do 5 lat a nie C9 to jest delikatnie mówiąc dziwna.

Problemów z opychaniem tych starych też nie było.

Ale co ja się tam znam.

Fakt poprzednio nie brałem dodatkowej usługi Premium na OLED a teraz taką sobie sprawdziłem. Oceniać będę czy było warto z perspektywy czasu. To jak już sobie tak gadamy to powiedz czy Ty kupując nowego OLED'a nie zainwestowałbyś w dodatkową gwarancję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie zainwestował 1000zl za podstawe dodatkowe 3 lata ani 1750zl za 5 lat pełnej ochrony :D

Jeszcze sku*&^*&^&^sko ukryte w 10 ratach.

Przechwyt_qarqnhe.png

Wariant PODSTAWOWY zapewnia:

Dodatkowe 3 lata ochrony w razie awarii po upływie gwarancji producenta lub odpowiedzialności sprzedawcy.

Klient dodatkowo zyskuje:

-szybką naprawę sprzętu w sprawdzonych serwisach,

-wymianę na nowy jeśli naprawa będzie niemożliwa lub nieopłacalna,

-wygodę i oszczędność czasu - serwis na telefon, wizyty domowe (dla sprzętów powyżej 10 kg),

-brak limitu napraw i ukrytych kosztów.

I pewnie powidoki na to się nie załapią w warunkach gwarancji.

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MediaMarkt - było na zdjeciu :)

Tylko nie wiadomo, co zrobią z powidokami. Powiedzą pewnie że WSZYSTKO JEST OK - SPADAJ PAN.

A jak piźniesz młotkiem to powiedzą że to nie jest nieszczęśliwy wypadek. Nie ma też nic na zdjeciu na temat wymiany sprzętu na nowy w ramach jakiegoś upgrejdu. Ale może sklep to oferuje nie wiem, nie znam się, nie widziałem i nie podpisywałem :D A mediamarkt z Legnicy mi zlikwidowali.

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ODIN pokaż mi gdzie są te C9 po 4500 zł bo już Ci któryś raz tłumaczę że jest po promocji https://m.ceneo.pl/80906083 kup za tyle mondralo to pogadamy. To co było w promo wysprzedali w oka mgnieniu. Teraz B9 były w promo i też w tej cenie nie są już do dostania https://m.ceneo.pl/84743108 za 4649 jest jedna oferta ale sam TV bez dodatkowej ochrony na wypalenia i gwarancji Premium i bez promocji na nowy soundbar LG z Dolby Atmos :P.

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MediaMarkt - było na zdjeciu :)

Tylko nie wiadomo, co zrobią z powidokami. Powiedzą pewnie że WSZYSTKO JEST OK - SPADAJ PAN.

Pytałem o to. Przyjedzie do domu serwisant i wymiana matrycy na nową (bez problemu). Padnie płyta główna lub procesor to dostajesz zastępczy TV i naprawa w max 2 tygodnie lub wymiana na nowy. Matrycę wymienia tylko LG czyli wszystkie Panasy, Soniaki mają problem jeśli coś tam kiedyś wyskoczy.

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak piźniesz młotkiem to powiedzą że to nie jest nieszczęśliwy wypadek.

Też mi wymienią bo Premium uwzględnia mechanicznie uszkodzenia za to płacisz właśnie dodatkowo. Czy warto czy nie sam sobie na to odp. Ja mam to w najniższej cenie rynkowej wartości tego TV więc wisi mi to :P.

Miał być Big Screen Monitor z TOPową jakością obrazu pod PC'ta i nowe konsole i jest. Są wszystkie nowoczesne bajery nawet z zapasem na przyszłość? Są. "Dali" lepszą gwarancję to tylko się cieszyć bo to jednak OLED'owy "monitor" do grania.

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bocieque jakie ustawienia obrazu masz na swojej nowej C9? Polecasz jakiś tryb obrazu? :cool:

filmy w sdr - isf dark/ciemny kontrast 99 (na 100 white crush)

filmy w HDR - Kino kontrast 100

filmy w Dolby Vision - kino domowe kontrast 100

We wszystkich trybach dałem kolory (balans bieli) na ciepłe2, bo są najbliżej referencyjnych kolorów oraz gamma na 2.2, bo na bt 1886 i 2.4 miałem lekki black crush. Ogólnie spoko filmiki by odpowiednio ustawić:

black clipping/crush w sdr i hdr

white clipping/crush w sdr i hdr

W trybie gra, a więc w grach jedynie mam kolory na ciepłe1, bo tam wolę nieco chłodniejsze ;p

Edytowane przez bocieque

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były po tyle ze trzy razy trzeba było wtedy brać. Jak będą znowu to tu napiszę.

Dawaj, dawaj chętnych nie brakuje i napewno ktoś tutaj skorzysta. Przypominam Ci że to co mi wysłałeś z pepera to było po 4800PLN a nie po 4500 i ile tego mieli? 1 sztuka? Zanim prze-klikałem to już było po promocji :lol2:.

