Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (731 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 627
  • 628
  • 629
  • 630
  • 631
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#12561 Użytkownik jest niedostępny   Grom23 

  • He's on the gear bois, crispy aimlock.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2078
  • Dołączył: So, 23 Lip 05

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 10:04

@Marco właśnie przez twój post wcześniej chciałem przetestować bo czasem zaraz po włączeniu kompa mam stuttery ale pomaga zrobienie 1-2 przebiegów w Cinebenchu :E AMD Balanced wyłączyłem bo kierowałem się poradnikiem Focusrite na pozbycie sie pierdzenia dźwięku i o dziwo pomogło.
@Jenot dzięki Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Grom23 dnia: 20 Wrzesień 2019 - 10:05


#12562 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2545
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 10:17

Zobacz postMarcoSimone, o 20 Wrzesień 2019 - 10:56, napisał(a):

@ Bartek

Ja tam bym zamienił się z novi na procki :P

Pal licho te moje 3800 cl16 na ramie.



Jak będę zmieniał cpu to się odezwę, jak jeszcze nie będziesz miał innego procka :P
Bez avx2 mój egzemplarz na 99% był stabilny na 4.2ghz 1.34v , cienebench r20 zapetlonych na 40min zaliczył bez wtopy. Teraz mam jeden moduł ram , to może pobawie się w oc procka .
Co do c State to na asusie jest w zakladce advenced i podzakladka 1 z 3 pierwszych z tego co pamiętam, ale akurat ta nazwa jest na 1000% w biosie

#12563 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 720
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 10:19

Zobacz postJenot, o 20 Wrzesień 2019 - 10:59, napisał(a):

Global C-state.


Tez masz wylaczone CnQ?

#12564 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 472
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 10:29

Zobacz postGrom23, o 20 Wrzesień 2019 - 11:04, napisał(a):

@Marco właśnie przez twój post wcześniej chciałem przetestować bo czasem zaraz po włączeniu kompa mam stuttery ale pomaga zrobienie 1-2 przebiegów w Cinebenchu :E AMD Balanced wyłączyłem bo kierowałem się poradnikiem Focusrite na pozbycie sie pierdzenia dźwięku i o dziwo pomogło.
@Jenot dzięki Dodaj obrazek


Masz Focusrite'a i coś Ci pierdzi?

@Belliash Nieee, ja mam na Auto, pisałem ze stronę wcześniej.

#12565 Użytkownik jest niedostępny   Grom23 

  • He's on the gear bois, crispy aimlock.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2078
  • Dołączył: So, 23 Lip 05

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 12:34

Tak, problem jest dość powszechny niestety. Wydaje mi się że ich sterownik ASIO jest czuły na różne procesy w tle, albo to jakiś problem bufora systemowego. A przez "pierdzi" mam na myśli takie zniekształcenia dziwne (jak robot), pogłos i spowolnienie dźwięku w losowych sytuacjach się włączające, które do momentu restartu sterownika nie mijało.

#12566 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 472
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 13:01

@Grom23 Mam Scarlett 2i2 2gen i brak jakichkolwiek zakłóceń. Co prawda pod Windows nie bardzo go katowałem, ale na linuksie streaming+nagrywanie na dysk z obu wejść z dźwiękiem z komputera + odsłuch na słuchawkach (z wyłączonym "direct monitor" - tylko przekierowanie wejścia na wyjście przez pulseaudio) + wyjście na wzmacniacz i nic się nie rozjeżdża, żadnych opóźnień czy artefaktów. Ze zwykłym kernelem (nie low latency). Może to wina sterowników, które nie współpracują za dobrze z AMD?

#12567 Użytkownik jest niedostępny   Grom23 

  • He's on the gear bois, crispy aimlock.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2078
  • Dołączył: So, 23 Lip 05

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 13:28

Tak, to na pewno problem softwarowy (też mam 2nd gen). Co prawda chyba udało mi się z tym uporać: w poniedziałek grzebałem w konfiguracji, wyłączyłem oszczędzanie energii na wszystkich koncentratorach USB, zaktualizowałem stery, przełączyłem na AMD high performance - po tych zmianach do dzisiaj problem nie wystąpił ponownie. W sumie nie wiem czy to zasługa sterownika nowego czy grzebania w ustawieniach :E

A problem dotyczy zarówno Intela i AMD. Po prostu just Windows 10 things.

