Skocz do zawartości
azgan

BIG FORMAT GAMING DISPLAYS - dyskusja o dużych ekranach w roli monitora

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, ombre070 napisał:

Ja dalej czekam (B9)

Masz mikro przycięcia o ktorych w necie mowa?

Nie odważę się powiedzieć zdecydowanie 'Nie', bo jak tu VSS kiedyś wspominał on widział przycinki na LG IPS przy G-Sync Compatible na 60Hz 4K po prostu w ramach HDMI 2.0 jeszcze, ja grałem na OLEDzie G-Sync Compatible 4K 60Hz na karcie z HDMI 2.0 i przycinek nie widziałem, także to, że ja nie widzę, to nie musi oznaczać, że ich nie ma, ktoś bardziej wyczulony może bardziej mieć na to oko.

Mam na biurku 144Hz G-Sync (moduł) gamingowego ASUSa w 1440p, wydaje mi się, że tam ogólnie przejście kamerą jest płynniejsze, ale wiadomo, że na 4K nie wyciągam takiej ilości FPS co na 1440p, więc klatkarz też jest zupełnie inny.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też zainstalowałem dzisiaj nowe firmware, wstępnie wydaje się, że działa poprawnie. Wiesiek 3 masełko, The Division 2 masełko. Forza Horizon 4 przyciśnięta MSAA x8, aby fps latał dynamicznie i tak rzadko spada poniżej 100fps w 4k :E też masełko.

No, ale z czasem wyjdzie jak są jakieś babole.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zainstalowałem dzisiaj.Ogolnie chodzi jak marzenie ale nie w każdej sytuacji.Mafia ma jakieś dziwne przycięcia.

Poza tym spieprzyli Truemotion w normalnej telewizji. Tak haczy że muszę to wyłączyć. O dziwo w Netflix i Prime chodzi dalej normalnie.Beda poprawki.Na szczęście nie oglądam normalnej telewizji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem monitor Philips 326M6VJRMB - jak dla mnie super. 4K wygląda obłędnie i człowiek szybko przyzwyczaja się do pracy przy tak dużym monitorze, mimo tego, że mam małe biurko i siedzę od niego około 65-70 cm. Wszystko jest ostre i wyraźne, a dzięki skalowaniu czyta się wygodnie.

Monitor niestety ma dla mnie dużą wadę - słabą ergonomię. Nie można obniżyć go za bardzo - przez to gdy siedzę przy biurko, monitor jest wyżej od mojej linii wzroku. Muszę patrzeć w górę. Mam biurko podnoszone i niezłe krzesło biurowe, ale nie da rady tego ułożyć, by wygodnie się siedziało i monitor był poniżej linii wzroku.

Kojarzycie jakiś monitor 32 cale, z 4K, który pozwala mocno obniżyć ekran? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Philips 326M6VJRMB + uchwyt VESA 100x100 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To masz jeszcze taki, ale nie wiem czy będzie Ci wystarczająco nisko ;)  I nic więcej. Po mojemu jest mniej więcej jak u Ciebie. A ten zakres regulacji i tak jest mega i kładzie prawie ekran na blacie. Jak chcesz więcej regulacji to zostaje VESA a nie kombinacja :P

Philips P-line 328P6VUBREB, 31.5"

Podobnie jak Twój.

IMG_1598.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Minciu napisał:

To masz jeszcze taki, ale nie wiem czy będzie Ci wystarczająco nisko ;)  I nic więcej. Po mojemu jest mniej więcej jak u Ciebie. A ten zakres regulacji i tak jest mega i kładzie prawie ekran na blacie. Jak chcesz więcej regulacji to zostaje VESA a nie kombinacja :P

Philips P-line 328P6VUBREB, 31.5"

Podobnie jak Twój.

IMG_1598.jpg

To drugie zdjęcie - rzeczywiście bardzo nisko jest monitor i wygląda jakby dotykał nóżki. U mnie nie daje rady obniżyć niżej. Sprawdzę to zaraz i go rozmontuję.  

Ciekawe czy to zdjęcie jest w takim kadrze i przez to wygląda to inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda jakby do maks spustu, trzeba odchylic go do tyłu. Ten na filmiku ma bardziej przyjazna podstawke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!

To mój pierwszy post na pclabie więc z góry przepraszam jeżeli prostuję nie tak jak trzeba... :-) Mam pytanie i prośbę o opinię od użytkowników podobnych sprzętów jak mój. 

