Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (740 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 619
  • 620
  • 621
  • 622
  • 623
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#12401 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14814
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 11:43

Na ryzenie X lub kreska minimum. Jajka ma po rogach a nie na środku.

Trzeba unikać takiej sytuacji: https://youtu.be/TRytGgmdeQM?t=86

#12402 Użytkownik jest niedostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12632
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 11:52

Ja od lat rozsmarowuję kredytówką równomiernei po całej powierzchni - lekkie straty są ale i grubość i rozsmarowanie zawsze perfekt zwłaszcza jak ma się dużego ihs (ja to zacząłem stosować na prockach na x58)

#12403 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6986
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 11:54

@tomcat
:thumbup:
Również takim sposobem nakładam pastę ;)

#12404 Użytkownik jest niedostępny   Mr_Hyde 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: So, 18 Wrz 04

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 12:55

Ja stawiam krope większą, a chlodzenie i docisk robi reszte :).

#12405 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 13:00

Też smarowalem, ale przestraszyłem się, jak sciaglem noctue, a jej stopka nie miała styku z ihs w 1 miejscu . Próbowałem na x i widać że jednak pasta się rozchodzila ładnie, i też tak zrobiłem. Ps uważajcie na tej płycie z dużymi chłodzeniami i kartami graficznymi z wysokim backplate: Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez novi dnia: 18 Wrzesień 2019 - 13:10


#12406 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 732
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 13:01

Zobacz postMr_Hyde, o 18 Wrzesień 2019 - 13:55, napisał(a):

Ja stawiam krope większą, a chlodzenie i docisk robi reszte :).


Ta metoda była dobra w przypadku starych Athlonow z małym rdzeniem. Teraz najbezpieczniej rozsmarować po całości. Jedyna pewna metoda. W każdym innym przypadku, dowiadujesz się o efekcie dopiero po zdjęciu chodzenia, ale wtedy operacje musisz powtórzyć.

#12407 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13663
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 13:32

Zobacz postBelliash, o 18 Wrzesień 2019 - 14:01, napisał(a):

Ta metoda była dobra w przypadku starych Athlonow z małym rdzeniem. Teraz najbezpieczniej rozsmarować po całości. Jedyna pewna metoda. W każdym innym przypadku, dowiadujesz się o efekcie dopiero po zdjęciu chodzenia, ale wtedy operacje musisz powtórzyć.

Przeważnie tradycyjna metoda wystarcza, bo układ krzemowy jest na środku. Chłodzenia pudełkowe mają przecież z reguły okrągły rdzeń nie obejmujący całego ihs-a. Ale zgadzam się, że bezpiecznej jednak zapewnić obecność pasty na całej czapce (a już zwłaszcza w przypadku Rzyenów 3000).

#12408 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 13:56

Nalozylem na x, zobacze jak temperatury będą się układać. Dziś skończyłem szybciej pracę, i złożyłem tego pc na razie 1 uruchomienie , płyta pokazuje napis Asus i na dole mieli kółko od systemu . Mam nadzieję że to nie zwiastuje jakiegoś problemu , bo już nie wyrobie . Ps te Asusy tak mają że te podświetlenie tego małego wentylatorka, święci rgb nawet jak pc jest off?

#12409 Użytkownik jest niedostępny   Mr_Hyde 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: So, 18 Wrz 04

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 13:59

Zobacz postBelliash, o 18 Wrzesień 2019 - 14:01, napisał(a):

Ta metoda była dobra w przypadku starych Athlonow z małym rdzeniem. Teraz najbezpieczniej rozsmarować po całości. Jedyna pewna metoda. W każdym innym przypadku, dowiadujesz się o efekcie dopiero po zdjęciu chodzenia, ale wtedy operacje musisz powtórzyć.

Od zawsze ją stosuje :D. Temperaturki mam niskie i w normie na to chłodzenie i ten proc(Noctua NH-D14),a po przewietrzeniu budy lepszymi wiatrakami i założeniem nowych na radiator jest jeszcze lepiej. Tutaj dałem większą krople niż robiłem to na intelach bo ihs jest większy. Działa :P.

Ten post był edytowany przez Mr_Hyde dnia: 18 Wrzesień 2019 - 14:00


#12410 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 14:39

Ktoś miał taki przypadek, że pc uruchamia się po 10minut ? W biosie myszką nie da się operować bo się zacina strasznie . Bios mam 0602 . Może to być jego wina ? Nic nie podkręcałem na razie. Na płycie piszczą głośno jakieś cewki, jakby mi w uszach dzwoniło ... Chyba na start zaktualizuję bios . Potem będę myślał co dalej, jak komp będzie się tak długo uruchamiał . Bios leci na aktualizację , w podglądzie zdarzeń żółto i czerwono przez 20 min , whea mi sypie, kernelem , jakieś com distribution , na tomahawku tyle tego nie miałem .

