Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (683 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 634
  • 635
  • 636
  • 637
  • 638
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#12701 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 555
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 14:13

Zobacz postDjXbeat, o 22 Wrzesień 2019 - 19:40, napisał(a):

Na nowych biosach zapewne zmieniły się subtimingi, które płyta dobiera sobie ostrzejsze ;)


Sprawdzilem i nie mam co do tego przekonania... Na f42c zrobilem zdjecie z BIOSu z menu "Advanced Memory Settings". Na zdjeciu wszystko wyglada identycznie jak jak obecnie w F40. Nie mam tylko pewnosci, co do parametrow, ktore nie maja podanych domyslnych wartosci.
Spoiler


Obecnie na F40, jak i wczesniej na F41/F42 wyglada to dokladnie tak samo... a jednak tylko F40 dziala stabilnie.
Nie jestem pewien jakie wartosci maja parametry pokroju CkeSetup... w sumie nie bardzo wiem nawet jak to obecnie sprawdzic.
No i dziwne ze tu mi dziala na 3600MHz, a na nowszych BIOSach nie chce isc nawet na 2400MHz.

Wydawalo mi sie ze jesli w BIOSie jet ustawione cos na 'Auto' to plyta ma ten parametr dobrac sama... Nie wiem wiec jaki wplyw moze miec na to reset ustawien BIOSu.


Jakies pomysly?

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 23 Wrzesień 2019 - 14:56


#12702 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2937
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 15:46

Poza timingami jeszcze wartości napięć są ważne, a tych napięć jednak trochę jest. Czasami po aktualizacjach biosu płyta inaczej je ustawia.

Np na starym biosie jak ustawiałem 1.35V to było 1.344V, a dziś jest 1.369V

#12703 Użytkownik jest niedostępny   Grom23 

  • He's on the gear bois, crispy aimlock.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2078
  • Dołączył: So, 23 Lip 05

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 15:48

Dodaj obrazekDodaj obrazek
Chyba sprawa niewarta zachodu, co? Jest sens je dawać na 1.4V dla takich różnic? Hynix AFR jakby co.

Ten post był edytowany przez Grom23 dnia: 23 Wrzesień 2019 - 15:49


#12704 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2937
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 15:54

Gdyby 1.45 to by sensu nie było. 1.4 to nic takiego.

Ale latency coś słabe. Pewnie reszta timingów średnio ustawiona.

Powerdown też wyłącz i inne "swapalty"

#12705 Użytkownik jest niedostępny   Grom23 

  • He's on the gear bois, crispy aimlock.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2078
  • Dołączył: So, 23 Lip 05

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 16:13

Kurde kuszą mnie te Ballistixy co teraz każdy kupuje. Hynixa kości to oporny przeciwnik :E. Próbowałem zacieśnić timingi na 3200mhz ale nie komp wstawał.

#12706 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 555
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 16:17

Zobacz postWpotrzebie2017, o 23 Wrzesień 2019 - 16:46, napisał(a):

Poza timingami jeszcze wartości napięć są ważne, a tych napięć jednak trochę jest. Czasami po aktualizacjach biosu płyta inaczej je ustawia.

Np na starym biosie jak ustawiałem 1.35V to było 1.344V, a dziś jest 1.369V


Napiecie teoretycznie powinien dac 1.35V dla XMP i 1.2V dla JEDEC... no chyba ze daje inne ale tego nie sprawdze raczej.
Najabrdziej tak jak mowie, nie rozumiem dlaczego po aktualizacji przez @BIOS i zachowaniu ustawien wszystko dzialalo. Nie zmienialem recznie napiec ani innych parametrow, poza tymi widocznymi na zdjeciach... Dla mnie auto = auto. Innej wartosci w CMOS nie powinien zapisac.

#12707 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2937
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 16:21

No właśnie auto zapisuje inaczej. Masz jeszcze vddp, vddg, vpp, vref i inne. Wszystkie więc trzeba ustawić. Kalkulator RAM coś tam sugeruje.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 23 Wrzesień 2019 - 16:21


#12708 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 555
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 17:05

Zobacz postWpotrzebie2017, o 23 Wrzesień 2019 - 17:21, napisał(a):

No właśnie auto zapisuje inaczej. Masz jeszcze vddp, vddg, vpp, vref i inne. Wszystkie więc trzeba ustawić. Kalkulator RAM coś tam sugeruje.


Nie o to mi chodzilo...
Mialem na mysli ze jesli ustawie Auto, to w BIOSie zapisze sie ze ma dobrac wartosc automatycznie i taka wartosc sie powinna przeniesc z 1 wersji BIOSu do nastepnej przy aktualizacji za pomoca @BIOS. Wiec teoretycznie ustawienie recznie Auto na F40 i F41 powinno dac taki sam efekt...
Wniosek? Albo nie daje takiego samego efektu, albo to nie RAM jest problemem... No bo dlaczego na F42a moge grac 2h bez przerwy i nic sie nie dzieje? Dlaczego moge przekompilowac pol systemu i wszystko dziala poprawnie? A zawiesi sie podczas sluchania mp3... To chyba powinno dzialac odwrotnie? Im wiekszy load tym wieksza szansa na restart/BSODa/freeza.

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 23 Wrzesień 2019 - 17:06


#12709 Użytkownik jest niedostępny   SuchyX 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 511
  • Dołączył: Nd, 15 Cze 08

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 17:08

Czy wiadomo coś na temat biosu ABBA dla X470 od Asusa?? Wiem że są BETA tylko jakoś nie mam odwagi ich upnąć na mobo.



#12710 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 409
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 17:38

Zobacz postSuchyX, o 23 Wrzesień 2019 - 18:08, napisał(a):

Czy wiadomo coś na temat biosu ABBA dla X470 od Asusa?? Wiem że są BETA tylko jakoś nie mam odwagi ich upnąć na mobo.

Śledź tą stronę: Mój link - tu są najświeższe informacje, linki do najnowszych BIOSów (oficjalnych, beta, modowanych).
Ja z 5220 ABBA jestem zadowolony - stabilnie, póki co jedyny babol to brak odczytu "Chipset temperature" i "TSensor temperature". Instalujesz z pendrive'a przez EZ Flash w biosie i tyle.

#12711 Użytkownik jest niedostępny   SuchyX 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 511
  • Dołączył: Nd, 15 Cze 08

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 17:44

Właśnie tak się zastanawiałem czy jest jakieś ryzyko wgrywać biosa spoza strony Asusa. Jak twierdzisz że warto to zapewne wgram go :)

#12712 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 409
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 17:51

Zobacz postSuchyX, o 23 Wrzesień 2019 - 18:44, napisał(a):

Właśnie tak się zastanawiałem czy jest jakieś ryzyko wgrywać biosa spoza strony Asusa. Jak twierdzisz że warto to zapewne wgram go :)

Ale ten BIOS ktoś "wysępił" od pracownika ASUSa. ;)

#12713 Użytkownik jest niedostępny   shalafi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1577
  • Dołączył: Nd, 27 Paź 02

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 19:00

zastanawiałem się, czy agresywnie ustawiony ram na 3600 ma szanse być szybszy od agresywnego 3800?
póki co udało mi się zejść tak:
Dodaj obrazekDodaj obrazek

czy jest szansa, że jeśli w tym syntetyku mimo lepszych wyników dla ustawienia 3800, to np. w grach czy tam czymś jednak to 3600 tak ustawione będzie lepsze?

czy generalnie zostawić już to 3800 i dać sobie spokój...?

#12714 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14486
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 19:13

shalafi te wyniki to na 4 kościach czy 2 ?
Jak masz ram powkładany?

Jak na 4 to możesz zrobić te same testy na 2 kościach? Bardzo ciekawi mnie co dają 4 kości vs 2. Jak się nie mylę to 4 kości są traktowane coś jakby bardziej DualRank niż SingleRank. A to ma też wpływ na wydajność. I ciekawi mnie jak duży wpływ to ma.

#12715 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2937
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 19:14

Shalafi w grach kopia się liczy + latency. 3800 wygrywa tu jak chce.

#12716 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14486
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 19:15

Zobacz postshalafi, o 23 Wrzesień 2019 - 20:00, napisał(a):


czy generalnie zostawić już to 3800 i dać sobie spokój...?


Najlepiej zostaw 3800 jak działa dobrze z IF i się nie wywala.

Tylko wpierw pokaż wyniki z dwoma kośćmi proszę :)

#12717 Użytkownik jest niedostępny   shalafi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1577
  • Dołączył: Nd, 27 Paź 02

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 19:18

na 4 kościach, ram mam powkładany jak leci, bo wszystkie kości takie same
jak mi się uda to później zrobię to na 2 dla 3800,

myślałem, czy jakby mocno się pomęczyć to może by coś zeszło jeszcze z tym 3600... ale nie wiem czy aż tyle,
wszystko stabilnie, natomiast jak ustawie IF nawet na 1933 to już komp nie wstaje

#12718 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14486
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 19:22

To puść testy na dwie kości, ale nie zmieniaj nic w nastawach. Tak żeby było jeden do jednego. Sama różnica z ilości kości żeby się pokazała.

U mnie 2x8GB idzie na 3600 CL14-13-13-1T-26. Nie wszystko mam jeszcze dociśnięte i średnio wychodzi 65.5ns. Czyli lepiej niby niż u Ciebie na 3600, ale do 3800 to nie ma startu ;)


Pytanie jeszcze co się stanie, jakbyś wyłączył jeden chiplet.. Wtedy byłby obraz 4vs2 kości i 2vs1 chiplet.. Ale nie wiem czy by Ci się chciało tyle napuszczać? Jak co to w biosie można wywalić chipleta.

Ciężko się porównuje wyniki na ramie z tymi zen 3000. Write to już totalny odlot jest :E

#12719 Użytkownik jest niedostępny   fryy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 19

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 19:42

Zobacz postczolgista778, o 23 Wrzesień 2019 - 10:09, napisał(a):

Przyszlo chlodzenie od MSI.

długo czekałeś na chłodzenie? Kiedy kupiłeś/rejestrowałeś płytę MSI?

Ja kupiłem CPU/mobo 9 sierpnia. To rejestrowałem płytę jakoś w ciągu tygodnia od zakupu proca/mobo i jeszcze nie otrzymałem chłodzenia.

Ten post był edytowany przez fryy dnia: 23 Wrzesień 2019 - 19:48


#12720 Użytkownik jest niedostępny   eagle 

  • עם ישראל חי
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 2221
  • Dołączył: Pn, 05 Kwi 04

Napisany 23 Wrzesień 2019 - 20:40

Zobacz postshalafi, o 23 Wrzesień 2019 - 20:00, napisał(a):



czy jest szansa, że jeśli w tym syntetyku mimo lepszych wyników dla ustawienia 3800, to np. w grach czy tam czymś jednak to 3600 tak ustawione będzie lepsze?

czy generalnie zostawić już to 3800 i dać sobie spokój...?

A czemu nie 3660 ? ;-)
Dodaj obrazek

  • (683 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 634
  • 635
  • 636
  • 637
  • 638
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

16 Użytkowników czyta ten temat
6 użytkowników, 8 gości, 2 anonimowych

  1. skunRace,
  2. Sinoviesta,
  3. novi,
  4. Reddzik,
  5. Wpotrzebie2017,
  6. sub5even