Forum PCLab.pl: AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (813 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 648
  • 649
  • 650
  • 651
  • 652
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RYZEN 3000 - temat zbiorczy

#12981 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32281
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 14:30


Idealne chłodzenie pod Ryzeny 3000 :D

#12982 Użytkownik jest niedostępny   fryy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 105
  • Dołączył: Wt, 03 Wrz 19

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 14:41

Zobacz postAlejajca, o 29 Wrzesień 2019 - 14:30, napisał(a):


Idealne chłodzenie pod Ryzeny 3000 :D

oglądałem :D

Dobre to :D 12 stopni na CPU :D

#12983 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3371
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 16:25

Widzieliście? Może być tak, że Zen 3 jeszcze mocniej odjedzie Intelowi w wielowątkowości

https://www.digitalt...reads-per-core/

#12984 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7489
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 17:33

Imo powinni bardziej zająć się procesem żeby te proce latały te 4.5GHz all-core bez oszukiwania z peak boostami i bez żyłowania ich tak jak teraz. Wtedy Intel zostanie definitywnie zamieciony pod dywan.

#12985 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32281
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 17:42

Zobacz postczolgista778, o 29 Wrzesień 2019 - 18:33, napisał(a):

Imo powinni bardziej zająć się procesem żeby te proce latały te 4.5GHz all-core bez oszukiwania z peak boostami i bez żyłowania ich tak jak teraz. Wtedy Intel zostanie definitywnie zamieciony pod dywan.

To jest kwestia dopracowania procesu technologicznego a nie zmian w architekturze. ZEN2 to pierwszy produkt AMD w 7nm, jeden z pierwszych produktów TSMC. Nim pojawi się ZEN3 na rynku powinien być ZEN2+ jak w przypadku Ryzen 1xxx i 2xxx.

#12986 Użytkownik jest dostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6981
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 17:48

Zobacz postWpotrzebie2017, o 29 Wrzesień 2019 - 17:25, napisał(a):

Widzieliście? Może być tak, że Zen 3 jeszcze mocniej odjedzie Intelowi w wielowątkowości

https://www.digitalt...reads-per-core/

Samo władowanie czterech wątków na rdzeń niczego nie da, musi być odpowiednio dużo jednostek wykonawczych, żeby to miało sens (czyli większy rdzeń, ale w 5 nm to raczej nie będzie problemem). Inaczej może być tak jak obecnie w zadaniach limitowanych SIMD, czyli SMT powoduje pogorszenie osiągów ;) Tym bardziej, że Zen 2 dużo sprawniej lata na pojedynczym wątku.

#12987 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 596
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 17:48

Zobacz postczolgista778, o 29 Wrzesień 2019 - 17:33, napisał(a):

Imo powinni bardziej zająć się procesem żeby te proce latały te 4.5GHz all-core bez oszukiwania z peak boostami i bez żyłowania ich tak jak teraz. Wtedy Intel zostanie definitywnie zamieciony pod dywan.

Dokładnie. Przecież wielowątkowość już teraz gniecie Intela.

Zobacz postAlejajca, o 29 Wrzesień 2019 - 17:42, napisał(a):

To jest kwestia dopracowania procesu technologicznego a nie zmian w architekturze. ZEN2 to pierwszy produkt AMD w 7nm, jeden z pierwszych produktów TSMC. Nim pojawi się ZEN3 na rynku powinien być ZEN2+ jak w przypadku Ryzen 1xxx i 2xxx.


Jak zwał, tak zwał. W rzeczywistości Zen3 to będzie = Zen2+.

#12988 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2189
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 17:54

A grach odstaje od i9 9900k...

#12989 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7489
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 18:13

Zobacz postAlejajca, o 29 Wrzesień 2019 - 17:42, napisał(a):

To jest kwestia dopracowania procesu technologicznego a nie zmian w architekturze. ZEN2 to pierwszy produkt AMD w 7nm, jeden z pierwszych produktów TSMC. Nim pojawi się ZEN3 na rynku powinien być ZEN2+ jak w przypadku Ryzen 1xxx i 2xxx.

Wszystkie zeny mają ten sam problem, wall'a na 4.2-4.3 a Zen 1 nawet na 4.0-4.1. Imho to jednak architektura go trzyma. 
Intel chyba znowu robi kotleta 9900K, dołoży mu dwa rdzenie, cache'u i nową podstawkę. Trzeba będzie zobaczyć jak to będzie się zachowywać w grach bo jak dalej będzie miał dużo szybkiego cache'u to w grach może odlecieć AMD do czasu premiery Zen3.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 29 Wrzesień 2019 - 18:24


#12990 Użytkownik jest dostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6981
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 18:22

Zobacz postdawidoxx, o 29 Wrzesień 2019 - 18:54, napisał(a):

A grach odstaje od i9 9900k...

Jakby potrafił latać z takimi zegarkami jak 9900K, to by odstawał zdecydowanie mniej. No ale nie potrafi i to raczej "wina" architektury, a nie procesu.

