Skocz do zawartości
azgan

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

jest tez możliwe ze ze natywna wartość dla wszystkich paneli to 100Hz,  producent raczej nie wpisał by wartości z którą dany produkt może mieć problem to oszczędza koszty procesowe jak i zwrotów, to dlaczego model 3la ma tylko TM zamiast Natywnej wartości tez jest dość tajemnicze,  ogólnie to czym wyższy numer w hierarchii tym wyższy model

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, VSS napisał:

jest tez możliwe ze ze natywna wartość dla wszystkich paneli to 100Hz,  producent raczej nie wpisał by wartości z którą dany produkt może mieć problem to oszczędza koszty procesowe jak i zwrotów, to dlaczego model 3la ma tylko TM zamiast Natywnej wartości tez jest dość tajemnicze,  ogólnie to czym wyższy numer w hierarchii tym wyższy model

Ogólnie tak, ale w przypadku TV głównie chodzi o model na konkretny rynek 55CX6LA to UK, 55CXPUA to USA.

100/120 jest bo masz dwa tryby do wyboru z PC.

Kilka osób z forum ma polską wersję 3LA CX'a niech ktoś podłączy do PC i wrzuci screena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz mnie to nie boli ze ten ma podane na stronie producenta 100 a drugi ma 120 , zainteresowałem sie tym ze model 3la jest o ~200-250 euro tańszy wiec tak trochę słabo bo zapewne produkowane sa w tej samej fabryce, a co ciekawsze to moj Nano w e zeszycie znalazłem takie dane 100Hz nativ, 3800Hz interpoliert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, lukadd napisał:

Kilka osób z forum ma polską wersję 3LA CX'a niech ktoś podłączy do PC i wrzuci screena.

Już pisałem że w 1440p jest do wyboru 120Hz z poziomu sterownika NVIDII więc matryca jest 120Hz  (screeny dawałem po zakupie TV możesz sobie przeklikać). Nic się nie zmieniło jest dokładnie to samo co miałem na B9. We wszystkich dystrybucjach jest ta sama matryca różnice są tylko w tym gdzie składają TV. 

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi się przeglądać 50 stron :E . No, ale jak ci pokazywało 120hz to jest 120hz.

Imho po prostu spec jest nie dokładny na stronie LG, bo ja też wcześniej nigdy nie słyszałem, aby dawali i mieli 100hz w CX czy C9.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, lukadd napisał:

Nie chce mi się przeglądać 50 stron :E . No, ale jak ci pokazywało 120hz to jest 120hz.

Imho po prostu spec jest nie dokładny na stronie LG, bo ja też wcześniej nigdy nie słyszałem, aby dawali i mieli 100hz w CX czy C9.

Tak, zarówno w B9 jak i CX przechodzi po kablu HDMI2.0b 120Hz w 1440p. Nie sprawdzałem tylko w 4K bo nie miałem takiej możliwości ale skoro w 1440p jest 120Hz to logiczne że po HDMI2.1 w 2160p też będzie. 

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie byl bym tego pewien czy 1440 to to samo co 2160 jeżeli chodzi o odświeżanie,  nie mniej nie więcej możemy zgłosić do LG by poprawili błąd na stronie i albo poprawia albo potwierdza iz wartość 100Hz jest prawidlowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. LGD robi dwa rodzaje paneli ?

Czasy PAL vs NTSC już dawno minęły ;)

P.S. To co podaje LG nie ma nic wspólnego z odświeżaniem panelu.

Edytowane przez kadajo
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz tłumaczyć jak chcesz, jak coś jest tańsze to coś w tym jest albo jest luźniejsza restrykcja jakości albo pracownicy fabryki dobrowolnie zrzekli sie 1/3 wynagrodzenia na rzecz tańszych telewizorów na wschodnia Europe :rotfl:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, VSS napisał:

nie byl bym tego pewien czy 1440 to to samo co 2160 jeżeli chodzi o odświeżanie,  nie mniej nie więcej możemy zgłosić do LG by poprawili błąd na stronie i albo poprawia albo potwierdza iz wartość 100Hz jest prawidlowa

Ale co Ci się nie zgadza i jaki błąd mają poprawiać na stronie? Masz przecież na screenach jak byk do wyboru 100 lub 120Hz w 4K po HDMI2.1 

Wszystkie TV OLED od różnych producentów mają 120Hz matryce od LGD bo tylko takie robią 