Jak z Ciebie taki łowca okazji to czemu jeszcze nie kupiłeś tylko kisisz się na Szajsungu z krawędzipwym podświetlaniem i wygaszaniem pasów :E ? Jak są tak często i tanio to już dawno miałbyś nowe 65 cali w salonie w sam raz pod PS5 (żeby je w pełni wykorzystać) ;).

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę więcej np na allegro w black week.

Oferty widmo już nie mówiąc o tym że wbić się na rezerwację było wyczynem.

Dzięki za ustawienia sprawdzę je u siebie.

bocieque a Ty gdzie i za ile wyrwałeś C9 w promocji? Dawali coś jeszcze ekstra np. zniżkę na nowy soundbar LG? Ty też masz 55 cali czy brałeś już 65 do salonu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oferty widmo już nie mówiąc o tym że wbić się na rezerwację było wyczynem.

Dzięki za ustawienia sprawdzę je u siebie.

bocieque a Ty gdzie i za ile wyrwałeś C9 w promocji? Dawali coś jeszcze ekstra np. zniżkę na nowy soundbar LG? Ty też masz 55 cali czy brałeś już 65 do salonu?

Pewnie kupił z tej promki co reszta. C9 55 calowy wychodził 4500 pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie kupił z tej promki co reszta. C9 55 calowy wychodził 4500 pln.

I dlatego dla mnie zabrakło :( ale za to bez soundbara i dodatkowej gwarancji :P. O te OLED'y z tamtej premki to była ostra walka został tylko towar z ekspozycji który świeci po 12 godzin dziennie w trybie HDR\sklep i demówka z owocami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem tego C9 za 4500. Na razie pudełko stoi, bo muszę B8 i KS7000 sprzedać xD

Miałem trochę przebojów z drugą polowką, że kolejny TV do mieszkania.

Imho świetny przyszłościowy zakup na konsole kolejnej generacji.

Edytowane przez Luqart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę więcej np na allegro w black week.

Na Black piątek kupowałem TV. Nawet na forum pisałem to nic nie zbliżało się na 4500z OLEDow. Kompletne zero. Nawet B9 nie było takich. Baaa B8 też nie było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem tego C9 za 4500. Na razie pudełko stoi, bo muszę B8 i KS7000 sprzedać xD

Miałem trochę przebojów z drugą polowką, że kolejny TV do mieszkania.

Super (nie wiedziałem że też go kupiłeś), gratki Luqart udanego zakupu :thumbup:. No to mamy znowu czym się bawić i wymieniać cennymi spostrzeżeniami (radami). Mnie przytłacza trochę ta mnogość ustawień ale ogarniemy to ;). Pierwsze tipy "sprzedał" nam już bocieque. Napisz koniecznie jakie są Twoje pierwsze wrażenia.

Imho świetny przyszłościowy zakup na konsole kolejnej generacji.

Wiadoma sprawa to jest absolutny TOP jeśli chodzi o ekran do grania i nie ma nic lepszego zwłaszcza w tych cenach jakimi Nas ostatnio zaskakują.

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fjubens z naszego forum C9 również kupił w tej promocji na BF. Sporo ludzi się zdecydowało wtedy na ten model, ale co się dziwić cena świetna była.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat kupiłem za 4799zł :E. Dziś odtwarzacz ultra hd lg ubk90 zamówiony do kompletu. Parę płyt mi zostało, wcześniej xbox one x głównie służył mi jako odtwarzacz, ale go sprzedałem :E. Płyty można już wyrwać za 60-120 zł, a jakość zauważalnie lepsza niż na netfliksie czy tym bardziej hbogo.

Jeszcze takie porównanie czerni oled vs q90 od brytyjskiego koksa :E

https://www.youtube.com/watch?v=UaIwB6tkFE0

Edytowane przez bocieque

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fjubens z naszego forum C9 również kupił w tej promocji na BF. Sporo ludzi się zdecydowało wtedy na ten model, ale co się dziwić cena świetna była.

No to ładnie na forum przybyło nam użytkowników nowych OLED'ów LG będzie z kim i o czym dyskutować :cool:

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" odtwarzacz ultra hd lg ubk90 "

Czemu nie PS4 albo XboxS ? Pytam serio coś brakuje w konsolach? Bo ja bym wolał konsolę, która sprawdzi się jako odtwarzacz i konsola.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie PS4 albo XboxS ? Pytam serio coś brakuje w konsolach? Bo ja bym wolał konsolę, która sprawdzi się jako odtwarzacz i konsola.

PS4 nie ma czasem tego biednego odtwarzacz bez 4k HDR?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS4 Pro nie odtwarza takich płyt, tylko xbox S i xbox X. Nie wiem tylko czy odtworzą dolby vision i dolby atmos, chyba nie. Poza tym i tak ciut gorsza jakość i wygoda (włączanie osobno konsoli i sterowanie padem, zamiast wszystko jednym pilotem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG OLED (B9) vs Samsung QLED (Q90r) black levels

Qled pod kątem nie posiada czarnego koloru. Na szczęście reszta się nie degraduje tak drastycznie i da się to używać całkiem przyjemnie.

Ale wracając do dynamicznego podświetlania:

Gdzie są kurde gwiazdy :exclam::question: :question: :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi