Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (683 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 620
  • 621
  • 622
  • 623
  • 624
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#12421 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2354
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 15:55

Zrobiłem przed chwilą, ale poszedłem na dół bo w minutę się nie uruchomił, wiec nie chciałem patrzeć na to . Zmienię przewody sata , w biosie wykrywa ram , dyski , wentylatory .

Dziwna sprawa, na tomahawku nie miałem błędów whea , a nawet na najnowszym biosie i asus x570 , podgląd zdarzeń kolorowy .
Główny błąd :
Microsoft-Windows-EnhancedStorage-EhStorTcgDrv

Whea:
PCI\VEN_10DE&DEV_10F9&SUBSYS_1F0810DE&REV_A1

Ten post był edytowany przez novi dnia: 18 Wrzesień 2019 - 16:12


#12422 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2938
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 16:20

Jak tyle płyt testowanych to może jednak proc jest felerny, a nie te płyty :E

#12423 Użytkownik jest niedostępny   Mitch3llo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Cz, 18 Lip 19

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 16:20

CMOS się nie wyczyscil, ruszyły obie.

#12424 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1713
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 16:23

WHEA to problem z Audio, według google. to samo miałem.

Name: High Definition Audio-Controller
Device ID: PCI\VEN_10DE&DEV_10F9&SUBSYS_1F0810DE&REV_A1

#12425 Użytkownik jest dostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5519
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 16:39

Zobacz postnovi, o 18 Wrzesień 2019 - 16:42, napisał(a):

Robię ostatnia rzecz - formata . Po aktualizacji biosu , ustawieniu xmp ramu włącza się już pół godziny , bez efektu . Cały czas mieli kółko od ładowania Windowsa. To jest już z 3-4 uruchomienie, więc nie powinien tyle się włączać. Przed formatem jeszcze wszystko podepne na nowo . Nie wiem , może ja nie mam pecha z płytami, tylko mam uszk procek? I tylko z tomahawkiem dość dobrze działa? Nie wiem co myśleć.

Oj spalić płyty mi się nie udało, miałem lan party p35 , karmilem zdrowo q6600 i ram, i płyta nie padła . Wtedy jeszcze małolat i krecilem ile wlezie . Teraz to już mi się nie chce aż tak kręcić, mam pułapy zdroworozsadkowych napiec:).

Nie no to jest ostatnia płyta, która kupiłem. Jak będzie coś nie tak, płyta na zwrot, ryzen na gwarancję, po powrocie z gwarancji do żyda. Nie wyrobie kolejnej zmiany płyty, bo jak teraz , znów będą jakieś problemy to dam sobie rękę uciąć że problem leży w procesorze , a nie płycie

Tu problemy leżą w całokształcie tej firmy na A :E to je amd nie pomalujesz.Teraz coraz bardziej jestem przekonany po czytaniu i tego tematu jak i na innych forach ,reddicie że większość tych błędów jest powtarzalana na różnych płytach z różnymi prockami nawet ze stareńkim r1700.Ja swoją płytę odeślę dla zasady na RMA ale jestem bardziej niż pewny że wróci z adnotacją że jest w 100% sprawna i wina leży np w win10 lub inne kwiatki będą mówione.Zdania nie zmieniam jeden wielki niedopracowany shit :E Najlepsze są tematy : "Jaka płyta do 1700pln-2000pln" pod AMD i tak sobie człowiek myśli że te ludziki nie mają świadomości w co się pakują :E wiem że jest to podyktowane ilością rdzyniuufff większość ma świadomość że z czasem wrzucą jakże pięknego 12-16 rdzeniowego procka :P Teraz wiem jedno jak już się kce :P coś troszkę droższego to tylko i wyłącznie i9 9900K za 2100pln + jakaś płyta za 600-800pln i jest po temacie :E lub w używkach wyjdzie jeszcze dużo taniej

Ten post był edytowany przez unadarek dnia: 18 Wrzesień 2019 - 17:02


#12426 Użytkownik jest niedostępny   fryy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 19

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 16:55

Jest problem. Zrobiłem aktualizacje biosu ze strony msi.
Po instalacji komputer się uruchomił ładnie pięknie. Uruchamiam ponownie by włączyć xmp pamięci bo wystartowały na 2400. Ustawiłem jeszcze tryb UEFI.
od tej pory Windows się nie uruchamia, komputer krzyczy by naprawić Windowsa, przywrócić system itp.
Wszedlem znowu do bios. Wyłączyłem tryb xmp, nie pomogło, dalej to samo. Ustawienia domyśle bios przywróciłem, dalej to samo.
Co to może być za przyczyna?
Na poprzedniej wersji bios wszystko działało super, xmp też 3200.
Co teraz zrobić?
Format Windowsa?
Można to jakoś naprawić by Windows wstał?

#12427 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 409
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 16:58

Włącz CSM w BIOSie. Ustawiając tryb UEFI wyłączyłeś możliwość bootowania z partycji MBR (tryb kompatybilności z BIOS).