Nawet ten mniejszy nowy panel w rozmiarze 48 cali ma 120Hz  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie nie zgadza mi sie opisy Tunerów i matrycy a niższa cena tylko dolewa oliwy,  bylem zdecydowany na 9la a 3la trochę zachwiał mój wybór, nie mam zamiaru się wdawać w bezsensowna przepychankę, fakty sa jak wyżej podane i towar jest tańszy to ze da się ustawić 120Hz wcale nie znaczy ze 9 i 3 sa to 1:1,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, VSS napisał:

możesz tłumaczyć jak chcesz, jak coś jest tańsze to coś w tym jest albo jest luźniejsza restrykcja jakości albo pracownicy fabryki dobrowolnie zrzekli sie 1/3 wynagrodzenia na rzecz tańszych telewizorów na wschodnia Europe :rotfl:

Ale kadajo ma racje. C9 też przecież potaniał i był w pewnym momencie za 4600 zł to samo B9 i późniejsze SLA zastąpione premierowymi PLA. Nie wiem co tutaj cena ma do gadania? Ja za swój premierowo dałem 8000PLN a ma to samo co te sprzedawane teraz taniej.

6 minut temu, VSS napisał:

no właśnie nie zgadza mi sie opisy Tunerów i matrycy a niższa cena tylko dolewa oliwy,  bylem zdecydowany na 9la a 3la trochę zachwiał mój wybór, nie mam zamiaru się wdawać w bezsensowna przepychankę, fakty sa jak wyżej podane i towar jest tańszy to ze da się ustawić 120Hz wcale nie znaczy ze 9 i 3 sa to 1:1,

Błędy w opisie na polskiej stronie i tyle. Części do wszystkich TV są produkowane przez LG a te oznaczenia w jakim miejscu są składane i na jaki region dystrybucja.  

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mowie o C9 nie mowie tez o CX tylko o GX , mimo iż może być ta sama matryca to myślę ze modelowo może być większa restrykcja jakości, nie wiem i nie interesują mnie inne wywody na temat innych modeli, znalazłem sprzeczne informacje które podaje Producent jak i Sklepy dla modelu 3la ale o dziwo dla modelu 9la wszyscy sa zgodni  tak samo jak do matrycy jak i tonerów TV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, VSS napisał:

nie mowie o C9 nie mowie tez o CX tylko o GX 

O.K rozumiem. W GX to nie wiem jak jest ale wydaje mi się że powinna być ta sama matryca co w CX

Najlepiej zapytać o to wsparcie techniczne LG powinni wyjaśnić wątpliwości 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj minęło 5 tygodni,od kiedy serwis zabrał monitor.

W zeszłym tygodniu puściły mi już nerwy i już nerwowo kontaktowałem się z Philipsem i serwisem.

Efektem jest dzisiejsza paczka,przysłali zupełnie nowy egzemplarz.

Zastanawiam się,czy go nie sprzedać,jako nówki Tylko czy jest coś innego ,godnego polecenia w tej cenie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

indykator poziomu głośności ten z Windowsa  dezaktywuje Gsync w momencie gdy zmieniam poziom nagłośnienia a indykator się pojawia na ekranie, indykator znika włącza się Gsync  tez tak jest na najnowszym sterze,  jest patent ba TV włączał się i wyłączał po sygnale HDMI ?, niby jest tak ustawiony ale coś nie trybi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanko do was z innej beczki. Z racji tego, że  w przyszłym roku planuję zorganizować salon pod granie (TV + PC) chciałbym się doradzić jaki 65 calowy TV polecacie? Czy 65 cali będzie wystarczający, jeśli kanapa będzie w odległości ok 3,3m od telewizora?

Głównie to będą filmy i gry i zależy mi na dobrych kolorach i wrażenia z grania, a cena gra drugorzędną rolę. Zastanawiałem się nad modelem Samsung QLED QE65Q95TAT a ostatnio jakiś hype robi LG model CX.

Edytowane przez Ig0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poważne problemy LG. Telewizory mogą wywołać pożar

Ktoś wie jakich konkretnie modeli to dotyczy u nas? W Korei to dotyczy ponoć OLED-ów w wersji 65" i 77" generacji od 6 do 9.

Edit:

Jest odpowiedz LG. Rusza akcja serwisowa obejmująca modele:

2016: OLED65G6, OLED77G6, OLED65E6

2017: OLED65W7, OLED77W7, OLED65G7, OLED77G7, OLED65E7, OLED65C7, OLED65B7

2018: OLED65W8, OLED77W8, OLED65G8, OLED77C8

2019: OLED65W9, OLED77W9, OLED77C9, OLED77B9

Edytowane przez Divton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Ig0r napisał:

Ja mam pytanko do was z innej beczki. Z racji tego, że  w przyszłym roku planuję zorganizować salon pod granie (TV + PC) chciałbym się doradzić jaki 65 calowy TV polecacie? Czy 65 cali będzie wystarczający, jeśli kanapa będzie w odległości ok 3,3m od telewizora?