Otóż zachęcony recenzjami, między innymi na tym forum, zakupiłem właśnie monitor Philips 436m6vbpab. Wcześniej miałem iiyama 4k prolite (x4071uhsu-b1), który postanowiłem wymienić jakoże zaczynało mi brakować wejść oraz obsługi HDR. Monitor mam podłączony do pc w konfiguracji z drugim szerokim 49 calowym CRG90 (LC49RG90SSUXEN) jako extended monitor i gdy gra nie obsługuje formatu 32:9 za pomocą steam big picture przełączam się automatycznie na Philipsa jako primary monitor i gram na 43 calach 16:9, do tego monitora mam też podpięte Xbox one x i PS4 pro. 

Testując Philipsa zauważyłem dwa problemy, co do których mam wątpliwości i nie umiem rozwiązać. Otóż gdy włączam komputer i odpalam grę która obsługuje HDR to obraz na Philipsie staje się pełen artefaktów takich jak na załączonym screenie. Dzieje się tak za każdym razem gdy włączę pc ze stanu cold boot a monitor jest w stanie uśpienia z migającą białą diodą na przedzie. Natomiast gdy w Windowsie 10 wyłączę i włączę ponownie monitor pilotem czy też joystickiem to HDR odpala się normalnie i wtedy mogę uruchamiać kontent HDR godzinami bez problemu. I tak aż do ponownego wyłączenia komputera. Dodam, że komputer podpięty jest przez displayport do rtx 2080ti. Jeżeli dana gra ma wyłączony HDR to obraz jest poprawny. Obraz z HDR  na konsolach nie ma tego problemu. Dodam również iż na ultrapa organicznym Samsungu HDR działa zawsze po włączeniu komputera i nic nie trzeba włączać i wyłączać.

Drugi mój problem, który zauważyłem w nowym Philipsie to horizontal banding/dirty screen effect, który zauważam na szarych, brązowawych czy też seledynowych tłach w grach i filmach. Nie jest ten efekt jakiś tragiczny i pewnie nauczyłbym się go nie dostrzegać bo pewnie w przypadku dużych matryc ciężko o idealne tzw. grey uniformity. Zastanawiam się czy nie wymienić egzemplarza bo ma na to 30 dni (kupione przez internet) ale z drugiej strony ten egzemplarz nie ma żadnych martwych pikseli i obraz na bardzo ładny i jasny a obawiam się, że mogę trafić gorszą sztukę..

Co myślicie na ten temat. Czy ktoś ma pomysł odnośnie problemu z HDR na pc? Bo nie wiem czy to wina monitora czy też może Windowsa lub karty graficznej? Jak na razie zmieniłem sterowniki do karty ale problem nadal występuje. Co robić? Ponadto może ktoś na forum kto ma Philipsa wypowie się jak u niego zachowuje się matryca jeśli chodzi o dirty screen effect/ horizontal banding? Czy to normalne w tych monitorach?

Pozdrawiam serdecznie!

Ps. Zdjęcie jest bardzo złej jakości ale pclab nie pozwala mi wkleić większego niż 0.1mb..

1_IMG_20201102_141217.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych artów podczas odpalania to ciężko coś stwierdzić. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem.Może kabel lub stery.

A co do bandingu, DSE, BLB itd., to cóż to musisz wyważyć swoim własnym okiem na ile to jest dla ciebie akceptowalne, bo każdy model monitora LCD w jakimś stopniu ma czegoś więcej, czegoś mniej z tych przypadłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, lukadd napisał:

Co do tych artów podczas odpalania to ciężko coś stwierdzić. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem.Może kabel lub stery.

A co do bandingu, DSE, BLB itd., to cóż to musisz wyważyć swoim własnym okiem na ile to jest dla ciebie akceptowalne, bo każdy model monitora LCD w jakimś stopniu ma czegoś więcej, czegoś mniej z tych przypadłości.

Dzięki za odpowiedź. Tak jak pisałem włączenie i wyłączenie monitora po odpaleniu windy powoduje, że Arty znikają i mogę odpalać różne gry bez problemu, aż do następnego restartu. Testowałem dziś trochę monitor przed wyjściem do pracy i okazało się, że to samo dzieje się na drugim wejściu ( mini displayport), natomiast na HDMI jest ok. Może więc to kwestia portu na karcie graficznej i tego, że są podłączone dwa monitory; może to kwestia kolejności inicjalizacji wyświetlacza w biosie czy coś w tym rodzaju. Sprawdzę jak wrócę do domu i może podłącze tylko Philipsa jako jedyny wyświetlacz. Tylko zastanawia mnie co do tego ma HDR bo bez włączonego hdru nie ma nigdy problemu za artami. Dziwne...

A co do bandingu, dse i innych, to jak rozumiem pewnie nie ma idealnych matryc. Widziałem, że na tym wątku niektórzy mieli problem z ghoustingiem na tym monitorze, nikt nie wspomniał o dse i bandingu więc dlatego pytam. Mój ultrapanoramiczny Samsung nie na żadnych przypadłości, więc chyba miałem szczęście w loterii matryc i stąd moje wątpliwości i pytania o Philipsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może komuś się przyda:

Doskonała wiadomość dla właścicieli Samsung Qled 2019: TAK, trudno w to uwierzyć, ale freesync przez HDMI dla GPU Nvidia w końcu działa !!! 