Ten post był edytowany przez Jenot dnia: 18 Wrzesień 2019 - 16:59


#12428 Użytkownik jest niedostępny   fryy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 19

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 17:11

Zmieniałem to spowrotem, na CSM. Dalej win10 się nie uruchamia. Dziwne.
W ustawieniach w bios, można włączyć domyślne ustawienia, nadal nie działa.
Bootowanie mam ustawione z SSD na którym mam Windowsa. Zgłupiałem.
Odłaczałem kabel zasilający na jakąś minute. Nic.
Mogę wejść do BIOS bez problemów oraz naprawiać bezskutecznie Windowsa.
Nie chciałbym robić formata Windowsa, ale chyba bede musiał.
Format pomoże czy da się jakoś uruchomić Windowsa?

#12429 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2354
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 17:12

Zobacz postunadarek, o 18 Wrzesień 2019 - 17:39, napisał(a):

Tu problemy leżą w całokształcie tej firmy na A :E to je amd nie pomalujesz.Teraz coraz bardziej jestem przekonany po czytaniu i tego tematu jak i na innych forach ,reddicie że większość tych błędów jest powtarzalana na różnych płytach z różnymi prockami nawet ze stareńkim r1700.Ja swoją płytę odeślę dla zasady na RMA ale jestem bardziej niż pewny że wróci z adnotacją że jest w 100% sprawna i wina leży np w win10 lub inne kwiatki będą mówione.Zdania nie zmieniam jeden wielki niedopracowany shit :E Najlepsze są tematy : "Jaka płyta do 1700pln-2000pln" pod AMD i tak sobie człowiek myśli że te ludziki nie mają świadomości w co się pakują :E wiem że jest to podyktowane ilością rdzyniuufff większość ma świadomość że z czasem wrzucą jakże pięknego 12-16 rdzeniowego procka :P Teraz wiem jedno jak już się kce :P coś troszkę droższego to tylko i wyłącznie i9 9900K za 2100pln + jakaś płyta za 600-800pln i jest po temacie :E


Cóż, ryzeny użytkuję od roku , jakiekolwiek problemy jakie się pojawiły, to dopiero po wymianie ryzena 1600 na 3600 , przed nimi miałem ryzena 2600, i nie mogę nawet jednego złego słowa powiedzieć na te procki, bo pracowały lepiej niż fabryka przewidziała (podkręcone z podkręconym ramem). Platforma była bardzo stabilna, nie miałem zawahania wrzucając na telefon jakiś modowany soft czy stawianie jakiegoś 4 plikowca w smartfonie . Problemy pojawiły się , dopiero po montażu ryzena 3600 , ba pierwszy problem to nie aż taki problem (niskie oc ramu) , dopiero po około 2 tyg zaczęły się zakłócenia audio i karty graficznej, przez co karta sypała artefaktami . Dlatego podjąłem decyzję o zmianie płyt. Niestety trafiłem niepełnosprawnego gigabyte , bo chciałem iść po taniości , okazał się nieudanym zakupem, ale to wina samej płyty , tego konkretnego egzemplarza a nie firmy gigabyte, po tej sytuacji, odpuściłem już drugą taką samą płytę, zapewne bym trafił egzemplarz , który by działał , ale ile można być bez pc :D ? Dlatego wziąłem x570, jeśli na niej też będę miał problemy , to wiem jedno, trafiłem wadliwy egzemplarz cpu . Jeśli się na prawdę okaże , że procesor mam trefny , to trochę moja opinia na temat najnowszych ryzenów się pogorszy, bo ja nie jestem jednostkowym przypadkiem, już z 3-4 sztuki by się okazały uszkodzone, więc w moich oczach to nie wyglądało by fajnie .

#12430 Użytkownik jest niedostępny   shalafi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1577
  • Dołączył: Nd, 27 Paź 02

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 17:28

Zobacz postfryy, o 18 Wrzesień 2019 - 18:11, napisał(a):

Zmieniałem to spowrotem, na CSM. Dalej win10 się nie uruchamia. Dziwne.
W ustawieniach w bios, można włączyć domyślne ustawienia, nadal nie działa.
Bootowanie mam ustawione z SSD na którym mam Windowsa. Zgłupiałem.
Odłaczałem kabel zasilający na jakąś minute. Nic.
Mogę wejść do BIOS bez problemów oraz naprawiać bezskutecznie Windowsa.
Nie chciałbym robić formata Windowsa, ale chyba bede musiał.
Format pomoże czy da się jakoś uruchomić Windowsa?



miałeś może szyfrowaną partycje?

a jak nie, to musisz naprawić boot loader'a

#12431 Użytkownik jest niedostępny   fryy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 19

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 17:52

dobra naprawiłem :)

jednak bootowanie dysków było poprzestawiane... komedia :)

#12432 Użytkownik jest dostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13616
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 18:09