#12991 Użytkownik jest niedostępny   SuchyX 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Nd, 15 Cze 08

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 18:24

A u mnie tak to wygląda :)
4100 allcore 1.2875V, pamięci 3600, IF 1800, FCLK 1966 w tle VMware Workstation Pro + OSB Studio i temp eleganckie a czas dostępu do pamięci 68ns. Więcej do szczęścia mi nie potrzeba :)


Youtube

Ten post był edytowany przez SuchyX dnia: 29 Wrzesień 2019 - 18:46


#12992 Użytkownik jest dostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6981
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 18:27

Zobacz postSuchyX, o 29 Wrzesień 2019 - 19:24, napisał(a):

IF 1767, FCLK 1966

Nie możesz mieć IF na 1767 MHz, a FCLK na 1966 MHz, bo to jedno i to samo ;)

#12993 Użytkownik jest niedostępny   olek83 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 416
  • Dołączył: Nd, 07 Lis 10

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 18:32

Splave bench - 65w Ryzen 9 3900 - LN2
Dodaj obrazek

R5 3500X - ASUS TUF-B450M PRO GAMING - WIN10 1903
Dodaj obrazek
3500X
Dodaj obrazek

3700X
Dodaj obrazek

#12994 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 833
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 18:43

Nie chce napisac tego w zla godzine, ale na F40 z SOC VID 1.1V dziala stabilnie przez ponad 20h.
# uptime 
 19:42:26 up 20:22,  3 users,  load average: 0.91, 0.71, 0.35


Chyba wychodzi na to, ze to nie kwestia napiec. Procesora chyba tez nie, bo na nizszym napieciu dziala jak dotad.
Plyta? Sama w sobie chyba nie, bo na F40 dziala. BIOS? Dlaczego inni nie maja takiego problemu? WTF?!

#12995 Użytkownik jest niedostępny   SuchyX 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Nd, 15 Cze 08

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 18:47

Zobacz posttomcug, o 29 Wrzesień 2019 - 19:27, napisał(a):

Nie możesz mieć IF na 1767 MHz, a FCLK na 1966 MHz, bo to jedno i to samo ;)


W biosie teraz ustawiłem IF 1800 MEM 3600 i FCLK 1966 a czy mogę?? Bios mi to przyjmuje i dzięki temu mam najniższy czas dostępu do pamięci.

https://youtu.be/cuEzNuhezz8

Ten post był edytowany przez SuchyX dnia: 29 Wrzesień 2019 - 18:49


#12996 Użytkownik jest dostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6981
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 19:04

Daj screeny z BIOS-u, bo nie może być jak mówisz. FCLK to taktowanie Infinity Fabric.

#12997 Użytkownik jest niedostępny   SuchyX 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Nd, 15 Cze 08

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 19:10

Zobacz posttomcug, o 29 Wrzesień 2019 - 20:04, napisał(a):

Daj screeny z BIOS-u, bo nie może być jak mówisz. FCLK to taktowanie Infinity Fabric.


https://imgur.com/a/oJWlf0J

#12998 Użytkownik jest niedostępny   kalderon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 251
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 18

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 19:14

Zobacz postparcu, o 29 Wrzesień 2019 - 17:48, napisał(a):

Jak zwał, tak zwał. W rzeczywistości Zen3 to będzie = Zen2+.

Skąd wiesz? Raczej nie bawili by się w takie zmiany nazewnictwa. Zen+ to raczej zapchajdziura, powstał bo ani nie mieli jeszcze pieniędzy, ani 7nm proces nie był za bardzo gotowy.

Zobacz posttomcug, o 29 Wrzesień 2019 - 18:22, napisał(a):

Jakby potrafił latać z takimi zegarkami jak 9900K, to by odstawał zdecydowanie mniej. No ale nie potrafi i to raczej "wina" architektury, a nie procesu.

Niewiele mniej. Intel dopieszczał jeden proces przez kilka lat żeby osiągnąć takie zegary. AMD nie ma takiej kontroli nad TSMC. Inna kwestia to ograniczenia ze strony architektury. Poza tym wyższe zegary niezbyt pomogą w grach gdzie większym problemem są opóźnienia, a te wynikają tylko z architektury. Bodajże Hardware Unboxed zrobiło test gdzie porównali 9900K i 3700K zablokowane na 4GHz i Intel dalej był szybszy w grach.

#12999 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 519
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 19:31

Zobacz postSuchyX, o 29 Wrzesień 2019 - 20:10, napisał(a):



Ale to co wpisałeś w zakładce AI Tweaker jest po prostu zdublowane w "Advanced", podobnie jak timingi RAM. Sprawdź CPU-Z jaki jest faktyczny zegar IF.

#13000 Użytkownik jest niedostępny   BFA of Suspect 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 224
  • Dołączył: Pt, 06 Lut 09

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 19:54

Potestowałem BIOS z Agesą ABBA (F42d) dla mojej płyty (Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming) i bardzo szybko wróciłem do poprzedniego. Zegary rzeczywiście w HWInfo dobijają do 4400, natomiast wydajność była wyraźnie niższa. Wróciłem do AB z biosu F41 i udało mi się dopieścić wydajność na zadowalającym poziomie.

Wynik z benchmarka CPU-Z
https://valid.x86.fr/ixwwpk

  • (813 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 648
  • 649
  • 650
  • 651
  • 652
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

11 Użytkowników czyta ten temat
5 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych

  1. sub5even,
  2. tomcug,
  3. Bodzi3k,
  4. Phoenixsuple,
  5. Daryzda67