Ten post był edytowany przez Grom23 dnia: 20 Wrzesień 2019 - 13:38


#12568 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2545
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 16:13

22* w pokoju , procek bardzo zimny jakby nie patrzył, jednak niedźwiedź robi robotę piękną . Przy 24* miałem ponad 30* w idle, i skoki pod 50 , a teraz jak widać.
Panowie pytanko, które to na tym ss jest od temperatury chipsetu ?

Dodaj obrazek

#12569 Użytkownik jest niedostępny   shalafi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1583
  • Dołączył: Nd, 27 Paź 02

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 16:57

eee wgrałem nowy BIOS ABBA i... w teście single Cine 15 rdzeń utrzymuje przez większość czasu 4,55Ghz (wcześniejszy bios 4,5-4,525)
ale co najciekawsze...... teraz nie puszcza mi tego na tym samym rdzeniu co wcześniej (czyli niby najszybszy ze złotą gwiazdką), tylko puszcza na pierwszym rdzeniu (srebrna gwiazdka)

ktoś wie czemu albo jak wymusić, żeby używał niby najlepszego rdzenia?

no i w hwinfo max boost zanotowany na szybko to 4,625 a wczesniej nie przekroczylo nigdy 4,575...

Ten post był edytowany przez shalafi dnia: 20 Wrzesień 2019 - 16:57


#12570 Użytkownik jest niedostępny   skunRace 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3600
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 05

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 17:00

Ja się tak spieszyłem żeby zdarzyć headshota na procka w sklepie (znikały w oczach), że zapominałem do koszyka pasty wrzucić :boink: Wstępnie na paście z Grandisa, Pactum PT-2, w spoczynku mam 33 stopnie, ale RPM wentyli na automacie chodzi wtedy w okolicach 600-800, chyba niezły wynik, w ogóle go nie słychać. Obciążony, ale tylko OCCT do 60C, wentyle maksymalnie 1300RPM, jakby się jeszcze pobawił krzywymi, to już w ogóle bajka. Faktycznie nie ma sensu pakować się w droższe chłodzenie, czy AIO pod te Ryzeny 8/16, jak na Grandsie i zwykłej paście takie temperatury. Pastę i tak pasuje zmienić na jakąś Grizzly, bo mi to nie daje spokoju :E

Ten post był edytowany przez skunRace dnia: 20 Wrzesień 2019 - 17:49


#12571 Użytkownik jest niedostępny   fryy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 89
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 19

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 17:43

be quiet uznał moją reklamację Dark Rock 4 Pro - będzie zwrot pieniędzy. Czyli jakieś 330 zł do wykorzystania + to co dołożę max 400 z pastą najlepiej :) = 730 zł - 800 zł.
Jakie chłodzenie kupić do 3900x? Procesora nie podkręcam, przynajmniej teraz :) serio, OC jakoś mnie nie interesuje obecnie :)
Procesor wykorzystuję latem do renderowania filmów, potrzebne dobre chłodzenie, ciche wydajne najlepiej z dłuugą gwarancją.
Jakie polecacie?

Corsair Hydro Series H150i Pro RGB 3x120mm
Alphacool Eisbaer 360 CPU Black
Fractal Design Celsius S36 Black 3x120mm

Jakieś inne?

Montować na front czy na top? Top trochę zabudowany w tej obudowie...

Ten post był edytowany przez fryy dnia: 20 Wrzesień 2019 - 17:46


#12572 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 720
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 18:35

Gigabyte oficjalnie wydal BIOSy dla B450 z AGESA 1.0.0.3ABBA - F42c do pobrania z ich strony. Zobaczmy co tam napsuli, bo na 1.0.0.3ABB taktowanie wyglada OK:

                                                Current Speed |  Min Speed  |   Max Speed
---------------------------------------------------------------------------------------------
 AMD Ryzen 7 3700X 8-Core Processor
  ` Core 1                                           4008.201     1857.681       4383.407
  ` Core 2                                           3994.953     1857.681       4383.407
  ` Core 3                                           3995.154     1857.681       4383.407
  ` Core 4                                           3994.893     1856.248       4385.764
  ` Core 5                                           3999.771     1856.248       4385.764
  ` Core 6                                           3992.203     1856.248       4385.764
  ` Core 7                                           3998.868     1861.267       4362.631
  ` Core 8                                           4005.248     1861.267       4362.631
  ` Core 9                                           3988.213     1861.267       4362.631
  ` Core 10                                          3988.213     1856.626       4382.661
  ` Core 11                                          4004.528     1856.626       4382.661
  ` Core 12                                          3997.758     1856.626       4382.661
  ` Core 13                                          3996.167     1856.907       4366.486
  ` Core 14                                          4000.134     1856.907       4366.486
  ` Core 15                                          3996.906     1856.907       4366.486
  ` Core 16                                          3992.303     1860.156       4354.468