Testowane na wielu grach, głównie tytułach Ubisoft.

Moja konfiguracja:

Karta graficzna: RTX 2070, 457.9 GEFORCE GAME GAME DRIVER

Telewizor: 65-calowy QLED QE65Q67RAT, FIRMWARE 1371.0 (oprogramowanie sprzętowe pobrane ze strony pomocy technicznej firmy Samsung i zaktualizowane ręcznie, nie było dostępne w ramach automatycznej aktualizacji)

Opcja kompatybilna z Gsync włączona w panelu sterowania Nvidia

Ustawienia TV freesync ustawione na "najlepszą" opcję

Tryb gry włączony

Wejście ustawione na PC

Ustaw częstotliwość odświeżania na 120 Hz przy 1440p / 1080p w grach (na 60 Hz górna część ekranu ma tiring)

IMG_20201102_210336.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to po VRR...

In a newsletter published by the OLED Association, LG Display has confirmed that the VRR gamma shift issue on LG OLED TVs including the CX and C9 is caused by the underlying OLED panel. While the company is investigating the possibility of introducing multiple gamma curves at lower refresh rates, the fix will be hardware/ T-Con-based, and can only be applied to future OLED TVs and not existing ones.

Ciekawe czy to prawda czy zagrywka, żeby OLEDy 2021 miały jakieś "nowości"

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Bartekkx napisał:

No to po VRR...

In a newsletter published by the OLED Association, LG Display has confirmed that the VRR gamma shift issue on LG OLED TVs including the CX and C9 is caused by the underlying OLED panel. While the company is investigating the possibility of introducing multiple gamma curves at lower refresh rates, the fix will be hardware/ T-Con-based, and can only be applied to future OLED TVs and not existing ones.

eh moglem poczekac choc jakosc cx jest super jednak vrr to dosc wazny ficzer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Bartekkx napisał:

No to po VRR...

VRR Gamma chyba dotyczy problemu z czernią przy użyciu zmiennej częstotliwości odświeżania. Pomaga ponoć zejście z jasnością do 49. Można ewentualnie bawić się poziomem jasności w ustawieniach gier.

Poniższy film pokazuje o jaki problem chodzi:

www.youtube.com/watch?v=DUiwadan2ZI

Edytowane przez Divton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu trzeba obniżyć jasność. Ludzie to robią problemy z niczego...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zauważyłem u siebie żadnych podobnych problemów. Co prawda B9 ale słyszałem że C9 i B9 to to samo tylko w C9 siedzi mocniejszy proc. 

Ktoś tutaj  b9 ma jakieś problemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

55cx na przecenie za 5.278, co sądzicie? Warto poczekać na lepsze deale?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fck yea, Series X podpięty pod GX. 

Tak wpadłem się tylko pochwalić :E

Jak na razie wszystko śmiga opcja 4K@120 Hz dostępna i nawet działa w Gears 5. 

Dolby atmos po earc też. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Golarka GILLETTE Fusion ProGlide Styler

1x

69.36 zł

Telewizor LG OLED 2020 OLED55CX3LA

Kod produktu : 201985

1x

5149.63 zł

Gwarancja Plus

Kod produktu : 778953

1x

594.00 zł

Kurier ekspres

Kod produktu : 781981

1x

14.99 zł

Dostawa Cały dzień

Kod produktu : 831948

1x

Wartość zamówienia

5827.98 zł

Łącznie

5827.98 zł

Taka promocja dzisiaj w Media dla niezdecydowanych takich jak ja. Kurde nie mogłem się powstrzymać i dołączam do klubu szczęśliwców Big Format ?

Edytowane przez Czarny_PLone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje, będziesz Pan zadowolony. Jeszcze dołączysz dodatkowo do klubu OLED psycho fanboys. :E

• Thanks 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.11.2020 o 10:27, kadajo napisał:

Po prostu trzeba obniżyć jasność. Ludzie to robią problemy z niczego...

nie tak po prostu, oficjalnie to powinno działać a nie działa, doraźnie to można sobie w nosie pogrzebać, prawda jest taka ze wysokie poziomy jasności są nie jako wyznacznikiem używania OLEDA w dzień lub nasłonecznionych pomieszczeniach, tak wiec dla jednych pierdoła a dla drugich problem nie do zaakceptowania, sa problemy i problemy będą i pojawiać sie będą nowsze,  ja stawiam na problem z IC HDMI2.1 bo tu wydawać się może ze jest to IC dość wczesnej daty,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi