Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (689 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 616
  • 617
  • 618
  • 619
  • 620
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#12341 Użytkownik jest niedostępny   Grom23 

  • He's on the gear bois, crispy aimlock.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2078
  • Dołączył: So, 23 Lip 05

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 10:55

Mój asus nie daje opcji zmiany bclk niestety :E

#12342 Użytkownik jest niedostępny   arek1022 

  • ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 545
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 09

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 11:41

Zaktualizowałem w sobotę bios z 4j na 5a i przez dwa dni miałem zabawe z ustawianie ramu na 3600. Ustawienia z poprzedniej wersji biosu nic nie dawało, lekkie modyfikacje też. Ram mógł robić po 400% w memtest, a wywało BF5, FH4 i inne gry po kilku minutach rozgrywki. Aktualnie doszedłem do stanu gdzie na 30-40minut rozgrywki tylko raz miałem laga na dwie sekundy. Wieczorkiem będę miał kontynuację przygody.

#12343 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2376
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 11:42

Zobacz postDjXbeat, o 16 Wrzesień 2019 - 11:43, napisał(a):

U mnie trzaski i zakłócenia podczas odtwarzania audio (integra) pojawiają się jak ustawię IF powyżej 1900Mhz


Po czym stwierdziłeś, że płyta padła?


Po tym stwierdziłem :

"Więc tak, Gigabyte b450m ds3h samoczynnie padł, jest martwy, próbowałem wszystkiego co mi przyszło do głowy, oczywiście bezpieczne sposoby , nie robiłem nic z nim poza zmianę części, przeczyszczenie, przedmuchanie.

Przypomnę jak do tego doszło.
Zamontowałem nową płytę w pc, z włożonym ryzenem 1600 w socket, bios miałem 41 , więc ryzena 1600 nie potrzebnie fatygowałem ale kto wiedział.
Zaktualizowałem bios, do najnowszego F42b z strony gigabyte , z agesą abb. Komputer działał , zresetowałem go na tym starym ryśku , wszystko grało , 0 problemu.
Zmieniłem procesor na docelowy, zresetowałem bios zworką clr cmos . Komputer się normalnie włączył, podczas uruchamiania system sprawdzał pliki bo wykrył zmianę sprzętu, więc chyba normalne zachowanie. Jak już wszedł do pulpitu, okazało się , że wywaliło mi sterownik chipsetu i grafiki , bo tylko te sterowniki zostawiłem . Rozdzielczość się ustawiła chyba na 1024x768 , ale mniejsza, zainstalowałem wszystkie sterowniki , reset pc , włączył się normalnie , używałem pc jakiś czas było wszystko oki.
Zresetowałem ponownie pc, wszedłem do biosu by się z nim zapoznać. Nie mogłem ustawić taktowania pamięci , więc wyszedłem z biosu nie zapisując ustawień. Pc się uruchomił do momentu logowania, ale szedłem na dół i go wyłączyłem. Przychodzę do góry, próbuję go włączyć , a tam zaczął wyć wentylator od grafiki , na 100% obrotów i tak przez cały czas, próbowałem wyłączyć pc poprzez przytrzymanie włącznika, nie reagował. Po paru minutach zdecydowałem się wyłączyć go przełącznikiem w zasilaczu, pc zgasł. I od tamtego czasu , pc się uruchamia, wentylatory wystartują na 100% , a za chwilę się uciszą , teoretycznie pc pracuję oki, tylko nie daję w ogóle obrazu . Brak sygnału. Resety zworką, baterią nie pomagały. Głośniczek na płycie nie wydaję żadnego dźwięku, jest sprawny bo na tomahawku działał. Co zrobiłem:

- Reset clr cmos
- Wyciągnięcie baterii
- Uruchamianie pc bez ramu, lub z jednym modułem ramu w każdym slocie po kolei
- Podmiana procesora na ryzena 1600
- podmiana chłodzenia na boxa
- Próba uruchomienia pc bez ramu, z odłączonym dyskiem i wszelkimi peryferiami
- Podmiana karty graficznej na 2 inne w pełni sprawne (jedna jakaś stara low profile , druga rx570) , tą kartę low profile dałem nawet na ten drugi slot pcie - nie pomogło
- Wyczyściłem sprężonym powietrzem z puszki oczywiście , wszelkie sloty
- Wyczyściłem płytę główną ipą , w każdym miejscu gdzie miałem podejrzenie, że jest jakiś kawałek pasty termo lub paproch (było w 1 miejscu coś białego, na moje to pasta termo, ale nie moja bo ja mam szarą)
- Sprawdziłem działanie dźwigni socketu , działa jak na tomahawku więc jest oki
- Płyta podłączona na testbenchu home made , nic nie dało
- Zmienione przewody sata
- Podmieniłem baterię na płycie, z Tomahawka
- Przeglądnąłem , czy nie ma jakichś uszkodzeń, nic nie widać
- I jeszcze na pewno coś, o czym nie pamiętam, procki zmieniałem parę razy, poszło prawie 4g nowej pasty, zostało max na 1 nałożenie , spędziłem około 7-8h grzebiąc przy tym, 0 rezultatów."

Ten post był edytowany przez novi dnia: 16 Wrzesień 2019 - 11:45


#12344 Użytkownik jest dostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1469
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 11:53

Zobacz postnovi, o 16 Wrzesień 2019 - 12:42, napisał(a):

Głośniczek na płycie nie wydaję żadnego dźwięku, jest sprawny bo na tomahawku działał

Pierdoła ale u mnie to samo - głośniczka nie słychać więc go odłączyłem, na ASUSie Z97 Pro Gamer działał - dziwne.
---------
Sprawdziłem głośniczek tym sposobem: https://www.youtube....h?v=0eb_U6iEV94
Jednak głośniczek daje jakieś dźwięki więc połączenie z płytą działa, być może MSI coś pozmieniało i teraz już nie robi "PIP" podczas startu komputera tylko odzywa się dopiero kiedy jest jakiś problem?
---------
A jak, miałem rację:

Cytuj

- Modern motherboards will not cause a speaker to beep if POST is successful.
- I booted without no memory RAM installed and it beeped 3 times then it went off. Know I know it works. But it feels strange after post does not beep.
- That's like MSI motherboards are since Intel Haswell, if not earlier.

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 16 Wrzesień 2019 - 12:27


#12345 Użytkownik jest niedostępny   Grom23 

  • He's on the gear bois, crispy aimlock.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2078
  • Dołączył: So, 23 Lip 05

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 12:22

Zacząłem testy na integrze. Włączyłem wirtualke plus prime95 na mixie i odtwarzam muzykę. Na razie gra 30-kilka minut i dźwięk bez zarzutu.

Edit. Na teście Large FFT procek trzyma 4.2ghz all core (PBO - on, Auto OC - off, obciążenie 100% procka i cały ram zajęty), nie spodziewałem się. Na Small FFT zawsze spada do 3.6. Muzyka nadal bez żadnego zacięcia i pierdzenia.

Ten post był edytowany przez Grom23 dnia: 16 Wrzesień 2019 - 12:34


#12346 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 13:31

Też miałem problemy z dźwiękiem kiedyś, ale na interfejsie przez USB tylko korzystałem wtedy z Phenom II X4 955 naszukałem się wtedy bardzo długo najpierw sprawdziłem interfejs ale było ok później sterowniki do interfejsu bo kiedy wszystko wchodziło były bardzo niedopracowane, w końcu podłączyłem laptop kolegi i o dziwo czysto jak łza brak trzasków pojedynczych co kilka sekund latencja działała o wiele lepiej wiec szukałem a to może ups zasilacz gniazdo, GPU nie miałem zasilacza jak sprawdzić a GPU nie ma to nic wspólnego procek tym bardziej podejrzewałem płytę wiec zakupiłem z ciekawości kartę USB podpiąłem pod płytę i to samo, ale została bo miałem USB 3.0 bios też aktualizowałem. Zainstalowałem tylko jakąś specjalną aktualizacje do Windows 7 która naprawiła ten problem .... tak, że przyczyn może być wiele, trzasków co kilka sekund nie było, ale problem z latencją pozostał a później już zmieniłem na Ryzena 1 i jest ok.

Ten post był edytowany przez ciastolina35 dnia: 16 Wrzesień 2019 - 13:35


#12347 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14518
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 13:32

A kto pisał że trzeba obciążyć CPU żęby ten trzeszczał?

Ram - testy 100% stabilne.
CPU - testy 100% stabilne.

Odpalamy gierkę i trzeszczy raz mniej raz bardziej.U mnie przy wyższym IF też jest niestabilnie i wiesza się Fortnite czy Apex raz na kilka minut do kilku godzin. 3666MHz/1833MHz leczy wszystkie dolegliwości. Karta sieciowa nie gubi pakietów ( a z wysokim IF gubi ), Obraz nie freezuje w losowych momentach ( frametime jest płynny ), dźwięk działa jak należy.

#12348 Użytkownik jest dostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6667
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 13:43

Dovoltuj IF i CPU bo jak pchasz więcej danych to cpu szybciej się obrobi i się może wyłożyć :E U mnie IF na 1900 MHz działa na 1.12v i to jest absolutne min

#12349 Użytkownik jest niedostępny   Grom23 

  • He's on the gear bois, crispy aimlock.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2078
  • Dołączył: So, 23 Lip 05

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 13:49

Zobacz postMinciu, o 16 Wrzesień 2019 - 14:32, napisał(a):

A kto pisał że trzeba obciążyć CPU żęby ten trzeszczał?

Ram - testy 100% stabilne.
CPU - testy 100% stabilne.

Odpalamy gierkę i trzeszczy raz mniej raz bardziej.U mnie przy wyższym IF też jest niestabilnie i wiesza się Fortnite czy Apex raz na kilka minut do kilku godzin. 3666MHz/1833MHz leczy wszystkie dolegliwości. Karta sieciowa nie gubi pakietów ( a z wysokim IF gubi ), Obraz nie freezuje w losowych momentach ( frametime jest płynny ), dźwięk działa jak należy.


Po prostu chciałem przyspieszyć sprawę. Bo na moim Focusrite to potrafi chodzić i godzinę zanim dźwięk coś odwali. Ja podejrzewam że problemy u mnie są spowodowane zwalonymi sterownikami Focusrite a nie platformą. Ale zdecydowałem się to przetestować. Po 16:00 podepnę Prodigy Cube na kilka godzin. Integra do tej pory działa. W sumie odpalę csgo z botami niech leci sobie.

#12350 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14518
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 14:13

Zobacz postArt385, o 16 Wrzesień 2019 - 14:43, napisał(a):

Dovoltuj IF i CPU bo jak pchasz więcej danych to cpu szybciej się obrobi i się może wyłożyć :E U mnie IF na 1900 MHz działa na 1.12v i to jest absolutne min


Już się szystkimi napięciami dłubałem. Soc chipset do 1.2v, Soc CPU do 1.2v, vcore do 1.425v, VTT połowa napięcia pamięci jak i lekko zwiększone np 0.81v dla vDRAM 1.60v.

Wszelkie kombinację chyba przewalilem. Na starym biosie coś tam może wywalczyć się da, ale na nowym lipa totalna. I wszystko kończy się i tak na 3600/3633.


Rozumiem, że nie mam szczęścia do losowania sylikonow, ale masakra żeby nawet IF przegrać.

#12351 Użytkownik jest dostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6667
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 14:16

a to jak już tyle dołożyłes to zwyczajnie kasztan ale nie przejmuj na 3600 łatwiej o kasztana niż 3700x a i tam się trafiają ludzie którym IF się kończy na 1800 MHz

#12352 Użytkownik jest niedostępny   fryy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 19

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 14:24

Mowa o Infinity Fabric? Mi Ryzen Master pokazuje 1600 z tego co pamiętam, tak ma być? W bios ustawiłem tylko xmp dla pamięci Stock 3200 CL16.

#12353 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6920
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 14:24

Zobacz postnovi, o 16 Wrzesień 2019 - 12:42, napisał(a):

Po tym stwierdziłem :

"Więc tak, Gigabyte b450m ds3h samoczynnie padł, jest martwy, próbowałem wszystkiego co mi przyszło do głowy, oczywiście bezpieczne sposoby , nie robiłem nic z nim poza zmianę części, przeczyszczenie, przedmuchanie.

Spoiler


Ta płyta główna ma swoja wadę, przypadłość, że po odłączeniu zasilania (pstryczek zasilacza, wyjęcie przewodu z sieci lub po prostu zanik prądu) jest problem z uruchomieniem i wygląda to właśnie tak jak by płyta padła. Też myślałem, że mi padła ale poczytałem, pokombinowałem i metodą prób i błędów znalazłem rozwiązanie...
Wyłączasz zasilacz za pomocą "pstryczka" i na 2-3min wyciągasz baterię z płyty. W międzyczasie wyciągasz jedną kość pamięci ram. Po włożeniu baterii i włączeniu zasilacza uruchamiasz PC tylko na jednej kości. Przy tym pierwszym starcie uruchomienie trwa ~2min ale płyta się uruchamia. Później wyłączasz normalnie PC, wkładasz 2 kość pamięci i wszystko działa prawidłowo aż do momentu gdy znowu zniknie zasilanie 8:E

Ten post był edytowany przez DjXbeat dnia: 16 Wrzesień 2019 - 14:25


#12354 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2376
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 14:50

Spróbuję tego , mimo że już wypelnilem formularz na zwrot, a zakupiłem x570 . Przynajmniej dla mojej wiedzy to zrobię . Testbench z wyciętej starej budy daje radę.

#12355 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13619
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 15:26

Zobacz postDjXbeat, o 16 Wrzesień 2019 - 15:24, napisał(a):

Ta płyta główna ma swoja wadę, przypadłość, że po odłączeniu zasilania (pstryczek zasilacza, wyjęcie przewodu z sieci lub po prostu zanik prądu) jest problem z uruchomieniem i wygląda to właśnie tak jak by płyta padła. Też myślałem, że mi padła ale poczytałem, pokombinowałem i metodą prób i błędów znalazłem rozwiązanie...
Wyłączasz zasilacz za pomocą "pstryczka" i na 2-3min wyciągasz baterię z płyty. W międzyczasie wyciągasz jedną kość pamięci ram. Po włożeniu baterii i włączeniu zasilacza uruchamiasz PC tylko na jednej kości. Przy tym pierwszym starcie uruchomienie trwa ~2min ale płyta się uruchamia. Później wyłączasz normalnie PC, wkładasz 2 kość pamięci i wszystko działa prawidłowo aż do momentu gdy znowu zniknie zasilanie 8:E

Ja miałem podobne przejścia z bliźniaczym modelem S2H. Po prostu po wymuszonym wyłączeniu (nie pamiętam, czy przez zasilacz, czy przez dłuższe przytrzymanie przycisku na obudowie) nie chciała się włączyć. Ale tak na amen, w ogóle nie reagowała na próby uruchomienia (nic nie świeciło, nie kręciło się, nie piszczało i nie hałasowało, po prostu cegła). Myślałem, że to coś z zasilaczem, ale zwarciu odpowiednich przewodów włączał się normalnie. Problem rozwiązałem w iście profesjonalny sposób: poszedłem spać, a następnego dnia po problemie nie było śladu :E

Aha, jeszcze taka ciekawostka: na paździerzowym B450M-S2H Ryzen 3600 na ustawieniach 100% boostuje wyżej, niż na Tomahawku z pancerną sekcją. Nie porównywałem wydajności ani nie miałem Tomahawka na najnowszym biosie (bo już go nie mam, najnowszy jaki miałem to 1.A).

Ten post był edytowany przez Assassin dnia: 16 Wrzesień 2019 - 15:31


#12356 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2376
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 16:12

Zrobiłem tak : włączyłem pc z dwoma modułami ramu , wyłączyłem. Wyłączyłem zasilacz pstryczkiem, wyciaglem kartę graficzną, baterie , moduł ram , odczekalem około 5 minut . Włożyłem baterie , kartę graficzną, włączyłem pstryczek od zasilacza i uruchomilem pc . Minęło już z 5min i obraz się nie pokazał. Przy rozruchu po tym zabiegu pc jakby 2x się uruchomił, bo 2x zawyly wentylatory od grafiki . Idę na kawę, zostawię włączonego pc

#12357 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6920
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 16:14

W moim przypadku płyta głupieje gdy mam pamięci ustawione powyżej 3000Mhz. Jak ustawię Ram na 3000Mhz to mogę bez problemu odłączyć zestaw z sieci i po podłączenie normalnie się uruchomi. Jak tylko ruszę ram i ustawię powyżej 3000Mhz np. 3200Mhz to po odłączeniu zasilania płyta już nie wstanie dopóki nie zrobię tego co wyżej napisałem :E

Zobacz postnovi, o 16 Wrzesień 2019 - 17:12, napisał(a):

Przy rozruchu po tym zabiegu pc jakby 2x się uruchomił, bo 2x zawyly wentylatory od grafiki . Idę na kawę, zostawię włączonego pc

Dokładnie. Po uruchomieniu przez kilkadziesiąt sekund jest czarny ekran po czym płyta ładuje defaultowe ustawienia i restartuje PC. Przy drugim uruchomieniu ładuje się bios z informacją, że zostały przywrócone fabryczne ustawienia i musisz potwierdzić "ok" po czym pojawia się Bios ;)
Jeśli się nie załaduje to zapodaj przycisk "restart" a jeśli to nie pomoże to płyta padnięta :E

Ten post był edytowany przez DjXbeat dnia: 16 Wrzesień 2019 - 16:21


#12358 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2376
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 16:21

Minął już dłuższy czas , 0 informacji na monitorze , cały czas monitor w stanie uśpienia. Zostawię jeszcze z pół godziny.

Edit minęło około 40min , na ekranie głucho :/

Ten post był edytowany przez novi dnia: 16 Wrzesień 2019 - 17:00


#12359 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 425
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 17:01

Zobacz postBelliash, o 13 Wrzesień 2019 - 21:27, napisał(a):

C6 to jakiś Deep sleep w który przechodzą rdzenie w czasie bezczynności. I wtedy system się wiesza. Jedni radzą sobie z tym za pomocą zenstate inni za pomocą tego parametru kernela. U mnie nie pomaga ani jedno ani drugie, o ile mam ten sam problem...

Na GitHubie masz napisane "For AMD family 17h Model 70h (Ryzen 3000) CPUs you need kernel with this patch: https://patchwork.kernel.org/patch/11043277/"

Ta sama lata jest wymagana przez k10temp którego dodatkowo też trzeba polatac aby działał - https://patchwork.ke...patch/11043271/


Dzięki za nakierowanie. Dzisiaj wreszcie się zebrałem. Wyszło akurat jajko 5.3, zassałem, nałożyłem łatki, skompilowałem i voila:
Dodaj obrazek

#12360 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 571
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 16 Wrzesień 2019 - 17:06

@Jenot: widze ze zenpower wyswietla wiecej uzytecznych informacji niz k10temp...

$ sensors
k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Tdie:         +56.4°C  (high = +70.0°C)
Tctl:         +56.4°C

$ uname -a
Linux BelliashPC 5.3.0-gentoo #1 SMP Mon Sep 16 16:18:02 CEST 2019 x86_64 AMD Ryzen 7 3700X 8-Core Processor AuthenticAMD GNU/Linux


  • (689 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 616
  • 617
  • 618
  • 619
  • 620
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

14 Użytkowników czyta ten temat
7 użytkowników, 6 gości, 1 anonimowych

  1. sage,
  2. shiners,
  3. warrior666,
  4. frog67,
  5. addept,
  6. tomcug,
  7. shalafi