                                                Current Temp |  Min Temp  |   Max Temp
----------------------------------------------------------------------------------------
 AMD Ryzen 7 3700X 8-Core Processor
  ` TDie Temp                                          67.8        41.0          76.9

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 20 Wrzesień 2019 - 19:02


#12573 Użytkownik jest niedostępny   pszemek233 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4154
  • Dołączył: Wed, 23 Lip 14

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 18:58

MSI to szmelc po wyjęciu zasilacza i wyczyszczenia kompa, każda próba zmiana taktowania pamięci kończy się niepowodzeniem. Było ustawione na 2933 mhz cl16 i tak hulało przez dłuższy okres czasu, teraz nawet po zmianie z 2133 mhz na 2400 jest klops

bios przy okazji zmieniłem z 11.01.2018 na 30.01.2019

Ten post był edytowany przez pszemek233 dnia: 20 Wrzesień 2019 - 18:59


#12574 Użytkownik jest dostępny   B@nita 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1300
  • Dołączył: So, 23 Gru 06

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 19:03

A jak wypada płyta Asrock x570Phantom Gaming 4 lub Gigabyte x570 Gaming x do takiego 3600? Ma ktoś?

#12575 Użytkownik jest niedostępny   skunRace 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3600
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 05

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 20:27

Zobacz postBelliash, o 20 Wrzesień 2019 - 19:35, napisał(a):

Gigabyte oficjalnie wydal BIOSy dla B450 z AGESA 1.0.0.3ABBA - F42c do pobrania z ich strony. Zobaczmy co tam napsuli, bo na 1.0.0.3ABB taktowanie wyglada OK:

Spoiler


Z jakiego programu ten log ?

#12576 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3158
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 21:07

Na reddicie jest jakieś info o tym, że komuś nie działają/nie bootują ramy dual channel? U mnie tylko na single channel działa z Ryzen 3600.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 20 Wrzesień 2019 - 22:51


#12577 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 720
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 21:44

Zobacz postskunRace, o 20 Wrzesień 2019 - 21:27, napisał(a):

Z jakiego programu ten log ?



#!/bin/bash

        CPUNAME="$(cat /proc/cpuinfo | grep -i "model name" | uniq | cut -d ':' -f2)"
        CS=$(cat /proc/cpuinfo | grep processor | wc -l)
        for N in `seq $CS`; do
                CPUSPEED[$N]=0
                CPUSPEED_MAX[$N]=0
                CPUSPEED_MIN[$N]=9999
        done
        TDIE=0
        TDIE_MAX=0
        TDIE_MIN=9999
        while true; do
                clear
                echo -e "\t\t\t\t\t\tCurrent Speed |  Min Speed  |   Max Speed"
                echo -e "---------------------------------------------------------------------------------------------"
                echo -e "${CPUNAME}"
                for N in `seq $CS`; do
                        CPUSPEED[$N]=$(cat /proc/cpuinfo | grep MHz | awk '{print $4}' | sed '1!d')
                        if [ $(echo "${CPUSPEED[$N]} > ${CPUSPEED_MAX[$N]}" | bc) -eq 1 ]; then
                                CPUSPEED_MAX[$N]=${CPUSPEED[$N]}
                        fi
                        if [ $(echo "${CPUSPEED[$N]} < ${CPUSPEED_MIN[$N]}" | bc) -eq 1 ]; then
                                CPUSPEED_MIN[$N]=${CPUSPEED[$N]}
                        fi
                        echo -e "  \` Core ${N}\t\t\t\t\t     ${CPUSPEED[$N]}     ${CPUSPEED_MIN[$N]}       ${CPUSPEED_MAX[$N]}"
                done
                echo -e "\n\n\t\t\t\t\t\tCurrent Temp |  Min Temp  |   Max Temp"
                echo -e "----------------------------------------------------------------------------------------"
                echo -e "${CPUNAME}"
                TDIE=$(sensors | grep Tdie | awk '{print $2}' | cut -d'+' -f2 | sed 's/.\{2\}$//')
                if [ $(echo "${TDIE} > ${TDIE_MAX}" | bc) -eq 1 ]; then
                        TDIE_MAX=${TDIE}
                fi
                if [ $(echo "${TDIE} < ${TDIE_MIN}" | bc) -eq 1 ]; then
                        TDIE_MIN=${TDIE}
                fi
                echo -e "  \` TDie Temp\t\t\t\t\t       ${TDIE}        ${TDIE_MIN}          ${TDIE_MAX}"
                sleep 2
        done