Ten post był edytowany przez novi dnia: 18 Wrzesień 2019 - 14:44


#12411 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6715
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 14:50

X570 magic

#12412 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 14:52

Zobacz postnovi, o 18 Wrzesień 2019 - 15:39, napisał(a):

Ktoś miał taki przypadek, że pc uruchamia się po 10minut ? W biosie myszką nie da się operować bo się zacina strasznie . Bios mam 0602 . Może to być jego wina ? Nic nie podkręcałem na razie. Na płycie piszczą głośno jakieś cewki, jakby mi w uszach dzwoniło ... Chyba na start zaktualizuję bios . Potem będę myślał co dalej, jak komp będzie się tak długo uruchamiał . Bios leci na aktualizację , w podglądzie zdarzeń żółto i czerwono przez 20 min , whea mi sypie, kernelem , jakieś com distribution , na tomahawku tyle tego nie miałem .


No nie gadaj że jest gorzej niż było :lol2:

#12413 Użytkownik jest niedostępny   Art385 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6715
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 06

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 15:00

Tragedia w 3 aktach. Tylko brakuje zbrikowanej płyty i uwalonego gpu od wihajstrów od chłodzenia. Swoją drogą czytałem chyba na forum ocn o taichi, że zen2 lepiej chodzi na 370/470 niż 570 :E Któryś zrobił podmianę a tu zonk

#12414 Użytkownik jest niedostępny   bartoszzz77 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 593
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 15:13

Zobacz postArt385, o 18 Wrzesień 2019 - 15:00, napisał(a):

Tragedia w 3 aktach. Tylko brakuje zbrikowanej płyty i uwalonego gpu od wihajstrów od chłodzenia. Swoją drogą czytałem chyba na forum ocn o taichi, że zen2 lepiej chodzi na 370/470 niż 570 :E Któryś zrobił podmianę a tu zonk


U mnie na x470 boostuje do 4.296 bez OC i na offsecie -0.05. napięcia 1.42 największe jakie widziałem

#12415 Użytkownik jest niedostępny   Mitch3llo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Cz, 18 Lip 19

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 15:15

Wymiana hyperx 2133 8 gb na cruciale 3200, nie bootuje ich wcale, pali się kontrolka CPU, próbowałem clear CMOS, płyta oczywiście msi b450 gaming plus. Na hyperx cały czas normalnie startuje a ballistixy wypluwa, jakieś porady co zrobić?

#12416 Użytkownik jest niedostępny   bartoszzz77 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 593
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 15:17

Zobacz postnovi, o 18 Wrzesień 2019 - 13:56, napisał(a):

Nalozylem na x, zobacze jak temperatury będą się układać. Dziś skończyłem szybciej pracę, i złożyłem tego pc na razie 1 uruchomienie , płyta pokazuje napis Asus i na dole mieli kółko od systemu . Mam nadzieję że to nie zwiastuje jakiegoś problemu , bo już nie wyrobie . Ps te Asusy tak mają że te podświetlenie tego małego wentylatorka, święci rgb nawet jak pc jest off?


Ściągnij aura i na shutdownie daj mu RGB off :)

#12417 Użytkownik jest dostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 259
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 15:36

Jak tak dalej pójdzie to Novi przetestuje wszystkie możliwe płyty pod te nowe Ryzeny :E

#12418 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32280
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 15:39

Zobacz postaddept, o 18 Wrzesień 2019 - 16:36, napisał(a):

Jak tak dalej pójdzie to Novi przetestuje wszystkie możliwe płyty pod te nowe Ryzeny :E

Poprawiam: :E
Jak tak dalej pójdzie to Novi spali wszystkie możliwe płyty pod te nowe Ryzeny :E

#12419 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2588
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 15:42

Robię ostatnia rzecz - formata . Po aktualizacji biosu , ustawieniu xmp ramu włącza się już pół godziny , bez efektu . Cały czas mieli kółko od ładowania Windowsa. To jest już z 3-4 uruchomienie, więc nie powinien tyle się włączać. Przed formatem jeszcze wszystko podepne na nowo . Nie wiem , może ja nie mam pecha z płytami, tylko mam uszk procek? I tylko z tomahawkiem dość dobrze działa? Nie wiem co myśleć.

Oj spalić płyty mi się nie udało, miałem lan party p35 , karmilem zdrowo q6600 i ram, i płyta nie padła . Wtedy jeszcze małolat i krecilem ile wlezie . Teraz to już mi się nie chce aż tak kręcić, mam pułapy zdroworozsadkowych napiec:).

Nie no to jest ostatnia płyta, która kupiłem. Jak będzie coś nie tak, płyta na zwrot, ryzen na gwarancję, po powrocie z gwarancji do żyda. Nie wyrobie kolejnej zmiany płyty, bo jak teraz , znów będą jakieś problemy to dam sobie rękę uciąć że problem leży w procesorze , a nie płycie

Ten post był edytowany przez novi dnia: 18 Wrzesień 2019 - 15:49


#12420 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32280
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 15:48

Po update biosu zrób jeszcze jego reset.

  • (740 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 619
  • 620
  • 621
  • 622
  • 623
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

11 Użytkowników czyta ten temat
4 użytkowników, 6 gości, 1 anonimowych

  1. andrzejw77,
  2. CS_pAqu,
  3. caleb59,
  4. GramBoLubie