Zobacz postunadarek, o 18 Wrzesień 2019 - 17:39, napisał(a):

Najlepsze są tematy : "Jaka płyta do 1700pln-2000pln" pod AMD i tak sobie człowiek myśli że te ludziki nie mają świadomości w co się pakują :E wiem że jest to podyktowane ilością rdzyniuufff większość ma świadomość że z czasem wrzucą jakże pięknego 12-16 rdzeniowego procka :P

To mnie też trochę śmieszy, ale i cieszy. Bo naród coraz bogatszy ;) Jeszcze x lat temu można było relatywnie niedrogo kupić bardzo wydajny jak na swoje czasy i przyszłościowy procesor HEDT (np. i7-920, i7-3820 czy i7-5820K), ale ludziom było szkoda wydać 1000 zł za płytę na chipsecie z X na początku (nota bene bardzo dobrą płytę) i kombinowali jak koń pod górę. A dziś 2000 zł za niedopracowaną płytę na "alternatywną" platformę to w sumie nie problem :)

Ten post był edytowany przez Assassin dnia: 18 Wrzesień 2019 - 18:11


#12433 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2354
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 19:02

Komp rozebrany i złożony jeszcze raz, podmieniony przewód sata , Windows zaktualizowany , ale dalej się bardzo długo włącza. Wisi na tym drugim logo Asusa, co już Windows się powinien ładować. Co jeszcze mogę zrobić? Format ? Będę miał około 150gb do pobrania po formacie.

#12434 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2938
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 19:09

Napięcia dobrze poustawiała płyta?

#12435 Użytkownik jest dostępny   Kaiketsu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5145
  • Dołączył: Cz, 19 Maj 16

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 19:14

Zobacz postAssassin, o 18 Wrzesień 2019 - 18:09, napisał(a):

Bo naród coraz bogatszy ;)


Przecież to mała grupa zapaleńców. Dominanta zarobków jaka była bezlitosna, taka jest nadal ~1800-1900 netto.

#12436 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32263
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 19:18

Zobacz postnovi, o 18 Wrzesień 2019 - 20:02, napisał(a):

Komp rozebrany i złożony jeszcze raz, podmieniony przewód sata , Windows zaktualizowany , ale dalej się bardzo długo włącza. Wisi na tym drugim logo Asusa, co już Windows się powinien ładować. Co jeszcze mogę zrobić? Format ? Będę miał około 150gb do pobrania po formacie.

Masz inny dysk, choćby HDD? Wypnij z kompa obecny dysk systemowy i na drugim postaw system. Wtedy sprawdź czas uruchamiania systemu.

#12437 Użytkownik jest niedostępny   mckarmi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 228
  • Dołączył: Pn, 12 Kwi 10

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 19:22

@novi Mi to śmierdzi dyskiem/Ramem. Próbowałeś z jedną kością?

#12438 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2354
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 19:23

Coś powinienem znaleźć. Ustawiłem procka na sztywno, wyłączyłem opcję sprawdzania błędów w biosie , ustawiłem xmp ramu. Dalej długo się uruchamia . Dziś spróbuję w ogóle zagrać na tym pc czy coś, bo skupiam się na tym długim uruchamianiu, a może pc daje bsodami, albo wyrzuca z gier. Albo nadal mam trzaski audio , to już bym się załamał całkiem :E .

Up@ nie próbowałem z 1 modułem. Zaraz wyciągnę dysk z szafy , postawie nowego Windowsa i zobaczę.

Edit2. Byłem na kolacji, na spokojnie zjadłem, posiedxialem chwilę, przychodzę a pc jeszcze się nie uruchomił. Minęło z 40min . Teraz wytargalem sprawny dysk i stawiam Windowsa.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 18 Wrzesień 2019 - 20:01


#12439 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14486
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 20:14

Zobacz postnovi, o 18 Wrzesień 2019 - 20:02, napisał(a):

Komp rozebrany i złożony jeszcze raz, podmieniony przewód sata , Windows zaktualizowany , ale dalej się bardzo długo włącza. Wisi na tym drugim logo Asusa, co już Windows się powinien ładować. Co jeszcze mogę zrobić? Format ? Będę miał około 150gb do pobrania po formacie.


Ile to bardzo długo?

Bios najnowszy?

#12440 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2354
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 18 Wrzesień 2019 - 20:15

Z zegarkiem w ręku około 15min trwało każde uruchomienie .

Tak bios już najnowszy z oficjalnej strony ABBA

  • (683 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 620
  • 621
  • 622
  • 623
  • 624
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

20 Użytkowników czyta ten temat
12 użytkowników, 7 gości, 1 anonimowych

  1. Zas,
  2. skunRace,
  3. MarcoSimone,
  4. CS_pAqu,
  5. Mackay22,
  6. BFA of Suspect,
  7. 8V32,
  8. 130xe,
  9. Kaiketsu,
  10. Reddzik,
  11. Typowy_,
  12. Snajper3