Głównie to będą filmy i gry i zależy mi na dobrych kolorach i wrażenia z grania, a cena gra drugorzędną rolę. Zastanawiałem się nad modelem Samsung QLED QE65Q95TAT a ostatnio jakiś hype robi LG model CX.

Słabo trochę, dla 65" 2.6metra uznawane jest za granicę rozróżniania 4K od FHD. 

1,3metra to taka granica gdzie warto zamiast 4K brać 8K. Czyli optymalna odległość OCZU (a nie nóg na kanapie :P ) od TV dla 65" to 1,3-2,6metra. 

U Ciebie szykuje się po prostu przemeblowanko albo będziesz grał na malutkim ekranie z perspektywy odległości i do tego baaardzo drogim ;) 

A żeby jeszcze bardziej Ci to zobrazować, tak ten sam przelicznik zaleca zakup 165" dla odległości 2,4-3,2metra przy 4K. Ty chcesz nogi na kanapie mieć 3,3 metra od TV więc przy takiej odległości nawet ekran FHD 165" będzie wyglądał dobrze ;D 

Dobrze jest tak ustawić sobie pokój, aby kanapa była ze 2 metry najdalej od TV a za kanapą po prostu przejście. 

Co do HAJPA, to na HAJPIE JEST SAMSUNG QLED i MSI w GPU :D TO JEST HAJP. Bo jak inaczej nazwać takie coś, w cenie wyższej od OLEDA.

Samsungi to bardzo dobre TV. Ale niestety monitory z nich są gówniane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Divton napisał:

Poważne problemy LG. Telewizory mogą wywołać pożar

Ktoś wie jakich konkretnie modeli to dotyczy u nas? W Korei to dotyczy ponoć OLED-ów w wersji 65" i 77" generacji od 6 do 9.

Edit:

Jest odpowiedz LG. Rusza akcja serwisowa obejmująca modele:

2016: OLED65G6, OLED77G6, OLED65E6

2017: OLED65W7, OLED77W7, OLED65G7, OLED77G7, OLED65E7, OLED65C7, OLED65B7

2018: OLED65W8, OLED77W8, OLED65G8, OLED77C8

2019: OLED65W9, OLED77W9, OLED77C9, OLED77B9

To jest stare info w dodatku w linku który podałeś jest sporo ogolników tutaj można przeczytać o tym więcej 

LG: w Korei wystąpił problem z przegrzewaniem się telewizorów OLED. Nie chodzi jednak o matrycę

Źródło: https://hdtvpolska.com/lg-w-korei-wystapil-problem-z-przegrzewaniem-sie-telewizorow-oled-nie-chodzi-jednak-o-matryce/

"Przedstawiciele LG uspokoili, że modele sprzedawane poza Koreą Południową nie ulegają obecnie podobnym awariom.Firma bada jednak inne rynki pod kątem potencjalnych problemów."

Problem dotyczył:

"wadliwe komponenty zlokalizowane na płytach zasilających".

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Minciu napisał:

Słabo trochę, dla 65" 2.6metra uznawane jest za granicę rozróżniania 4K od FHD. 

1,3metra to taka granica gdzie warto zamiast 4K brać 8K. Czyli optymalna odległość OCZU (a nie nóg na kanapie :P ) od TV dla 65" to 1,3-2,6metra. 

U Ciebie szykuje się po prostu przemeblowanko albo będziesz grał na malutkim ekranie z perspektywy odległości i do tego baaardzo drogim ;) 

A żeby jeszcze bardziej Ci to zobrazować, tak ten sam przelicznik zaleca zakup 165" dla odległości 2,4-3,2metra przy 4K. Ty chcesz nogi na kanapie mieć 3,3 metra od TV więc przy takiej odległości nawet ekran FHD 165" będzie wyglądał dobrze ;D 

Dobrze jest tak ustawić sobie pokój, aby kanapa była ze 2 metry najdalej od TV a za kanapą po prostu przejście. 

[...]

W zasadzie to 3,3 m to jest od ściany do ściany. Więc no myślę że odległość od oczu do TV będzie tak jakoś 2,8m może. Na razie przemeblowania nie ma, bo nie mam jeszcze mieszkania :E
Celuję w 4k a 8k mnie nie interesuje. A co myślisz o 75 calach? Będzie wtedy pasować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2.8m to już znacznie lepiej niż wcześniej. 77 cali wiadomo że lepszy. Ale ceny na razie są bardzo niekorzystne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi