Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (812 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 641
  • 642
  • 643
  • 644
  • 645
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#12841 Użytkownik jest niedostępny   warrior666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 16

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 15:31

Wyłącz profil XMP skoro i tak go nie używasz.
Poluzuj tRC na 58 i tWR na 20
Napięcie jeszcze możesz pocisnąć na 1.43V
Rożne wersje kalkulatora dają inne nastawy.

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek


Przełóż miejscami kości na płycie, albo je wyczyść jak były w innym kompie.
Czasami najprostsze rzeczy pomagają.

Ten post był edytowany przez warrior666 dnia: 26 Wrzesień 2019 - 15:34


#12842 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 15:56

Zobacz postwarrior666, o 26 Wrzesień 2019 - 16:31, napisał(a):

Wyłącz profil XMP skoro i tak go nie używasz.
Poluzuj tRC na 58 i tWR na 20
Napięcie jeszcze możesz pocisnąć na 1.43V
Rożne wersje kalkulatora dają inne nastawy.

(...)

Przełóż miejscami kości na płycie, albo je wyczyść jak były w innym kompie.
Czasami najprostsze rzeczy pomagają.



To nowe pamieci. Caly komp, nie liczac HDD, obudowy i dzwiekowki ma 2 miesiace. Wszystkie podzespoly zakupilem mniej-wiecej w tym samym czasie...
Obecnie mam recznie ustawiony RAM, ale wczesniej wiekszosc opcji bylo ustawione na 'Auto'. Jedynie kilka timingow mialem ustawionych recznie. Niezaleznie od wersji BIOSu, ustawienia wygladaly nastepujaco:

Spoiler


I w takiej konfiguracji, porownalem wyniki w Ryzen Master pomiedzy F40 a F42c.
Dla F40 wyglada to nastepujaco:
Spoiler

Natomiast na F42c juz tak:
Spoiler


I jeszcze raz dla przypomnienia reczne nastawy na F42c:
Spoiler


Timingi z tego co widze dobiera generalnie takie same... i takie same tez ustawiam recznie.
Jedynie rozni sie "CPU On-Die Termination", ktory na F42c ustawia sobie na 48, a na F40 na 53.3. Z tym, ze reczne wymuszenie tego parametru na 53.3 na F42c wcalenie nie rozwiazuje problemu. Widac tez ze przy 'Auto' pamieci dzialaja na 1.35V - i to stabilnie w przypadku F40. Mysle wiec ze dalsze zabawy napieciem nie maja sensu, skoro podniesienie na 1.4 nie przynosi porzadanego efektu.

Kolejna roznica jaka widze pomiedzy F40 a F42c jest ..... "VDDCR SOC", ktory na F40 ustawiony jest na 1.2V a na nowszym BIOSie na 1.1V.

Byc moze jestem slepy, ale innych roznic nie widze.
No nic, ide spowrotem sflashowac F42c :)

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 26 Wrzesień 2019 - 16:01


#12843 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3366
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 16:07

Czyli główne problemy to napięcia i panel terminacji.

ProcODDT zalecają w kalkulatorze dawać zbliżone wartości do 30.

Nie 40, nie 53.3

53.3 to dla Ryzenów wcześniejszej generacji jest ok.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 26 Wrzesień 2019 - 16:24


#12844 Użytkownik jest niedostępny   warrior666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 16

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 16:22

U mnie na defaulcie biosu ram 2400MHz 1.025mV na SOC, więc to 1.1V na biosie F42C powinno dać radę na stabilne 2400MHz
Powyżej 1.1V na SOC niektórzy tracą stabilność, więc cisnąc za bardzo nie ma sensu.
Zamień te napięcia SOC miedzy biosami i sprawdź czy coś się zmieniło.
1.2V SOC wydaję się za dużo, zresztą kalkulator tak samo twierdzi.
Ale może masz opornego proca i tyle potrzebuje.
Jeszcze możesz przełożyć ram w inne sloty, wyciągnąć procka, sprawdzić styki.
Innych pomysłów już nie mam.
Edit
Chyba że coś innego pada, testowałeś ram memtestem?
Edit2
Sprawdź te ustawienia
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez warrior666 dnia: 26 Wrzesień 2019 - 16:42


#12845 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 16:50

Zobacz postwarrior666, o 26 Wrzesień 2019 - 17:22, napisał(a):

U mnie na defaulcie biosu ram 2400MHz 1.025mV na SOC, więc to 1.1V na biosie F42C powinno dać radę na stabilne 2400MHz
Powyżej 1.1V na SOC niektórzy tracą stabilność, więc cisnąc za bardzo nie ma sensu.
Zamień te napięcia SOC miedzy biosami i sprawdź czy coś się zmieniło.
1.2V SOC wydaję się za dużo, zresztą kalkulator tak samo twierdzi.
Ale może masz opornego proca i tyle potrzebuje.
Jeszcze możesz przełożyć ram w inne sloty, wyciągnąć procka, sprawdzić styki.
Innych pomysłów już nie mam.
Edit
Chyba że coś innego pada, testowałeś ram memtestem?


Testowalem. RAM wydaje sie sprawny. W Prime95 czy OCCT tez nie potafie go wywalic.
Jedyna roznica jaka widze pomiedzy F40 a F42c, to naprawde tylko to napiecie dla NB zintegrowanego z CPU. Timingi, panel terminacji... wszystkie wartosci mam tak samo ustawione. Na F40 dzialal tak 4 dni stabilnie 24/7.
Wgralem wczoraj F42c i po godzinie na dzien dobry naruszenie ochrony pamieci. Dzis puscilem muzyke i w tle mialem Firefoxa odpalonego. Nawet dzialal OK, pozniej odszedlem na ok 1h od kompa. Po powrocie ruszylem myszka, bo monitor przeszedl w stan uspienia. Odswiezylem strone w przegladarce i zwis. Moglem sluchac muzyki i ruszac myszka, ale nie bylo jakiejkolwiek reakcji na klikanie / wciskanie klawiszy na klawiaturze...

Jak to mozliwe, ze na takim samym napieciu, timingach, na jednym BIOSie dziala a na 2 nie? Jedyna roznica to wlasnie ten VDDCR SOC. Mysle, ze ustawie go recznie w BIOSie F42c na sztywno na 1.2V, tylko jak ta opcja w BIOSie sie nazywa? Raczej nie powinno to byc problemem, skoro F40 i tak sam podnosi napiecie.
Jak bedzie dzialac stabilnie, to najwyzej wysle cepa na RMA. Mozliwe, ze go przekatowalem na F40 z wyzszym napieciem i teraz z nizszym nie chce juz latac. W sumie nie sprawdzilem tylko jakie napiecie dopiera przy XMP lub JEDEC na F40, a wgralem juz F42c i nie chce mi sie go znowu flashowac...

#12846 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15079
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 16:53

Ja wam powiem, że podkręcanie Inteli to jak poranny spacerek na wiosnę.

A tak wygląda podkręcanie Ryszardów 3000 jak ktoś chce cisnąć CPU, RAM i IF na wyższym poziomie: https://www.runmageddon.pl/

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 26 Wrzesień 2019 - 16:53


#12847 Użytkownik jest niedostępny   Grom23 

  • He's on the gear bois, crispy aimlock.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2078
  • Dołączył: So, 23 Lip 05

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 16:58

Kurde miałem mieć dostawę Cruciali dzisiaj, akurat wolne mam i w domu jestem... Ale jednak kurier zdołał mnie nie zastać, mimo że byłem :E Zdolny osobnik.

#12848 Użytkownik jest niedostępny   warrior666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 16

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 17:05

@Belliash
Edytowałem posta wcześniej, możesz spróbować tych ustawień.
Jak chcesz wbić SOC na 1.2V to ustaw SOC OVERCLOCK VID NA 38, albo offsetem Dynamic VCORE SOC w M.I.T, ja bym zaczął od +50mV
A może procek traci stabilność przy turbo, ustaw w RM na sztywno 3.6GHz 1.1V i zobacz czy jest ok.

#12849 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15079
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 17:07

Normalka jak się nie wyrabia i do domu spieszy.

Jak mieszkałem na 4 piętrze to listonoszka zawsze, ale to zawsze zostawiała mi awizo. Sąsiadów prosiła o otwarcie drzwi żebym przypadkiem nie odebrał. Ze 3 razy trzeba było odwiedzić naczelnika poczty, aby Wyprostować ta patologie.

#12850 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2864
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 17:19

Zobacz postMinciu, o 26 Wrzesień 2019 - 17:53, napisał(a):

Ja wam powiem, że podkręcanie Inteli to jak poranny spacerek na wiosnę.

A tak wygląda podkręcanie Ryszardów 3000 jak ktoś chce cisnąć CPU, RAM i IF na wyższym poziomie: https://www.runmageddon.pl/



Haha , trafiłeś w samo sedno, dokładnie tak to wygląda na Zen2 , na wcześniejszych to było jak wejść na drabinę :D.
Ale mi się banan pojawił, prawie 7h occt avx2 przerobił procek na 4.1ghz 1.35v , ram 3733mhz if 1:1 , więc jest już progres . Zostawiłem wentylatory na najniższych obrotach w budzie i mi temperatura na 60* wskoczyła po takim teście

Spoiler


#12851 Użytkownik jest niedostępny   mckarmi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 239
  • Dołączył: Pn, 12 Kwi 10

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 17:40

Dzisiaj w końcu złożyłem nowego PC. Konkretniej:
CPU: Ryzen 5 3600
MB: MSI B450m Mortar MAX
RAM: Corsair Vengeance RGB Pro DDR4-3200
Mam do Was, bardziej doświadczonych Zenowiczów kilka pytań.
1. Jak w końcu ustawić Ryzen balanced power plan? Jakie ustawienie ma być w "Minimalny stan procesora"? 0%?90%?99%?
2. W Idle temperatura waha się około 38 stopni. Chłodzenie to Cooler Master MasterLiquid ML240L. Nie za wysoko?
Poza tym komp śmiga, włączył się za pierwszym razem, teraz siedzę na najnowszym biosie z Ageesa Abba. Jedyne co, to musiałem pamięci przestawić, bo domyślnie widział je na 2133.

#12852 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3366
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 17:46

Zobacz postmckarmi, o 26 Wrzesień 2019 - 18:40, napisał(a):

Dzisiaj w końcu złożyłem nowego PC. Konkretniej:
CPU: Ryzen 5 3600
MB: MSI B450m Mortar MAX
RAM: Corsair Vengeance RGB Pro DDR4-3200
Mam do Was, bardziej doświadczonych Zenowiczów kilka pytań.
1. Jak w końcu ustawić Ryzen balanced power plan? Jakie ustawienie ma być w "Minimalny stan procesora"? 0%?90%?99%?
2. W Idle temperatura waha się około 38 stopni. Chłodzenie to Cooler Master MasterLiquid ML240L. Nie za wysoko?
Poza tym komp śmiga, włączył się za pierwszym razem, teraz siedzę na najnowszym biosie z Ageesa Abba. Jedyne co, to musiałem pamięci przestawić, bo domyślnie widział je na 2133.


Na Mortar tak jak na Bazookach z Ryzenami 3 zero problemów widać.

Temp okej, zresztą w idlu to nic nie znaczy.

U mnie nie widać zbytnio różnicy w power planie bo podkręcam, Ty jak masz cool and quiet i c6 włączone to pewnie 5% będzie okej.

Sprawdź czy zbija taktowania i napięcia w Ryzen Master.

Ja mam ustawione na 90%.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 26 Wrzesień 2019 - 17:47


#12853 Użytkownik jest niedostępny   SuchyX 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Nd, 15 Cze 08

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 17:50

Wrzuciłem najnowszy bios od Asusa ABBA i podczas grania mam taki komunikat:
https://prnt.sc/pbdn8i
Wszystko mam na auto ustawione i w turbo wbija na allcore 4368 więc skąd ten komunikat o obniżonym napięciu ??


#12854 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 17:53

Zobacz postSuchyX, o 26 Wrzesień 2019 - 18:50, napisał(a):

Wrzuciłem najnowszy bios od Asusa ABBA i podczas grania mam taki komunikat:
https://prnt.sc/pbdn8i
Wszystko mam na auto ustawione i w turbo wbija na allcore 4368 więc skąd ten komunikat o obniżonym napięciu ??


This site is blocked due to a phishing threat.

Zobacz postwarrior666, o 26 Wrzesień 2019 - 17:22, napisał(a):

U mnie na defaulcie biosu ram 2400MHz 1.025mV na SOC, więc to 1.1V na biosie F42C powinno dać radę na stabilne 2400MHz
Powyżej 1.1V na SOC niektórzy tracą stabilność, więc cisnąc za bardzo nie ma sensu.
Zamień te napięcia SOC miedzy biosami i sprawdź czy coś się zmieniło.
1.2V SOC wydaję się za dużo, zresztą kalkulator tak samo twierdzi.
Ale może masz opornego proca i tyle potrzebuje.
Jeszcze możesz przełożyć ram w inne sloty, wyciągnąć procka, sprawdzić styki.
Innych pomysłów już nie mam.
Edit
Chyba że coś innego pada, testowałeś ram memtestem?
Edit2
Sprawdź te ustawienia
Dodaj obrazek


Nie wiem czy jest sens obnizac te napiecia... u mnie wynosza 1000 i 1050...lub inaczej mowiac obie sa o 100 wieksze.
Na razie w M.I.T. ustawilem "Dynamic VCORE SOC" na +0.56V. W Ryzen Master nadal pokazuje 1.1V ale w BIOSie juz 1.140V - 1.160V.
Zobaczymy jak sie bedzie sprawowac. Jak sie zawiesi, to pewnie wbije 38 w XFR

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 26 Wrzesień 2019 - 17:55


#12855 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1723
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 17:53

Zobacz postmckarmi, o 26 Wrzesień 2019 - 18:40, napisał(a):

Dzisiaj w końcu złożyłem nowego PC. Konkretniej:
CPU: Ryzen 5 3600
MB: MSI B450m Mortar MAX
RAM: Corsair Vengeance RGB Pro DDR4-3200
Mam do Was, bardziej doświadczonych Zenowiczów kilka pytań.
1. Jak w końcu ustawić Ryzen balanced power plan? Jakie ustawienie ma być w "Minimalny stan procesora"? 0%?90%?99%?
2. W Idle temperatura waha się około 38 stopni. Chłodzenie to Cooler Master MasterLiquid ML240L. Nie za wysoko?
Poza tym komp śmiga, włączył się za pierwszym razem, teraz siedzę na najnowszym biosie z Ageesa Abba. Jedyne co, to musiałem pamięci przestawić, bo domyślnie widział je na 2133.

1. Niczego nie ruszać, zostawić 99% minimalny.
2. W normie, nie ma problemu.
3. Włączyć w BIOSie AMD Cool n Quiet oraz Global C-State Control.

#12856 Użytkownik jest niedostępny   SuchyX 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Nd, 15 Cze 08

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 17:58

Już wrzucam gdzie indziej:
Dodaj obrazek


#12857 Użytkownik jest niedostępny   warrior666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 548
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 16

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 18:02

Zobacz postBelliash, o 26 Wrzesień 2019 - 17:53, napisał(a):

Nie wiem czy jest sens obnizac te napiecia... u mnie wynosza 1000 i 1050...lub inaczej mowiac obie sa o 100 wieksze.
Na razie w M.I.T. ustawilem "Dynamic VCORE SOC" na +0.56V. W Ryzen Master nadal pokazuje 1.1V ale w BIOSie juz 1.140V - 1.160V.
Zobaczymy jak sie bedzie sprawowac. Jak sie zawiesi, to pewnie wbije 38 w XFR

Jak będzie stabilnie to możesz zmniejszać, bardziej mi chodziło co tam masz wbite w SOC OVERCLOCK VID.
Na starszych biosach było tam 48, po aktualizacji do F42C pojawiło się tam 0.
Może 0 zbija to napięcie jak się komputer usypia, a po ustawieniu 48(1.1V) tego nie ma.

Ten post był edytowany przez warrior666 dnia: 26 Wrzesień 2019 - 18:02


#12858 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 830
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 18:04

Zobacz postwarrior666, o 26 Wrzesień 2019 - 19:02, napisał(a):

Jak będzie stabilnie to możesz zmniejszać, bardziej mi chodziło co tam masz wbite w SOC OVERCLOCK VID.
Na starszych biosach było tam 48, po aktualizacji do F42C pojawiło się tam 0.
Może 0 zbija to napięcie jak się komputer usypia, a po ustawieniu 48(1.1V) tego nie ma.


To ciekawe, bo na F42c mam tam wbite domyslnie 48, czyli 1.1V tak jak pokazuje Ryzen Master. Zaluje ze nie sprawdzilem ile bylo na F40.
Konkretnie tak to wyglada:

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Belliash dnia: 26 Wrzesień 2019 - 18:06


#12859 Użytkownik jest niedostępny   SuchyX 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Nd, 15 Cze 08

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 18:04

Ehhhh kur..... mam większe problemy przy ABBA niż przy ABB wszystko default i w trakcie gry freez i restart komputera :) zajebiście serio myślałem że będzie dobrze a tu jeszcze gorzej niż było. Powoli zaczynam tracić zaufanie do AMD za ten cyrk.

#12860 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2864
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 26 Wrzesień 2019 - 18:07

Kolego , a jak zostawisz pc w idle na parę minut , to Ci się nie resetuje ?

  • (812 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 641
  • 642
  • 643
  • 644
  • 645
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

11 Użytkowników czyta ten temat
7 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych

  1. winny,
  2. Bodzi3k,
  3. arek1022,
  4. bowipl,
  5. Jenot,
  6. czolgista778,
  7. novi