#12578 Użytkownik jest niedostępny   skunRace 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3600
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 05

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 22:20

Aaaa i wszystko jasne :thumbup:

#12579 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 720
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 20 Wrzesień 2019 - 23:42

Odnosnie nowego BIOSu - F42c z AGESA 1.0.0.3ABBA moge powiedziec ze zawiera wiecej zmian... Konfiguracje mam taka sama jak na 1.0.0.3ABB (F42a) a mimo to widze dodatkowe urzadzenia:
0a:00.0 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SATA Controller [AHCI mode] (rev 51)
0b:00.0 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] FCH SATA Controller [AHCI mode] (rev 51)


Zarowno na starym jak i nowym BIOSie APU SATA ports mam wylaczone, a wszystkie uzadzenia podlaczone od porty od chipsetu. W obu przypadkach SATA ustawione w tryb AHCI. Jednak na starym BIOSie nie bylo tych urzadzen...
Jest tez odrobine szybciej:

                                                Current Speed |  Min Speed  |   Max Speed
---------------------------------------------------------------------------------------------
 AMD Ryzen 7 3700X 8-Core Processor
  ` Core 1                                           4010.203     1859.352       4388.227
  ` Core 2                                           4012.886     1859.352       4388.227
  ` Core 3                                           4012.886     1859.352       4388.227
  ` Core 4                                           4012.688     1860.587       4391.005
  ` Core 5                                           4012.688     1860.587       4391.005
  ` Core 6                                           4010.147     1860.587       4391.005
  ` Core 7                                           4012.964     1862.102       4373.030
  ` Core 8                                           4012.964     1862.102       4373.030
  ` Core 9                                           3987.139     1862.102       4384.141
  ` Core 10                                          3985.761     1859.804       4386.175
  ` Core 11                                          3985.761     1859.804       4386.175
  ` Core 12                                          3986.957     1859.804       4386.175
  ` Core 13                                          3986.957     1860.979       4383.353
  ` Core 14                                          3985.186     1860.979       4383.353
  ` Core 15                                          3989.606     1862.537       4383.353
  ` Core 16                                          3987.930     1855.803       4372.529

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 21 Wrzesień 2019 - 00:18


#12580 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12269
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 07:40

Zobacz postBelliash, o 20 Wrzesień 2019 - 19:35, napisał(a):

Gigabyte oficjalnie wydal BIOSy dla B450 z AGESA 1.0.0.3ABBA - F42c do pobrania z ich strony. Zobaczmy co tam napsuli, bo na 1.0.0.3ABB taktowanie wyglada OK:

                                                Current Speed |  Min Speed  |   Max Speed
---------------------------------------------------------------------------------------------
 AMD Ryzen 7 3700X 8-Core Processor
  ` Core 1                                           4008.201     1857.681       4383.407
  ` Core 2                                           3994.953     1857.681       4383.407
  ` Core 3                                           3995.154     1857.681       4383.407
  ` Core 4                                           3994.893     1856.248       4385.764
  ` Core 5                                           3999.771     1856.248       4385.764
  ` Core 6                                           3992.203     1856.248       4385.764
  ` Core 7                                           3998.868     1861.267       4362.631
  ` Core 8                                           4005.248     1861.267       4362.631
  ` Core 9                                           3988.213     1861.267       4362.631
  ` Core 10                                          3988.213     1856.626       4382.661
  ` Core 11                                          4004.528     1856.626       4382.661
  ` Core 12                                          3997.758     1856.626       4382.661
  ` Core 13                                          3996.167     1856.907       4366.486
  ` Core 14                                          4000.134     1856.907       4366.486
  ` Core 15                                          3996.906     1856.907       4366.486
  ` Core 16                                          3992.303     1860.156       4354.468


                                                Current Temp |  Min Temp  |   Max Temp
----------------------------------------------------------------------------------------
 AMD Ryzen 7 3700X 8-Core Processor
  ` TDie Temp                                          67.8        41.0          76.9


jedyne dobre co w tym biosie to stock.
PBO jes zlamane,restartuje kompa .Na starszym biosie PBO trzymalo 4300 na tym jest nie stabilne.
Wrocilem do starego :E

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 21 Wrzesień 2019 - 07:42


  • (731 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 627
  • 628
  • 629
  • 630
  • 631
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

12 Użytkowników czyta ten temat
2 użytkowników, 9 gości, 1 anonimowych

  1. caleb59,
  2. jf196